icon

Mať vyše 30 rokov a stále bývať s rodičmi

20. aug 2023

Ahojte, prosim o vas nazor, co vam napadne ako prve ked sa s niekym zoznamite, ma 30 rokov a povie vam ze este byva s rodicmi v rodicovskom dome? A potom zistite ze v tom dome zije este aj surodenec bez partnera bez deti tiez po 30. Obaja ziju vo svojich "detskych" izbach, kupelna kuchyna vsetko spolocne priestory. Beriete to ako normalnu vec, vsak je teraz vsetko drahe tak preco nie ved treba trosku usetrit alebo mate na to iny nazor?

clarissa96
20. aug 2023

@vandica Jj presne, od rodičov sme sa vacsina sťahovala akurát tak na internát a v tom meste alebo este väčšom sme si našli prácu. Preto sme sa museli “osamostatniť”. A kamaráti čo bývali v meste, kde bola výška, tak riešili bývanie až s vážnymi partnermi. Tak ako hovoríš 🙂

kristiii
20. aug 2023

Za mňa momentálne záleží či 30+ znamená 31-32 alebo 38-39. Lebo tí starší si okolo tej tridsiatky mohli ešte v pohode zadovážiť niečo vlastné, čerství tridsiatnici to majú v dnešnej dobe už fakt ťažké, pokiaľ nezarábajú nejak nadpriemerne. A áno, podľa mňa je tých 30 taký zlomový vek, kedy by sa už mal človek osamostatniť, myslím aj v zmysle vlastného súkromia. Nechcela by som v takom veku chodiť na návštevy k niekomu do "detskej izby". Samozrejme sú okolnosti, napríklad čerstvo po rozvode, že sa človek vráti na čas domov, kým sa opäť postaví na nohy.

sense
20. aug 2023

Prvé čo mi napadne, je žeby ma zaujímal dôvod prečo to tak je... Pretože tých dôvodom je veľmi veľa

alex666
20. aug 2023

Za mna nie. Akoze pri kamoskach mi je to jedno ale neviem si predstavit mat partnera z takehoto prostredia.
S muzom sme mali obaja 30 ked sme sa zoznamili a obaja sme v tom case uz roky zili mimo domu.

ropucha6
20. aug 2023

Zalezi od okolnosti, ale zdalo by sa mi to zvlastne. Byvat sa da aj v sharovanych bytoch ak su teda problem financie, nie pri maminej sukni.

tetapetra
20. aug 2023

Pre mňa to je mega divné. Ok do 30tky, tak snáď. Ale 33 a hore to je celé zlé. Mám bratrancov všetci traja žili u rodičov. Teraz si postavili domy. Jeden má 46, druhý 45 ten u rodičov stále býva a tretí 36. Sú slobodní,nikdy sa ani neozenia a domy stavali asi preto,aby ženu mali kam dať, ale zase aby ich pri rozvode o dom neobrala 😁.

ninusa221
20. aug 2023

Niekto netúži po vlastnom alebo skôr nechce sa zadlžovať nemyslí na budúcnosť a žije v prítomnosti. Možno keby si nájde frajerku tak by si ten byt kupil snou na polku..

mikadooo
20. aug 2023

Tak ak je to fajn človek, tak zatiaľ by som túto info nechala bokom a uvidíme. Možno jednoducho nemal dôvod ísť do vlastného, keď má mama hotel (hlavne chalan). Uvidíme, či nezačne rozprávať o spoločnom prenájme, ak chce budovať normálny vzťah, tak mal by chcieť sám od seba... 😉.

simca06022011
20. aug 2023

urcite to pri zoznameni sa neriesim. Ja som tak nezila, ale dnes.. na co sa stahovat ked nemusi. SKor by ma neskro zaujimalo, kto ho zivi, co robi, kolko zaraba, kolko uspori, ako planuje fungovat, ci je samostatny, zivotaschopny, alebo mamula a oculo vsetko vybavuju, varia, peru, staraju sa... a dieta len z postele do prace a z prace za hobby, a domov do postele ;)

simca06022011
20. aug 2023

@ruxandra fuuu tak to by som si pozrela ako bezny zamestnaneci si nasetri na vlastne byvanie.. tak mozno par % na hypo, a potom sam neutiahne naklady na byvanie a splatku, bez toho aby zul suchare cele mesiace...;)

iv007
20. aug 2023

@simca06022011 som bezny zamestnanec a nezerem suchare. Pracujem od 19ky, zaciatky boli aj brigady ale myslim ze zijem normalne a mi nic nechyba. Nie kazdy podedi alebo sa dobre vyda.

11bodka11
20. aug 2023

No a? Aj ja som zila u nasich kym som sa nevydala.. Aj moji surodenci, aj moj muz a jeho surodenci. Ked sme sa vzali sme zacali spolu byvat. Muzova sestra s manzelom byvali u svokrovcov este asi rok po svadbe kym si dozariadovali byt. Aj moja sestra so svagrom byvaju i nasich kym dostavaju dom. Co je na tom zvlastne?

judit47
20. aug 2023

@iv007 ale ona reagovala na slecnu ktora koncila v 27 skolu vraj v 30 mala svoju nehnutelnost😁za 3 roky😂

asanti55
20. aug 2023

Dovodov preco je to tak moze byt vela treba sa spytat dotycneho ake ma plany do buducna. Par rokov dozadu som mala priatela a bol o dost starsi a stale byval u rodicov. Rodicia boli fajn obaja pracovali a on si zil vo svojej izbe bezstarostny zivot. Samozrejme ze prisiel den kedy mi praskli nervy a vsetko som mu vykricala pretoze som snivala o spolocnom byvani a nikam sa to nepohlo tak som sa s nim rozisla a kupila si byt sama. Mat takeho muza ktory nie je samostatny uz nikdy viac aj keby co bolo.

katarinka89
20. aug 2023

Od takého ruky preč....

lneviemmeno
21. aug 2023

ja som od 17 byvala sama v prenajmoch 😀 potom neskorsie aj s manzelom. Ale rozhodli sme sa, ze na urcity cas pojdeme k mojej mame do domu. Mama aspon nie je sama, pomaly si to tu prerabame a raz ten dom zdedim. Neviem, no to co som davala v malom byte na najom tu nedam ani keby neviem co 😀 proste je to ovela lacnejsie a sme vo “svojom” nie v cudzom. Mozno tiez ma ten chlap situaciu, ze prispieva normalne na domacnost a mozno si to preraba a casom ten dom dostane. Poznam vela takych

ruxandra
21. aug 2023

@simca06022011 no ja som nezula suchare a doplatiť som musela 30%, lebo zarábam malo na to aby mi dali vyššiu hypotéku 🙂 uplne v pohode som si žila, v Bratislave, avsak nemala som ani zďaleka bratislavský plat, ale platila som bratislavský nájom a dokázala som si z toho našetriť dost peknú sumu. Preto nerozumiem, kde ludia dokazu rozhádzať vsetky peniaze a nic si nenašetriť, este ked počúvam ako vela z nich zarába ovela viac ako ja. Napr ja som necestovala, roky som si velke dovolenky odriekala prave pre to, aby som cim skor ušetrila, chodila som len turistikovat po Slovenku, to bolo vzdy pre mna viac ako dovolenka, zážitky zadarmo 🙂 az teraz ked mam kúpený byt, chcem si konecne zacat užívať aj cestovanie.

simca06022011
21. aug 2023

@iv007
@ruxandra tak to mi povedzte ako bežné zamestnankyne samé platia hypotéky za 100+tisicove byty, z bežného platu. A k tomu normálne funguju... lebo teda ja sice tento problém nemám, pracujem iez už od strednej a prve byvanie sme si zabezpecili v ere lacnych nehnutlenosti este, ale keď si predstavím teraz ze moja splátka za dom a energie 1000eur, dajme tomu ze som v našom bývalom 2i a ta splátka je menej aj tak to by to bolo okolo 500-600eur s terajším cenami určite. Čiže ako normálne sa da vyjst? rozprávky o tom, ze ak niekto dostane 800eur na ruku tak ma si kúpiť byt a vyjde v pohode sa mi ťažko veria.
A teda síce nikdy som nerozhadzovala ale mladosť si odriekat sem tam.dovolenku, sem tam výlet je odveci. Ľutujem, ze.som sa na šetrenie nevykaslala a necestovala a neužívala si viac.

diavant
21. aug 2023

Moj kamos tak byval a potom okolo 32 si kupil byt bez hypoteky v Bratislave

ruxandra
21. aug 2023

@simca06022011 moj byt stal presne 100000 a hypotéku platím 250 eur mesačne, hotovosť som mala az 35%, teraz som si uvedomila, ked vidim tie čísla 🙂 tych 250 eur je z mojho platu fakt nic, este aj teraz si dokážem niečo odkladať.
Hypotéku som dostala malu, lebo cez moj plat mi viac nemohli dat.

iv007
21. aug 2023

@simca06022011 moj byt stal 125 000, nieco som mala nasetrene a hypo platim 303€ mesacne + samozrejme rezijne naklady, ale stale ma to vychadza lepsie ako predrazene podnajmy. Byvam v krajskom meste a byt ma 65metrov, nezijem v luxuse ako influencerky, ale ani nie som socka. Som bezny zamestnanec, plat nebudem uvadzat ale vychadza mi aj na kozmeticku, divadlo ci na dovolenku.

ptvw
Autor odpoveď zmazal
kristiii
21. aug 2023

@simca06022011 nie každý býva v BA a nie každý musí mať hneď troj-stvor izbový byt, čiže nie každý musí splácať 100-tisicove hypotéky. A ak kúpil byt pár rokov dozadu, tak tým dupľom.

simca06022011
21. aug 2023

@kristiii no neviem aka BA.. v 2020 sestra predala 2i byt v BB, stary, za 135t,teraz stoja ako pozeram od 119t do nekonecna. Tak neviem ake bratislavske byty a ake 3-4i myslis, tie su este podstatne drahsie... a tieto ceny su tu dobrych 5rokov. Ak nie viac. ked sme isli do domu 8-9r do zadu, nas 2i byt vo zvolene stal uz 60-80t, podla upravy, dnes neviem sice presne lokality ale v zv 2i najlacnejsi mi portal nasiel 127t.
Hlavne piseme o tych co teraz byvaju s rodicmi, ake maju moznosti, cize nie tych co kupili byt pred rokmi (a veru to muselo byt VIAC rokov, lebo vysoke ceny su davno)

kristiii
21. aug 2023

@simca06022011 no vidíš a ja som 6 rokov dozadu kúpila 3-i za 40000. Teraz tu idú po tých 100-120000 podľa stavu. Jednoizbové idú okolo 70000, schválne som teraz prebehla nehnuteľnosti. Tak napríklad také myslím.

simca06022011
22. aug 2023

@kristiii omg áno 1izb kobka je hodná investície 70t.. za mňa nie. Ceny som písala aktuálne z realit ;) a hlavne, ceny sú vysoké aj mimo ba, nq ti som reagovala ;)

kristiii
22. aug 2023

@simca06022011 tie byty majú niektoré 45-49m, tak až také kobky to nie sú. Či jednotlivec potrebuje hneď sám pre seba 80m a zálohové platby, že sa z nich pototo? Ale tak keď je niekomu lepšie v detskej izbe, než v takej kobke, prosím. Každý ako mu vyhovuje. Ja predsa nikoho nepresviedcam, že sa má sťahovať. Reagovala som na to, že osamostatniť sa dá aj s bežným platom, len netreba mať hneď veľké oči. Ale písala som aj, že v dnešnej dobe je to ťažšie, hlavne tam kde sú tie byty fakt drahé.

nikaeli
22. aug 2023

Môj brat má viac ako 30 a žije s rodičmi vo veľkom dome. Aj keby sa oženil a mal deti, môže tam kľudne ostať. Čo je na tom divné? pracuje, prispieva na domácnosť, pomáha s údržbou domu a všetci zúčastnení sme s tým ok 🙃 mne naopak príde nelogické, aby rodičia v dôchodkovom veku ostali vo veľkom dome sami a on by bol sám kdesi v byte. Takto si navzájom pomôžu a aj ušetria.

Mňa zaujala poznámka - kúpeľňa, kuchyňa sú spoločné priestory. Sú predsa rodina. Žijú spolu už dlhé roky, deti od narodenia 😉 nie sú to 4 cudzí ľudia kdesi na intráku. Snáď nebude mať každý v dome svoju kuchyňu a wecko 🤷🏻‍♀️ myslím, že pre začínajúci vzťah je dôležitejšie niečo iné.

omg1992
Odpoveď bola odstránená
iv007
23. aug 2023

@omg1992 takze my co mame hypoteky necestne zijeme? Ja pracujem od 20ky a mala som niekedy 2 roboty naraz aby som v pohode zila. Naopak poznam ludi v podnajmoch ci detskych izbach co odzubavaju na odvodoch, maju exekucie, spekuluju kde a ako prist lahko k peniazom- samozrejme ze taki ludia tazko dostanu hypoteku.. Doba nie je lahka, ale myslim ze kto slusne pracuje tak mal doteraz celkom jednoduche moznosti ako prist k byvaniu,ked len ku garzonke.