Máme problém s neprispôsobivým susedom

suzanah23
6. sep 2013

Ahojte všetci, prosím o rady a názory k tejto téme a vaše skúsenosti týkajúce sa problémov s neprispôsobivým susedom. Ide mi hlavne o možnosti účinných postupov, ktoré by mohli pomôcť pri riešení tohto problému. Môj prípad je konkrétne o susedovi, ktorý má byt hneď vedla nášho v paneláku. Bývame tu cca 2,5 roka a napriek tomu, že nám bolo naznačené(postaršími susedkami heď po nasťahovaní sa) že sa jedná o čudáka s psychickou závadou, ktorý tu žije s matkou -za túto dobu sme nemali doteraz žiadnu zlú skúsenosť (okrem nepríjemného zápachu mačky šíriaceho sa do spoločných priestorov). Situácia sa zmenila zhruba pred mesiacom ked dotyčný začal prerábku sprchového kútu a jeho matka(ktorá ho zrejme držala troška pod kontrolou)bola hospitalizovaná v nemocnici. Od toho dňa sused veselo prerába celý byt výlučne v nočných hodinách. Napriek zásahov mojho manžela a upozorneniam, slubom, že sa to už nestane sa stále nič nemení, celé noci búcha, presúva nábytok, trieska v celom byte. Mam aj iné zážitky ako napr. preberanie mojej osobnej pošty a jej následné otvorenie, (ktoré som samozrejme poriešila na SP,nakolko doručovatelka odovzdávala v čase dovolenky moju poštu ochotnému susedovi), ďalej zážitky ako vypúšťanie mačky do spoločných priestorov(mačka mi veselo sedáva na mojej rohožke pred dverami), ranné vyzváňanie (5:20hod) nakolko sused tvrdil že sa zabuchol a nemá klúče od dverí do spoločného priestoru k bytu. Ide o čistú provokáciu s následným úsmevným, úslužným ospravedlnením a takto sa to opakuje a opakuje dokola. Velmi vás prosím o radu, aká je postupnosť pri riešení s políciou, má to nejaký osoh-dajú mu len poriadkovú pokutu, alebo sa tento problém dá ešte riešiť ešte nejako účinnejšie. Mám malé dieťa, ktoré mi práve nastúpilo do MŠ a nemôže spať po nociach, ja som toho.č. tehotná, akékolvek rozčulovanie a únava mi na zdraví nepridáva, hlavne som už toho r. o jedno dieťa v tehotenstve prišla, takže sa začínam báť čo bude ďalej. Srdečná vďaka za Vaše skúsenosti a rady.

cerez
6. sep 2013

Nemám skúsenosť, ale skús sa obrátiť priamo na políciu osobne a povedať im aké máš problémy a ako máš postupovať. Držím ti palce!

sisaha
6. sep 2013

@suzanah23 pri rusenii nocneho kludu len zavolanie policajtov.. ak budu chodit opakovane, oni si s nim uz urobia poriadky.. ale zase musis pocitat s tym, ze ti bude vyzvanat nielen o 5:20 ale aj o 4:00. to sa ale tiez da vyriesit..vypnut zvoncek... ak by zacal buchat na dvere, tak by som poslala rovno manzela nech mu to velmi rychlo vysvetli...Ak sa zabuchne, nech si vola spravcu, alebo klucovu sluzbu.. Na hrubu dieru, hruba zaplata..

linda20111
6. sep 2013

Suhlasim s kockami, na nocny klud volat policajtov, vacsinou to je tak ze prvy krat ho upozornia, druhy krat daju pokutu. A naozaj najlepsi napad je vypnut zvoncek, ked cakas niekoho na navstevu tak nech sa ti ohlasi po telefone. Inac s tymito vsetkymi problemami by som na policiu nesla, nevedia s tym nic urobit pretoze niesu opravneni.. Skor by som sa obratila na pravnika alebo skusila zisiti este na inych forach nieco vygooglit nejake triky ako sa ho zbavit... Drzim palce, zelam silne nervy a nerozculuj sa.

klincek
6. sep 2013

@suzanah23 v prvom rade vypni zvoncek🙂
rusenie nocneho kludu-okamzite policajti
a tie ostatne schvalnosti som ja u nas v baraku riesila staznostou na mestsky urad-oni to vtedy vyhodnotili ako oznamenie o priestupku a poslali to na obvodny urad, takze na druhy raz by som to adresovala rovno tam..u nas to dopadlo dobre, baba dostala pokutu a dlho bol klud. teraz sa obcas este o nieco snazi, ale uz jej asi lepi, tak sa dost kroti.
inak obvodne urady tusim uz nie su, iba krajske (alebo naopak..neviem, to sa kazdu chvilu meni)-ale proste to musi byt urad, co riesi priestupky proti obcianskemu spolunazivaniu.

suzanah23
autor
6. sep 2013

@klincek ...toto, to som chcela vedieť, že okrem polície ešte kto može nejako sanciovať, lebo čo som zatial čítala na nete tak on polícii vôbec nemusí otvoriť a vtedy sa policajt otočí a odchádza preč. Nechcem sa spoliehať iba na to, že zavolám políciu. Vďaka inak.

suzanah23
autor
6. sep 2013

@linda20111 ...vďaka za radu, plánujem volať políciu, ale trošku sa bojím toho, že sa v tomto riešení sklamem lebo on policajtom vraj vobec nemusí otvoriť dvere a v tom prípade polícia nezakročí, lebo sa nemá ako dostat do bytu. Jedine, žeby bolo podozrenie na nejaké vážne ohrozenie osob, alebo majetku alebo ak by bolo podozrenie, že je tam mrtvola...skusiť skúsim nabudúce, ale nie som si istá, či im otvorí, lebo je dosť vychcaný....sťažnosťou na úrad nejaký ste náhodou neriešili vec podobnú?.

klincek
9. sep 2013

@suzanah23 za malo. vyskusaj, u nas fungovalo.

miskamaj
9. sep 2013

@suzanah23 drzim palce, aby Ti policia pomohla. Ja som pred par rokmi zila v jednom byte, kde sme nad nami mali susedu, ktora bezne robila po nociach party, dupali vsetci ako blazni az do 4-5 rano a ataktiez hlasna hudba, krik, rev. Policia nam nikdy nepomohla. Tak sme to zacali riesit po svojom. Baba musela aj niekedy spat, samozrejme cez den. Manzel na stenu namontoval velky reprak, smeroval ku stropu a vzdy, ked sme rano odchadzali do prace, totalne sme vypeckovali hudbu, niekedy sme jej tam pustili plac dietata (nahrali sme z youtube- strasne kvilenie), niekedy brechot psa- tiez z youtubu. Baba samozrejme nemohla pocas dna spavat, tak zacala spavat v noci, ako kazdy normalny clovek. Dupania sme sa zbavili sice az ked sme sa prestahovali, ale spat v noci sme ju do tyzdna naucili...

suzanah23
autor
9. sep 2013

@miskamaj ...hehehe, tak to celkom humorný príbeh bol...náš problém ale spočíva i v tom že dotyčný je schzizofrenik a nevie kde má hlavu, mám pocit, že on sem tam už aj nevie či spal, pospí cez den hodinu dve, zobudí sa a možno si myslí, že spal celú noc...on je čudák ako vyšitý, pokial berie lieky, tak to možno nie je tak poznať ale od kedy mu zomrela mama s ktorou žil, ktorá ho zrejme mala pod kontrolou, tak podla mna úplne prestal brat lieky a za chvílku to bude iba horšie ak nebude pri sebe a budeme radi, ked nevyletíme do luftu, ked zas zabudne vypnut plyn a pod. On proste nie je normálny človek a ťažko odhadnúť, ako vtedy a vtedy zareaguje.

miskamaj
9. sep 2013

@suzanah23 tak to je dost blba situacia este ked Ty si tehotna a budes po porode chciet si obcas zdriemnut aj pocas dna. Tak v tomto pripade, ked pises, ze moze byt pre okolie nebezpecny, skuste to riesit cez mesto staznostou. Ono je to sice o drzku, ale niekedy sa postasti a zadari sa. Prip. sa spojte viaceri susedia.

suzanah23
autor
9. sep 2013

@miskamaj Už podali sťažnosť tí bytoví správcovia, idem aj ja za nás zvlášť písať, dnes sme pobehali bytové družstvo, aj mestský úrad, prebeha dedičské konamie, čiže bude sa za tým taktiež čakať, pozdlžnosti vraj zatial nemá, tak min. tri mesiace tiež len čakať či bude platiť či nebude, ked už nemá mamin dôchodok...nevieme či je tam nádej na nejaké deložovanie, lebo neviem či bytové družstvo pôjde do toho, aby nariadilo exekúciu a vypratanie bytu...mestský úrad to nevidí ružovo, oni v podstate vydajú iba napomenutie, príp. pokutu nejakú...vraj sú pomerne omedzení zákonom. Presne tak, inak som si predstavovala príchod druhého bábetka na svet, kôli tomu to vlastne aj riešim intenyívne lebo dnes napr sme nevyspatí zase mala sa mi akurát adaptuje na škôlku a šla chúďa nevyspatá do školky...je to hrozne ťažké, vystresovaná som už a unavená a teraz to ozaj najmenej potrebujem, ked musím byt v pohode kôli babu, aby som ho donosila v zdraví a čo bude ďalej, ani pan Boh nevie...

miskamaj
9. sep 2013

@suzanah23 tak to je fakt blba situacia. Ono s uradmi je to vzdy na dlhe lakte. Male je tu co nevidiet, to dovtedy nemate sancu stihnut. Vobec ti nezavidim takuto situaciu. Moja jedna kamaratka bola na tom podobne,ale troska lepsie a po porode, ked mal syn 1 mesiac sa to uz nedalo vydrzat, tak sa odstahovali. Bohuzial, v tomto primitivnom state normalni ludia su castokrat druhoradi a musia zobrat pravo do vlastnych ruk, alebo to vzdat... fakt strasne drzim palce

suzanah23
autor
9. sep 2013

@miskamaj Dik moc, tak veru...je to na dlhé lakte, toho sa aj bjím, že budeme nútení hladat nový byt...bola by to strašná škoda lebo tento nám vyhovuje aj polohou aj okolím aj MŠ máme za domom manžel prácu nedaleko, konečne sme ho podorábali a tešili sme sa na súkromie a konečne pokoj nové bábo a ono sa to nejako takto pokazilo...som zúfalá z toho a hlavne sa bojím o deti a ich bezpačnosť a pod...

miskamaj
9. sep 2013

@suzanah23 tak to skus riesit s mestom prave v tomto style ako si popisala. Ked hovoris, ze je schizofrenik, tak to len "obrazne", alebo je to jeho diagnoza, ktoru ma potvrdenu aj na papieri? A ak to je diagnoza, tak je svojpravny? Nemate v rodine alebo pobliz nejakeho pravnika, ktory by vam pomohol?

suzanah23
autor
9. sep 2013

@miskamaj Má vraj diagnózu schizofrénia svojpravny zatial je, lebo ked sa lieči, tak funguje...ibaže teraz ako mu mama umrela, tak asi mu nemá kto tie lieky ustrážiť tak mu začalo šibať...svojpravnosti ho može príbuzný pozbaviť a on mal len mamu, má ešte tetu ale tá vraj s ním nechce nič mať a keby sa na to aj dala, tak by ho dali na pychiatriu na 3-4 mes. a ked by sa dobrovolne liečil, tak zasa by ho domou pustili.

miskamaj
9. sep 2013

@suzanah23 fakt nezavideniahodna situacia. Inak su rozne moznosti na riesenia. este v byvalom byte byvala stara pani, chorlava, sama, ktorej nejaki tipci slubili, ze sa o nu postaraju. Zbavili ju svojpravnosti, dali ju do domova (lepsieho- boli 2 na izbe a teta si pochvalovala, ze ako dobre moze dozit). Nechali si byt- sice o to im aj islo, ale aspon sa o tetu postarali. Mozno keby ste aj vy sli rovnakym sposobom... Nie je to nic tazke, netreba ani dobreho pravnika, stacil by taky, ktory vie, do ktorej knihy ma kuknut 😅 drzim palce a daj vediet ako sa to vyvija, fakt ma to zaujima.

suzanah23
autor
10. sep 2013

@miskamaj Tak dnes v noci sme dva krát volali políciu, neprestal búchať ani tak...bol slovne agresívny aj na policajtov, kedže stál ya prahom, nemohli robiť nič, len dohovárať a aj tak na figu...píšem sťažnosť a dúfam, že spoločenstvo pretlačí návrh na súd, aby rozhodol o predaji bytu, kôli tomu, že je neprispôsobivý a je vela stažností na nho, ak sa toto podarí, tak by ho z predajnej sumy vyplatili a čau-pa....ale či sa to podarí a kolko to potrvá, nik netuší...a či v zdraví prežijeme všetci tiež nie...

miskamaj
28. okt 2013

@suzanah23 ahoj, aj sa nieco zlepsilo za tych niekolko tyzdnov?

suzanah23
autor
29. okt 2013

@miskamaj ...zatial ani nie, akurát sme prišli na to, že ani na SBD nemáme moc šťastie, lebo podla bytovej dôverníčky tam stále robia prieťahy v konaní, resp. nič nerobia. Podala som dve sťažnosti, tú druhú kôli tomu, že som nedostala odpoveď na prvú a vynikli nové skutočnosti, napr. nové policajné hliadky v noci, má roztrepaný balkón a prievan je už teraz v chladných dňoch, plynový sporák sám odmontoval a nik nevie, či uzavrel plyn atd....radila som sa aj so známim-právnik, ale len tak na dialku po telefóne a ten má tiež názor, že tam niet čo dumať, čo sa týka činnosti SBD, že ich treba urgovať...dotyčný sused totiž nemá doslova žiadny právny podklad na užívanie bytu, je len užívatelom domácnosti po nebohej matke...čiže im tam demoluje celkom super jednoizbák s dvoma obrovskými lodžiami s výhladom na jazero nejaký debilko, ktorý tam už v podstate nemá čo robiť a im to akože nevadí...ďalšia vec, je neplatičom už 3mesiac...SBD sa vyhovára na to, že prebieha dedičské konanie. Lenže ide o družstevný byt, čiže môže podedit len členský podiel, lenže nakolko som preštudovala aj stanovy SBD, čo sa týka prenosu členských práv, tak nespĺňa ani jednu z povinností člena bzt.družstva, oni mu nájomnú zmluvu dajú iba ak bude mat uhradené pozdlžnosti na bývaní, no a on je dĺžnikom a pochybujem, že uhradí všetko, plus vstupné poplatky atd....čiže nechápem na čo čakajú, ked aj tak od nich závisí, či tu ostane aj po ukončení dedičského konania...bola som už za pracovníčkou, urgovala som ju, aj za riaditelkou SBD, tá mala jednanie, tak sme nepokecali...plánujem tam ešte nabehnúť, len mám malú doma chorú a nedajbože sa tam dostať...jedna banda tento štát...o týždeň asi bude ukončené dedičské konanie, tak som zvedavá čo bude...za chvílu rodím a potrebujem klud...nič som si neužila tehotenstvo, absolútne nič, len sa nervačím...chúďa moje deti úbohé, kde budú spať, ked sa tu v noci nedá...čiže tolko asi zatial...

miskamaj
3. nov 2013

@suzanah23 ahoj, och, och, fakt blba situacia. Naozaj velmi drzim palce, aby sa to co najskor niekam pohlo. Daj vediet.

suzanah23
autor
3. nov 2013

@miskamaj ...dik moc...

pjakub
7. nov 2016

Dobry tak mi mame suseda na Novej Dubnici ktory je hrozny a nikto ho nemože dostat prec .Vyskusali sme už vseto Policajtou,tresne oznamenia ,sud a proste nic nezabralo v tom robeni zla ho este aj podporuju ludia na mestkom urade ,a majitelka bytu ona ho tam drži len kvoli peniazom pretože ma dobry dochodok a dava jej peniaze .Primator o tom ani nechce pocut ten tam v kancelarii radsej nikdy neni preistotu .