icon

Medveď v Liptovskom Mikuláši: Regulácia alebo ochrana?

tundra
20. mar 2024

Zaujíma ma Váš nazor na populaciu medveda na Slovensku.

1.Ste za regulovany odlov, za učelom zniženia stavov populacie medveda a zvýšenie bezpecnosti v lesoch.
2.Som na strane ochranárov,medveda treba chranit.
3.Je mi to jedno,nechodim do lesa,nezaujíma ma to.

Ďakujem, za zdieľanie názoru.

portret7
21. mar 2024

@hiro v Yellostowstone z dovodu napadnuti ludi medvedmi maju od 70tych rokov prepracovany managment medvedov, aby nedochadzalo ku stretom s ludmi. To zahrnalo aj odstranenie medvedov.

portret7
21. mar 2024

@guliver19 je mi ta luto. Ty musis byt velmi nestastny clovek, ak dufas, ze niekto nema deti a to iba z dovodu ineho nazoru.

tundra
autor
21. mar 2024

@portret7 je to verejna diskusia a musis pocitat s akoukolvek reakciou.Fakt je ten,ze v niektorych diskusiach, sa prispevky citaju velmi tazko....dakujem za prispevok do diskusie👍

hiro
21. mar 2024

@portret7 Tak ja teraz neviem... Boli odstránené ako tvrdíš alebo neboli?
"Medvede sú už dlho symbolom Yellowstonského národného parku. Je to jedno z najlepších miest na svete na pozorovanie divých medveďov."
https://www.yellowstoneguidelines.com/whats-new...

portret7
22. mar 2024

@hiro boli premnozene, preto ich museli regulovat, dochadzalo k castym stretom s ludmi, ktore koncili fatalne. Po regulacii prepracovali system, ze oblasti, kde sa premnozia, tak sa uzatvaraju, informuju aj turistov, do ktorych casti v danom obdobi nemaju chodit. Toto povazujem za management - chcu medvedov, maju presne statistiky, ale pocty reguluju tak, aby medvede v iblasti boli a zaroven neohrozovali ludi. Mne tieto linky posielat nemusis, bola som, zazila som😉a btw su symbolom aj kvoli tomu, ze po prvej vyznamnej regulacii hrozilo, ze tam uz nebudu. V nejakom roku boli kvoli tomu vyhlasene za ohrozeny druh.

guliver19
22. mar 2024

@portret7 ineho sprostehp nazoru, zabudla si dodat a to je tam podstatne. Je rozdiel medzi inym nazorom a inym primitivnym nazorom.

portret7
23. mar 2024

@guliver19 jednoznačne si sa prejavila, ty “intelektualka”🤣urážanie ti ide, argument k téme si nenapisala ani jeden. Prosim, už na mna nereaguj, nerada by som sa znížila na tvoju úroveň.

guliver19
23. mar 2024

@portret7 zato tvoj argument o vystrielani medveda a bude pokoj je mimoriadne prinosny. Tazko nereagovat na stupiditu a hlavne nepros ma, tvoje prosby zostanu nevyslysane🙂

zuzanazu85
23. mar 2024

Ja som za, ale za regulované stavby tam kde nepatria,za regulované správanie ľudí v horách,za regulované myšlienky typu,honu na čarodejnice. Ešte stále ho nechytili a dúfam,že ho už nikto nikde neuvidí,aj keď vystriedajú polovicu populácie 😢. Medveď,vlk,rys patrí do našich lesov, hôr,ale človek moderný nepatrí do našich hôr. Už dávno nie, keďže je mamonarsky egocentrista s príznakom nadbytosť .

zuzanazu85
26. mar 2024

A maco stále uteká... idú po ňom ako takí ,,besní psi" ale uteká 👍.

zuzudrnda
27. mar 2024

@unicornlady mal ho do mesta zahnať vrtuľník,kt.si chcel medveďa z blízka odfotiť. Je po nom, sme super ✊💪 (sarkazm)

zuzanazu85
27. mar 2024

😤 teraz máme všetci tancovať kolo neho,že hurá, krvilačný netvor je mŕtvy. Keď sa už ľuďom vyhýbal,bol ďaleko vo svojom,mali ho nechať 😢. Ak existuje niečo ako karma, môže sa stať,že do mesta nabehne celý gang nasratych macov.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
maranco
27. mar 2024

Máme skvelú a vyspelejšiu techniku ako Čína.
Dron s biometriou vycvičenou na rozpoznávanie tvárí medveďov?
Dron ktorý dokáže lietať v lese a vyhýbať sa stromom?

martul
27. mar 2024

@maranco žiadne rozpoznávanie tvárí, medveď bol označený, očipovany a podľa toho ho vedeli vyhľadať s dronom

aalt
27. mar 2024

@martul no ja som niekde cital, ze cipovany nebol. Aj som sem daval odkaz, kde sa pise, ze maju tichy prikaz, ze maju dat dole prveho, co sa bude podobat. Uz su inac clanky, ze medveda vyplasili a nahanali nejaki blazni vrtulnikom, lebo si ho chceli z neho vyfotit ... Ako beriem to z rezervou, ale co urcite s rezervou neberiem, ze toto maju riesit odbornici. Politici ani polovnici nimi nie su. Politikum vyhovuje strach a zastupna tema pred dolezitejsimi temami. A polovnici by radi vystrielali vsetko, naco dostanu chut. Cest vynimkam.

maranco
27. mar 2024

@martul zaujímavé že doteraz nespomenuli, že ten medveď má čip a vedia aké má číslo čipu tak ho budú vedieť nájsť.

Neviem aké čipy dávajú medveďom či sú to aktívne s GPS obojkom (vysielajú údaje o polohe cez mobilnú sieť), ale tam treba časom meniť batériu a asi najprv uspať medveďa aby mu ho vôbec nasadili na krk.
Alebo pasívne ako majú psy a mačky, asi ho tiež uspať kým ho začipujú pod kožu a tam sa potrebuješ k nemu priblížiť s čítačkou aby si prečítala číslo čipu a potom ho vieš znovu hľadať medzi ostatnými medveďami s čítačkou nablízku.

To nie je tak ako vo filmoch, že zamerajú čip cez satelit a vedia kde sa nachádza a získajú históriu pohybu.

maranco
27. mar 2024

Biometria a čip sú 2 rozdielne veci.
Biometria rozpoznáva podľa vzhľadu, tváre, odtlačku prsta/dlane, sietnice oka, tam nepotrebuješ mať vopred žiaden čip.

A čip tam je jedno ako vyzeráš, či ti chýba prst, zisťuješ len výrobné číslo čipu pripevnené na krku, pod kožou.

Biometrický dron nečíta čipy, rozoznáva podľa vzhľadu a dron s čítačkou čipov prečíta čísla čipov.

martul
27. mar 2024

@maranco každý deň pomaly to hovoria v tv, že medveď mal monitorovacie zariadenie, podľa ktorého ho vedia sledovať s dronom.

maranco
27. mar 2024

@martul potom nepotrebujem biometrický dron na "rozpoznávanie tváre medveďa" ale dron s čítačkou čipou alebo s príjmom signálu z náramku, teda žiadna biometria

aalt
27. mar 2024

Minister Tomáš Taraba bude vo štvrtok hovoriť s Petrom Pellegrinim o mimoriadnej schôdzi kvôli medveďom. Predseda parlamentu by ju teoreticky mohol zvolať ešte pred druhým kolom prezidentských volieb. Vláda navrhuje ústavný zákon o ich strieľaní !!! Opakujem: ústavný zákon o strieľaní medveďov !!! Ako toto fakt vam naozaj zda, ako riesenie odbornikmi?

tttbb
27. mar 2024

@maranco Mozno maju presne tie iste chipy ako maju zraloky ked monitoruju ich pohyb. ;) Tiez zralokom v nich nemenia baterku a su schopni ich trackovat niekolko rokov. Chip vysle signal raz za nejake obdobie a inak ma defakto nulovu spotrebu energie. Preto v nich baterie tolko vydrzia bez toho aby sa menili a raz za cas ten signal zachytime a vieme kde sa zviera nachadza.

tundra
autor
27. mar 2024

@unicornlady dakujem za link👍,k obsahu sa radsej nevyjadrujem.Mate aj vy ten pocit,ze spôsobom, ako to je napisane,zbieraju len politicke body,najskôr ziadne informacie a teraz sa to snazia posunut verejnosti ako senzaciu.Ja by som skôr uveril kratkej sprave,ale ten dron a softver mi pride trochu sci fi.Mame tu niekoho na technologie,co ma prehlad a môze napisat k tomu svoj nazor?

martul
27. mar 2024

@maranco ale veď jasné, ty stále píšeš o biometrii, jednoducho ho vedeli vysledovať, hotovo.

aalt
27. mar 2024

GPS lokator nemal na 99%. Maximalne mohol mat chip, podobny ako mavaju psy a macky. Na to je ale potrebne sa k nemu dostat. Dronom podla mna nie je sanca, pred tym by utekal. Je to "dotykova" technologia, takze pracovna vzdialenost su centimetre. Teoreticky so zosilovacmi a smerovou antenou metre, ale toto neverim, ze by niekto co i len skusal. A hlavne ako by to aj na par metrov k medvedovi terigali. Ak mal, chip, tak overenie az po zastreleni.

maranco
27. mar 2024

@unicornlady podľa toho článku žiaden sledovací čip ani monitorovacie zariadenie, ale softvérové porovnanie fotiek a videí medveďa s inými fotkami medveďov

@tttbb sú batérie napríklad na vodomeroch, meračoch tepla na radiátore ktoré vydržia aj 10 rokov a zariadenie vyšle signál raz za pár hodín na vzdialenosť niekoľko metrov
ak je v dosahu správna čítačka tak si prečítaš údaje

@martul a ty píšeš že nie biometria, ale čip a monitorovacie zariadenie

demodun
27. mar 2024

@tundra no neviem, skúsime sa spýtať ešte
@fido69
@slovakboy viete niečo o tejto technológii?

tundra
autor
27. mar 2024

Tak podla info. z netu ma 10 medvedov gps obojky.
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/659289-o...

weronika171717
27. mar 2024

1.