icon

Meno pre chlapca - Kasper

svetielko219
19. feb 2018

Ahojte, ake myslite ze by boli reakcie na meno Kasper na Slovensku? Zijeme dlhsie v zahranici kde je toto meno uplne bezne- ako u nas peter, pavol, jakub... /dansko/ Vahame lebo hoci teraz neplanujeme navrat na Slovensko nikto nevie co bude o 5 rokov... Prvy syn je Kevin. hladame meno jednoduche, nie dlhe a co sa vyslovuje rovnako vo vacsine jazykov... Zatial jedine co nam padlo do oka je Kasper. Obavame sa vsak reakcie na Slovensku -hlavne u deti ak by sme sa raz vratili na toto meno...

emili31
20. feb 2018

@svetielko219 a Kyle (kajl)? sa vam nepaci?

negymama
20. feb 2018

@jana_eyre ludom nevyhovies.. my sme slovensko-madarska rodina a prva dcera je Johana, vytrvalo mi ju menia na Jolana alebo Johannna s dorazom na vyslovnost oboch N,

druha je Katalin, tak ked sa predstavila Katalinka, , tak ju ludia opravovali, mysliac si, ze dieta susle a nevie povedat R- Dalsi syn je Michal, z toho mi urobili "miháj" co som presne nechcela, az sa mi chlpy jezia, a este ked pouziju slovenske sklonovanie "teta povedal som Mihájovi..."

posledne je Matyáš, z toho bola zvada v rodine, madarski svokrovci presadzovali mad. podobu Mátyás /vyslov Máťáš/, dokonca na matrike boli,ci my smieme dat meno Matyáš.

- no a take obycajné mena máme...

womankc
20. feb 2018

nejak by som sa nad tým nepozastavovala. Už Kevin je cudzokrajné .. Kasper je bežné meno napríklad v Poľsku, a tak ako aj Kevin, je aj toto známe vďaka filmu ..... . Teraz je tých rozmanitých mien fúra , keď sa vám páči , prečo nie

jana_eyre
20. feb 2018

@negymama krasne mena podla mna.. l

udia podla mna casto ani nepocuvaju, necitaju poriadne - ako sa clovek predstavi, proste len priamociaro pozeraju na to co su zvyknuti a vsetko ine je zle..

ja teda ako dobromira to dobre poznam, casto som drahomira, drahoslava, dobroslava, malokedy sa niekto trafi.. najviac ma to nastve ked mi to niekto napise na balik tuto z MK - lebo este chapem, ked to zle zacuje, alebo zabudne, ale ak to nedokaze ani spravne odpisat tak to nechapem..

marina24
20. feb 2018

kyle a gerda :D:D kasper- za mna nikdy

negymama
20. feb 2018

@jana_eyre ja som mala spoluziacku Dobroslavu, volali sme ju Dobranka, normalne som jej zavidela to krasne meno, vedela ho nosit, nik sa nepozastavoval ani neposmieval.

svetielko219
autor
20. feb 2018

@emili31 hladame meno ktore sa viac menej rovnako pise aj vyslovuje vo vacsine jazykov, uz peter ked vyslovuju pitr alebo simon -sajmon vznikaju riadne zkomoleniny...preto skor pozerame na meno Kasper, alebo sme romyslali nad kaspian, ci felix,.... a Kyle ani nie v dansku sa y vyslovuje ako u 😃

jana_eyre
20. feb 2018

@negymama mna spoluziaci volali "d'oba, d'obka, bibka" doma dobruska s makcenom na s (nemam na mobile makcen) ja mam to meno velmi rada a predsa sa predstavujem. ako mirka, lebo je to jednoduchsie tak na slovensku lebo vzdy to ludia riesia.. ani nie ze by sa posmievali, len sa mi to nechce zakazdym. vysvetlovat.. 😅

womankc
20. feb 2018

@svetielko219 a čo by ste povedali na meno xaver
je to aj v západnej časti dosť používané meno

negymama
20. feb 2018

@svetielko219 alebo Henrik...to je tiez pekne. I ked ja by som kludne nechala aj to Kasper alebo Kaspian, ked chcete mat oboch chlapcov na K.

ibrunova
20. feb 2018

Kamoška toto nedávno riešila, nakoniec dala meno Lucas.

gondyo
20. feb 2018

krásne meno

kratucka
20. feb 2018

@svetielko219 na slovensku by jednoznačne neboli pozitívne ohlasy na toto meno. keďže to nie je slovenské meno. v zahraničí to je možno v pohode, no treba brať ohľad aj na to, že čo ak sa niekedy presťahujete na slovensko alebo sa váš syn neskôr bude chcieť presťahovať?

bmuller
20. feb 2018

@svetielko219 hej, tak ono kazde meno moze mat svoje medzinarodne obdoby ... mozno este (nielen) slovenska a nekomplikovana klasika "Martin"?

sisaka
20. feb 2018

@marina24 mimochodom to nie je Kyle a Gerda ale Kai a Gerda. Synov kamarát je Kai a čuduj sa svete nikto sa mu nevysmieva, aj keď žijeme v Kanade a nie je to anglické meno a ani rodičia nemajú severský pôvod

@kratucka na Slovensku ma pomaly každé druhé dieťa neslovenske meno a to aj meno, ktoré má slovensku alternatívu. Osobne na tom nevidím nič zle, kým rodičia tieto mena neskomolia a zo zahraničných sa slovenskými koncovkami nesnažia meno zdrobnit a poslovencit. Z toho mi naskakuje husia koža.
Keď niekto v cudzine sa ma zamýšľať, ako budú meno dieťaťa brat a vyslovovať na Slovensku dúfam, že všetci rodičia, ktorí dajú slovenské meno sa predtým dobre zamysleli nad tým, či je toto meno Ok aj v prípade, keď sa im dieťa odsťahuje do zahraničia, lebo z Mareka tam bude Merek, z Jána Džen z Tibora Tajbor o komplikovaných menách ako Rastislav, Ľubomír, Svetozár ani nehovorím.

sisaka
20. feb 2018

@bmuller keď si už spomenula meno Martin, kamoska chcela dať toto “nekomplikovane” meno, ale jej manžel s francúzskymi koreňmi toto kategoricky zamietol, lebo vraj u nich nie je hlúpy Jano, ale hlúpy Martin ....

bmuller
20. feb 2018

@sisaka tak ja ti nevim, Karle, existuje meno bez chyby? 😀 myslim, ze uspechy Martina Fourcadea Francuzom tu blbu prupovidku zotru 😝

sisaka
20. feb 2018

@bmuller meno bez chyby neexistuje, kto chce si niečo nájde, posledné čo by ma zaujimalo je, čo si ľudia myslia o mene môjho dieťaťa a obzvlášť na nejakom fóre alebo čo povedia na meno nejakí Slováci, ak sa moje deti raz náhodou rozhodnú tam žiť.
Moje decká majú obe anglické mena, priezvisko mame neutrálne tak to ani nejak nekričí a čo by si pomyslela nejaká Sofinka Novákova, keby dostala za spolužiaka môjho syna ma absolútne nezaujíma

bmuller
20. feb 2018

@sisaka ved prave. takze v Dansku asi netusia o hlupom Martinovi z Francuzska 😉
no podla mna zalezi aj na rodicoch, ci chcu zachovat aspon trochu povedomia menach z rodnej zeme vo svojich detoch. lebo podliehat trendom, ze "deti raz budu aj tak zit v cudzine", je tiez take alibisticke.

sisaka
20. feb 2018

@bmuller Asi sme sa nepochopili, dala som príklad, že aj obyčajne meno ako Martin, môže byt pre niekoho neprijateľné, skratka na každé meno, keď človek veľmi chce niečo nájde.

Nepotrebujem vzbudzovať u mojich deti povedomie o pôvode rodičov tým, že im dám krkolomné mena, ktoré 3/4 ľudí nedokáže vysloviť, alebo ich skomoli tak, že to ma od originálneho mena ďaleko. Ale je mi jedno, ak sa nejaký hej Slovák rozhodne v zahraničí pomenovať svoje deti Slavomíra a Radoslav, jeho voľba

bmuller
20. feb 2018

@sisaka no ved myslim, ze aj pochopili - ano, meno inde neutralne moze byt zasa v dalsej krajine sice spojene s niecim takym nelichotivym ako Martin vo FR ci Jano na SK - lenze predsa nema zmysel skumat take veci, ci XY naaahodou niekde v Tramtarii neznamena nieco divne... vsetko je vec rodicov...
ale budme objektivne, ani v nasej lubozvucnej krajine nemaju vsetky mena makcene a dlzne, aby neboli pouzitelne v cudzine 😉

zuzpar
20. feb 2018

Podla mna reakcie na mena su vsetko subjektivne nazory, cize treba sa riadit sebou, svojimi pocitmi, svojimi dovodmi preco take meno dietatu chcem dat 😉

zara0201
20. feb 2018

@babusik85 mne ta moja odpovef znie ako konstatovanie. Neviem co mi vkladas do ust slova co som nepovedala.

hajducarmen87
20. feb 2018

@zara0201 Aj my sme mali psa Caspera🙂😀😀

babusik85
20. feb 2018

@zara0201 no nechapem naco si to pisala. Co ked sa tak vola pes?

noname26
20. feb 2018

@babusik85 my sme tiez mali psa nelu tinu a zaru a nejdem to teraz vesat vsetkym menovkynam na nos.nechapem tieto komentare. U spoluziaka boli vsetky zvierata miso, ci pes, zajac,krava. A tiez nechodil za kazdym misom mu to oznamovat. Nechapem veru.

babusik85
20. feb 2018

@noname26 presne. Tiez mi to neide do hlavy...

zuz02
20. feb 2018

Mne sa meno Kasper paci. A páčil by sa mi aj jeho slovenský ekvivalent Gašpar.

negymama
21. feb 2018

tu aspon autorka jasne vidi, ze problem s menom jej syna by mali ani nie tak deti na slovensku - ale dospeli. ano je na skolach a skolkach aj vysmievanie, dokonca aj sikana /to je hlavne ale o vedeni skoly ako to riesi/ ...no dovodov na posmech je tolko, ze keby sme chceli vsetky eliminovat, asi deti nechodia do skoly vobec. Moze sa obavat o posmech z cudzokrajneho mena...a meno bude nakoniec ok, a problem bude trebars v prizvuku, vyzore, obleceni, hocicom. Toto ma riesit ucitelka skolska psychologicka, pracovat s detmi a rodicia doma so svojimi detmi.

Kolki rodicia aj stari rodicia pouzivaju vysmech, ponizovanie, uvadzanie do hanby ako vychovny prostriedok. Deti to potom davaju dalej.

kvetinka317
21. feb 2018

Najdôležitejšie je to,ze Vám sa meno paci ...mne osobne nie.....poznám s tým menom veľa psov....možno aj preto je to dôvod....nejde mi to dokopy ...KEVIN-KASPER...asi by som vybrala iné meno...🙂A ako píšu ostatne mamičky....detičky vedia byt kruté (isto nie úmyselne )a prezývky vedia hned utvoriť. Moj názor 🙂My mame doma...Tobias,Maxim,Matteo..ak by sa niečo páčilo 🙂