Mamičky bezcumlíkových deti
Ahojte. Povedala som si, že zalozim tému, kde svojimi skúsenosťami môžu prispieť mamky tzv.bezcumlikovych deti. Začnem ja: aktuálne mám 15 mesačného synčeka, ktorý vyrastá bez cumlíka. Prvých cca 5 mesiacov som mu ho neponúkala, bála som sa, že si pokazil dojčenie, čo bolo mojou prioritou. Neskôr som skúsila, avšak odmietol. Odmietal vytrvalo, napriek opakovaným pokusom. Stále sa dojčime, i keď už len poobede, večer a v noci podľa potreby. Je veľmi vnímavý, veľa rozumie, motoricky zdatný, ale aj náročný na našu pozornosť. Občas ticho závidím maminam " cumlíkovych" deti, hlavne keď vidím, ako si v kľude sedkaju v kočíku a mamky môžu nakúpiť, či vypiť kávu. Preto by som rada počula skúsenosti ďalších, čo majú tiež dietky bez cumlíka, vaše postrehy, výhody aj nevýhody takéhoto stavu. Sama sa rada k debate pripojím🙂
@alicka850 mysluim ze deti v predskolskej dobe s cumlom su problem rodicov a nie deti 🙂 ved ho vezmem a nedam...a co? kus poplace a zabudne 🙂 ja som za cumel, vyuzili sme ho a ak raz bude druhe zase hadam budeme cumlovat...akurat drahej vyhovoval len jeden typ cumlov- stare kauckove okruhle, ziadne ortodonske, ktore bolo aj tazke kupit v dnesnej dobe modernych cumlov 🙂
Moji synovia nemali cumeľ ani jeden, pri druhom som ani cumeľ nekúpila, kávu v kľude pijem, keď spí alebo keď som bez neho
aj moja najmladšia dcéra (3 v poradí) vyrastá bez cumlíka. Ja som jej aj núkala, ale od malinka mi ho vypluvavala. Prvé dve deti boli cumlíkové, a to odúčanie, strach a hrúza, tak som aj rada, že táto najmenšia nakoniec nemá.
ja mam obe deti bezcumlikove a kazde je ine. ale s oboma som si mohla sadnut na kavu s inymi mamickami, kym oni sa hrali. ale zas ja som typ, ze mi nevadi dojcit na verejnosti (vzdy v ramci moznosti diskretne), takze ich potreby boli vzdy rovnako naplnene ako u cumlikovacov.
My sme tiez bez cumlika. Ani ho nechce a uz mu ho nenukam. Starsi mal cumlik ale iba do pol roka
Potom sme ho raz zabudli niekde a uz sme nedavali. Lebo iny nechcel 🙂 niekedy sice by som mu ho dala, ale napr.rychlejsie ho utisim ako vtedy starsieho, ktoremu ked vypadol tak hned k nemu a podobne. Aj po nociach vstavat k vypadnutemu cumliku. Takze teraz je to jednoduchsie. Ked uz je moc zle, ponuknem prsnik a je pokoj.
ja som cumel nedala, ma 2roky teraz, ale stale ho kojim. nejake to cucanie dieta si myslim ze este potrebuje, radsej nech pred spanim cuca mlieko z mojho prsa, nez cumel na verejnosti cele dni. ale suhlasim zakladny problem boli vychazdky v kociku, ked bol malinky, nemozne, plakaal kade tade, ked bol vacsi iba ked spal. nehrozilo nikdy pokojne sedenie a cusanie do blba, nemohla som s nim sa prechadzat po obchodoch uz vobec nie si vypit nieco v kaviarni.
Ja som tiež kojila a bola som proti cumlíku. Možno som mala dobré bábätko, neviem, nemám viac detí, že by som mohla porovnať...ale my sme boli bez cumlíka v pohode. Ja v tom nevidím žiadne výhody. Zbytočné peniaze, vyváranie, večné hľadanie... A k tomu mám pocit, že tie "cumlíkové" deti sú ukričanejšie. Aspoň čo vidím u detí mojich kamarátok.
Mala som deti kojene dlho, od zaciatku omietli cumlik. U vacsej ziadne problemy,mensia bola nepokojnejsia,dakujem osudu,ze to tak bolo,moj brat este mal cumel aj ako osemrocny,pokladam to za nechutne
A ešte ma napadlo, že moja dcérka krásne rozpráva a to mala len teraz 2 roky. Spája 5 slov do vety, dokáže si povedať čo chce jesť, povie mi kde bola vonku so starkou a čo robili...Väčšina deti s cumlíkom čo poznám začali rozprávať neskoro.
Keď som vravela, že nechcem mojej malej dať cumlík, jedna kamoška mi povedala, že si bude cucať palec. Necucala.. vôbec.
No ale ja poznam aj cumlove deti pri ktorych si maminky nesadli vklude. Nie je to o cumloch len.
Moj tiez nechcel od narodenia cumel, do 8 mesiacov bol kojeny na poziadAnie, potom len na noc a v noci a bez problemov odstaveny v roku a pol. Aj zuby sme prezili bez cumlu a utisila som ho vzdy nejak. Nejak som sa nad tym ani nezamyslala co je lepsie 🙂 asi ked nekojis je cumel fajn 🙂 kee isli zuby mal rad kusatka.
Kavu som si vzdy v pohode vypila, sedela v kaviarnach , restikach a robila s nim vsetko - je taka povaha ze sa da. Kamoska ma cumlovu dceru a ona furt jacala jedno obdobie ze sme ani nepokecali😂
Ale bola to pre mna zaujimava skusenost lebo ja som myslela kym som nwbola mama ze cumel a babo je automatika 😂
A ked /ak bude druhe necham to na dieta - bude chciet cumel ok , nebude tak prezijeme zasa bez toho 🙂 jedine to treba v ss stopnut. Nie ako ti noji rodicia co ma nechali pomaly do 5 rokov s cumlom ako stupel do vane behat po tomto svete! Potom sme apolu do dunaja hadzali rybickam 😂😂
@ivankaberrynka
Toto aj mne kazdy vravel ze bude robit a este ze ho v zivote neodstavim lebo si to bude kompenzovat prsom🙂
Ja mam tiež obe deti bezcumlikove. Syn ho nevedel cmulat, iba ho vseliak hryzol a vypluval, sem tam sa mu to podarilo. Ked mal cca 6-7 mesiacov tak si napchal cumlik motylikoveho tvaru do ust (tou motylikovou stranou), tak som mu to s revom vybrala a cumle leteli do koša :D Dcerka ma iba tri mesiace, ale tiež nevie ako na to. Aj som skusala, ak sa nahodou prisaje nan, tak do 10 sek. ho vypluje. Uz to neriesim :D
Dcerka cumlik nechcela a ani som ho neponukala, aby som si nepokazila dojčenie. Dojčenie sa v 3 mesiacoch aj tak pokazilo a ked objavila ruky, tak šup palček do pusy. Teraz má 2 roky a palček si cmula ked ide spinkať, v noci a cez den ked sa potrebuje trochu ukludniť. Už ho má taký dohryzený od zubov, ale odučiť ju to zatial nehrozí tak skoro. Podla mna si ho bude cmulať ešte do školy. Nespokojná od malička v kočíku v zime, nervozna, lebo kvoli hrubemu overalu si nevedela dať palček do pusy. Takže prvé čo ja urobím ked sa narodí druhé, dám už v nemocnici cumel do pusy.
čo vedie tie matku k tomu, aby 15 mes dieťaťu dala cez den cumel? doma, v kočíku, na prechádzke, v obchode.. aby mala od neho pokoj, aby neotravovalo? namiesto toho vypočuť ho, ked dieťa im chce niečo povedať, na niečo reaguje-tak strčí do pusy cumel..
ty počúvaš svoje dieťa, venuješ sa mu.. a potom vidíš-že je šikovný, rozumný, vieš čo na neho zaberie bez toho, aby si mu ten cumel strčila do pusy..a káva sa dá vypiť aj s mrnčiacim dieťaťom🙂,
@skumavka Ahoj, ja som nebola proti cumliku ale maly ho od malicka odmietal..v nemocnici mi hned hovorli ze dajte cumel, vyskusala som vsetky mozne znacky ale nijaky nechcel tak som ho neriesila..nevyhodu som videla mozno v prvych mesiacoch (uz si nepamatam mozno pol roka prveho) ked som mu nemohla dat cumel na upokojenie..nedojcila som bol na UM..vel sa v noci budil a tak..ale po tomto obdobi by som cumel absolutne neriesila..podla mna maximalna zbytocnost..ci ti maly sedi v kociku podla mna nezalezi od cumla ale od povahy dietata..skus mu dat namiesto toho rozok 🙂 vidim ako kamosky maju problem oducit dvojrocne deti od cumlu ako s tym bojuju, moje dieta nevie ani co to je..neviem ci to ma suvislost ale krasne mi rozprava uz od roka..

Ahoj. Ja som cumel dala lebo mi maly bol prilepeny na ciciku 24 hod denne a to bolo vycerpavajuce. Ide mat rok a stale fungujeme tak ze ma cumel len pri zaspavani. V kociku ho dostane len ked sa mu chce spat. Niekedy dokonca zai aj bez neho. Inak je bez neho. Kavicku si vypijem v pohode ked je hore a cumel nema. Ja mam dojem, ze to skor zavysi od povahy deti ci su kludne. Ak je dieta nepokojne tak ho cumlik v tej kaviarni neupokoji. Ale chapem ta. Asi by som rovnako na to pozerala.
@skumavka naša tiež cumeľ vypľúvala, a žeby bola horšia ako deti s cumľom sa mi nezdá, to nieje cumľom podľa mňa...
@skumavka syn ako sa narodil, odmietal cumeľ. Prijal len cumeľ na fľaši, no len s fenikl. čajom. Dojčila som ho cca 2 roky ( ten druhý rok len v noci, lebo sám ku mne prišiel, a sám sa " pricucol ", po dvoch rokoch s tým prestal ). Na miesto cumľa mal palec, ktorý si takto cmúľal rok, potom s tým tiež sám od seba prestal. Veľmi rýchlo sa však naučil piť z pohára.
Aj u nas tretie dieta bez cumla. Dvaja pred nou zacumlovany az az. Kupila som jej vsetky mozne tvary, nechce ani jeden, len moj prsnik, ale nieje zatial nejak extremne prisata. Na caj sa mi podarilo jej kupit taku flasku, ze ju zobrala, ale tiez to nieje jej priorita. Mama do mna v kuse dzube, ze preco som ju nenaucila, tak reku skus ju naucit ty. Uz jej ho neponukam, aspon nebude starost s oducanim. tiez som si vravela,ze ju to aspon ukludni, ale ona od mala je dost kludny typ,takze to v podstste ani nepotrebuje.
Diky vsetkym za reakcie, ani som si nemyslela že sa váš tak veľa tak rýchlo nájde. Nezvládam odpísať každej osobné, tak aspoň takto.
Ja mám za sebou skúsenosť aj dieťaťom s cumlom aj bez neho. Najstaršia dcéra (dnes už 15 ročná), bola cumlove dieťa. Cumlik mala dlho, vyse 3 rokov. Dojčili sme sa vsak len 3 mesiace. Nebolo to len tým, ako mladá a neskúsená - a hlavne malo pripravená a informovaná som urobila viacero chýb, ktorých spojením som veľmi skoro prišla o mlieko. Cumlík bol len jeden z faktorov.
Pri druhom synovi som bola rozhodnutá dojčiť, čo sa mi aj darilo. Bol dojceny vyše 2 rokov. Cumel som sprvu neponúkala, neskôr už on odmietal.
Teraz pri ďalšom synovi je situácia rovnaká ako u toho prvého. Som spokojná, že s dojčením nemám žiadne problémy. Samozrejme sú chvíle, keď by sa ten dudlik hodil;) Ale mne sa akosi nepodarilo nájsť tú strednú cestu- teda aj dojčiť, aj cumlíkovat. Viac z vás píše, že to bude nie cumlom ale temperamentom dieťaťa. Súhlasím. Myslím, že aj aj. Z mojich pozorovaní sú tieto bezcumlikove deti akési komunikatívnejsie, zvedavejsie. Neviem, možno sú to len moje dojmy. Ďalšie pozorovanie je, že väčšina cumlíkovych deti pije UM. Alebo naopak- väčšina detí na UM má cumlík;)
Mám kamarátku, ktorá má 6 deti. Všetkych 5 minimálne rok dojčila a zároveň používali cumlík, preto v tom nevidela problém. Toto posledné začalo mať ako dvojmesačné problém s prisávaním. Preukázateľne vďaka používaniu cumlika. Dosť jej to nabúralo laktaciu, dokonca musela začať dokrmovat. Vďaka laktacnej poradkyni to znovu rozbehla a naplno zasa dojčí. Toto ma prinútilo sa zamyslieť...
pridávam sa aj ja 😎 obe deti bezcumlíkové a aj keď sa priznám, že som sa ozaj pri druhom (dcérka) snažila ako som len mohla, nenašla som cumlík, ktorý by jej vyhovoval 😀 všetky mi vypľula a tiež sme sa kojili 17 mesiacov. keď som videla naposledy 4 ročné dieťatko ako spalo s cumlíkom tak sa priznám, že som nakoniec aj celkom vďačná, že sme to zvládli bez cumľa aj keď jednoduché to nebolo 🙂
obe deti mám bezcumlíkové, dlhodobo dojčené (dcéra 18M, syn 3,5r) dcére som ako mladá hlúpa cumlík pchala, nechcela ho. Pri synovi som už ani cumeľ nekupovala...
môj názor - načo dieťa zvykať na umelinu a potom ho odúčať 🙂
@skumavka inak nechapem, co ma sedenie v kociku s cumlom/necumlom 😂 Prva dcerka bola bezcumlikova - uplne pohodove, kludne, tabulkove, rozumne, normalne dieta. Druhorodeny mal palcek - bezproblemove, kludne, rozumne, easy dieta... Tretorodeny terorista mal cumel... co sa on naskriekal, navrestal, nalietal, nanicil, ja jaaaj... stvrtorodena ma zas len mamu, kludne, pohodove, rozumne,, tabulkove dieta. No ja ti tu tvoju teoriu moc nepotvrdim, ze cumel skludnuje 😀 A kojeny - boli vsetci...

moja dcera odmietala cumlík od narodenia, napinalo ju z toho. Tiež bol problem ju utíšiť, najma ked bola babatko, potrebovala prsník. Vyzbrojená skúsenosťami som hned do porodnice brala cumlík pri synovi a historia sa opakovala, absolutne nechcel. Ja som v tom našla zas vyhodu, ked vidim tie deti, čo ešte v predškolskej maju cumel, som nakoniec aj rada. Nemala som problemy s dojčením , obaja boli +- do 2 rokov dojčení, či vdaka absencii cumlika, neviem posudiť.