icon

Máte skúsenosti s chovom mačiek?

22. jan 2024

Ahojte, máte niekto skúsenosti s chovom mačiek? Mám záujem si zobrat ako domáceho miláčika mačičku z chovnej stanice, ale pravdepodobne by bolo lepšie zobrať dve, aby jej nebolo smutno, keď nie som doma, čo je väčšinu dňa, keďže chodím do práce... No a v tej stanici majú mačky aj korcúrov a teraz neviem, ktorá kombinácia je podľa vás lepšia 2 mačky alebo mačka a kocúr? Prípadne som ešte rozmýšľala 2 mačky + 1 kocúr, ale to už sa trochu bojím, že tri kusy budú moc. 😀
Ešte by ma zaujimalo je potrebné ich kastrovať? Tuším, že pravdepodobne áno. Teraz myslím tak, keď by nedošlo k styku 🙈 A za ďalšie čo mi napadá, ak by som teda mala "brata" a "sestru", tak je to vhodné, aby žili spolu, teda čo sa týka párenia 🙈 teda v prípade, že by boli kastrovane, v tom prípade už nemajú záujem o to? Prepáčte za hlúpu otázku, ale zatiaľ viem o mačkách len toľko, že sa mi páčia. 😀
Ďakujem za všetky rady do života. 😀

ljzozv
22. jan 2024

ja len ..... Moji dvaja páni rovnakého plemena, každý úplne iný. Jeden len mraučí, keď sa mu nepáči, druhý aj zatne pazúrmi alebo zubami, keď nie je uzrozumený s činnosťou, ktorú s ním chcem ja robiť.
Ale vekom sa kľudnia a sú viac mojkací oproti mladšiemu veku.

ilene22
22. jan 2024

@1angelika mali sme kocura britskeho z chovnej stanice, mal 12tyzdnov myslim ked sme si ho doniesli. a v zmluve bolo uvedene,ze ho kupujeme ako domaceho maznacika a aj podmienka, ze ho do 1r treba dat vykastrovat. veterinar nam vystavil potvrdenie, mal myslim 8mes vtedy, poslala som ho do chovnej stanice a postou mi prisiel doporucene pp.

ilene22
22. jan 2024

Zalezi od povahy zvieratka. mali sme macicku 2mesiace a bola na nas hrozne zavisla. tak sme jej kupili partaka - kocurika. Povahovo si vsak az tak velmi nesadli. Macka sa stala taky samorast (bola podla nas malo spolocenska). Prisla sa pomojkat cez obed na 5min a zase sa odpratala. mala svoj rezim ze o 23h zaliezla na strom a chcela spat do 5h. kocur bol pravy opak. kazdy vecer pri nas na gauci aj hodinu dve sa nechal hladkat. a potom v noci chcel zit. akceptovali sa, ale neboli taki partaci, ze by vedla seba lezali prip hrali sa spolu. 3r zili s nami a mysleli sme si, ako sa vekom nasa macka zmenila. v dec ked nam kocurik necakane ako 3r zomrel, sme zistili, ze macicka je vlastne stastnejsia len s nami. nepotrebuje macacieho partaka, ale nas.. chodi sa ku mne mojkat rano aj v noci pride ku mne 2x aby som ju pohladkala, cize ona je macicka samotarka. spokojna v nasej domacnosti sama. ako keby jej osobnost bola pri kocurikovi potlacena a teraz si to ako keby uziva, ze nas ma pre seba.. urcite by som si nebrala ako zaciatocnicka 3 macicky.

autor
22. jan 2024

@ilene22 to by som nečakala, že takto sa až mačička prejavila, keď bola sama. Áno tri kusy sú veľa. Sú aj drahé a náhodou to nebude až taký skvelý nápad.. tak skúsim najskôr buď jednu alebo dve. Uvidím ešte od návštevy v stanici aké budú.

autor
Autor odpoveď zmazal
majkakvet
22. jan 2024

3 macky na zaciatok he moc. Dve su fajn aj ked zalezi na povahe. Ked su zvyknute na seba z chs super. A kastrovat bezpodmenecne.

1angelika
22. jan 2024

@ilene22 no však to je to isté, buď je rovno vykastrovaný alebo je to podmienka pri kúpe,že nový majiteľ dá vykastrovať.

slavomira236
22. jan 2024

My mame najducha bude mat 7mesiacov. Kastrivat sa pojde o chvilu. Nas je mojkaci niekedy az dost ani kavu si nemozem vypit stale sa obtiera o moj krk tvar na havu mi lezie.

autor
22. jan 2024

@slavomira236 jeeeej

slavomira236
22. jan 2024

Nasli sme ho kedal cca 4mesiace u nas je 3mesiace. Presne na dcerkine meniny takze povedala ze to je jej darcek

autor
22. jan 2024

@slavomira236 milé 🙂
A ešte môžem otázočku? Cítiť v byte mačičku? Samozrejme to závisí od hygieny, predpoklad od čistenia wc, ale tak dúfam, že ju nebude nejako cítiť moc.

1angelika
22. jan 2024

keď je krytý záchod tak necítiť, teda aspoň u nás. Naša je len dnu, je čistá a na wc ide len keď sme doma a hneď to aj vyčistíme, necítiť nič.

slavomira236
22. jan 2024

Prvy den ako sme ho mali som ho hned zobrala k veterinaroovi na odcervenie a 3dni po tom bola stolics smradlavs potom uz nie tak. Ale pocitaj stolicu robi maciatko aj viac krat na den najlepsie je to hned cistit. Leb ked to bude v zachode cely den tak jasne ze bude aj smrad. My mame zachpd v ,adnej casti domu takze to necitim vobec. Ale ked treba cistim aj 3,krat denne.

sense
22. jan 2024

@slavomira236 aj naša najduska je taka mojká ka, vravím ze to nám ukazuje vďaku, je ako bábätko prítulná. Ale je aj žiarlivá. Keď sa chce ona mojkat a príde chlap domov a chce mi dat pusu tak sa votrie medzi nás tak aby mi tu pusu nedal 😂😂

slavomira236
22. jan 2024

Inak samotnu macku necitit vobec. Nasho sme uz zacai pustat po troche Aj von pobeha po dvore a bud zamnavci pod dverami alebo zavolam a uz trieli dnu.

sense
22. jan 2024

Ak si vezmeš najskôr jednu a až potom druhu rátaj s tým ze ta prvá môže robiť ten druhej zle. Ak chceš dve tak naraz

galinotchka
22. jan 2024

Dostala si nesprávnu info. Ak sa jedná o mačky z chovnej stanice, budeš mať v zmluve povinnosť ich vykastrovať do nejakého času. Po doložení dokladu o kastrácii dostaneš oficiálne papiere k mačkám. Áno, je lepšie zobrať súrodencov. To či je mačka mojkáč nezávisí na pohlaví, je to povahe konkrétnej mačky.

cina1
22. jan 2024

z tej chovnej stanice - to je tvoje nejake vysnivane plemeno? lebo tolko maciatok zas bude na jar...aj obycajne micky dokazu byt pritulne, a naozaj, ani cistokrvna macicka nezarucuje, ze bude mojkac

autor
22. jan 2024

@cina1 ale ano je to vysnívané plemeno. Bojím sa, že nejaká pouličná mačka by si horšie zvykla na to že bude zrazu zavretá v byte.

cina1
22. jan 2024

ja mam uz druhu cicu zvonku, prva -maciatko od macky od rodicov, zilo vonku a islo do bytu, bol to partak a milak, druha, z ulice,sa zatulala k nam, uz mozno vo veku cca 4 mesiacov, okamzite si zvykla byt dnu. ved samozrejme, ked sa ti paci konkretne plemeno, tak je to ok, ze si vyberies z chovnej stanice, drzim palce 🙂

autor
22. jan 2024

@cina1 ďakujem 🙂

sense
Autor odpoveď zmazal
sense
22. jan 2024

My máme obe z vonka jedna záchranena z ulice jedna z farmy a sú v byte. Zvyky si úplne bezproblemov

aandrea9
22. jan 2024

No hlavne si nastuduj najprv teóriu. Mačku treba sterilizovat najlepšie po prvej ruji a kocúra kastrovat vo veku cca 9 mesiacov. Mačacia ruja v byte nič moc ti poviem🙈 kocúrik kastrovani v mladosti pokiaľ viem nezvyknú značkovat. Inak útulky sú plné mačiatok ci mladých zvieratiek, tie ti dajú presne toľko lásky ak nie viac ako tie značkové. A pri množstve kusov mysli aj na wc, podstielku, kvalitnú stravu a veterinu.

galinotchka
22. jan 2024

@aandrea9 Tak zas keď má človek vysnívanú mačku... My máme britky. S tou veterinou je to megapravda. Vyše mesiaca som v lete riešila zápal močových ciest...

aandrea9
22. jan 2024

@galinotchka aj my máme britku, už seniorku 😊 Plus k nej najdúšika z ulice. A na záhrade kŕdeľ pritúlancov a to sú fest vďačné tvory ❤️

autor
23. jan 2024

Baby a koľko mesačne na stravu treba na takú britku? Neviem či zobrať, jednu, dve, tri 🤣🤣🤣🤣 ale skôr rozmýšľam že dve, možno kebyže chcem byť veľmi bláznivá, tak tri, ale to už sa mi zdá fakt moc🤣🤣🤣

akvi
23. jan 2024

Vezmi kľudne dve, ak budú od mačiatka spolu, budú sa spolu hrať a v dospelosti nebude problém, lebo budú zvyknuté. Horšie je, keď k už dospelej mačke vezmeš ďalšiu, to môže byť problém. Pohlavie - ak to budú bytové mačky, je to v podstate jedno, kocúre bývajú maznavejsie, ale nie je to pravidlo, mala som aj odtaziteho protivneho kocúra a teraz mám dve mačky a každá úplne iná, jedna maznava, druhá veľmi svojská, hladkanie len odtiaľ potiaľ. U kocúra by som sa trochu obávala znackovania, niektorí aj keď sú vykastrovaní, tak znackuju. Ale opäť, nie je to pravidlo. Jedlo - najlepšie pre zdravie mačiek je kŕmiť surovou stravou, je to ale náročnejšie na logistiku. My napríklad máme aj psa, ten je na surovej strave, takže dávam mačkám z toho mäsa, aj keď je fakt, že tá jedna mačka preberá a niekedy si radšej dá kapsicku. Ak by boli len na kapsickach, tak mna by zradlo pre dve mačky stalo toľko, čo zradlo pre 30 kg psa 😅

ilene22
23. jan 2024

ak mas na 3 britky z chs, zvladnes aj stravu 🙂 zalezi od krmiva, co im chces davat jest. treba ratat este s vydavkami na uvod ako su napr zachody, macacie stromy. dalej podstielky, veterinar (nemyslim len ockovanie ale napr necakane ochorenia a potrebna starostlivost)

romanadam1626
23. apr 2024

My sme mali viacero mačičiek, aktuálne mačičiek.
A pritulnejší sú u nás kocúrikovia. Mačička cca 3 ročná, tá miluje môjho najstaršieho syna. 🙂
Aj za mnou občas príde sa pomojkať, pomasírovat ma.
Ale kocúrikovia pri mne aj spia 😊