icon

Mamičky bezcumlíkových deti

skumavka
7. sep 2017

Ahojte. Povedala som si, že zalozim tému, kde svojimi skúsenosťami môžu prispieť mamky tzv.bezcumlikovych deti. Začnem ja: aktuálne mám 15 mesačného synčeka, ktorý vyrastá bez cumlíka. Prvých cca 5 mesiacov som mu ho neponúkala, bála som sa, že si pokazil dojčenie, čo bolo mojou prioritou. Neskôr som skúsila, avšak odmietol. Odmietal vytrvalo, napriek opakovaným pokusom. Stále sa dojčime, i keď už len poobede, večer a v noci podľa potreby. Je veľmi vnímavý, veľa rozumie, motoricky zdatný, ale aj náročný na našu pozornosť. Občas ticho závidím maminam " cumlíkovych" deti, hlavne keď vidím, ako si v kľude sedkaju v kočíku a mamky môžu nakúpiť, či vypiť kávu. Preto by som rada počula skúsenosti ďalších, čo majú tiež dietky bez cumlíka, vaše postrehy, výhody aj nevýhody takéhoto stavu. Sama sa rada k debate pripojím🙂

nika898
7. sep 2017

@skumavka ja si myslim ze je to na kazdom dietati ci chce cumlik alebo nie. Moj syn teraz uz 16 mesacny ma cumlik od narodenia aj ked som sa bala ako to bude s kojenim a uplne bez problemov. Je pravda ze nekojim od jeho 6 mesiacov ale kvoli mojim zdravotnym problemom sa mi prestavalo robit mlieko a nic nepomahalo, ale k tym cumlikom svokra mi vzdy vravela ze oduacanie nie je az taky problem. Tak ako sa nauci na nocnik tak sa nauci byt bez cumla. Deti su velmi rozumne a ked sa im to rozumne vysvetli tak to pochopia uz aj ako 2 rocne 🙂. Pri druhom tiez urcite kupim cumlik ale kym nebude potrebny tak ho mu ho nedam 🙂 prvy syncek bez cumla stale plakal. Takze si myslim ze je to vsetko o detoch 🙂 a co sa tyka toho nakupovania alebo vypia kavy vonku tak aj napriek cumlu je s tym niekedy problem 😀

yanni
7. sep 2017

Uz to tu bolo povedane, cumel nema nic s tym, ci je dieta kludne, uvretane, kojene, malo kojene, nekojene atd.
Tri starsie deti bezcumlove. najstarsi terorista, stredny kludny prijemny priatelsky jedinec😉, najmladsi kludny v tom zmysle, ze nikoho neotravoval, zahral sa sam, nikoho nepotreboval, na druhej strane bol a je stale strasne uvrieskany, reve za kazde h.... A na rozdiel od velkacov si cmulal a este stale cmula (a to ma 7 rokov) prsty. keby len jeden ale 4 naraz grrrr. Ide ma z toho porazit.
Najmladsia ma 2 roky a jeden mesiac. Cumel nechcela, podrzala ale vypluvala, tak som to nechala tak. Zobrala si ho v ca. 7-8. mesiacoch. Ale tiez len jeden druh.
A je to relativne kludne dieta, priatelske, velmi empaticke dievcatko, viac menej tabulkove, inteligentne, stale v pohybe. Odplienkovala sa SAMA (ziadny trening) v ca. 19. mesiacoch na den bez nehod, od ca. 22-23. mesiacov aj na noc bez nehod.
Cumel som jej zobrala pred druhymi narodeninami, uplna pohoda, teraz ked vidi väcsim detom cumel, povie len bleee a "dudu ma len baby".
Vsetky deti kojene, bez flase, mala do 1,5 roka, odstavila sa SAMA.

kojka306
7. sep 2017

@ivankaberrynka moja najstaršia malá cumel a plynule rozprávala v roku. Oducili sme behom jednej noci. Teraz mám tretie a to nemá a ani nepozná cumel ani fľašu s cumlom. Ma 2.5 roka stále je kojena je kľudná a spokojna. Je to podľa mňa závislé od dieťaťa, no keby mám ďalšie cumel už nedám. Načo. Vôbec sa mi nepáči že matka namiesto toho aby sa decku venovala pichne ku cumel hneď ako začne plakať a to či má mesiac alebo rok...

deti95060810
7. sep 2017

moja najmladšia dcéra odmietala cumlík. ak sme jej ho dali, dieťa napínalo na vracanie....po pár mesiacoch sme s tým prestali.aj keď s utíšením bol problém...
staršia dcéra mala cumlík a bol problém s odučením. ak sa náhodou cumeĺ stratil, dieťa vytrvalo plakalo, a my sme celá rodina - 6 ľudí, hĺadali po dome, dvore, poli, ulici...kto našiel - bol hrdina...dieťa prestalo plakať....😀

ivankaberrynka
7. sep 2017

@kojka306 Áno, ja som aj napísala, že väčšina detí mojich kamarátok čo poznám, nie všetky deti.. Ja čo poznám, tak aj by chcel niečo povedať, ale mamina mu pichne cumlík a povie mu: "ticho, aj tak ti nikto nerozumie" a to má 22 mesiacov chlapček. Druhá kamoška stále hovorila, že zúbky ho trápia, zúbky, zúbky..on to takto lepšie znáša. Ale on už bol tak zvyknutý, že keď mu vypadol, tak krik neskutočný. Ako 3 ročný sa mi chválil, že dudka je jeho frajerka, ktorú veľmi ľúbi. Ďalšej kamarátke sa malý v noci stále budil, keď mu cumlík vypadol. Takže ja som rada, že moja bola bez dudky a že sme nemuseli riešiť takéto veci..

marlenka222
7. sep 2017

@ivankaberrynka tak podla teba potom je moja cumlikova zazracne dieta ked od narodenia cumle cumlik.namiesto prsa, lebo mlieko nebolo a teraz v 2 rokoch vie poskladad viac ako 5 slov do vety a usta sa jej nezatvoria ani v noci, co stale rozprava.

siska53
7. sep 2017

@skumavka
Nasi obaja cumel odmietali.. Starsi bol uplne v pohode,dojcil sa ako potreboval,ak bolo nutne,vynimocne normalen vypil aj z flasz z cumlom, ale nikdy cumlik na upokojenie nemal. Vystreloval ho,ked sme skusali,tak sme sa na to vykaslali. Nepotreboval ho.
Dcerka detto,tu z neho napinalo,ta ani z flase s klasickym cumlom nikdy nepila. Ta sa dojcila na poziadaniz tiez,prve tri mesiace boli tazsie,lebo mala koliky,radsej som ju nosila a mala na prse.. Ja som to nevnimala nejak,ze ma to obtazuje,az ked mala cez 14mesiacov a kazdu chvilu dobehla si cucnut,to mi uz v

siska53
7. sep 2017

@skumavka vadilo,lebo sa to stupnovalo,coraz castejsie behala..
Ale nikdy inu nahradu za to nemali,ziadne cumlanie palca alebo podobne..
Aspon sme nemuseli oducat od dudla.

yanni
7. sep 2017

@marlenka222 hihi smejem sa. Tak potom vitaj v klube alebo aj ja vstupujem do toho tvojho. Nasa najmladsia je potom tiez zazracna. ma tiez cerstve dva roky a krasne rozprava, dokonca je prirodzene trojjazycna. Sice nebola cumlova od narodenia ale cmulala viac ako rok.
Usta som jeje cumlom nikdy nezapchavala. Prve slova (okrem mama a papa) zacala hovorit v 10. mesiacoch a uz to islooooo. V 20. mesiacoch sa vedela celkom fajn dohovorit po anglicky, slovensky, nemecky s o rok starsou susedou, ktora mlela po anglicky a rusky. Kocky rozpravali a kazda od kazdej nieco pochytila. Terza chodi druhy tyzden do novej skolky a tam ucitelky len zasnu.
A to vraj viacjazycne deti zacinaju hovorit neskor, co by som aj uznala, predsa si to v tej hlavicke nejak musisa "poukladat". Ale to, ze cumlov deti zacinaju .hovorit neskor je hlupost na entu.
Sesternicina dcera bude mat v decembri tri roky, bola este pred dvomi mesiacmi "ocumlene" az az, behala len s cumlom. Sesterka jej cumel jednoducho jedneho dna zobrala, uz to bolo neunosne. Mala poplakala dva vecery a bolo po "cirkuse". A to dieta rozprava uz ako dospelak. Zaciatkom augista sme boli u nich na par dni a mne zakazdym sanka padala.
To ci doeta bude skoro, neskoro alebo nebude vobec rozpravat, nema nic spolocne s cumlom.

lucka011
7. sep 2017

@skumavka ja by som taketo porovnavnie teda nedala. Podla mna ci je dieta kludnejsie s alebo bez cumla s tym vobec nesuvisi. To je vsetko o jeho povahe.
Prva dcera bola posadnuta cumlom. A zla bola ako cert. Neukludnilo ju to a este ked si pomyslim na tie nocne hladania cumlov. Esteze vymysleli tie svietiace 😀
Druha dcera cumel nechcela. Kupila som jej snad kazdy jeden druh aky existoval. Kazdu znacku, tazdy druh, tvar, aj z netu. Ani za svet. A takisto som s nou extra nikam nechodila, lebo to bola tiez certica.
To je vsetko o dietati ako o cumloch.
Ale ked si to porovnam, tak radsej bez ako s nim. To obdobie kedy vymyslate ako dieta utisit raz aj tak pominie a bude pokoj. A dieta sa nauci zaspavat same. Dieta s cumlom to ma dlhsiu dobu horsie nez sa nauci zaspat bez neho..

barbie17
8. sep 2017

No naša Dajanka tiež cumlík nechcela a kedže bola zaplakané bábätko 😂 tak nám doktorka poradila naučíť ku na cumlík že bude kľudnejšia. No na cumeľ sa ju naučiť nedalo vkuse ho vypľuvala. Kojila som ju do 7 mesiacov teraz má 8, a miesto cumlíka chcela prsník 🙏 (ako inak) :D s týmto som ju potom ťažko aj učila na fľašu. Teraz je už kľudnejšia a ked idem s ňou na nákup tak je chvala bohu tichučko len slduje kde čo je. A som aj rada že nemá cumlík neviem ako by som ju potom odučila . 💃

ivankaberrynka
8. sep 2017

@marlenka222 ale veď ja som nenapísala, že podľa mňa sú všetky deti také. Spomenula som len väčšinu detí, čo ja osobne poznám. Treba poriadne čítať. Uviedla som to v dvoch príspevkoch dokonca... A som rada, že aj cumlikove deti sú šikovné v rozprávaní 🙂 ja cumlík neodsudzujem, len my sme ho proste nepotrebovali.

sisaka
8. sep 2017

Všetkým necumlikovym mamičkám fandím a držím palce len vás veľmi pekne prosím NECeSTUJTE s vašimi pokladmi LIETADLOM - vy ste na ten rev možno zvyknuté, mnohí ľudia nie a keďže nemôžem z lietadla vystúpiť musím vreskoty vasich miláčikov bez cumlov či chcem či nechcem počúvať. Týmto ďakujem všetkým letuskam, ktoré sa tam idu potrhat aby pomohli, kým matka sa tvári, že to dieťa nepozná a nevie, ako ho utíšiť 😡

ixayxa
8. sep 2017

@sisaka ha ha. Môjmu synovi by ani 100 cumľov nepomohlo v lietadle, výťahu a pri vysávači😉. To nie je o cumli. Cumeľ je pomôcka , ktorú u ,,necumlíkových" detí môže nahradiť žuvačka, cukrík, nejaké jedlo v lietadle.

anjelicek26
8. sep 2017

@sisaka nasim staci zuvacka...

siska53
8. sep 2017

@sisaka sli sme lietadlom,sice mladsia mala kusok cez 2roky, nerevali.. Plakalo len jedno babo,ktore ani cumel (malo ho) neutisil.

chrissie_kf
8. sep 2017

@sisaka 😂😂ano zime v tichu , najlepsie zrusit vsetky zvuky, pretoze kazdemu nieco vadi 🙂)) 😂😂

martina9999
8. sep 2017

@sisaka asi cestovala pred rokom so mnou. vsetci v lietadle pred vzletom ze dajte mu cumel cumel, a ja ze on nema, on ma prso.ale pri starte som ho dala na prso a bol tisko a zaspal zato tie ostatne deti cumlove spustili pocas cesty hruzu takze prso vyhralo nad cumlami

sisaka
8. sep 2017

Ja mám vždy šťastie na deti bez cumlov čo vreštia o dušu a matka nevie, čo s ním. Ak neviem utíšiť dieťa, tak s ním nejdem do uzavretých priestorov s množstvom ľudí, ktorí nemôžu odísť.

pslahorova
8. sep 2017

@sisaka 😂musim sa pousmiat nad tym co si pisala.Milujem Vas matky s cumlami,ked dieta zacne revat rychlo mu napchate do pusy cumel len nech je ticho a nevydava ziadne zvuky....no , fandim Vam😉👍respekt😉✌️

terez01
8. sep 2017

Ja mám 8tt drobca plne kojeni a cumlík nemá,lebo ho nechce,vyplúva ho a napína ju z neho na vracanie..a to by sa nám niekedy vážne hodil na upokojenie..

ixayxa
8. sep 2017

@pslahorova neviem, či @sisaka je matka. @sisaka si matka?

sisaka
8. sep 2017

@ixayxa som matka, ktorá keď mala malé dieťa a letela tak nemala problém dať dieťaťu cumel, pretože si bola vedomá, že ďalším 200 spolucestujúcim vreskot môjho dieťaťa nebude znieť ako koncert vážnej hudby.

0silvia0
8. sep 2017

@sisaka no potom ze sa rodi stale menej deti... Ked spolucestujuci v plodnom veku pocuju hodinove revy ani antikoncepciu nepotrebuju...

ixayxa
8. sep 2017

@sisaka môj syn mal cumeľ, našťastie sme nemuseli cestovať lietadlom, ver mi ,že cumeľ by mu nepomohol. Pri cestovaní, najmä v Kanade, sa malým deťom nevyhneš. Odporúčam ti, kúpiť si chrániče sluchu.

montemotherone
8. sep 2017

@skumavka ja mám obe takto "postihnuté" deti 😀 jedno je už pubertiak a druhý má 3,5r. Ono je to možno náročnejšie na čas, pozornosť, aj energiu, ale všetko sa to upokojí a vráti dvojnásobne. Ja veľmi nie som za nahrádzanie ľudskej blízkosti rôznymi "vecami". Je to len prekrytie, vytváranie zlozvyku. Možno to má aj súvis s neskoršími závislosťami (cigarety, maškrtenie,prehnané nakupovanie, konzum...) Vždy je to len zaháňanie nejakého vnútorného nepokoja. Tak sa na to dívam ja a tak som sa aj zariadila. Ale každá nech to urobí ako cíti.
Bola som tak trochu za cumlík pri obidvoch, ako to už pri dlho dojčených deťoch býva, ale po ukončení, to nie sú žiadne "mamine ciciky", nepotrebujú na mne vysieť, staršia je šikovná, samostatná jednotka.
Včera som tu zachytila tému o tom, ako sa niektoré deti potrebujú "obklopovať predmetmi/hračkami"... Ja zas u oboch pozorujem, že nikdy nechodili s plyšákmi, či hračkami preč z domu. Ešte aj keď som malému ponúkla do škôlky autíčko, vzal ho, ale chcel ho potom nechať v aute. U dcérky som to pozorovala jediný raz, keď sme sa presťahovali, do nového mesta, nová škôlka... Dlhý čas, už ako 5. ročná, potrebovala mať so sebou takého plyšáka. Chodil s nami všade, na výlety, dovolenku... Dovtedy sme to nepoznali. V psychológii sa tomu hovorí "zástupná hračka". Je to taká barlička, hlavne pri vstupe detí do kolektívu... Potrebovala sa pri tej zmene nejako ukotviť k niečomu nemennému, známemu....

dai
8. sep 2017

@ixayxa ja cestujem casto a teda deti byvaju v lietadle velmi pokojne... ja mam jedno cumlove a jedno necumlove dieta🙂 jedno ho vyzadovalo druhe odmietalo... obe su sikovne , pritulne zlaticka - skor zacalo rozpravat cumlove, necumlove bolo pokojnejsie...

@montemotherone tak vyvojovu psychologiu som studovala - to ze vztah k plysaku je problem citam prvykrat🙂 praveze je velmi fajn ked dieta takuto hracku ma😉 rovnako fajn ako ked ju nema - deti su rozne zeny😉

ixayxa
8. sep 2017

@0silvia0 skôr sa rodí menej detí, lebo máme radšej svoj komfort.

sisaka
8. sep 2017

@ixayxa ešte raz, malé deti mi nevadia, ani mi nevadí, keď si poplace, keď dieťa nepretržite reve a nemá ani len ten blby cumel mi vadí. netreba čakať len toleranciu od druhých treba byt tolerantným a urobiť max aby dieťa bolo ticho a nerusilo druhých, keď to nedokážem, tak sa netrepem s 8 mesačným do Karibiku

dai
8. sep 2017

@sisaka fakt si take deti zazila? ja mam pocit ze lietadlo dost male deti upokojuje - zazila som uz na 12 hodinovom lete 6tyzdnove babo a viac menej celu cestu prespinkalo...