Mierový pochod
Ste na ňom? Boli ste alebo pôjdete?
@annm81 mas zdroj k tomu EU / FR systemu, polovicneho uvazku?
Dieťa možno ide skoro do jaslí, ale ako tradične, nevnímaš kontext. Vieš, že v západnej Európe, vrátane Francúzska je bežné, že každá tretia, štvrtá žena pracuje na čiastočný úväzok? Väčšinou sú to matky. Koľko je to na SK? 4,5%. V praxi taká matka strávi s dieťaťom viac času, lebo na obed je doma, kým sa dieťa vráti zo školy a škôlky vybaví domácnosť a potom sa môže venovať deťom. Slovenská matka sa po tretích narodeninách odprace do roboty a domov príde o piatej večer, navarí večeru, uprace... a je osem hodín, môže dať dieťaťu pusu na dobrú noc.
Nedava mi to logiku.. Pises, ze pracuje na polovicny uvazok, OK, potom poprace, OK a dieta sa vrati po 8 hodinach?
Potom hovoris, ze zena na SK pracuje 8 hodin, a vrati sa k dietatu.
Aky je tam prosim Ta rozdiel? Tak ci tak je matka bez dietata 8 hodin, nie ?
Je to z 2013 (google poradie ako prve) ale to neznie tak bombasticky, ako to bolo prezentovane
https://slate.com/human-interest/2013/07/workin...
Podla clanku im velmi zalezi, aby neodisli o 16 z prace..
Takze kto je vacsi workoholik, zapad alebo SK ?
50% zien vo FR sa vrati do rpace do 6 mesiacov, a 90% do 1 roka, to su statistiky...
Podla statistik, 84% zien pracuje po navrate FULL TIME a nie PART ako tu bolo pisane
Takze neviem, odkial ma ann tie udaje..
@ice8 zbavujú sa deti. Aké úsmevné. Vieš, ono vo svete má žena viacero možností. Vrátiť sa do práce a zarábať na opatrovateľku. Ísť do práce na part tíme a zarábať na opatrovateľku. Ostať doma a rodinu zabezpečí otec rodiny. Na Slovensku ostane doma, dostáva štedré dávky. Áno, nehanbím sa napísať štedré dávky. Keď ma dieťa 3 roky bud sa vráti do prace, ak má kde nechať dieťa alebo ostane doma a nezaraba. Ďalšia možnosť je, dá dieťa na pol dna do škôlky a ostane doma, prihlasi sa na úrad a štát za ňu platí odvody. Rodičak dostáva aj keď dá dieťa do jaslí a ona chodí do práce. Nikde vo svete nie je tak štedrý sociálny systém ako tu. A ty tu dristas o otrocstve.
Ale vráťme sa späť k tomu co bolo na počiatku. Aký bol dôvod k anexii Krymu a vojenskému útoku na Ukrajinu pred rokom. Co by podľa tvojho osobného názoru, zdôrazňujem osobného, teda nekopiruj mi tu nič co ti googel ponúkol, mohlo tieto dve porušenia medzinárodných konvencií a všetkých zmlúv podpísaných RF malo ospravedlniť?
@ice8 úprimne, ostatní tu už nedebatujú asi preto, že sú múdrejší ako ja, takže to s tebou vzdali... Ale ešte si chcel zdroj.
Znova dokazuješ, že ti často unikajú základné veci a elementárna logika.
"Nedava mi to logiku.. Pises, ze pracuje na polovicny uvazok, OK, potom poprace, OK a dieta sa vrati po 8 hodinach?
Potom hovoris, ze zena na SK pracuje 8 hodin, a vrati sa k dietatu.
Aky je tam prosim Ta rozdiel? Tak ci tak je matka bez dietata 8 hodin, nie"
Slovenská žena neupratuje, nevarí, nevybavuje nákupy a pod.? Lebo keď predpokladáme, že na domáce práce potrebujú ca. rovnako veľa času, ale jedna strávi v práci 4 hodiny a druhá osem, tak mi to vychádza, že jedna z nich má o 4 hodiny viac času na dieťa. A to som zanedbala fakt, ako ten skazený liberálny západ pokazil mužov, ktorí sú tak nútení viac sa zapájať do práce v domácnosti a nenechávať všetko na ženu, ako to majú ešte stále mnohí slovenskí muži zaužívané.
Napr. tu máš graf, koľko matiek pracuje na čiastočný úväzok - https://www.ifo.de/DocDL/dicereport115-db3.pdf. Vo FR len 25 percent, Slovensko tých spomínaných 5. Nemecko 60, Holandsko 80. To nie je štatistika matiek batoliat, ale všetkých zamestnaných matiek s deťmi DO 14 ROKOV. Uznávam, že trochu staršie čísla, novšie, ale týkajúce sa všetkých žien, nielen matiek nájdeš tu https://stats.oecd.org/index.aspx?queryid=54746 .
@annm81 takze, starostlivost o domcanost si vyzaduje 4 hodiny denne, 5 dni v tyzdni, cize 20hodin tyzdenne? Alebo je tam zaratany aj nejaky ten dusevny wellness?
Ale nech, dobre, mas pravdu.. Ale myslienka "zbavovat sa deti" znela mierne inak - myslis si, ze je prirodzene zbavit sa deti tak skoro, ako to robia na Zapade?
@viestta Ak si myslis, ze na SK je tak dobre preco ludia utekaju za hranice? Ak si myslis, ze na SK je mega stredry socialny system v porovnani s inymi (Zapad) krajinami, ako je to mozne, ze Slovaci nie su kade tade na dovolenkach tak ako napr Zapad ? Absolutne priama otazka - kto si viac odlozi, Slovaci, alebo Zapadiari ?
@dadis Nevyznam sa do pridavkov.. Preto sa pytam..
@ice8 Neviem ani ja presne sumy, ale nie je to take zle. Materska davka je teraz tusim 90 % hrubej mzdy, ale neviem kolko je strop..ani aktualnu vysku rodicovskej davky nepoznam + dostanes jednorazovy prispevok pri narodeni..+ pocas tehotenstva, otcivska dovolenka a aj muzi mozu ist na matersku na pol roka..nie zle
@ice8 dávky štátu pre rodinu na jedno dieťa sa takmer rovnajú mzde v službách. Takže áno, sú to štedré dávky, pretože žiaden štát také dávky pre matky nedáva. Okrem toho daňový bonus, tehotenská dávka. Takže áno je to štedrá dávka. Pretože tam, kde sa ženy po 12 týždňoch "zbavujú deti" nič také nedostávajú. Si veľmi dobrý v Googleni, tak si pozri koľko sú rovnaké príspevky a dávky v Európe. Môžeš začať Bulharskom a Rumunskom, skončiť v Nórsku. Pri tej príležitosti si pozri koľko tyzdnov je v týchto krajinách materská pre zamestnané dávky.
No a ten osobný názor?
@viestta Svedsko, tam je materska 80% z platu, ale maximalne cca 40 tisic EUR rocne, je tolko aj u nas? U nas je maximum cca 21600eur rocne (1800 mesacne). Pricom Svedsko toto plati 480 dni, a u nas je to 238 dni. Mylim sa ?
Suma sumarom, maximum je u nas 14280 eur pocas 34 tyzdnov, to je maximum, a Svedsko ma 52600eur.
Resp u nas 60eur na den po 238 dni a vo Svedsku 110eur na den, po 480 dni.
To ti pride SK stedrejsie ako SE ?
@viestta Nic v zlom, ale pisala si, "Nikde vo svete nie je tak štedrý sociálny systém ako tu. A ty tu dristas o otrocstve."
To bolo nepresne, nemyslis ?
Ale nasledujuca otazka je dobra otazka, Rumunsko, 126 dni , max 2442 EUR.
Nemecko, minimum 1100 eur mesacne, maximum 2150 mesacne, 14 tyzndov. Znie to kratko, no maju tam benefit 219eur mesacne na opatrovatelku, ElterngeldPlus, ale to nemeni nic na celkovom benefite.. Zaujimave je aj "Dotácia na starostlivosť o dieťa: Toto je príspevok, ktorý sa poskytuje rodičom, ktorí potrebujú platiť za starostlivosť o dieťa, aby mohli pracovať alebo študovať. Výška dotácie závisí od príjmu rodiča a veku dieťaťa, s maximálnou dotáciou vo výške 1000 eur mesačne na jedno dieťa." Ale samozrejme.. vsetko zalezi na jednoduchych okolnostiach, ako napr single alebo manzelstvo, atd..
@annm81
Ak davas deti do jasiel, preco? Je to z donutenia, alebo Ti chyba praca?
Toto ma totiz zaujima vseobecne..
@ice8 Dôvod nie je ekonomický - muž by nás v pohode uživil z jedného platu, ale aj chcem robiť aj niečo iné ako byť s nimi. (Pritom sa mi ja aj muž venujeme dokopy hodiny denne a víkendy vždy trávime niekde spolu) A najmä, deti tam majú kamarátov a možnosť socializovať sa v skupine.
Norsko je tiez zaujimave, 100% po dobu 47 tyzdnov, alebo 80% po dobu 57 tyzdnov, maximum 53500EUR cca..
@viestta
Myslis si, ze ten rozdiel 40 tisic eur voci Slovensku dobehnes danovym bonusom ? Pytam sa seriozne..
U nas je MATERSKA cca 14 tisic maixmalne, viac nie. Plus tie vedlajsie benefoti yaz do 3 roku zivota, ak ma dieta stastie a je zdrave.. Kolko je to dokopy maixmalne? Pocas celeho standardneho obdobia?
@ice8 tak a teraz to prekalkujuj na priemernú mzdu v danej krajine. Absolútne čísla sú síce celkom zaujímavé na porovnanie. Lenže v konečnom dôsledku nevypovedaju o ničom. Presne tak ako o ničom nevypovie ak niekto napíše, že "zbavila sa" dieťata z takého alebo o akého dôvodu. Pretože ten dôvod je vždy čisto subjektívny a štatisticky z neho nevycitas nič.
Takže materské v Európe nechaj tak, aj tak nevieš o com píšeš. Vráť sa k tej Ukrajine. Tam si viac doma

@annm81 Nikde nepisem ,ze ma SPOLOCNOST zotrocila, miesas a davas mi do ust bludy.. SYSTEM ktory vybudovalo zopar chamticov ma zotrocilo..