icon

Máte obavy, že AI nahradí vašu prácu?

jankafresova
16. sep 2024

... bojíte sa, že prídete o prácu, a nahradí vás umelá inteligencia, alebo proste stroj?

Tak ako kedysi existovalo zamestnanie "lampár"... Večer rozsvietil lampy na ulici, každú jednu zvlášť. Za úsvitu sa lampár vrátil, aby ich uhasil pomocou malého háku na tej istej tyči.

A dnes už táto práca neexistuje ... Lebo väčšina miest s plynovým pouličným osvetlením ho nahradila novým elektrickým pouličným osvetlením.

Čaká nás to všetkých?

katica06
16. sep 2024

@sfinks ľudia v mojom okolí čakajú dlhé mesiace na dobrého elektrikára, murára, tesára, vodára, kúrenára, pokrývača, sadrokartónistu. Kde ten stroj čo ich v dohľadnej dobe nahradí?

sfinks
16. sep 2024

@simona20201309 ja som pisal o uciteloch a nie vychovavatelov v materskej skolke , ale aj na to pride ,,,

nicicka
16. sep 2024

Hmm. Keď tak nad tým uvažujem tak prvýkrát v živote som vďačná za nášho pana premiéra. Ešte dlllllllho budeme sto rokov za opicami čiže táto otázka sa ma vôbec netýka 😜

jankafresova
autor
16. sep 2024

@simona20201309 laptop, ipad, televízor. vibrujuca stolička. gramofón.

simona20201309
16. sep 2024

@sfinks v materskej škole nie sú vyvhovavatelia! Sú to tiež VŠ vzdelani ucitelia ktorí učia podľa učebných osnov a školského vzdelávacieho programu. Asi si mýliš detske jasle.

sfinks
16. sep 2024

@katica06 AI tu mame kolko 1-2 roky, realne pouzivame 1 rok ? neboj, vsetko pride pravdaze aj ludia budu robit ale velmi vela sa bude obracat AI, ,

gribka1
16. sep 2024

@katica06 veď to bude robot ako transformers a opraví tí čo len chceš 🤣

10zabka
16. sep 2024

@nicicka je to smutné, ale bohužiaľ, máš pravdu

sfinks
16. sep 2024

@simona20201309 tak aj neivem kde 3 rocne dieta ide , ci do skolky alebo jasiel este

simona20201309
16. sep 2024

@jankafresova tak to dúfam ze skôr príde koniec sveta ako toto scifi 🤢
Tejto doby sa dožiť nechcem, kedy placuce dieťa upokojí tablet ....

raztovsetkozmizne
16. sep 2024

Bojím sa už menej ako pred pár mesiacmi, bol okolo A.I strašne silný HYPE, ale teraz mám pocit že sa to utlmilo a dokonca investori v AI majú strach že im to nevynesie dostatok peňazí. Čo sa týka pracovných portálov, mám pocit že viac menej stále sú tam tie isté profesie.... Na druhej strane ten vývoj by sa predsa len zišiel v nejakých oblastiach....Sú mestá kde určite autobusové linky riadi automat bez vodiča, ale zatiaľ sú to len tie trasy kde je to bezpečné, tak isto viacero miest má taxíky bez vodičov, i keď to má zatiaľ veľa múch. Čiže zatiaľ sa nebojím, ale na druhú stranu je veľa pracovných pozícií kde ľudia chodia fakt len kvôli tým peniazom a s roboty ako takej majú veľkú nechuť.....

sfinks
16. sep 2024

@10zabka kto zadal program kludne aj projektovy manazer , chcem od AI naprogrmaovat ekonomicky soft dodas vstupne parametr e a co chces aby bol vystup doplnis aky to ma mat interface atd atd ako projektak alebo architekt vies dat vstupy a ostanes vystup ...

petamich
16. sep 2024

@sfinks tak to si sa sekol 🙂 AI tu mame uz peknych par rokov, to len dnes, ked je dostupny ChatGPT zrazu ludia robia paniku, AI nie je (len) ChatGPT a hype okolo neho

sfinks
16. sep 2024

@raztovsetkozmizne my pozname svet na slovensku ale ako to je realne neikde kde autonomia uz je v praxi si niektori ludia ani nevedia predstavit, tak ako sm si nevedeli predstavit pred 20 rokmi telefon ktory je pripojeny stale na internet bude sa z neho volat s kamerou a budes mat informacie za par sekund zistene , ze ani knihu nebudes musiet otvorit ?

sfinks
16. sep 2024

@petamich pisem o AI, ktoru realne ludia mozu vyuzit - bezna verejnost, ja viem ze AI tu uz je nejaky cas, ale pokym ludom nedas nastroj, ze take nieco existuje ,tak proste tomu neveria ze take nieco je anevedia si predstavit, co vsetko dokaze...

h2
16. sep 2024

@lenkasarka 😃 Vďaka.

10zabka
16. sep 2024

@sfinks aha, takže to bol človek, nie program 😉 Nejde o funkciu, alebo sa mýlim? Stále tam musí byť prítomný človek.

sfinks
16. sep 2024

@10zabka ja som nepovedal, ze vstup musi zadavat robot, jasne stale tu budu ludia ale ak teraz robi na nejakom oddeleni 10 ludi, tak sa pocet okrese na 2 z 10

nikaeli
16. sep 2024

@sfinks učím v MŠ deti s autizmom, som špec.pedagóg s VŠ a nemyslím si, že ma AI nahradí. Ani náhodou.

sszuzu8
16. sep 2024

Ešte je to ďaleko aby to vedelo nahradit všetky pozície aké sú

mandzula
16. sep 2024

@jankafresova zas si vsak uvedom, kolki ludia dostali pracu, kym a ked to "manualne" osvetlenie nahradilo elektricke - vyvoj, realizacia, udrzba, inovacie...

sfinks
16. sep 2024

@nikaeli tak mozno nie vsetky profesie su nahraditelne, ale AI v podobe pomocnika v skolkach, skolach si viem realne predstavit ...

raztovsetkozmizne
16. sep 2024

Pred mesiacom sme menili zámok, teda neviem si predstaviť ( zatiaľ ) celý ten úkon že robot oríde ku mne domov a vymení zámok, je to príliš komplikované aby to AI dokázalo spraviť. To čoho sa bojím najviac je keď to raz nahradí lekárov, napríklad robot gynekológ skontroluje pacientku..... a bude to lepšia presnosť ako s človekom doktorom...bojím sa viac toho že to kedysi vysoko kvalifikované profesia ako keby zdegraduje.... na druhej strane si lekár môže spraviť aj inú atestáciu ale čo viem je to štúdium na ďalšie roky.. Na druhej strane chcel by som sa dožiť nejakej AI revolúcie v tom zmysle že nebude napríklad nutné mať v nemocnici veľa lekárov ale len zopár a tak by sa čisto teoreticky vedelo ušetriť veľa peňazí, ale ak AI robot bude stáť toľko že investícia by sa vrátili po veľmi dlhej dobe, tak ružovo to nerobím. Ale napríklad taký kamionista, v kuse je preč, rodinu vidí málo, to je práca kde ti život uteká na ďialnici a ty s tým nevieš nič spraviť, čiže nech kamionisti sú kľudne nahradený a nájdu si prácu kde môžu byť viac s rodinoi.

sfinks
16. sep 2024

@sszuzu8 moznoze je to daleko a moznoze je to blizsie ako si vsetci myslime, kto by si v 90 rokoch pomyslel, ze bude mat taky telefon co je dnes a dokaze c o dokaze ...

marianarem
16. sep 2024

@simona20201309 Tablet placuce dieta neupokoji. Deti, ktore neprichadzaju do styku so srdecnym clovekom a nemaju dost ludskeho kontaktu, tak v priemere slabo prosperuju. To je priroda a neda sa to nijako obabrat.
@jankafresova Ja si myslim, ze to do nejakeho extremneho sci-fi nedospeje, lebo ludom zacne z tolkych strojov hrabat a bude dopyt po kontakte s clovekom. Ja to odludstenie zacinam citit uz teraz, len ja som dost vysoko citliva a orientovana na ludi. No casom to podla mna zacnu citit viaceri.

petamich
16. sep 2024

@sfinks ani u susedov (dalekych, ci blizkych) este zdaleka nie su na urovni "AI nas nahradi" 🙂 a ak si vezmes este aj politicky, legislativny a x dalsich rozmerov, tak to tak skoro nebude, ono sa to skutocne stane, ze nejake profesie nahradene budu (ako aj ti lampari po elektrifikacii) ale este to potrva desatrocia a prirodzene sa zasa vytvoria nove prilezitosti ako pri kazdej vacsej nazvime to priemyselnej revolucii

domak2
16. sep 2024

Ja sa začnem báť, keď prestanú meškať spoje 😅

10zabka
16. sep 2024

@sfinks myslíš, že pokrok na Slovensku bude postupovať tak rýchlo? A ozaj, politici sú nenahraditeľní. Pretože kde nie je vláda, nastupuje anarchia. Neznamená to, že naša vláda je výhrou pre Slovensko. A pre vývoj a vedu už vôbec nie. Takže pred AI sme dostatočne chránení. Zdá sa, že nadlho.

simona20201309
16. sep 2024

@marianarem práve preto nepodlieham panike

sfinks
16. sep 2024

@raztovsetkozmizne stym zamkom si to viem realne predstavit, bude sa to volat klucova sluzba, zavolas, poslu ti dronom robota kluciara, ty ho prilozis k zamku a on tito otvori a ty ho dronom posles spat (pravdaze nejaky mechanizmus kontroly tam musi byt )