icon

Masmediálna komunikácia alebo zdravotná sestra

simonka174
21. dec 2014

Ahojte kočky. 🙂
Studujem na gymnáziu, 3. ročník, kde si uz pomaly máme vyberať zameranie a VŠ.
Ja sa rozhodujem medzi týmito dvomi smermi, od mala ma bavilo pisat, pisala som aj rôzne romány atd... Ale ked som prisla na strednú, mala som stasne vela nepodstatnych pre mna predmetov na kt som sa musela ucit aby som presla a preto som sa slovenčinu trochu zanevrela a prestala pisat , recitovať atd..
Chcela by som nieco organizovat , volat s ľudmi, komunikovať, využívať cudzí jazyk
, riesit nieco, chodit kade tade..
Ono vlastne to bol moj sen od mala nieco taketo robit , ale na strednej ma kazdy od toho odhováral ze budem v bulvári (každopádne ja nechcem byt len na obrazovke , ja by som chcela aj sama pisat alf najviac pracovať v nejakej firme a tu propagovať , robit eventy atd..) tak som to neriešila , az teraz ked zrazu pridu ku mne nečakaný ludia he si mam ist za svojim snom.. A preto mi zavŕtali červa do hlavy :D
Na druhej strane , vzdy som mala rada biológiu , na medicínu nemam, ale ked som bola pred dvomi týždňami v nemocnici , zaujala ma praca zdravotnej sestry, tá pomoc hlavne deťom , ochota atd... Ako dávaju nádej.. No a ja trrsz neviem,čo si vybrať...
Nechcela by som len byvat na Slovensku, asi by som chcela odist do zahraničia , New York a podobne ..
Milujem cudzí jazyk..
Čo by ste mi poradili vy? Uz som u toho zúfalá :/

mawka
21. dec 2014

@lusinda3 ja ta opravim, dnes je sestra odbor na vysokej skole - osetrovatelstvo. takze ano, na to vysoku skolu potrebuje, aby bola sestra 😉 to, co je na strednych skolach, to je zdravotnicky asistent, ktory nemoze de facto nic. ale sesterska profesia uz na strednych skolach skoncila aj na pomaturitnych. uz len vysoka. a v zahranici su neskutocne dobre ohodnotene sesterske pozicie. a cim vyssie a cim lepsia specializacia, tym ma lepsi plat, prirodzene. a taky, o ktorom sa tu ludom moze len snivat.
napriklad sestra absolventka v rakusku ma nastupny plat v cistom 1500 eur. nastupny. absolventka. videla som na vlastne oci. porodna asistentka v nemecku na vyplatnej paske 3600 eur bez priplatkov a nadcasov... mohla by som pokracovat. ale tu vonku je v zaujme kazdej sestry, aby sa vzdelavala dalej. tu to robia s radostou. a hlavne, u nas sestra robi 12 hodin, vonku 8 hodin. a o rozdielnych prac. podmienkach to ani nebudem radsej pisat.

mawka
21. dec 2014

@alicka850 keby len 20 pacientov 😅 to je este dobry pocet. ale na takej nocnej, pooperacne stavy, natrieskane oddelenie, 30 pacientov plus akutne stavy do toho, uffff. a este sa nepomylit, ratat davkovanie, mat prehlad, co ti lekar diktuje za pochodu a okamzite a do toho pridu traja seniori, ze dva tyzdne nemali stolicu, takze klystyr, moje nervy. fakt ta praca bola nenormalne narocna. a za 500 e v lepsom pripade. a ano, po vikendoch sama v malej nemocnici, sak sanitari a asistenti robili po-piatok. a cez vikendy a na nockych boli sanitari len na OP a zasivali sa kde mohli. a ked k tomu priratam nejaky exitus... fakt. a to bola taka bezna sluzba 😀

lusinda3
Odpoveď bola odstránená
mawka
21. dec 2014

@lusinda3 vecernu skolu? maturitu? nie je sestra, je zdravotnicky asistent. pozri sa jej do zmluvy. uz niekolko rokov je zmeneny system, odbor vseobecna sestra sa na strednych skolach zrusil, nahradil ho zdravotnicky asistent a vznikol pre sestry odbor osetrovatelstvo. nepresviedcaj ma, som sestra, viem.
zdravotnicky asistent nie je sestra a nema ani kompetencie ako sestra a nemoze vykonavat ukony ako sestra. len minimum. ak robi napriek tomu sestru, co si myslim, ze je blbost a tvoja znama len hovori, ze je sestra, tak je jkednou nohou v kriminali ako ona tak aj ten, kto ju ako sestru prijal.
na osvedcenie sa robia len opatrovatelske kurzy, to s pracou sestry nema nic spolocne.
ako nic v zlom, ale nech ti ukaze pracovnu zmluvu. ja ti garantujem, ze je maximalne zdravotnicky asistent.

raszuz
21. dec 2014

@lusinda3 ja ich poznam niekolko, dokonca nie Mgr., ale uz PhDr., takze studuju, na to, aby si v dnesnej dobe mohla robit sestru a nemas 30 r. prax potrebujes min. Bc. A zo sucasnych povodne strednych zdravotnych skol uz nevychadzaju po maturite zdravotne sestry, ale zdravotnicke asistentky, ktore ak chcu robit sestru, musia ist studovat dalej ....

lusinda3
Odpoveď bola odstránená
lusinda3
Odpoveď bola odstránená
mawka
21. dec 2014

@lusinda3 tak je asistentka. a to, ze picha injekcie, na to musi mat povolenie od primara, riadne papierove. inak to nevidim. ale aj tak by nemala. strasne sa to pomenilo. ja som robila sestru na pomaturitku, 3 roky v dennom studiu a mali sme co robit, aby sme vsetko nadrtili. ale je fakt, ze ked to bol odbor na strednych skolach kedysi, bolo viac praxe. teraz maju kopec teorie na vyske a slabu prax. a praca sestry je hlavne o praxi. mozem ja mat v hlave teoriu po akym uhlom sa picha ta ktora ihla, ked sa to nenaucim prakticky. ale pri predstave, co sme za tri roky do seba hustili po teoretickej a praktickej stranke, no neviem, bolo toho dost. uz len anatomiu a fyziologiu sa naucit v latincine a latincinu samotnu, kliniku chorob, osetrovatelstvo samotne, kazda diagnoza ma iny osetrovatelsky postup a sestra to proste vediet musi, kks, fakt ze sa cudujem ako som to zvladla s jednotkami 😀 ale mat rozum vtedy aky mam dnes, uz vtedy balim saky paky a padim prec zo slovenska. v zahranici je praca sestry pekna, dobre podmienky, rozhodne nelieta ako handra, ma cas aj na dusevnu hygienu a hlavne robi za niekolko nasobne viac a upplne v pohode. tu je to ako na dostihoch. lietas a lietas a prd makovy z toho. zarobis tolko, co ti zhltne najom alebo splatka za hypo a mozes si ist piskat. ale skutocne, v zahranici byt sestrou je velmi velmi vazena pozicia. a s nasim vzdelanim bez problemov. lebo ti, co maju diplom /VŠ/ po roku 2004, tak uz maju na nom klauzulu ohladom EU bla bla bla, cize nemusia riesit nejake povolenia vonku, skusky, uznanie, atd.

mawka
21. dec 2014

@lusinda3 nemaju, lebo kedysi bol odbor sestra na SŠ, 4 roky alebo 3 pomaturitne plus specializacie. potom sa to zmenilo. ze uz len na VS. ale obsahovo prvy stupen VS je to iste, co sme sa my ucili na SŠ. potom na druhom stupni, magisterske, tam uz su rozsirene veci. ale bakalar je uplne to iste.
osobne nechapem, preco to takto urobili, pretoze kludne to mohlo zostat v ramci SS a bakalar mohol byt rozsireny a magister uz vysoky level. no ale, co uz.
lebo rpave ten odbor zdrav. asistent je na dve veci. nemoze nic a zaraba este menej ako sestra. asi to bolo presne preto vytvorene, lebo bohuzial, radsej prijmu asistenta za malo, sestre pridaju robotu, ale sestra robi za isty plat. pritom prave treba sestry na oddeleni. no co uz. slovensko 😀

janinah
21. dec 2014

ZA- zdrav.asistent môže pichať injekcie pod kožu s.c. ale nie do svalu i.m....pre @lusinda3

17alexis
21. dec 2014

@lusinda3 ja sama som studovala zdravotnickeho asistenta. Uz si z toho skoro nic nepamatam, lebo robim priamy predaj, ale myslim, ze sestry, ktore mali 10-rocnu prax, uz nemuseli ist na VS. Moje spoluziacky su vsetky Bc. Tento titul ti staci. Pokial chce byt sestra stanicna, vrchna a pod., musi byt Mgr. Jedna moja spoluziacka robi na COS a je Mgr. Zdravotnicky asistent moze pichat subcutanky, brat glykemiu, myslim, ze uz aj podavat lieky, ale my sme z toho nic robit nemohli, akurat tak menit plienky a merat vit.funkcie. kompetencie sa rozsirili az rocniku po nas.

ervenka
21. dec 2014

@mawka to je pekne, ze klauzula, ale nemocnice napr. v Nl nemocnice stale porovnavacie skusky pozaduju. ale uplne najprv musi clovek perfektne ovladat jazyk. A ked ich aj usmesne clovek spravi, tak je zaradeny o stupen nizsie. Sestra- vzdy usmev na tvari, ochota, ked treba a zvoni sa na nu, hned aj pride a je jedno, ci je cas obeda alebo nie. Sestry su tu pre pacientov a nie naopak. KEd som rodila ja, bola som jedina rodicka,ale ked rodila kamaratka, ze ich tam bolo 9 rodiacich + 10 dalsich po porodoch. A vtedy sa veru sestry+ PA nalietali...

mawka
21. dec 2014

@ervenka hej, to je vzdy, ze si pod dohladom sluzobnme starsej sestry. ide o to, ze ale nastupny plat mas iny nez u nas. vzdy sa zacina pod inou sestrou. to je v pohode. a s tym jazykom, suhlasim. vyzaduju ho. no ale zase ja si neviem predstavit, ze niekto ide robit sestru do zahranicia bez jazyka. ved to je o neskutocnej zodpovednosti. treba rozumiet a aj odborne mat ten jazyk. a to nie je jednoduche. ale zase, ked niekto uz sa da na osetrovatelstvo a ma ciel, ze nie na sk, ale vonku bude robit, tak ma kopec casu si jazyk dostudovat aj po odbornej stranke, porobit si skusky a ist na to. prvy rok moze byt narocny vonku, ale potom je to uz ok. chce to len vydrzat a nevzdat sa. zaciatky su vsade tazke.

lusinda3
Odpoveď bola odstránená
raszuz
21. dec 2014

@lusinda3 ja to viem preto, lebo moja mama je uz hadam 120 rokov ZS (to je take moje meradlo, ze vela vela 😀), na Bc. zacala chodit ako 48 rocna tusim, takze tej praxe mala mrte, potom isla este dalej a este dalej, sa nejako rozbehla 😀 a teraz popri robote este uci buduce zdravitne sestry, myslim, ze prax, ale tiez hovori, ze tej praxe je strasne malo

alicka850
21. dec 2014

@lusinda3 tak to ich asi poznas velmi malo. Stredna zdravotna bola zrusena niekedy okolo roku 2004,odvtedy musi mat kazda zdr. sestra vysoku skolu. Vynimky su starsie sestry vystudovane este za povodnych podmienok. U nas v spitali si dokonca aj 50 rocne sestry dorabali VS.

lusinda3
Odpoveď bola odstránená
ladywitch26
21. dec 2014

@simonka174 urcite by som brala zdravotnu sestru. ale riadne sa nauc aj jazyky a potom sup vonku. na slovensku urcite nie. kludne prid ku nam do irska, tu ich je malo. 😉

simonka174
autor
27. dec 2014

Ah.. Ja stale neviem :(

zaba21
27. dec 2014

Mas este cas na rozmyslenie, naozaj venuj tomu pozornost. Skus sa poradit aj s ucitelmi nosnych predmetov pre skoly o ktorych uvazujes. Mozno by som skusila aj navstevu dobreho psychologa a skusila si testy. Nam celkom dobre pomohli, ked sa rozhodoval syn pre studium na strednej skole.
Ale napisem ti taky svoj postreh. Chod si za svojim snom, nenechaj sa prilis vtesnat do prilis "rozumnych" nazorov okolia. Pri vybere skoly sa nenechaj prilis ovplyvnovat okolim, priatelmi, laskou. Chod si za svojim snom. Ja som mala niekedy sen, chcela som studovat na umeleckej priemyslovke modne navrharstvo. Ale nechodila som na vytvarnu, namiesto toho, aby som sa skusila pripravit na skusky, isla som na obchodnu akademiu a neskor som vystudovala vysoku skolu ekonomicku. Nie som vo svojom odbore zla, ale praca ma neuspokojuje, nie je pre mna dostatocne kreativna a strasne som stresovana velkou zodpovednostou.
Treba ist za svojim snom, aj ked to niekedy vyzera nerealne. Davnejsie som bola ucitelka na strednej skole. Na maturitach som si citala zivotopisy mojich ziakov, na konci boli vzdy plany do buducnosti. Mnohi tam mali plany, ze chcu pracovat a zit v zahranici, ze chcu mat svoj vlastny biznis. Vtedy mi tie plany pripadali prilis idealisticke. Tito moji ziaci su tak 12 - 15 rokov po strednej skole. Minule som si pozerala na facebooku. Naozaj mnohi z nich /povedala by som, ze vacsina / ziju v zahranici, pracuju a dari sa im. Mnohi z nich v zahranici vystudovali aj vysoke skoly, niektori naozaj maju aj ten vlastny biznis. Dobre sa rozhodni a potom uz len chod za svojim cielom. Drzim palce. Vasa generacia ma ovela viac moznosti, ako som mala ja. Trosku aj zavidim.

Prvorade su ale tie jazyky - v tom mali velku vyhodu moji ziaci - maturita z dvoch jazykov - myslim, ze ich moje kolegyne dobre pripravili - vacsinou mali kombinaciu anglictina / nemcina, niektori anglictina/rustina. Ale museli sa vzdelavat aj sami v dalsich jazykoch , lebo vidim, ze mnohi zakotvili aj v inych krajinach / casto aj dost exotickych.

simonka174
autor
28. dec 2014

Kočky... A neviete mi povedať aky je rozdiel medzi masmediálnou komunikáciou a žurnalistikou ? Nie je to nahodou tak ze zo žurnalistiky mozem pisat napr v časopisoch a takto a z masmediálnej mozem len pred telkou atd ? :/ na žurnalistike su oveľa ťažšie prijimacky :/

elizita
28. dec 2014

@simonka174 myslim ze studijne plany su dostupne na strankach fakult a tam vidiet v com je rozdiel. Pod masmedialne studia patri marketingova komunikacia a masmedialna komunikacia. V TT sa robia prijimacky tusim len zo SJ, v NR su/ boli aj talentovky. Marketingova komunikacia ma podla mna sirsi zaber. A ako je to teraz s prijimackami, neviem. V 2006 este pozostavali v NR z viac casti - vseobecny test,diktat, test kreativity, psych test a talentovky (kresba a nejaka kolaz podla zadania). Hlasilo sa do cca 500 zaujemcov, brali 50. Potom je este masmedialka v presove, v BA na UK (tam boli tiez talentovky) a v BA na tej sukromnej. Hlavne si poriadne nastuduj studijne plany predtym ako sa rozhodnes. Tie ti spravia lepsi obraz o tom o com je studium, urcite lepsi ako len nazov odboru alebo studijneho programu.

martuska75
28. dec 2014

Nemôžem s i pomôcť ale masmediálnu komunikáciu radím spolu so sociálnou prácou a dejinami umenia k študíjným odborom pre budúce "profesionálne manželky" Nechcem sa nikoho dotknúť. Reálne ak sa neplánuješ fakt "dobre" vydať tak by som si hľadla niečo čo ťa môže prípadne uživiť. 😉

elizita
30. dec 2014

@martuska75 skor si mohla napisat, ze ak nie si cielavedoma a nechce sa ti robit tak sa dobre vydaj... vystudovany odbor s tym nic nema... ako moze byt profi manzelka z ucitelky, tak moze by profi manzelka aj z uctovnicky..

kamanima
30. dec 2014

sestru nerob, som sestra, viem čo hovorím. je to práca ťažká po všetkých smeroch. sestra nie je len obraz milej pani, ktorá sa láskavo skláňa nad pacientom a dáva mu piť čaj. sestra je o niečom úplne inom. aspoň keď robí pri lôžku.

martuska75
1. jan 2015

@elizita ale musíš určite uznať že s týmito smermi je praktické uplatnenie vo vyštudovanom odbore dosť ťažké. Samozrejme nie nemožné. Súhlasím s tým že kto naozaj chce tak sa uplatní bez ohľadu na vyštudovaný smer.

elizita
1. jan 2015

@martuska75 poznam aj vystudovanych pravnikov ktori tvrdia ze je tazke v ich odbore 🙂 tak potom skor treba uvazovat v ktorom je to lahke?

cecil36
1. jan 2015

@simonka174 zalezi od toho, co chces robit....chces pisat- zurnalistika, chces aj telku- masmedialka, obchod, marketing, PR- marketingova komunikacia. Ked uz nieco z tohoto, tak najviac vidim uplatnenie na ten marketing....Pisat, ak mas talent, mozes aj bez skoly. Viem co hovorim, pracujem v odbore 🙂

domigb
18. jan 2015

Od roku 2004 študujú na SZS zdravotnícky asistenti. To, ze sa im nejak rozširujú kompetencie v škole zato si nesú následky vyučujúci, ale v praxi nie su kompetentní podať nič okrem s.c pokial viem
Som sestra a na Slovensku som za každým mala prácu do týždňa 😉 zatiaľ co dve kamošky s masmediálnou sedia doma už pol roka 🙏 Ak ti nevadí krv, premávanie sa s podložnymi misami a tucet zvoniacich pacientov mas vyhrane 👌 Ja som ani na minútu neoľutovala co robím, mám to asi v krvi 😂 a hlavne kým si mladá uč sa jazyky a chod robiť sestru vonku nebudeš mat na hlave hypotéku a môžeš pracovať hoci na ambulancii 😉

simonka174
autor
3. feb 2015

@domigb ahoj, takze pracuješ ako sestra? 🙂 mohla by som par otazok?