Máte skúsenosti s chovom mačiek?
Ahojte, máte niekto skúsenosti s chovom mačiek? Mám záujem si zobrat ako domáceho miláčika mačičku z chovnej stanice, ale pravdepodobne by bolo lepšie zobrať dve, aby jej nebolo smutno, keď nie som doma, čo je väčšinu dňa, keďže chodím do práce... No a v tej stanici majú mačky aj korcúrov a teraz neviem, ktorá kombinácia je podľa vás lepšia 2 mačky alebo mačka a kocúr? Prípadne som ešte rozmýšľala 2 mačky + 1 kocúr, ale to už sa trochu bojím, že tri kusy budú moc. 😀
Ešte by ma zaujimalo je potrebné ich kastrovať? Tuším, že pravdepodobne áno. Teraz myslím tak, keď by nedošlo k styku 🙈 A za ďalšie čo mi napadá, ak by som teda mala "brata" a "sestru", tak je to vhodné, aby žili spolu, teda čo sa týka párenia 🙈 teda v prípade, že by boli kastrovane, v tom prípade už nemajú záujem o to? Prepáčte za hlúpu otázku, ale zatiaľ viem o mačkách len toľko, že sa mi páčia. 😀
Ďakujem za všetky rady do života. 😀
@1angelika mali sme kocura britskeho z chovnej stanice, mal 12tyzdnov myslim ked sme si ho doniesli. a v zmluve bolo uvedene,ze ho kupujeme ako domaceho maznacika a aj podmienka, ze ho do 1r treba dat vykastrovat. veterinar nam vystavil potvrdenie, mal myslim 8mes vtedy, poslala som ho do chovnej stanice a postou mi prisiel doporucene pp.
Zalezi od povahy zvieratka. mali sme macicku 2mesiace a bola na nas hrozne zavisla. tak sme jej kupili partaka - kocurika. Povahovo si vsak az tak velmi nesadli. Macka sa stala taky samorast (bola podla nas malo spolocenska). Prisla sa pomojkat cez obed na 5min a zase sa odpratala. mala svoj rezim ze o 23h zaliezla na strom a chcela spat do 5h. kocur bol pravy opak. kazdy vecer pri nas na gauci aj hodinu dve sa nechal hladkat. a potom v noci chcel zit. akceptovali sa, ale neboli taki partaci, ze by vedla seba lezali prip hrali sa spolu. 3r zili s nami a mysleli sme si, ako sa vekom nasa macka zmenila. v dec ked nam kocurik necakane ako 3r zomrel, sme zistili, ze macicka je vlastne stastnejsia len s nami. nepotrebuje macacieho partaka, ale nas.. chodi sa ku mne mojkat rano aj v noci pride ku mne 2x aby som ju pohladkala, cize ona je macicka samotarka. spokojna v nasej domacnosti sama. ako keby jej osobnost bola pri kocurikovi potlacena a teraz si to ako keby uziva, ze nas ma pre seba.. urcite by som si nebrala ako zaciatocnicka 3 macicky.
@ilene22 to by som nečakala, že takto sa až mačička prejavila, keď bola sama. Áno tri kusy sú veľa. Sú aj drahé a náhodou to nebude až taký skvelý nápad.. tak skúsim najskôr buď jednu alebo dve. Uvidím ešte od návštevy v stanici aké budú.
3 macky na zaciatok he moc. Dve su fajn aj ked zalezi na povahe. Ked su zvyknute na seba z chs super. A kastrovat bezpodmenecne.
@slavomira236 jeeeej
Nasli sme ho kedal cca 4mesiace u nas je 3mesiace. Presne na dcerkine meniny takze povedala ze to je jej darcek
@slavomira236 milé 🙂
A ešte môžem otázočku? Cítiť v byte mačičku? Samozrejme to závisí od hygieny, predpoklad od čistenia wc, ale tak dúfam, že ju nebude nejako cítiť moc.
keď je krytý záchod tak necítiť, teda aspoň u nás. Naša je len dnu, je čistá a na wc ide len keď sme doma a hneď to aj vyčistíme, necítiť nič.
Prvy den ako sme ho mali som ho hned zobrala k veterinaroovi na odcervenie a 3dni po tom bola stolics smradlavs potom uz nie tak. Ale pocitaj stolicu robi maciatko aj viac krat na den najlepsie je to hned cistit. Leb ked to bude v zachode cely den tak jasne ze bude aj smrad. My mame zachpd v ,adnej casti domu takze to necitim vobec. Ale ked treba cistim aj 3,krat denne.
@slavomira236 aj naša najduska je taka mojká ka, vravím ze to nám ukazuje vďaku, je ako bábätko prítulná. Ale je aj žiarlivá. Keď sa chce ona mojkat a príde chlap domov a chce mi dat pusu tak sa votrie medzi nás tak aby mi tu pusu nedal 😂😂
Inak samotnu macku necitit vobec. Nasho sme uz zacai pustat po troche Aj von pobeha po dvore a bud zamnavci pod dverami alebo zavolam a uz trieli dnu.
Ak si vezmeš najskôr jednu a až potom druhu rátaj s tým ze ta prvá môže robiť ten druhej zle. Ak chceš dve tak naraz
Dostala si nesprávnu info. Ak sa jedná o mačky z chovnej stanice, budeš mať v zmluve povinnosť ich vykastrovať do nejakého času. Po doložení dokladu o kastrácii dostaneš oficiálne papiere k mačkám. Áno, je lepšie zobrať súrodencov. To či je mačka mojkáč nezávisí na pohlaví, je to povahe konkrétnej mačky.
z tej chovnej stanice - to je tvoje nejake vysnivane plemeno? lebo tolko maciatok zas bude na jar...aj obycajne micky dokazu byt pritulne, a naozaj, ani cistokrvna macicka nezarucuje, ze bude mojkac
@cina1 ale ano je to vysnívané plemeno. Bojím sa, že nejaká pouličná mačka by si horšie zvykla na to že bude zrazu zavretá v byte.
ja mam uz druhu cicu zvonku, prva -maciatko od macky od rodicov, zilo vonku a islo do bytu, bol to partak a milak, druha, z ulice,sa zatulala k nam, uz mozno vo veku cca 4 mesiacov, okamzite si zvykla byt dnu. ved samozrejme, ked sa ti paci konkretne plemeno, tak je to ok, ze si vyberies z chovnej stanice, drzim palce 🙂
@cina1 ďakujem 🙂
My máme obe z vonka jedna záchranena z ulice jedna z farmy a sú v byte. Zvyky si úplne bezproblemov
No hlavne si nastuduj najprv teóriu. Mačku treba sterilizovat najlepšie po prvej ruji a kocúra kastrovat vo veku cca 9 mesiacov. Mačacia ruja v byte nič moc ti poviem🙈 kocúrik kastrovani v mladosti pokiaľ viem nezvyknú značkovat. Inak útulky sú plné mačiatok ci mladých zvieratiek, tie ti dajú presne toľko lásky ak nie viac ako tie značkové. A pri množstve kusov mysli aj na wc, podstielku, kvalitnú stravu a veterinu.
@aandrea9 Tak zas keď má človek vysnívanú mačku... My máme britky. S tou veterinou je to megapravda. Vyše mesiaca som v lete riešila zápal močových ciest...
@galinotchka aj my máme britku, už seniorku 😊 Plus k nej najdúšika z ulice. A na záhrade kŕdeľ pritúlancov a to sú fest vďačné tvory ❤️
Baby a koľko mesačne na stravu treba na takú britku? Neviem či zobrať, jednu, dve, tri 🤣🤣🤣🤣 ale skôr rozmýšľam že dve, možno kebyže chcem byť veľmi bláznivá, tak tri, ale to už sa mi zdá fakt moc🤣🤣🤣
Vezmi kľudne dve, ak budú od mačiatka spolu, budú sa spolu hrať a v dospelosti nebude problém, lebo budú zvyknuté. Horšie je, keď k už dospelej mačke vezmeš ďalšiu, to môže byť problém. Pohlavie - ak to budú bytové mačky, je to v podstate jedno, kocúre bývajú maznavejsie, ale nie je to pravidlo, mala som aj odtaziteho protivneho kocúra a teraz mám dve mačky a každá úplne iná, jedna maznava, druhá veľmi svojská, hladkanie len odtiaľ potiaľ. U kocúra by som sa trochu obávala znackovania, niektorí aj keď sú vykastrovaní, tak znackuju. Ale opäť, nie je to pravidlo. Jedlo - najlepšie pre zdravie mačiek je kŕmiť surovou stravou, je to ale náročnejšie na logistiku. My napríklad máme aj psa, ten je na surovej strave, takže dávam mačkám z toho mäsa, aj keď je fakt, že tá jedna mačka preberá a niekedy si radšej dá kapsicku. Ak by boli len na kapsickach, tak mna by zradlo pre dve mačky stalo toľko, čo zradlo pre 30 kg psa 😅
ak mas na 3 britky z chs, zvladnes aj stravu 🙂 zalezi od krmiva, co im chces davat jest. treba ratat este s vydavkami na uvod ako su napr zachody, macacie stromy. dalej podstielky, veterinar (nemyslim len ockovanie ale napr necakane ochorenia a potrebna starostlivost)
My sme mali viacero mačičiek, aktuálne mačičiek.
A pritulnejší sú u nás kocúrikovia. Mačička cca 3 ročná, tá miluje môjho najstaršieho syna. 🙂
Aj za mnou občas príde sa pomojkať, pomasírovat ma.
Ale kocúrikovia pri mne aj spia 😊

ja len ..... Moji dvaja páni rovnakého plemena, každý úplne iný. Jeden len mraučí, keď sa mu nepáči, druhý aj zatne pazúrmi alebo zubami, keď nie je uzrozumený s činnosťou, ktorú s ním chcem ja robiť.
Ale vekom sa kľudnia a sú viac mojkací oproti mladšiemu veku.