Meno pre chlapca - Kasper
Ahojte, ake myslite ze by boli reakcie na meno Kasper na Slovensku? Zijeme dlhsie v zahranici kde je toto meno uplne bezne- ako u nas peter, pavol, jakub... /dansko/ Vahame lebo hoci teraz neplanujeme navrat na Slovensko nikto nevie co bude o 5 rokov... Prvy syn je Kevin. hladame meno jednoduche, nie dlhe a co sa vyslovuje rovnako vo vacsine jazykov... Zatial jedine co nam padlo do oka je Kasper. Obavame sa vsak reakcie na Slovensku -hlavne u deti ak by sme sa raz vratili na toto meno...
Ja som vyberala meno tak aby bolo to aj na sk a aj zahranici 🙂
Ja som vyberala meno tak aby bolo to aj na sk a aj zahranici 🙂
Podla mna je to meno pekne. Mozno niektore deti si budu istu dobu z toho robit posmesky, ale to si robia vzdy z akehokolvek mena alebo priezviska, staci ze im to nieco pripomina a preformuluju si to na srandu. Myslim si vsak, ze sa kvoli tomuto netreba obmedzovat. Bude mat nezvycajne ale pekne meno a raz na to budu aj baby letiet 🙂
@svetielko219 myslím že rozprávka o (Casperovi) a spojitosť s menom Gašpar je ten menší problém toho mena. Ono je dnoducho neznie slovensky :-/ ... Ale to ani Kevin. Už keď ste sa vybrali takou cestou... Môj osobný názor je, že meno by malo tvoriť nejaký pekný celok s priezviskom. A pokiaľ nemáte anglosaských predkov, asi to bude znieť rozpačito v každej kombinácii 😕
Názor, že "no a čo, keď sa jej to páči..." nezdieľam. Meno je na celý život a dosť ho ovplyvňuje 😉 hovorí sa NOMEN-OMEN... meno je znamenie,osud...
ja len tolko.. moj najstarsi sa vola edgar, chodi do skolky a este sa mi nestalo ze by sa mi stazoval na vysmech, ma normalne kamaratov a niektori ho volaju edi a ini aj edgar.. dospeli sa obcas pozastavia, ale este osobne nemal nikto blbu poznamku.. ja som. s tym menom uplne stotoznena a ano, hodi sa aj k priezvisku..
meno kasper je velmi pekne a ak sa na slovensku stretnete s negativnou reakciou, nech.. slovaci su proste uzkoprsi, ale zase casto je to vidno iba na internete..
btw ja sa volam dobromira, jedina siroko daleko.. posmesky som pocula v detstve len par krat a nejako ma to netrapilo.. deti si najdu nieco ked chcu, ja ale verim ze je dnes uz vela uvedomelich a tolerantnych rodicov co tomu ucia aj svoje deti a pri nevhodnej reakcii ich poucia..
@svetielko219 myslim, ze skor si budu robit srandu z Kevina, ci nie je sam doma 😊 zbytocne to riesis, vase dieta, vase rozhodnutie
nahodou Kasper je originalne a mile meno, a vlastne vsetky mena su pekne, kazde ma svoj vyznam a historiu. Ja mam 4 deti, najstarsie uz 13 rocne a fakt si neviem spomenut ze by sme niekedy riesili vysmievanie sa z mien, z ich ci ineho dietata. Deti sa praveze prisposobili trendu ze dnes sa davaju mena zo sirokeho svetoveho spektra, takze uz ich nic neohuri ako zvlastne ci nepripadne...
moje deti chodia na madarsku skolu a teda spociatku nam tiez prisli niektore mena ako zvlastne, nikdy nepocute... pre dievcata mena ako Kinga, Borbala, Orsolya, Dalma.. chlapcenske ako Benedek, Balint, Áron, zvykli sme si rychlo.
@nikelca vieš čo? Ja by som nedala len preto, lebo je to rusko-polsko-skandinavska verzia nášho mena Gašpar 🙂 Prečo by nemohol byť aj Gašpar? 🤔 😉
@montemotherone vsak lebo sa narodi v dansku 😉😉😀
@montemotherone maly sa narodi v dansku kde je bezne meno Kasper, dat dietatu v zahranici meno so š , ci inou diakritikou nieje zrovna dobry napad kedze nikto to nevie ani vyslovit ani napisat 🙂
Preco z toho dietata robis sasa, Co ti chudiatko urobilo....?
@bmuller rozmyslali sme nad vela menani, ale ani jednoduche meno o ktorom si myslime ze je celosvetove nieje vzdy vyhra... moj manzel je Peter a ked sa tak predstavi napisu mu danske meno Peder, vacsina vsak Peter vyslovuje ako Pítr a pri tomto vyslovovani si casto ludia toto meno pomylia s menom Bitter - danska klasika.... z emilov a erikov su imilovia a iricovia, z daniela danyiell, danijal, z mareka je casto malek, marik malik, ... 🙂
Keďže prvý syn je Kevin, tak mne sa zdá, že meno Kasper sa k nemu hodí. Kevin a Kasper - pekné, kľudne dajte
Rozmyslali sme nad vela menami, presli sme aj slovensky kalendar samozrejme bez diakritiky. ale akosi sa nam zda vhodnejsie meno ktore je bezne v krajine kde sa narodí... Rozmyslali sme aj nad tiez skandinavskym menom Kaspian alebo menom Felix, ... lahko pisatelne a vyslovitelne...
Tak to potom radsej Felix.
@charlie1980 preco by robila z neho sasa? Lebo podla Teba to nie je pekne meno?
@babusik85 Pekne je, to som nikde nepisala. Ano, je celkom mile 😄
@svetielko219 🙂 čiže na tom, ako to budú vnímať v zahraničí záleží, a na Slovensku je to jedno? Teraz som zmätená 🤔
@svetielko219 ja som tiez chcela Felixa (po pra pra dedovi), ale manzel nechcel. A jedna znama ma Felixa. Je to meno, ktore sa u nas pouzivalo celkom bezne na prelome 19. a 20. stor.
Ak mas s tym menom taky problem, neexistuje meno, ktore by bolo v Dansku pouzivane a existuje aj na Slovensku?
@montemotherone ved prave preto som sa pytala otazku ake by boli reakcie na toto meno na slovensku.... ak by sme sa raz vratili 🙂
@svetielko219 felix je super. Pripadne nieco podobne ako filip.hm?
@montemotherone dobry postreh.myslim ze bude fajn dat meno ktore je prijemne na vyslovenie aj vkrajine kde zije aj tam odkial pochadzate . Isto sa take najde ;)
Ved v slovencine neni problem s vyslovením Kasper... tebe sa zda ako problemom to ze neznie "slovensky". Ale tak slovanske mena su miroslav, jaromir...
@montemotherone
@nikelca nemyslela som pôvodom staroslovanske mená, skôr slovensky znejúce. Náš jazyk je ľúbozvučný, Kasper mi príde také tvrdé, a všetko možné pripomínajúce meno... Ako kastról, alebo niečo technické... Ono vôbec otázka tých mien skôr súvisí s takým naladením rodičov a možno aj skúsenosťou. Ja sama mám meno, ktoré síce bolo v kalendári ale bolo málo používané a dlho som nepoznala nikoho s rovnakým menom. Užila som si s tým svoje a preto by som to neurobila svojim deťom. Ono rodičom sa ľahko hovorí, keď s ním nežijú. Môj muž chcel pre dcéru meno, ktoré bolo rovnako málo používané, ale bolo v kalendári. A veru som to predýchavala. Je v podstate použiteľné aj v zahraničí. Našťastie bolo v tom čase dosť moderné takže nebola v triede nikdy jediná 🙂 Ja som chcela Kristínku. Mužovi sa to zdalo otrepané, a pritom sme medzi rovesníkmi nikdy žiadnu nestretli. 🙂 Pri synovi som si dupla. Má klasické slovenské meno a zatiaľ je jediný široko ďaleko 😀 Niekedy môže byť originál aj v úplnej klasike ako to už bolo spomenuté. Máme napríklad 4 ročného suseda Janka a v škôlke Jožka. Aká exotika v dnešnej dobe 😀
@svetielko219 treba si uvedomiť, že dieťa, čo je teraz malé, bude raz aj dospelé a staré, a treba dať teda meno, ktoré ani v tej dospelosti a starobe nebude vyznievať smiešne.
inak s tym felixom, bolo to jedno z mien nad kt. sme uvazovali este pri prvom (dala by som ho poslednemu ale chcela som dodrzat mena na E) a ako to uz u nas byva, este ked dieta nie je na svete mi to meno bolo ohovorene okolim.. (aj edgar vtedy pred narodenim, potom uz nikto nepindal) a vidis, teraz tu felixa chvalia..
keby si zalozila novu temu, co. by ludia povedali na meno. felix, tak. sa zase najde kopa zien co. meno zahrabe pod ciermu zem.. nikdy nevyhovies vsetkym, preto. vzdy daj podla toho co sa tebe a muzovi paci.. vase dieta bude nositelom. mena a ked ho bude mat rado (co suvisi s tym ako k menu pristupuju najma rodicia) tak nejakeho potencionalneho posmievaca odignoruje..
mena su vsetky krasne, raz aj slovaci to prestanu riesit a zosmiesnovat, len teda este to. chvilu potrva..
@svetielko219 aj Kaspian je krasne meno, ako z narnie..
@charlie1980 inak sasa mne viac evokuje meno maros (kvoli sasovi marosovi).. klasicke oblubene meno a predsa ho. ja nemam rada - je to. asi jedine meno na svete ktore sa mi naozaj nepaci.. dokonca mojho muza co sa vola marek volali ako maleho marosko.. a predsa by som nikoho od toho mena neodhovarala, je to kazdeho vec a kazdy ma iny vkus..

@zuzicka72 nikto k tomu dieťa nevedie, ale dieťa nie je hluché, počuje keď mama hovorí napr. otcovi, že : si vedel, že suseda dala meno Kasper, to je ako Gašpar, no ako nejakému šašovi...alebo ten duch z filmu, boooze chuďa dieťa, cely život sa mu budú posmievať a už to ide...