icon

Mierový pochod

3. mar 2023

Ste na ňom? Boli ste alebo pôjdete?

viestta
6. mar 2023

@ice8 co je subjektivne na fakte, ze Rusko v 2014 anektovalo Krym, uzemie ineho suverenneho statu a v r. 2022 prektorcilo vojenskou silou hranice toho isteho suverenneho statu znova?

ice8
6. mar 2023

@viestta A preco tak urobilo ?

viestta
6. mar 2023

@ice8 lebo chce zabrať územie cudzieho štátu. Nazdával sa Putin, že mu to prejde rovnako ako Krym, Nazdával sa, že za tri dni vyvesi Rusku zástavu na prezidentskom sídle a usporiada vojenskú prehliadku víťazov v Kyjeve. Žiaľ nevyšlo. Ani rýchle víťazstvo a ani tie jeho pseudodvovody neakceptuje nikto.

ice8
6. mar 2023

@viestta Otazna znela, preco Rusko urobilo v 2014 co urobilo ? Reakcia to bola na co ?

viestta
6. mar 2023

@ice8 no prečo anektovalo Krym? Lebo zabralo územie suverénneho štátu, ktorého hranice samo uznalo. Ak naráža na historické nároky Rusov, na územie Krymu, tak tie nie sú. Do tridsiatych rokov patril Krym Kozakom, ktorých nechal Stalin násilne vysidlit, a nutene tam presunul rusky a ukrajinsky hovoriace obyvatelstvo z iných oblastí Sovietskeho zväzu, aj z oblasti za Uralom.

ice8
6. mar 2023

@viestta Co sa stalo pred anektovanim Krymu ?

viestta
6. mar 2023

@ice8 napíš, rada si prečítam tu "správnu" verziu

ice8
6. mar 2023

@viestta Nerozumies otazke? Preco Rusko urobilo to, za co ho odsudzujes.. Preco nastali udalosti v 2014 , co im predchadzalo na uzemi UA?
To je extremne jednoducha otazka, ak tvrdis, ze si objektivna.

ice8
6. mar 2023

Z nicoho nic si Putin/Rusko povedalo v roku 2014, ze "no tak vtrhneme na UA" ?
Aky mali motiv?

viestta
6. mar 2023

@ice8 ja chcem vedie od teba prečo to urobilo. Pretože vstupom na Krym negovali to co pred tým podpísalo. Suverenitu Ukrajiny za podmienky jadrového odzbrojenia, nevstupovania do vojenských aliancii. Obidve podmienky boli zo strany Ukrajiny dodržané. Jadrové zbrane boli presunuté do Ruska alebo zlikvidované a do NATO Ukrajina nevstupila. V tom čase len začala asociacne rokovania s EÚ, a Európska únia nie je vojenská aliancia.

annm81
6. mar 2023

@ice8 Neosvetlil Putin svoje motivy dosť jasne? Veď vlastnými ústami povedal, že rozpad ZSSR bola obrovská tragédia, ktorú chce napraviť a začne tým, že tých zblúdilých Rusov (=Ukrajincov) privedie späť do náručia matky Rusi, lebo nárok na vlastnú krajinu nemajú.

ice8
6. mar 2023

@viestta Vynechala si zopar veci, zopar udalosti.. Mnoho rokov..
Tak mozme ist na to, ale velmi pomaly, aby rozumel kady, aj laik, ako som ja..
Je pravda, ze UA je asi tak velka ako FR?

ice8
6. mar 2023

Je pravdou, ze vychod a juh UA tvoria prevazne etnicki Rusi, a zapad s centralnou castou prevazne su prevanze ukrajinske ?

viestta
6. mar 2023

@ice8 ale prečo? Hľadaj dôvody v časoch Stalinovych. Hladomor na Ukrajine, násilné presidlovanie Rusov na Ukrajinu.
No a konečne prezraď ten legitímny dôvod na anexiu Krymu. Už rok ľudia ako ti ten legitímny dôvod spomínajú, keď sa ich spýtam nech ho uvedú, tak zahmlieva ju ako ty. Vsat jeden odstavec na 4 riadky bohate stačí, nemusíš písať dlhé traktaty.
Legitímny dôvod na útok na Ukrajinu nemusíš, ten nepozná ani pán vše vedúci a vsemocny

ice8
6. mar 2023

@viestta Preco chodis tak daleko do historie? Preco mi nepovies, kto zorganizoval Majdan?

viestta
6. mar 2023

@ice8 však mi prezraď ty. Ty všetko vieš, ja poznám len históriu.

ice8
6. mar 2023

@viestta Ak si hocotna ist do historie stovky rokov, tak preco nie aj tisice? Ty si myslis, ze ta zem pod ktorou kracas ti patri?

ice8
6. mar 2023

@viestta Ako je mozne, ze tvrdis o sebe, ze si objektivna a nepoznas odpoved na to, na co sa pytam? Uvedomujes si, ze ten kto povie "som objektivny" tak klame?

viestta
6. mar 2023

@ice8 nezahmievaj protiotazkami, napíš ten legitímny dôvod anexie Krymu

ice8
6. mar 2023

@viestta Ved ja sa praveze pytam, aka akcia nastala pred reakciou na akciu anexie Krymu..
To tam isli len tak, z nicoho nic? Hodili si kocky a ze dnes ideme?

ice8
6. mar 2023

@viestta aby sme mali nejaku chronologiu, zopakujeme si, alebo vies zoradit chronologicky co nastalo?
anexia, majdan..(zoradene abecedne)

ice8
6. mar 2023

mozme tam hodit aj volby v roku 2013.. aby to bolo take pestrejsie na udalosti, klucove udalosti..

hiro
6. mar 2023

Vidim ze sa tu hadzu roky tak pozrime sa na jasnejsi dovod preco Rusko potrebovalo ovladnut Krym a vychod Ukrajiny. Pre novonajdene (2012) loziska plynu a ropy - hrozilo ze bohaty zakaznik (EU) zacne odoberat suroviny odtial a oni pridu o peniaze:
https://www.facebook.com/watch/?v=4819140944856201

ice8
6. mar 2023

@hiro nema snad RU dostatok lozisk nerastnych surovin? Ba priam az nebezpecne vela? Touto logikou mozem povedat, ze niekto vyprovokoval RU, aby sa RU rozpadlo a aby si svet (aka vybrane krajiny) rozdelili jeho suroviny.. Spekulacie o loziskach tu boli uz v marci 2022 a boli nepodlozene..

ice8
6. mar 2023

@hiro Dalsia vec je, EU by uz nikdy neobchodovala s RU po tejto vojne, mylim sa? Takze naco by bolo RU nieco, co potom nema komu predat?

annm81
6. mar 2023

@ice8 Môžeš to obkecávať koľko chceš. Reálne dôvody, ktoré Rusko uviedlo bola 1. okupácia Ukrajiny a rozširovanie svojho územia aj sféry vplyvu (konkrétne bol tuším použitý výraz "nové usporiadanie Európy ". A 2. záchrana ruskej menšiny (ktorú začali ruské vojská bombardovať a zabíjať).

ice8
6. mar 2023

@annm81 nic take mi nenaslo.. "nové usporiadanie Európy".. cize Rusi zabijaju vlastnych?

dadis
6. mar 2023

@ice8 Si si isty?

ice8
6. mar 2023

@dadis v com ?

dadis
6. mar 2023

@ice8 Ze Rusko malo pravo na Kryme na zaklade referenda si uzemie privlastnit? Si si isty, ze ti ludia to nelutuju? V Mariopule koho Rusi zabijali? Ukrajinsku armadu? V Buci? Je mi z teba uprimne zle, ze dokazes cosi take obhajovat.