icon

Manžel s nami nechce chodiť medzi ľudí

10. jan 2020

Ahojte, som mladá mamička (21) mám takmer dvojročné dieťa. S manželom žijeme spolu už 5 rokov. Všetko je v poriadku až na to, že odkedy máme dieťa manžel sa s nami doslova hanbí chodiť na verejnosť. Vadí mu, že sa po nás ľudia pozerajú (áno pozerajú sa ako teľce na nové vráta, lebo ja vyzerám ako synova mladšia sestra, mám celkový výzor na 13 rokov). Muž má 23, kým som nebola tehotná nemal problém sa somnou kdekoľvek ukázať. Vadia mu tie pohľady ľudí a hlúpe komentáre ( áno, ľudia naozaj dokážu prísť a opýtať sa napr. Komu sme to dieťa vzali a podobné hlody, najlepšia bola raz jedna pani ktorá nám vykricila, že by ma dala do ústavu keby jej prídem domov tehotná na základnej škole 🤦‍♀️). Ja sa nad tým dokážem povzniesť, veď je to občas aj vtipné, ale mužovi to veľmi prekáža. Nechce sa s nami ukázať už ani v blbom Tescu. Keď náhodou niekde ideme tak za dedinu kde nás nikto nevidí, alebo ak ideme do mesta tak sa drží vždy dva kroky za nami ako keby s nami ani nebol. Štve ma to a neviem ako sa zachovať. Na jednej strane ho chápem tiež mi trvalo kým som si na tie komentáre zvykla ale nepáči sa mi keď to až tak prežíva.

bets
10. jan 2020

Mne to tiež príde cudne. Ja mam doma par 17r. a 15r. plus malú dcérku. Chodievajú spolu niekam len oni traja a nikdy ich nikto neriešil v akom vzťahu sú.
Správanie muža je príliš vztahovacne, fakt sa mi nechce veriť, že tak príšerne vás riešia. Každý máme kopec vtipných príhod, niektorí vyzerajú mlado, ini staro, niektore ženy dostávajú otázky, či sú tehotné (pritom nie sú) a pod. U nás si ľudia, ktorí nás dlho nevideli zamienaju mna a moju dcéru, len sa na tom zasmejeme.
Muz by sa mal naučiť pracovať s negatívnymi emóciami - preskúmať, prečo má taký negatívny pocit z možnej kritiky ľudí. Väčšina negatívnych emócií pramení z detstva. To, čo si písala ze otec bol kriticky - je veľmi pravdepodobné, že to práve s týmto súvisí. V detstve mohol byť zranovany prehnanou kritikou zo strany otca a v dospelosti mu akýkoľvek náznak kritiky vyvoláva negatívne emócie, ktorých sa asi aj boji. S tým sa treba vysporiadať, ak to nevie sám (odpustením a spracovaním) , tak potrebuje pomoc niekoho iného. Ste ešte príliš mladí, táto vec ho môže paralyzovat celý život, teraz ma obavu z kritiky koli rodine, potom to môže byť problém v práci, a pod.

h2
10. jan 2020

@negymama 😁 Presne toto sa mi stalo tiež! Prišiel chlapík odpísať plyn a: "Ahoj, máš doma mamičku, alebo otecka?" 🤦

liana111
10. jan 2020

@negymama ja som byvala v meste ale taketo som fakt este nezazila... ale budis, Len sa mi nepaci spravanie jej manzela

3009
10. jan 2020

Jedine smer psychológ ty aj on. Toto sa musíte naučiť obaja brať ako realitu, jeden je čierny druhý tlstý, tretí malí. Polož si otázku čo je dôležité pre teba byť zdravá alebo s vážnou chorobou? Tak si treba určiť priority, čo je najdôležitejšie pre teba. Ak by malo tvoje dieťa nejaké postihnutie alebo vážnu chorobu potom by si neriešila či sa na vás niekto pozerá alebo niečo o vás hovorí. Každý si môže o každom hovoriť čo chce, tomu nezabrániš. Treba sa len naučiť si to nepripúšťať a žiť si svoj šťastný život.

negymama
10. jan 2020

@liana111 byvali sme v starsej zastavbe s kopou nudiacich sa zvedavych dochodcov... ale ako hovorim, mna take veci netazia, viem sa cez to lahko preniest.

koniarova
10. jan 2020

Celý tvoj príspevok je mi divný. Ak toto naozaj tvoju robí,vták nech ozaj vyhľadá odbornú pomoc. Lebo takto sa dospelý muž nesprava. Ako malé decko. Ja by dom sa hanbila za neho. A teda ozaj neviem kde žijete, lebo podľa mňa je dnes každý každému ukradnutý. Nedomyslate si to už obaja?

koniarova
10. jan 2020

Nie "vták" ale tak, malo byť 😃😃😃😃

stanulienkat
10. jan 2020

@koniarova bohvie na co si myslela a hop,preklep je na svete😉

montemotherone
10. jan 2020

Musí to nejako prijať. Je to skôr o jeho sebavedomí. Veď dôležité je, že vy viete koľko máte rokov a ako to celé je. Keby sa mne takto ktosi rýpal do života, pošlem ho kdesi. To si ani neviem predstaviť tak tupú osobu 🤦‍♀️ My keď sme sa s mužom prisťahovali do nového bytu, sused raz manželovi hovoril že "videl jeho dcérku so psíkom vonku"... To akože mňa 😁 Môjho muža sa to vtedy dotklo, že či to je taký starý. Ja som mu vysvetlila, že to ja vyzerám tak mlado a bol spoko. Ja som vtedy mala 25 a on 30. Ale on chodil väčšinou v obleku a pôsobil dosť suchársky a ja som zase ležérny, športový typ odjakživa 🤷‍♀️ Dnes sa na tom už len smejeme 😉

liana111
10. jan 2020

@negymama poznamky ako take som si jasne v zivote vypocula aj ja vselijake ale ze by som to riesila odsunutim svojej rodiny to nie

negymama
10. jan 2020

@liana111 to urcite...clovek so zdravou psychikou by to takto neriesil. Preto jej tu viacere hovorime, ze to nie je normalne a s takymi neprimeranymi reakciami nech sa obrati na odbornika. Chlapec ma v sebe nieco nespracovane. nejaku uzkost ci stres ci co. Neviem si predstavit zdraveho sebavedomeho 23 rocneho chalana ze by sa panicky bal nejakych reci tetiek z radu v obchodaku.

maciatkolulu
10. jan 2020

Ale ono svokra ale nebolo ďaleko od oravdy😉mala si ledva rok po skončí základnej....

evitka83
10. jan 2020

Ked sa s vami muz hanbi ist do tesca, povedz mu, ze v pohode, ze to chapes. Moze ist on s malym a ty si pojdes zacvicit sama 😉 ale vazne... ja osobne nemam pochopenie pre precitlivelych muzov, takze ja by som mu s kludom anglicana povedala, ze sa hanbim za taku padavku chlapa, ktory namiesto toho, aby bol hrdy na svoju rodinu a zenu, ktora mu vynosila a porodila dieta, a on ma chudacik mindraky z toho, ze co riesia ini ludia. A este by som sa ho spytala, ci on bude ok s tym, ked za 10/15 rokov ty budes stale vyzerat ako mlada sexi mama a ty sa budes hanbit za neho, ze oproti tebe vyzera ako stary chren... boze kopala by som takychto “chlapov” do prdele s topankou so zeleznou spickou.

slnecnica82
10. jan 2020

Ja ti prajem tu vecnu mladost ☺a neriesila by som to ani make-upom, ani strihom vlasov, len preto, aby bola spoločnosť spokojná...zijete svoj zivot, pre vasu spokojnost, nie pre spokojnost par primitivov...stale si niekto o teba utrie hubu..stale niekto...manzelovi dohovorit, ze nema mu co byt blbé...neriesim, kto si co mysli, zijem pre spokojnost mojej rodiny....

liana111
10. jan 2020

@negymama ved to ze tu uz potrebuje odbornika... len jej nejako tazko radit kedze ma na vsetko odpoved

liana111
10. jan 2020

@slnecnica82 velmi pekne si to napisala 👍🏻

negymama
10. jan 2020

@slnecnica82 presne tak, ked sa clovek chce zavdacit ludom,,kruti sa jak trava vo vetre a i tak bude u niekoho zly, neschopny ...a este premarni svoj zivot naplnanim predstav inych. Vacsina tychto vrtakov bud na teba kasle alebo ti zavidi alebo sa tazko nudi... no kvoli tomu sa mam stresovat?

negymama
10. jan 2020

@liana111 ja som kedysi tiez chcela nejakym oblecenim ucesom urobit zo seba zrelu damu...ale zakazdym som vysla z obchodu s riflami a pasikavym trickom... proste to som ja, v kostyme a lodickach po svete chodit nebudem. Takisto zmeny ucesu , boli snahy ale zakazdym sa najlepsie citim vo svojom dievcenskom ucese, ofina a vlasy na plecia.

liana111
10. jan 2020

@negymama Ja takisto, vždy som sa snažila vyzerať staršie ale či som zmenila účes či oblečenie, nepomohlo to tak som sa na to vykašľala ... inak teraz má napadlo že sme sa boli večer všetci najesť a nejako sme sa dali do reči s čašníčkou keďže bola Maďarka , keď som isla do autá pre niečo sa spýtala manžela či ma malého z predošlého manželstva 🤣

evkamotka
10. jan 2020

Vo fax copy si daj spravit tricko, vpredu aj vzadu s napisom "mam 21r a ano mam v dospelosti 2r dieta. Aj vydata som problem ?"

modrykoniicek
10. jan 2020

Noa? Ja som v 17tich vyzerala staršie ako teraz.Tipujú mi 18 a to mám 166cm a mužovy 26 maximálne.
Reálne mám ja už niečo po 20tke a muž niečo po 30tke :D

A netúžime vyzerať jak staré kolesá.
Kto si čo myslí mňa osobne vôbec nezaujíma a keď som mala 17 a kočíkovala som brata tak som skôr mala ohlas... Počúvaj maminku 😂.

Raz by mi dakto dačo povedal.Som dospelá, živím sa sama.Názor niekoho cudzieho ma nezaujíma.

modrykoniicek
10. jan 2020

@evkamotka Pre niekoho to problém je aj keď má žena 25.Dnes je trend sa vydávať a mať deti v 40tke.
O 25 ročnej žene napíšu článok ,,otehotnela pomerne v mladom veku,,. 😂

negymama
10. jan 2020

@modrykoniicek ono to zrejme aj bude tym posunom veku rodiacich zien.

kedysi zeny uplne bezne rodili na 18,19 rokov, kratko po poturite, po vyuceni. Moja mama ma mala na 22, co bolo brane ako norma... teraz prevaha zien od 30 vyssie, tak jasne, ze mlade dievca s dietatom vytrca v spolocnosti ako rarita.

negymama
10. jan 2020

jedna moja kamaratka rodila ako 21 rocna, stazovala sa mi, ze v porodnici sa ku nej spravali, ako ku nejakej zasranej, akoby bolo nekompetentna ci nesposobila na materstvo.

modrykoniicek
10. jan 2020

@negymama Ja tiež nemám ešte 30...ale mám staršieho muža a nebudem čakať do jeho 40tky ani on nie.Máme prácu, riešime vlastné bývanie...na čo majú ľudia čakať keď to chcú obaja?

Ja tú dnešnú dobu nepochopím.Veď nie je jedno či máme zázemie skôr alebo neskôr? 🙂
Ženy rodia neskoro lebo nemajú po VŠ väčšinou zázemie ani partnera.

Ale čo je na tom ak žena po 20tke toto všetko má.Má čakať do 30tky?
Mňa mama mala tiež v 23 a rozumieme si oveľa lepšie ako keby bol medzi nami 40 ročný rozdiel.
Ľudia dnes kukajú po mladšej žene ako keby mala 16 a nemala ani maturitu.

Lenže rodiť je prirodzené pre 20ročnú ženu nie pre 40 a 50 ročné ženy.
Takže názor, že 25 ročná žena je mladá na dieťa mi príde divný.

Môj osobný názor je, že spoločnosť by sa mala zamyslieť prečo to ľudia odkladajú.Prečo to doslova musia odkladať. 🙂

negymama
10. jan 2020

@modrykoniicek suhlasim v mnohom, ja som mala deti dost neskoro, prve ako skoro 34 rocna, a svojim dceram by som to neradila. sami sme si s muzom casto povedali, ze skoda ze sme sa nespoznali skor a nemali skor tie deti. Nehovorim ze takto je to zle, dokonca sa nam podarili az 4, posledne som mala na 41. sme radi ze sme radi, ale priznam, este lepsie by to bolo aspon 5 rokov dozadu posunut cas.

etienx
10. jan 2020

Načítal som všetko, ale zaujal ma problém čo rozoberáš. Môj názor je, ako aj opisuješ, že manžel chcel byť vždy nevýrazný, biť mimo pozornosť, je jednoducho introvert. Tá definícia nie je úplne presná, to len pre zaradenie. Ak to ty chápeš, čo sa mi zdá že áno, tak to je dobre. Je taký, aký je, ťažko sa zmení úplne, dalo by sa zlepšiť, dať na inú úroveň tie reakcie okolia, zaradiť to medzi nepodstatné veci, naopak, medzi podstatné veci dať čas strávený všetci spolu, s rodinou, s dieťaťom.
Ja osobne som tiež rád nenápadný, ja by som sa hanbil ukázať na verejnosti, keby som napr. manželku bil, alebo prechlastal výplatu v krčme, čo očividne mnoho manželom nerobí ani najmenší problém. Medzi podstatné veci ja zaradujem slušnosť, dôveru....
Môj názor, pokukovanie sa nestratí, iba ak by ľudia z okolia dostali rozum, dá sa iba túto pozornosť čo najviac bagatelizovať, takzvane sa NETRÁPIŤ PRE MALIČKOSTI.

Inak poznámka, čo by niektoré za to dali, vypadať o 5 rokov mladšie... 😉

liana111
10. jan 2020

@modrykoniicek ja som mala 19ked som malého priniesla na svet... nikdy nezabudnem keď som šla s malým do nemocky keď mal mesiac (mal bronchitidu) a sestrička na prijme mi vraví že to len mamka môže ist s ním do nemocnice 🤣 niekedy to bolo ,,normálne,, keď ženy malín skoro dieťa teraz je ta ,,normálna,, hranica posunutá omnoho vyššie ... lenze mna nikdy v zivote nezaujímalo kto si čo mysli či hovorí ... aj teraz keď prídeme zo zahraničia na Sk ... som už počula aj že tam žerieme vifonky a tu sa robíme 😂 i keď sme sa nikdy nerobili na veľko ale asi sme tak mali spraviť 😄

lujza123
11. jan 2020

Podľa mňa manžela treba dokopať k nejakému riešeniu. Mal by zo svojou fobiou začať pracovať, možno aj s pomocou psychológa ci terapeuta. Alebo aj s pomocou teba. Nájsť príčinu jeho prehnaneho strachu z okolia. Lebo toto už nieje iba o ňom, ale aj o vašej rodine.
V rámci terapie odporúčam pár dní v nejakom veľkomeste, v takých Londýnskych uliciach môžeš mať aj 3 hlavy nikto si ta nevšimne. Ono to hanblivemu človeku pomôže naladiť sa na takú nevšímavost okolia.

Musí to byť pre teba hrozne ponižujúce a zranujuce keď muž cupita 2 metre za vami a tvári sa ze vás nepozná. Véd to je hrozne! To je mu prednejšie co hundru úplne cudzí ľudia ako to co cítiš ty? A co by spravil keby mate postihnuté dieťa, keby jeho mama ostane na vozíčku, to by sa tiež k nim nepriznával lebo ludia? Jeho okolie nemôže trpieť za jeho mindraky.
Nieje to iba o ňom. To nech si uvedomi

lujza123
11. jan 2020

Ináč s fobiami sa najlepšie bojuje postupným vystavovanim sa tomu z čoho ma človek strach. Takze nech skúsi manžel zatnut zuby a postupne aspoň na tu prechádzku ísť s vami.
Všetko je to totižto len v jeho hlave. Aj rôzne paranoje. Ľudia až tak necumia, dobre možno na dedine trochu viac ale určite to nieje také tragické ako si to on predstavuje.
On si tie pohľady privolava sám svojim naladením, strachom oveľa viac než ty svojou výškou. Keď sa vnútorne obrni voči tomu budú cumet menej.

Lebo bude sa s tým musieť nejako vyrovnať, koli tvojej výške ta budu mat dlho za dieťa takže o takých 15 rokov ho budú mať zas za pedofila keď niekam s tebou pôjde. To si musí usporiadať sám v sebe toto, pretože ho to bude prenasledovať kým s tebou bude