Mesačný pobyt pre stredoškoláčku v zahraničí

gabrielarilla
27. dec 2018

Dobrý deň,
chcela by som sa vás opýtať, či by ste mi vedeli poradiť, ako a kde nájsť pobyt v zahraničí na cca 1 mesiac, najlepšie cez letné prázdniny. Prípadne, nepoznáte niekoho s kým by som sa mohla na výmene dohodnúť. Alebo mi poradiť nejakú dobrú agentúru, takú, ktorá nemá tak premrštenú cenu.
Ďakujem

hettinka
28. dec 2018

@gabrielarilla my zvažujeme Maltu, v lete na 2-3 týždne. Ale ešte nemáme nič konkrétne, budget 2000€

bodka70
28. dec 2018

neviem aký typ pobytu myslíš, či nejakú brigádu alebo skôr dovolenku, moja dcéra tak bola minulý rok, druháčka na strednej , 17 ročná cez letné prázdniny v dobrovoľníckom tábore v Nemecku, bola na 2 týždne, ale sú aj dlhšie pobyty, platila len cestu a poplatok 70 eur, ubytovanie, stravu, program.. všetko im platili organizátori. išla cez organizáciu INEX, treba to začať vybavovať minimálne 2 mesiace pred prázdninami.

zitaje
28. dec 2018

@hettinka to je nejaké drahé, nie?
@bodka70 nemáš prosím link? Inex.sk nefunguje...

hettinka
28. dec 2018

@zitaje no neviem, letenka, ubytko, skolne, vreckové... asi to dosť stojí. Tých 2000 mame strop.

0silvia0
28. dec 2018

@hettinka skolne? To bude nejaky letny vzdelavaci alebo jazykovy pobyt? Ja som myslela ze autorka mysli nejaky poznavaci alebo brigadu ci dobrovolnictvo. Vlastne autorka to neupresnila co hlada...

bodka70
28. dec 2018

@zitaje , asi majú problémy so stránkou, tiež mi to nejde, ale tu som ti dala link, inex Slovakia je občianske zdruenie a patrí pod aktivity RMS (Rada mládeže Slovenska) - odporúčam, dcérka bola veľmi spokojná, starali sa o nich, robili im program, sú to skupiny cca 29-25 ľudí z celého sveta, perfektne si precvičila angličtinu, spoznala iné kultúry, spoznala trochu Nemecko - ale tábory robia po celom svete, dávam link 🙂

https://mladez.sk/2018/04/23/dobrovolnici-ide-s...

bodka70
28. dec 2018

@zitaje , stačí ti napísať im mail na ich kontakt, oni ti pošlú mailom info, ale stačí to vybavovať niekedy v apríli, ak chce ísť v lete, u nás to bolo tak, že dcéra im napísala mail, že má záujem, oni jej poslali, info, prihlášku, ona ju vypísala, vyplatila poplatok, potom jej poslali info k tomu konkrétnemu tábora, termín od do - presné miesto náplň... cestu si musíš nájsť sama ako sa tam dostaneš, oni len v pravidelných intervaloch čakali na stanici a odvážali ich postupne do tábora, ale kto nestihol termín, stačilo zavolať organiyátorov, prišli po oneskorencov aj neskôr. nás stala cesta Košice-Praha-Norimberk a späť zhruba 100 eur,

hettinka
28. dec 2018

@0silvia0 áno, my určite niečo vzdelávacie, aby tam mala jazykový kurz. Len tak pobyt v tahranici pre nás nemá zmysel.

zitaje
28. dec 2018

@bodka70 super, vďaka za info 😀

abbey1
28. dec 2018

Ja len môžem doporucit vyberať priamo školu napr na Malte, alebo i inde v zahraničí. Tie naše agentúry si účtujú nekresťanské peniaze navyše. Plus, ak sa cestuje cez nich, v škole je následne kopec Slovákov a Čechov a teda väčšia šanca, že sa bude hovoriť slovensky i tam. Preto vždy radšej volíme zajednanie priamo v danej krajine. Dnes už na nete nájdete kopu kontaktov, recenzií.
Alebo potom nejaké dobrovoľnícke organizácie. Ušetríte peniaze a je to super skúsenosť, ktorá neskôr dobre pôsobí v životopise.

benit
28. dec 2018

@abbey1 zaujali ma tie dobrovolnicke organizacie. Asi som za opicami, ako to hladat. Dcera velmi chce ist cez prazdniny von. Len netusim kam sa rozbehnut. Ma super anglictinu, je na strednej do buducna chce ist von aj studovat. Dakujem za pomoc.

hettinka
28. dec 2018

@abbey1 máš konkrétny tip má školu na Malte?

abbey1
28. dec 2018

@benit Príde dcéra z práce, spýtam sa. Alebo mi možno naskočí názov. To bola prvýkrát. Potom už sme vždy samé vybavovali.
Tvojej dcére držím päste. Je to skúsenosť na nezaplatenie. Hlavne, keď tie decká zrazu istú dobu žijú s inými národmi, musia sa naučiť spolu vychádzať, tolerovať rozdielnosť kultúr, pováh. A je zlaté vidieť, ako dokážu byť ďalej v kontakte.

jvlo
28. dec 2018

Bola som na malte st.julian school mozem len odporucit

abbey1
28. dec 2018

@hettinka Najspokojnejšia bola s Maltalingua. V celej škole 3 Slováci. Majú internatne- hotelové ubytko, i v rodinách. Dcéra bola v rodine, u strašne zlatej pani. Tá takto prenajíma 3 izby, teda 6 dievčat max. Dcéra tam mala Francúzky, Talianky a Polku. Autobus ich vozil do i zo školy. Mali rôzne aktivity a výlety popri škole. Ale teda i veľkú voľnosť. ;) Ako rodič môžeš dať súhlas, že má mimoškolské aktivity dobrovoľné, alebo sa ich musí zúčastniť. Škola bola fajn, malé skupinky, majú i vlastnú malú pláž s bufetom. Obed v škole alebo tam a raňajky a večere v rodine, alebo v tom hotelovom ubytku.

abbey1
28. dec 2018

@jvlo Aj dcéra bola v tomto mestečku.

hettinka
28. dec 2018

@abbey1 dcéra bude mat v lete už 18, takze tým pádom už bude samostatná. Aj preto chce ist až teraz.

Koľko to vyšlo, aspoň orientačne? Škola priamo dáva kontakt aj na ubytko? A doprava ako? Letenku by sme kúpili, ale potom z letiska a tak.

abbey1
28. dec 2018

@hettinka Letenku sme kupovali my. Ale v predstihu za babku. Na letisku ju čakal vodič s autom a rovnako späť ju zaviezol. Ubytko zabezpečujú oni, je už v cene pobytu. Tebe potom pošlú vopred adresu a kontakt na domáceho. My sme si s pani vopred písali. Dcéra je vegetariánka, tak sme chceli mať istotu. A bola som aj spokojnejšia, že som si pani okukla vopred.
Dcéra bola hneď koniec júna.

abbey1
28. dec 2018

@hettinka Uf cena bola vtedy zhruba 400 na týždeň. Max.

hettinka
28. dec 2018

@abbey1 dakujem

janinah
28. dec 2018

Je dôležité,či má 18r. alebo ešte nie....lepšie,ak áno.Moje dcéry začínali "so svetom" tak,že si našli agentúru rovno v krajine kam chceli ísť a cez ich agentúru /slovenské neprimerane drahé/ začínali ako animátorky v hoteli v lete,samozrejme treba ovládať jazyk už na slušnej úrovni,nielen habkať.Oveľa lepšie je dobrovolníctvo,ale vybavuje sa v predstihu,nezarobí síce, letenku a ubytko jej hradí organizácia,ale zas má kopu skúseností,oťuká sa,jazykovo sa zlepší.Potom už vie si hľadať letné pobyty kdekolvek vo svete na vlastnú päsť. Ak vám ide o jazyk,tak je dobrá možnosť študovať pol roka až rok v zahraničí na vymennom pobyte,kde sa o študenta vlastne stará tamojšia rodina.Určite treba hľadať možnosti,aby ste vy nemuseli platiť,resp. čo najmenej,ale aby platili vám resp. aspon letenka a ubytko bolo hradené.Moje dcéry si však toto hľadali samé,aj recenzie,info.Tiež treba posúdiť,či je mladý človek už dosť zrelý na to,byť hodený do vody v cudzej zemi,niekto je v 16tich schopný,niekto ani v 18tich ešte nie,dieťa si poznáte.

janinah
28. dec 2018

A ak chcete jazyk zdokonaľovať,tak donekonečna kukať filmy v angl, to mi napadlo,leby syn teraz čumí Harryho Pottera v angl. aj dcéry tak začínali...

benit
28. dec 2018

@janinah moja 16r. uz len tak pozera aj cita knihy. Syn 12r. Sa uz pri nej priuca.

0silvia0
28. dec 2018

@janinah presne, aj moja 14-ročná vypla dabing a len v angličtine pozerá, ja tieto decká obdivujem, mne tá angličtina vôbec nelezie do uší. Ja rozumiem len keď čumím na titulky☹

hettinka
28. dec 2018

@janinah
@0silvia0
jasné, toto praktizujeme, filmy, seriály, TED talks v angličtine, číta Pottera aj iné knihy ... a samostatná je, čo to už pobehala po svete v rámci športových súťaží, verím jej, že neurobí hlúposti. Vlastne sme to zvažovali už toto leto, ale nakoniec sme usúdili, že bude lepšie, ak pocestuje sama plnoletá.
Výmenný pobyt som zamietla, nemám chuť tu hostiť nejakých cudzincov. Švagrovci toto absolvovali a dosť ich to vyšlo, lebo však treba cudzincovi u nás robiť program, chovať ho, okrem toho to bolo náročné aj po tej "rodinnej stránke", ak chápete... to radšej zaplatím a mám pokoj.
Dcéra nechce odísť v rámci školského roka, bude v maturitnom ročníku a jej škola toto ani nepodporuje, musela by opakovať ročník a to určite nechce. Však polrok v zahraničí môže absolvovať aj neskôr na VŠ v rámci programu Erazmus, alebo aj iné možnosti budú.

0silvia0
28. dec 2018

@hettinka no to sa ti nečudujem, ten diskomfort v domácnosti s cudzími ľuďmi musí byť dosť zaťažujúci, ale sú ľudia, ktorým to nevadí. Mne by teda tiež vadili.

janinah
28. dec 2018

nie je povinnosť prijať študenta,ani ak ty svoje dieťa posielaš do rodiny v zahraničí,aspon čo ja viem...

gabrielarilla
autor
28. dec 2018

Dievčatá, strašne vám za všetky vyjadrenia ďakujem!
@0silvia0 neupresnila som to presne, pretože samé presne nevieme, čo konkrétne. Skôr podľa toho, k akým možnostiam sa dopracujeme. Hlavne nám ide o to aby niekam do zahraničia vycestovala, nabrala nejaké skúsenosti.
@hettinka Hľadáte to cez nejakú agentúru alebo ako?
@bodka70 Ó, to znie dobre. Aj keď bola v Nemecku rozprávala po anglicky alebo ako? Ako to bolo s jazykom? Bola potrebná nejaká úroveň, jazykové testy či niečo také? Dobrovoľnícky tábor, akože organizovali tábor pre deti či?
@janinah Jasné, filmy sú skvelý prostriedok, len potom nájsť odvahu aj rozprávať. Ako to funguje s agentúrami v ich krajinách? Ako sa to vybavuje s cudzincami? Máte nejaký typ na konkrétnu agentúru?
@abbey1 To znie dobre, keď tam išla prvýkrát, tú školu ste vybavovali cez agentúru? Akú? To bola letná škola? Koľko ste platili?
Ešte raz vám veľmi, veľmi ďakujem!

hettinka
29. dec 2018

@gabrielarilla https://kurzy-pobyty.sk/

Ja som pozerala zo slovenských agentúr toto. Majú rôzne dĺžky pobytov, aj rôzne krajiny.

janinah
29. dec 2018

@gabrielarilla konkretne netuším,bolo to pred pár rokmi a všetko si vybavovali samé cez net-jedna špan,druhá franc. agenturu