Manžel s nami nechce chodiť medzi ľudí
Ahojte, som mladá mamička (21) mám takmer dvojročné dieťa. S manželom žijeme spolu už 5 rokov. Všetko je v poriadku až na to, že odkedy máme dieťa manžel sa s nami doslova hanbí chodiť na verejnosť. Vadí mu, že sa po nás ľudia pozerajú (áno pozerajú sa ako teľce na nové vráta, lebo ja vyzerám ako synova mladšia sestra, mám celkový výzor na 13 rokov). Muž má 23, kým som nebola tehotná nemal problém sa somnou kdekoľvek ukázať. Vadia mu tie pohľady ľudí a hlúpe komentáre ( áno, ľudia naozaj dokážu prísť a opýtať sa napr. Komu sme to dieťa vzali a podobné hlody, najlepšia bola raz jedna pani ktorá nám vykricila, že by ma dala do ústavu keby jej prídem domov tehotná na základnej škole 🤦♀️). Ja sa nad tým dokážem povzniesť, veď je to občas aj vtipné, ale mužovi to veľmi prekáža. Nechce sa s nami ukázať už ani v blbom Tescu. Keď náhodou niekde ideme tak za dedinu kde nás nikto nevidí, alebo ak ideme do mesta tak sa drží vždy dva kroky za nami ako keby s nami ani nebol. Štve ma to a neviem ako sa zachovať. Na jednej strane ho chápem tiež mi trvalo kým som si na tie komentáre zvykla ale nepáči sa mi keď to až tak prežíva.
@negymama rozmýšľala som aj nad tým, psychológom, skúsim mu to navrhnúť, možno by sa to trošku zlepšilo, pretože on má fakt paniku z tej pozornosti ostatných.
A reagovala som skôr na tú druhú dotycnu ktorá má potrebu tvrdiť, že som decko.
jo... iste by mu to pomohlo....aby si casom nevypestoval nejaku uzkostnu poruchu alebo socialnu fobiu. taki ludia sa potom boja vychadzat z domu, maju problemy ist do prace , na verejnost. Netreba to podcenovat.
Nerozumiem.... Véd ti píšem, že som bola v rov akej situácii a môj muž sa nehanbíl za svoju ženu a dieťa, ako moze ísť chlap pred svojou ženou? Lebo sa hanbí.... Prosím??? Keď je to ôk podľa teba, tak neviem, čo tu vlastne riešiš. Ôk to nie je, to ti môžem zaručiť. Vyviezť ženu s dieťaťom za dedinu, aby sa nemusel hanbiť.... Toto je základ toho, čo by si mala riešiť. Vy akože nejdete spolu von tráviť čas ako rodina? Lebo sa hanbí? Však ok, tvoja vec
Ja som ani raz nenapísala, že si decko, ale ze si bola decko, ktoré malo 16 a začala si zot s mužom, to som napísala, skus ty čítať poriadne.
@maciatkolulu ale tvoj muž, je predsa iná povaha. Píšem že je hanblivy a ťažko to znáša.
Písala si doslovne decko, ktoré sa hrá na ženu. Ja som nikde nepísala, že som sa k nemu sťahovala a cítila som sa ako žena, takže na to si narážať nemohla. Sťahovala som sa k nemu ako pubertiačka, aj som sa tak správala (aj som to v texte tak uvádzala) tak z čoho si usúdila potom, že som sa hrala na ženu?
Tym, ze okolo vas chodi ako ze on nic, tiez moze zbytocne putat pozornost. Potrebuje sa zacat proste spravat normalne, prirodzene. Nevsimat si ludi. Byt hluchy, slepy, naucit sa ich odpinkat. Pomohlo by mu mozno naucit sa trefne reagovat na ich spravanie. Obratit ich reakciu na zart alebo... Hlavne sa hned nezlozit, lebo toto podporuje aj tych ostatnych venovat vam pozornost. Ludia vami opovrhuju, no sam ucastnik rodiny sa za vas hanbi/posobi neisto, ako keby ste robili naozaj nieco zle.
Bože, skúsim ešte raz, začala si bývať u muža, predpokladám, že asi u jeho rodičov, alebo? Ako decko, hej decko, lebo 16 ročná je ešte nedosoele decko, čo návštevu školu, teda by aspoň malo. Narážal som len tak mimo kontext, ty si si vybrala zo všetkého, čo som napísala iba túto nepodstatne vec.
v jednom s @maciatkolulu suhlasim... spravanie tvojho muza nie je normalne, standartne.
Pochopim , keby bol cely nedozrety, deculo, vsak dneska je trend ze mladi muzi byvaju do 30tky s mamickou su infatilny, nedozreti ..OK
Ale takito nedozreti, potom nie su schopni ani sa osamostatnit, starat sa o dievca, neskor o zenu a dieta, zabezbecit atd.
Co tvoj muz schopny je...takze na druhej strane dozrety chlapec , ktori je schopny si v rannom veku zalozit si rodinu a zodpovedne sa starat...na druhej strane hanblivost ako slecinka, nezrele detinske schovavanie sa ...ako male dieta ked da hlavu pod paplon a mysli si ze ho nik nevidi.
Mal by popracovat na svojom sebavedomi a asertivite.
Mne keby povie manžel že sa za mna hanbi tak by má asi vystrelo... čo vás po tom čo hovoria cudzí ľudia 🤦🏼♀️ ... tvoj manžel hádam nemá 10rokov 🤦🏼♀️ Môj je o 9rokov starší, ja mám 31 a vyzerám nenamalovana ako 15ka a? Keď s tým má niekto problém je to stále jeho problém a nie môj ...
Aj tato tema je hodna 16 rocneho cloveka. Preco mas ty,alebo tvoj muz pocit,ze vas vsetci na ulici, alebo v obchode riesia? Nie je to paranoidne? A co vyriesi tato tema? Podla mna nezmysel. Teda aspon ja neriesim taketo blbosti,ci vyzeram na verejnosti prilis mlado.
ja tvojho muza neodsudzujem...ale skratka to vidim smer psycholog. Mat paniku z ludi, co si pomyslia, co povedia?... v dnesnej dobe, a hlavne ked ide o cudzich, ktorych uz pravdepodobne nikdy opat nestretne... vsak moze ich ototo...
osobne si myslim, ze unho nejde ani tak o hanbenie sa...hanbia sa skor male deti, ale o Strach.. jednoducho ma uz z tychto situacii neprimerany strach a tomu zodpoveda aj spravanie a reakcie. aku mal vychovu? rodinne prostredie. nebol velmi zahriakovany, ci ponizovany?
@stanulienkat . Ja neriešim to ako vyzerám ja riešim to že sa môj muž hanbí, iných ľudí a má paniku z ich názoru a pohľadov. A nikto netvrdí, že nás všetci riešia ale stavajú sa nám dosť často také situácie a tie môj muž nezvláda. Proste na nás ľudia viac reagujú ako na iných a nieje to len o našich pocitoch. Všimla si to aj moja sestra, aj svokra, povedala, že sa za nami často ľudia otáčajú.
@negymama má takého svojského otca, ktorý vždy na každom niečo vytkne. Vždy si nájde niečo čo je zle a čo má byť inak ale maminu má veľmi príjemnú milú a vyzerá to tak, že ona mala vo výchove detí hlavné slovo, aj teraz keď má svokor nejaké poznámky k mužovi tak ho vždy okrikne, že nemá zvelicovat a pod.
Inak mňa sa môj muž aj bal osloviť, aby nešiel do basy 😂😂😂 povedal, že som sa mu veľmi páčila ale ze si myslel, že mám takých 14,tak radšej bol ticho! Potom som sa bavila s kamoškou, že idem oslavovať 18,ci dojde, tak až potom sa odvážil
Preco rieši cudzích, to som sa ja už dávno obrnila a hlavne vďaka malej, koľkokrát som ju ťahala cez celé mesto zjapajuc revajuc, všetci na nás cumeli, že zas matka roka 😂 je mi po nich ho.. o
Ako sa ja nestarám do druhých, nech sa nestarajú oni do mňa, socky nieste, normálne pracujete, staráte sa o dieťa, mate kde bývať, nech si každý zameta pred vlastnym prahom
no aspon ze to, vyzera to na bezne rodinne prostredie, otcovia su casto kriticki.
ak chces muzovi pomoct, nasmeruj ho k odbornej pomoci aby sa zbavil tej uzkosti...samozrejme samotne situacie su realne, ide o to aby ich on zvladal lepsie a bez neprimeranych reakcii. Aj vase dieta, cim bude vacsie to bude vnimat ako sa ocko sprava, ze sa kade tade ukryva aby nebol s vami , bude ho to zneistovat..
Podla mna sa trosku "precenujete" a tvoj muz si podla tych par pohladov prilis pripusta, ze si vas ludia musia vsimnut, kamkolvek idete 😉 Mozete sice vyzerat mlado na dieta a chvilkovo vzbudit v okoloiducich otazky, ale ludia maju fakt ine starosti nez len riesit mladu rodinku, ktora sa mihla okolo. Ved ludia v mieste vasho bydliska snad vedia, kolko rokov mate, a ludia v meste v Tescu (ktori sa nudia pri stati v rade k pokladni) vam fakt mozu byt ukradnuti...
Inak som si spomenula na pripad sestrinej kamosky, zoznamila sa s muzom na diskoteke..oslovil ju ze do akeho rocnika chodi, ze do prveho, on tiez do prveho ...tak sa dali do reci a zalubili sa... az na neviem ktorom rande vysvitlo ze on bol prvak na strednej 14 rocny a ona prvacka na vysokej 18 rocny 😅 Ona vyzerala tak mlado, ze si myslel ze su rovesnici... Ostali spolu aj sa pobrali a zalozili rodinu.
*18 rocna...nie 18 rocny malo byt
ja to úplne chápem, mám 25, ale viac ako 15 by mi nikto netipol... môj muž podobne, teraz si nechal trošku strnisko, nech aspoň trochu dospelo vyzerá... ( má zachvíľu 27). Máme 9 mesačného syna, ľudia si asi tiež často myslia, že sme nezodpovední stredoškoláci... Nevšímame si to. Ja s úsmevom keď sme niekde na úrade alebo podobne nahlas diktujem vš titul, aj môj, aj mužov... nie, že by som sa ním chválila, no vtedy si ľudia uvedomia, že asi tak mladí nie sme :D Neviem čo ti poradiť, asi len, jedným uchom dnu- druhým von... Povedz mužovi, že keby vyzeráš na 50, to by ešte len pozerali... Ľudia si vždy niečo nájdu...
Tvoj by na mal naučiť akceptovať to tak ako to je, aby išiel ďalej od nás a tváril sa že k nemu nepatríte ? To kde sme? To sa bude takto správať kým nebudeš mat 40? Ale mne sa to zdá byt skôr nejaka ,,telenovela,, lebo sa mi nechce veriť že na vás ľudia hučia a neviem čo v meste 🤦🏼♀️
ja ho chapem, nemam sice problem s vyzorom ako ty, aj ked by som chcela🙂, ale tiez mi vadi sustredenie pozornosti na mna a aj ked si uvedomujem, že cudzi ludia a ich nazory mi mozu byt ukradnute, neprijemne to je. A pasujem sa s tym v daleko vyssom veku. Inak ludia su fakt sprosti, ved nech si vo svojich hlavach riesia, spekuluju kolko chcu, ale by okato cumeli a este mali aj komentare, no idioti cisti. Drzim palce, nech to skoro prekonate....
@negymama to je milá príhoda, moja svokra si zas muža vzala bokom keď ma prišiel predstaviť a spýtala sa ho ( dosť hlasno, že som to počula) "si si istý, že už skončila základnú školu?" 😀
@liana111 ťažko sa verí tým čo nezažijú. Mne už sa stalo aj to, že som cestovala večerným vlakom so synom a pristavila sa pri mne cudzia pani a opýtala sa ma či nás aspoň mama čaká na stanici. A keď som povedala, že nie tak sa ponúkla, že nás teda odprevadí domov keď je tak neskoro.
Alebo som otvorila nejakému pánovi čo chodil po domoch pýtať sa či nechceme ich internet a keď som otvorila on rovno na mňa "zavoláš mi mamu alebo ocka?" a ťažko sa mi vysvetľovalo. Že mama ani ocko sem cestovať kvôli tomu nebudú. Mám veľa takých zážitkov pre mňa sú väčšinou úsmevné
A kebyže máte fakt 15 rokov a chodíte von trebárs s mladšími súrodencami tak by na vás ziapali? Nechce sa mi tomu veriť... Nikdy ma nenapadlo riešiť či je spolu mama s dieťaťom, teta s dieťaťom, alebo sestra a podobne. Teraz keď uvidím na ulici 15 ročné dievča s malou sestrou, mám sa jej pýtať či je mama alebo babka? 🙈 Dosť divné... Keď ste rodiča, ktorý vyzerajú mlado, čo je koho do toho? Nieste už tak trochu paranoidný? Ako, nepoviem že si chodíš kupovať cigarety, tak tam logicky vek riešia... Asi ozaj prípad pre psychológa.
Mne to príde divne že sa k vam prihovárajú cudzí ľudia, ja keď som porodila som vyzerala ako 13ka a nikdy mi nikto nič nepovedal v takom zmysle ako pises ty... ani manžel pred nami neutekal ... mat vaše problémy ...
@dominikamacakova tiež sa mi to nezdá 🤦🏼♀️ Aby sa cudzí človek pýtal či si mama či sestra 🤦🏼♀️
Ako zmeniť výzor za starší nie je cesta, on má nejaký problém a mal by ho riešiť.. byť na tvojom mieste, pekne polopatisticky by som mu vysvetlila, ako ma to zranuje - on rieši čo si o ňom myslia druhí cudzí ľudia a nerieši čo si o tom myslis ty a čo si bude o ňom myslieť jeho dieťa? Záleží mu viac na ostatných ako na vás? Kam to asi tak môže smerovať.. povedala by som to aj viackrát..
Sama som bola v situácii, že namna ľudia pozerali keď som bola prvý krát tehotná, lebo som vyzerala mlado, môj muž je síce odomna starší len o 2r ale vyzerá zase naopak starsie.. nie že by nám boli pochybovacne pohľady príjemné, ale teda vieme aký vek nosíme v občianskom tak snáď si nebudeme kaziť rodinné stastie kvôli ostatným ľuďom.. na také reči že "to ste kedy stihli tri deti" a bla bla to som si uz zvykla..
ak má nejaký problém sa vyrovnať s tým, že má rodinu, mal by to riešiť s odborníkom, lebo takto sa to dlhodobo vydržať určite dať nebude..
@liana111 mne to divne teda nepripada. zijeme na dedine a tu sa nik do nas nestara, clovek by čakal opak.
a zase ked sme boli v meste, ako mi pribudali deti, pomaly nebol vyjazd na ulicu aby niekto nieco neriesil, Takze zalezi od konkretneho okolia.
Ja som ale typ co to zaznamena max ako vtipnu pripoviedku, moje vnimanie to nezasiahne, mam to fakt na haku.
Ahoj, to fakt na Vás ľudia majú blbé poznámky? To sa mi nechce veriť. Môj syn má 2 nevlastné sestry, jedna je od neho staršia o 16 a druhá o 17 rokov. Obidve už sú dospelé (syn má 8), majú priateľov. Syn s nimi často chodieva von, berú ho aj na prázdniny. Iba raz sa stalo, že si niekto myslel, že je to ich syn (bol vtedy s tou mladšou), ale nemali blbé poznámky, proste si to len mysleli. Ľudí si netreba všímať. Keď sa nedá nereagovať, tak by som na Tvojom mieste normálne povedala, že máš 21 rokov. Ja mám síce 44 a rodila som ako 36 ročná, takže tento problém som nemala, ale tiež som ako mladá vyzerala, ako decko a tiež som si zažila rôzne situácie. Napríklad sme raz išli s mojím o pol roka mladším frajerom v noci domov a zastavili nás policajti, lebo im bolo podozrivé, kam ide tak neskoro ten pedofil s tým dievčatkom. 😁 Tiež som veľakrát radšej rovno hovorila, koľko mám rokov, ušetrilo mi to kopu starostí.
ja som bola po vyske slobodna az do 33, bezne ma aj este po vydaji a narodeni dietata starsie tetky zavolali, hej ty...tykali mi, opravari, odpisovaci elektriny sa pytali na rodicov, co tam po tom, vsak pre zenu len dobre ked ju maju za mladsiu.

zas neber vsetko tak vztahovacne.
nic predsa nespochybnuje vasu starostlivost o dieta, ci terajsiu dospelost.
Ja som este z generacie ked boli odklady sk. dochadzky prakticky nezname a 8 rocna ZS..maturovalo sa v 18stich, ucnovky sa koncili v 17 roku. bezne mali mladi ludia 17, 18 rocni uz stalu pracu.
teraz je to ide 9rZS plus odklady, maturuju 20rocni, takze fakt uz malokto predpoklada ze niekto v 17-18 roku sa uz sam zivi, nie je to urazka, skor bezna realita-
ty si to vysvetlila, ze mal o rok viac plus uz stalu pracu, tak je to OK.
zda sa mi ze uz vopred predpokladas odsudzovanie a kazdy pohlad , ktory moze byt trebars aj obdivny ci uznnanlivy, ze sa niekomu proste pacite vy alebo vase dieta a uz mas v hlave, ze ludia odsudzuju.
samozrejme ti co sa slovne negativne vyslovia , blbe poznamky...to je ina kategoria...tam sa treba fakt naucit tvrdo ich odpinkat a je to.