icon

Mierový pochod

3. mar 2023

Ste na ňom? Boli ste alebo pôjdete?

ice8
5. mar 2023

@beataxxx Myslim, ze v Bratislave je zastavena doprava pomerne casto, takmer kazdy den, obzvlast ked sa par hrdinov meria v auticku s elektrickou.

katka700
5. mar 2023

@ice8 🤣 Keď prídu papalasi tak tú dopravu obmedzenia tak že sa pomaly nedá dostať MHD do práce 😂

annm81
5. mar 2023

@dadis lnak ten muž sa nepostavil dezolátom prvýkrát

https://www.youtube.com/watch?v=vig6axZTJMk

Na tom videu vidieť , ako sú účastníci podobných pochodov totálne dezorientovaní. Oni si naozaj myslia, že na Slovensku máme horšiu kvalitu života a dokonca aj menšiu slobodu ako v Rusku.

hiro
5. mar 2023

@ice8 "Dolezite je samozrejme "ZA" - tych je, co sa tyka poctu zastupujucich obyvatelov, vies kolko? Okolo štyridsaťpäť percent. Cize mensina."
1. V OSN sa nehlasuje podla poctu obyvatelov. 2. Za bola mensina? Aha, aj keby sme pripustili ze sa rataju obcania statov a nie staty - tak preco tam zaratavas krajiny ktore sa zdrzali a zahrnas ich pod staty ktore nesuhlasia so stiahnutim sa Ruska z Ukrajiny a su za pokracovanie vojny a vyvrazdovania?

acrobaleno
5. mar 2023

Nikdy by som neverila ze ludia su tak sprosti. Co im to Rusko kedy dalo? Doteraz sa spamatavame z toho ako sme boli pod ich palcom. Mino metropol ludia nemaju pomaly hajzle a elektrinu, tecucu vodu a umieraju daleko skor ako zapadniari. Nechapem to.

ice8
5. mar 2023

@hiro nebud emotivny, prekrucas, polovica sveta v tom hlasovani sa zdrzala (51% konkretne), to su FAKTY, ktore nemozno popriet. Nikde nepsominam, ze hlasovali PROTI.
Hadam si nemyslis, ze 1.4 miliardova Cina ma rovnaku vahu hlasu, ako Monako ? To si potom mozem s kamosmi zalozit monarchiu aj ja, urobime 250 monrachii a ovladneme svet, nie?
Faktom je, ze zastupcovia styroch miliard ludi hlasovali ani ZA ani PROTI, zdrzali sa. Preco asi ?

ice8
5. mar 2023

@acrobaleno Mas velmi morbidny humor, Ukrajina ma nizsi priemerny vek dozitia nez Rusko. Oprav ma, ak sa mylim. Cize cely Tvoj hanlivy koment by sa dal pouzit aj na ine staty, nez na ktory si mierila.

ice8
5. mar 2023

Mnoho ludi je tu priam posadnutych, a prave tito ludia nadavaju na kazdeho, kto spochybnuje dodavky zbrani a vola po mierovych rokovaniach. Naco mame a naco platime diplomatov?, dam do pozornosti jeden starsi rozhovor s jednym starsim panom (uz "RIP" ), bojoval v druhej svetovej vojne a bombardoval aj Ceskoslovensko.

https://www.howardzinn.org/collection/zinn-on-g...

Zvyraznim zopar viet, len velmi kratko, kto chce, nastuduje si viac..

Kedze sme na Slovensku, pokusim sa to laicky prelozit, snad to bude pochopitelne:

Otazka: "Chcel by som hovorit o Vasom zazitku ako bombardera pocas druhej svetovej vojny. Pocul som Vas o tom hovorit na verejnych prednaskach a pisat o tom. Vzdy ste spominali dve misie, jednu nad Plzzou v Ceskoslovensku a druhu vo francuzskom meste Royan. Preco su pre Vas take dolezite?"

Odpoved (bude to dlhsie, ale snad sa s interpunkciou bude čítať ľahko...):

Tieto veci vtedy neboli dôležité. Bol som len ďalším členom Vzdušných síl, ktorý plnil svoju povinnosť, počúval prípravy pred výletom a zhadzuje bomby tam, kde mi to prikázali, bez toho, aby som premýšľal, kam ich zhadzujem? Čo robím? Kto tu žije? Čo sa tu deje? Letel som na posledných misiách vojny. Vtedy sme už boli hlboko v Nemecku. Bolo nám ťažko nájsť ciele, už ich veľa neostalo, tak sme bombardovali východnú Európu. Ja som zhodil bomby aj na Maďarsko. Spomínam si na nálet na Plzeň. Išlo tam mnoho lietadiel. Po vojne som o ňom čítal. Churchill ho opísal vo svojich pamätiach ako: "No, bombardovali sme Plzeň a bolo tam veľmi málo obetí medzi civilistami." Potom som bol v Európe niekoľko rokov po tom, asi v polovici 60. rokov, v Juhoslávii. Narazil som na pár ľudí z Plzne. Neistým hlasom som im povedal, že som bol jedným z posádok, ktoré bombardovali Plzeň. Povedali, že keď ste skončili, ulice boli plné mŕtvych, stovky a stovky ľudí zomreli v tom nálete. Až po vojne som začal premýšľať o náletoch, na ktorých som bol. Vec s tým, že som bol v Vzdušných silách a zhadzoval bomby z výšky 10 kilometrov, je taká, že nevidíte nikoho, ľudské bytosti, nepočujete krik, nevidíte krv, zohavené telá. Veľmi dobre chápem, ako sa páchajú krutosti v moderných vojnách na diaľku. Takže som to robil.

Útok na Royan bol pre mňa ešte ťažšou skúsenosťou, ako som si uvedomil neskôr. Bola to situácia, keď vojna bola takmer na konci, pár mesiacov pred koncom vojny. Mysleli sme si, že už nebudeme lietať na ďalšie misie, pretože sme už obsadili väčšinu Nemecka a vojny sa už takmer skončila, nebolo už takmer nič, čo by sme mohli bombardovať, a každý vedel, že vojna bude o pár týždňov končiť. Zobudili nás o jednej hodine ráno, to bolo bežné prebudenie, ak sme mali lietať o šiestej. Nie je to ako vo filmoch, kde sa vyskočíte z postele do kokpitu, roztočíte motory a už idete. Bolo to päť nudných hodín počúvania briefingu/inštruktáži, získavania svojho vybavenia, obliekania sa do elektricky vyhrievanej uniformy, navštevovania briefingov bombardierov, dôstojníkov, stravovania sa a rozhodovania sa, či jesť štvorcové alebo okrúhle vajcia. Inštruovali nás a povedali nám, že budeme bombardovať toto malé mestečko na atlantickom pobreží blízko Bordeaux, mestečko zvané Royan. Ukázali nám to na mape. Nikto sa neopýtal prečo. Na briefingu sa nekladú otázky. Dodnes sa cítim hanbu, že mi ani nenapadlo opýtať sa, Prečo to robíme, keď je vojna takmer ukončená? Prečo bombardujeme toto malé francúzske mestečko, keď je Francúzsko už naše? Bolo tam niekoľko tisíc nemeckých vojakov uzatvorených v tomto mestečku, čakajúcich na koniec vojny, nerobia nič, nikomu neubližujú. Ale my sme ich mali zničiť.

Takže bolo vyslaných 1200 ťažkých bombardérov. Ja som nevedel, koľko bombardérov bolo vyslaných. Vedel som len, že moja eskadra dvanástich bombardérov letí. Videl som aj iné eskadry. Až po vojne, keď som na to spravil prieskum, som si uvedomil, že išlo o dvanásť stoviek ťažkých bombardérov proti dvom alebo trom tisícom nemeckých vojakov. Na inštruktáži nám povedali: Budete niesť iný typ bomby v lietadlovom priestore. Nie bežné demolačné bomby. Budete niesť kanistre, dlhé valce naplnené želatinovým benzínom. Pre nás to neznamenalo nič iné, iba sme vedeli, že želatinový benzín sa zapáli. Bol to napalm.

Až po vojne som začal premýšľať o tom útoku a spravil som na to výskum a navštívil som Royan. Vstúpil som do ruín knižnice, ktorá bola teraz zrekonštruovaná, a prečítal si, čo o tom napísali. Napísal som esej o tom bombardovaní. To vystihlo hlúposť moderného vojnového konfliktu a ako impulz vojenských strojov núti armády vojakov, aby robili tie najstrašnejšie veci, ktoré by každý racionálny človek, ktorý sa na to pozrie na päť minút a nad tým premýšľa, okamžite zastavil. Takže sme zničili mesto, nemeckých vojakov, aj Francúzov, ktorí tam boli. V jednej z mojich esejí som to spojil s bombardovaním Hirošimy ako dvoma bombardovaniami, ktoré som vtedy, hanbiac sa to povedať, privítal. S Royanom to nebolo tak, že by som to privítal, len som to robil. S Hirošimou som to privítal, pretože to znamenalo, že vojna skončí a ja už nebudem musieť ísť na Tichomorie a lietať na ďalších bombardovacích misiách.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Howard_Zinn

Hlava XXII, román..
https://sk.wikipedia.org/wiki/Hlava_XXII_(román)

Yossarian a vojaci sa často zamýšľajú nad vecami, ktoré sa nám javia úplne absurdné a opisujú vojnu z pohľadu obyčajného človeka. Absurdnosť vojny je vykreslená v rôznych detailoch, napríklad niektorým letcom je úplne jedno či zasiahli, alebo nezasiahli cieľ.

MÁME TO VŠADE a predsa robíme identické chybičky.. Lebo bojujeme za mier..

Takze, kto vyjednava za ten mier?

hiro
5. mar 2023

@ice8 "Hadam si nemyslis, ze 1.4 miliardova Cina ma rovnaku vahu hlasu, ako Monako ?"
Ano, kazdy stat ma rovnaky hlas. Nie je to ze Cina ma 1400 hlasov a Slovensko 5 podla poctu obyvatelov.
"Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov vo štvrtok schválilo rezolúciu, ktorá vyzýva Rusko, aby ukončilo boje na Ukrajine a stiahlo svoje sily. Za rezolúciu, ktorú načrtla Ukrajina po konzultáciách so svojimi spojencami, hlasovalo 141 krajín, sedem bolo proti a 32 štátov sa zdržalo hlasovania."
Tak ci tak Ukrajina bojuje o svoju krajinu. Pokial ma silu a chut branit sa pred silnejsim agresorom je moralne spravne jej pomahat aj zbranami ktore chce a potrebuje aby sa ubranila. O com ma rokovat Ukrajina? Ci sa necha okupovat Ruskom? Uzasne. Ukrajina chce mier. Uz len to ze kto chce mier a kto chce vojnu je uplne jasne - demonstrovanie za mier v Rusku dostanes 15 rokov basy.

ice8
5. mar 2023

@hiro Si presne ako ten bombometčík o ktorom som pisal vyssie, len este v stave, ked nedostal ten rozum, ktory on sam nasiel neskor..
Zabudas na objektivitu, tu ten Tvoj OSN prispevok velmi postrada.. Ak radis Cinu niekde na uroven ministatiku typu Bielorusko.. To si netrufa ani USA (Cinu potrebuje, aj ked sa korporacie presuvaju do Indie a Vietnamu, ak tie zvysia cenu prace, nasleduje pravdepodobne Afrika).
Niekto vidi drancovanie a iny vidi ponukanie prace/investicii.
Bez Ciny by sme aj my ako EU boli v, no vies kde - exportovali sme vacsinu vyroby..

Ako pisem, potom mozme vyhodit dimplomatov a ich sidla ponuknut UA obetiam, si za, alebo proti ?

ice8
5. mar 2023

@hiro Inak vidim, ze si ten rozhovor necital, nemas zaujem, je to zly zdroj? Konšpi zdroj? Pise sa tam aj o historii a objektivite. Rusko napadlo Ukrajinu v roku 2022, to je samozrejme fakt, a co bolo roky pred tym? Na tom nezalezi?
Nie je rozumne sa pustat do tejto debaty, predpokladam, je to zbytocne, len sa zamysli, ako veci funguju.. Svet nie je ciernobiely..
Ved, zapni si TV, pocuvaj pribehy ludi, sikanovanych a provokovanych susedmi, potom to eskaluj na nadnarodnu uroven, atd..
Moj nazor - akakolvek VELMOC je [vieme co]..

acrobaleno
5. mar 2023

@ice8 Ukrajina si vybrala, nechcu zaostalych rusov, tak nech Putko nie je ako ziarliva zenska a nech ich necha tak.

acrobaleno
5. mar 2023

@ice8 Mna nezaujima vek dozitia Ukrajincov, ale Rusov, ktorych nam stale vnucuju aki su “velki” a ospevuju svetle zajtrajsky a kulturu. Ale oprav ma ak sa mylim, vymenil by si si svoj zivot tu so zivotom v Rusku, ale nie v metropole. Na nejakej dedine. Podla mna nie. Ani sami Rusi tak nechcu zit, preto maju decka a domy na zapade, preto sa snazi “stredna vrstva” vyrovnat tomu zlemu zapadu s dovolenkami v Turecku. Preto si zakladaju na luxusnych znackach. Je to na smiech😂

ice8
5. mar 2023

@acrobaleno Aspon maju velke pozemky, lepsie ako tu 250m2 za 250 tisic na dedinach daleko od metropol.. Netreba verit vsetkemu co davaju massmedia. Aj na Slovensko kydaju ze ludia utekaju - ja nie, mne je tu dobre.. Nie kazdy potrebuje megaobchody.. To je na dlho..

ice8
5. mar 2023

@acrobaleno Ceskoslovensko sa rozdelilo v mieri, preco by to neslo aj inde? To je jedno, a na dlho.. Deju sa veci vo svete, nepekne veci, vsade..

dadis
5. mar 2023

@ice8 Nikto ti nebrani sa do tej krasnej Rusi prestahovat.

acrobaleno
5. mar 2023

@ice8 To su take vseobecne keci a nemam to z massmedii, netreba stale visiet na info vojne😂

acrobaleno
5. mar 2023

Keci….preboha😂je to y samozrejme😇

ice8
5. mar 2023

@dadis Preco by sa mal niekto prestahovat? Ak mi je tu dobre, ja som tu pre RODINU sirsiu rodinu, a nemam potrebu pendlovat pos vete kade tede. Kazda krajina ma svoje specifika..
Preto som tu, na SLOVENSKU a nie v USA UK alebo RU alebo CN, alebo na tropickom koralovom ostrove (take slnko je aj tak zle na plet). Ale poviem vam jedno:
@acrobaleno je mi jedno, kto mi vladne, zalezi len od toho, kolko dni vyberie a ake slobody za to da. To je cely obchod master-slave. (pan-sluha)..
Nemam ja cas na infovojnu, takze Tvoje nalepkovanie je fakt mimo..

viestta
5. mar 2023

@ice8 skus ten material co si postovala preposlat bojovnikom Wagnerovskych gard, ktore bojuju na zvrchovanom uzemi Ukrajiny proti jej legitimnej armade a proti jej civilnemu obyvatelstvu. Mozno sa v nich pohne svedomie a vratia sa pekne domov, za Ural.

dadis
5. mar 2023

@ice8 Nerozumiem, ked mas rodinu, ze mas cas sa venovat tymto ruskym kktinam. Ved uvar zene veceru alebo vezmi deti von a vecer si otvorte vino. Naco si clovek zahnusuje svoj zivot takouto zlobou. Vojna je zla. Invazia Ruska si zasluzi odsudenie. Este nevrav, ze oslavujes aj invaziu z 1968 a mozeme to tu zavriet 😄

ice8
5. mar 2023

@viestta nemam na nich kontakty.. posli im to ty, daj vediet.. je to snad moja vina, ze si niekto zoberie zold a ide do boja? alebo vina ich rodicov? alebo koho vina to je ?

viestta
5. mar 2023

@ice8 nie, nie je to tvoja vina. Je to vina toho, kto zautocil aj zoldierskymi vojskami na suverenny stat, vstupil na jeho vysostne uzemie, vrazdi tam civilistov, nici civilnu infrastrukturu. V tomto pripade je kazdemu sudnemu cloveku vinnik bez pochybnosti jasny.

ice8
5. mar 2023

@dadis treba sa zapojit, a byt "in" z casu na cas.. 🙂 aspon sa dozviem neve veci, tak sa tu kyda na RU, ze si hladam nove info, ako sa tam naozaj zije, dokumenty, autenticke spovede,atd..
Je vidiet taky fenomen, ludia tu "zludcuju" krajiny, to je nevidane.. Rusko ako clovek, USa ako clovek, Slovensko ako clovek.. Antropomorfizmus sa tomu hovori..
Zabuda sa tu, ze staty su defacto "eserocky" a my ludia tiez.. "eserocky" obycajne.. Vsetko je to surovy biznis..

Treba sa pytat, kto na tej vojne zaraba, mozme nasmerovat.. dodavatelia zbrani to robia zadarmo? alebo za minimalny plat?

@viestta ak si objenas vrazdu, pochopitelne hypoteticky priklad, je vina na tebe, alebo na tom, kto stlaci spust? V kazdej krajine je to nepatrne inak. U mna su obaja, ale prioritne ten objednavatel.. Ale kumpani naokolo bez viny rozhodne nebudu (vykonavatel).. To iste plati naopak - ak niekto zacne kricat "nasilnik nasilnik, znasilnil ma" - vyvola to v ludoch emocie, a casto sa niekto ide pomstit (na vlatsnu past), potom sa dozvieme, ze to bolo krive obvinenie, no zivot nevinnemu to uz nevrati (zrazu je z nej obet). Netvar sa, ze zijes v ciernobielom svete.. Tieto veci sa deju v malom, aj vo velkom..

ice8
5. mar 2023

@viestta Ak by si ludia , globalne vazili jeden druheho, vojny by neboli (aj keby je na svete 10 takych, o ktorom si pisala).. Neboli by vojaci..

aristka
5. mar 2023

@acrobaleno vymenila by si život tam kde zijes niekde v dedine v hornej dolnej ,za minimalnu mzdu ....Máš pocit ,ze na sk sa vsde zije dobre ,cim mensí sicialny a inteligencny status ,tym sa ludia maju hitsie i napriek tomu ,ze pracujú.Vies o to. ,ze na sk su dediny bez plynu ,so žumpou a niekde nemaju ani splachovacie WC a to sme oproti Rusku totalne prdítko .Lebo v USA sa vsade zije úžasne.

zeldia
5. mar 2023

@ice8 je to vina putina.

hiro
6. mar 2023

@ice8 "Rusko napadlo Ukrajinu v roku 2022, to je samozrejme fakt, a co bolo roky pred tym? Na tom nezalezi?"
Rusko nenapadlo Ukrajinu v roku 2022. Napadlo ju v uz roku 2014.

ice8
6. mar 2023

@hiro Si objektivny ?

oliva276
6. mar 2023

@ice8 - autentický zdroj o živote v RU sú, vlastne boli zhruba do minulej jesene videá na yo - Česi a Slováci žijúci v Rusku. Bohužiaľ už sú hodne preriedené, sú tam tuším len rozprávania našich a českých študentov. Pôvodne tam boli i rozprávania pracujúcich, zväčša s tamojším partnerom/partnerkou.

Vo mne dosť zarezonovalo (tuším na jeseň) rozprávanie Čecha, ktorý so ženou (Ruska - s matkou z Ukrajiny ) - žili na vidieku niekde pri Saratove. Spokojný i nespokojný (dôvod - podobne ako u nás korupcia takmer všade). Spokojnosť asi prevažovala, vravel, že do Čiech sa nemienia vrátiť.

Čo ma ale zarazilo najviac - keďže má ženu sčasti s ukrajinskými koreňmi, navštevujú tam príbuzných, rozprával o tamojšom rozvetvenom "podhubí", najmä u mužov v mladšom a strednom veku /nechcem písať priamo, dovtípiš sa/. U nás je to téma na čiernej listine, taktne sa o nej mlčí... má to však veľmi veľa súvzťažností i v súvislosti s vojnou.