Matovič chce black out - čo na to hovoríte?
Včera som zapocula, že sa zvažujenokrem iného aj black out na 3 t zavrieť, vypnúť všetko okrem nutného pracovníci vodárne, elektriky, zdravotníctvo skrátka všetko bude fungovať iba najnutnejsie.Neviem či mysleli aj zavrieť obchody predsa len veľa pracovníkov, zákazníkov čo si o tom myslíte?
@eliska13 mne je to v podstate jedno co sa rozhodne urobit.. len si mysim ze to nie je potrebne a z dlhodobeho hladiska ani ucinne. A nevravel to ako jedna z moznosti ktora moze byt? A to ze su toho plne noviny a neviem co to este niekto berie ten slovensky bulvar vazne? Ved nie je o com pisat len o corone a kazdy konspiruje
@sapetka áno, hovoril o dvoch možnostiach toto je jedna z nich.Ja si myslím, že to je potrebné veď nemôžu ľudia sedieť doma v núdzových režimoch bez práce ešte x mesiacov.Zadlzime sa ako štát neskutočne nehovoriac o tom koľko nás tie ocr a všetko stojí peňazí.Necitala som to v bulvári a povedal to aj v TN nie je to konšpirácia.
Mna sa to síce netýka, ale neviem si niečo take predstaviť z ekonomickeho hľadiska, treba myslieť aj trošku ekonomicky a na ľudí, ktorých prežijú (a tých bude drvivá väčšina) ... v dnešnej dobe nie je čo politikom závidieť, neustále zvažovať pre a proti, na jednej strane sa snažiť zachranit čo najviac ľudí a na druhej nepoložiť ekonomiku...
Za mna - treba myslieť aj do budúcnosti ...
ja teda neviem a čo po tých 3 týždnoch? potom ked sa všetko zase otvorí a príde sem niekto nakazený tak čo? alebo teda tí nakazení, ktorí sa objavia za tie 3 týždne tu a nebudú ešte doliečení, tak zase možu nakaziť dalších ľudí, nie?
mne nepripadá že by mal nejakých super odborníkov okolo seba..takýto výplod..☹nesledujem ho, ani jeho tlačovky a pod..pozriem si radšej ČT / aj ked tam nebývam/, ale z ich relaciii, príspevkov,celého prístupu, informácii z krízoveho štábu som viac v obraze , ako toto čo sa tu na Slovensku vyvíja..a porovnávat , že aby sme sa "vyhli" scenárom epidemie v Čine, Talinsku, Šapnielsku - naša krajina je úplne niekde inde..to je porovnávanie takmer neporovnatelných krajín..
@janinah presne
@lubka261 moja 3 rocna to chápe. Vysvetlila som jej ze teraz sa papa všetko čo jej dám lebo vonku sú bacile a nemôžeme chodiť tak často do obchodu a pohoda.
Nesúhlasím. Nič to nerieši. A reálne sa to ani nedá ..
Nemyslim si, ze dojde k black outu. Prezentuju to sice ako jednu z moznosti, ale je to naozaj ta najkrajnejsia moznost. A je velmi diskutabilne, ci by to naozaj pomohlo. Stacil by jeden nakazeny, ktory by sa objavil po tom vsetkom a mali by sme to tu znovu. Nehovoriac o dopadoch na ekonomiku, ktore by boli uplne likvidacne.
Pan Matovic povoli opatrenia v pondelok, stredu chce zasa najprisnejsiu verziu.
Jasne, ze nevie, co robit.
Chapem, ze hlasy su od vsadial, kazdy vravi nieco ine, ale..
Kia ohlasuje otvaranie, do toho jedalne, prava ruka nevie, vo robi lava.
Matovic sa tam v tejto situacii fakt nehodi.
Nema na to.
Nie som volic smeru, ale vcera som videla tlacovku a malo to hlavu a patu.
Pytat peniaze od EU.
Spia ti nasi.
Automobilovy a strojaraky priemysel je malo obsiahnity v podpore od statu.
Co tych 300 000 ludi v nom.
Matovicove male skusenosti vo vedeni statu dnes zazivame v najhorsom moznom case.
Nevie alebo nedokaze rozlisit podstatne od menej podstatneho.
Moje dojmy
z dennikan beblaveho status. nehovorim, ze suhlasim, len je to iny pohlad na vec:
VYPNÚŤ KRAJINU? NIE, V SKUTOČNOSTI TREBA SFUNKČNIŤ ŠTÁT
Uvažovanie Igora Matoviča "vypnúť na niekoľko týždňov štát" by bolo na mieste, ak by sme zaznamenávali prudko rastúci počet nakazených a zároveň boli veľký izolovaný štát (Čína, Austrália…).
V takej situácii by stálo za to jednorazovo za cenu obrovských nákladov zastaviť pandémiu.
Slovensko je v úplne inej situácii. Šírenie pandémie zatiaľ vnútroštátne zvládame dobre za cenu obrovských ekonomických škôd. Preto nepotrebujeme ešte viac obmedzovať. Zároveň sme malá otvorená krajina uprostred Európy a nákaza sa nám bude periodicky vracať. Jednorazové vypnutie nám tak nepomôže a o 4-8 týždňov by sme boli v rovnakej situácii.
Osobne pokladám za možný a len mierne optimistický ten scenár, v ktorom sa situáciu na Slovensku v priebehu apríla podarí stabilizovať na obmedzenom počte simultánne nakazených. Zároveň sa však pravdepodobne budú vracať erupcie nákazy, ktorých rozsah sa dnes nedá predvídať. Kľúčom bude ich zvládnuť. Tento scenár je podmienený schopnosťou štátnych orgánov zlepšiť svoje fungovanie tak, aby sa následné infekčné impulzy dali zvládnuť BEZ nevyhnutnosti návratu drastických opatrení. To vyžaduje použitie modelov z úspešných východoázijských krajín (Singapúr, Tchajwan, Južná Kórea) - 1/ rozsiahle testovanie 2/ dôsledný „tracing“, teda sledovanie ľudí, ktorí prišli do kontaktu s nakazeným a 3/ následna dôsledne uplatnená karanténa. Na budovanie takéhoto systému by sa mala dnes prioritne zamerať pozornosť vlády, keďže nefungujú dobre žiadny z týchto troch krokov.
Neviem či to pomôže? Po troch týždňoch sa otvoria hranice a kamióny tu budú voziť nielen tovar ale aj vírus,ktorý sa drží na povrchoch ako je napr. plech aj týždeň. Napríklad k nám do firmy vozia tovar najviac z Talianska a Španielska. Vráti sa nám to znovu bude to tu aj tak dlho a ekonomika bude aj tak v mínuse. To by sme ale museli byť sebestačný a úplne uzavrieť na dlhšie hranice.
Je to totálne nezmyselný nápad. Okrem iného v Číne uzavreli jedno mesto/provinciu, zatiaľ čo ostatné fungovali a zabezpečovali zdroje aj pre Wu-chan (a materiál na provizórne nemocnice aj lekári prišli tiež zvonka). A po druhé fungovalo by to teoreticky, keby bola nákaza len vnútri. V situácii, keď je epidémia všade v Európe, to nemá najmenší zmysel.
Takýto spôsob boja s nákazou sa v demokracii prakticky nedá použiť - na začiatku, keď by to ešte malo zmysel, je to politicky nepriechodné (obyvateľstvo neuzná opodstatnenosť opatrení), a neskôr je to už na nič.
Keby boli ľudia normálni nič také by nebolo treba. Dnes v Kauflande zas celé rodinky a keďže sa malým deťom nedávajú ruska tak asi 3 ročne bez žiadnej ochrany, ľudia keby môžu tak vám vylezú až na hlavu a trošku sa oteplí a všetci von zrazu všetci potrebujú športovať a chodiť do prírody. Celý rok nevedia deti odtrhnúť od počítačov ,teraz to zrazu neni problém. Dôchodci sú ďalšia speci skupina. Ten ich vyhradený čas sa mi celkom pozdával kým som nestala dnes už 11:50 pred obchodom a čakala vonku a vtedy ich tam najviac začalo chodit. Kedze dnu môže ísť len určitý počet ludi tak je trošku nefér že väčšina nakupuje mimo tohto času a obsadzujú miesto mladsim. Dalsia vec čo som si všimla že pečivo si ľudia berú v tých istých rukaviciach z ktorymi tlačia kosik. Keď som sa na to na mieste ohradila tak no a čo veď majú rukavice.Takže to vypnutie bude asi nevyhnutne, keďže tu nie sú ľudia schopní dodržiavať ani základné pravidlá.
autor v clanku vyssie pise o tom, co prekaza aj mne - vysledok vobec nie je zaruceny (vzhladom na viacere faktory, ktore tam rozobera).
este jeden clanok a uz prestanem spamovat, prepacte🙂
https://dennikn.sk/1832902/matovic-stale-viac-h...
ja suhlasim, a mala by to spravit cela EU. Len to by tam museli byt nejaki co rozmyslaju. Cela EU je neschopna....
@deedol problem su tie mutacie, je vela odbornikov, co sa domnieva, ze tie mutacie mozu byt horsie, problem je cely ten virus, ako sa javi, ze nie je prirodzeny. Sekvencia , ktora tam vznikla , nemohla vzniknut prirodzene, pretoze ten virus by este pred dalsou zmenou, sam zahynul. Preto kolektivna imunita vraj nemusi fungovat, hlavne preto, ze ten virus je dvojito cieli na vlastne tkaniva autoimunitne, na pluca, nicenie vlastnych pluc, vlastnych tkaniv, ktore znefunkcnuju, preto ho porovnavaju ako kombinaciu sarsom a hiv. Samozrejme nie vo vsetkych. Alebo kto vie. Problem , ze sa mozes nakazit opat, niekto z odbornkov hovori ,ze protilatky nepomozu, len urcite vytrenovana bunkova imunita. Ta vznika dlhsiu dobu. Teraz si vezmite stav imunity obyvatelstva, od deti az staruckych. Je to sila. Zazrak tento virus zmutuje tak, ze sa oslabi, len zazrak.

@mogaa keď to vypukne v osadách, tak to je s nami koniec.Oni sú schopní 60 ti sa dobýjať do nemocnice vieš ako oni riešia veci.Vela Rómov z osád prišli z Anglicka, Belgicka to je časovaná bomba
@sapetka podľa mňa, keď už o tom hovoril v telke, sú toho plne noviny je to dosť reálne.Nepustil by niečo také do éteru spomínal, že ak by, tak do leta to musia stihnut