icon

Môj názor - dobrý, tvoj názor - dobrý. Zhoda názorov

evelynm
1. dec 2013

Milé žienky, dostala som sa včera v rámci fotoblogov pod paľbu nepríjemných invektív. To ma podnietilo k tomu, aby som založila túto diskusiu. Zaujíma ma, ako to vidíte, vnímate, prežívate vy.
Pod fotku jednej mamičky som dala komentár, odlišný od väčšiny. Napísala som ho slušne, v rámci celej tej, pre mňa veľmi nepríjemnej "diskusie" som písala slušne, nikoho som neurážala, neosočovala, nepísala som ironicky, či znevažujúco. Len mám proste iný názor ako väčšina mamičiek a napísala som ho.
Na moju adresu sa vzniesla vlna veľmi nepríjemných komentárov.
Preto sa pýtam:
Ako prijímate iný názor, ako ten váš? Vzbudzuje to vo vás hnev? Beriete to ako útok na svoju osobu? Máte rady, ak vám žienky napíšu len pozitívne komentáre?
Prečo je ťažké prijať, že proste niekto vidí veci ináč?
Isteže, aj ja mám rada, ak ľudia súhlasia s tým, čo poviem, napíšem, ale ak nesúhlasia, ich iný pohľad mi predsa dáva možnosť pozrieť sa na vec z iného uhla, očami niekoho iného. Vážim si, ak mi niekto povie, napíše, že proste vidí veci inak ako ja, veľmi však záleží na spôsobe, akým mi to povie, či napíše. Opačný názor snáď nie je dôvodom na ironizovanie, osočovanie, nadávanie.
Už som tu opakovane zachytila, že internetová diskusia nám dáva pocit anonymity, že si môžeme k hocikomu hocičo dovoliť. Fakt to tak vidíte?
Ja si za každým nickom predstavujem živú žienku, so svojím prežívaním, so svojimi pocitmi, radosťami, bolesťami a nevidím dôvod, prečo by som jej mala napísať niečo hnusné, niečo, čo by som pri osobnom kontakte nedokázala povedať. Veď aj to, čo napíšem tu, ma predsa nejako reprezentuje, či? Aj to, čo tu napíšem, niekomu adresujem a mojimi slovami ho môžem nielen potešiť, povzbudiť, ale aj zraniť.
Už niekoľko rokov som aktívna na inej stránke pre žienky, pravidelne tam prispievam, diskutujem, s viacerými žienkami sa za tie roky aj osobne poznáme, stretávame sa, stali sa z nás kamarátky. Kedysi to boli pre mňa tiež "anonymné" nicky... Viem, že mnohé chodia aj sem, na túto stránku. Nie som teda žiadna naivka, internetový nováčik, nevediaca, čo diskusie na nete obnášajú. Som si vedomá, že čokoľvek napíšem, môže vyvolať reakciu. Pozitívnu aj negatívnu. Je ale potrebné sa znižovať k urážkam? Nedá sa tá negatívna reakcia napísať slušne?
Alebo je to v niečom inom? Mám 45 rokov, som teda podľa všetkého o pár rokov staršia ako väčšina z vás, mladých mamičiek. Rozprávajú sa dnes mladé žienky medzi sebou ináč, ako v čase, keď som mala ja tých 20-30 rokov? Sú žienky k sebe drsnejšie? Možno sa zmenil spôsob komunikácie, pripúšťam...
Mimochodom, mám zverejnenú moju fotku, fotky mojich detí, nie som úplne anonymná, bez problémov píšem o tom, kde žijem a pracujem 🙂 .
Ocením, ak so mnou na túto tému podiskutujete, veľmi rada si prečítam vaše názory a pohľady a poprosím vás, skúsme diskutovať slušne. Bez urážok, irónie, útokov.
Ďakujem a prajem vám pekný deň 🙂

Strana
z4
mimake
2. dec 2013

@barcelona94901 baby s tymi fotkami ozaj pozor,neviete ako ta fotka mohla vzniknut a co vsetko jej predchadzalo. Ja by som asi podla teba tiez patrila k matkam ktore posadzaju svoje dieta pretoze mam fotku malej ako mi v 3 mesiacoch sedi na bruchu. Z tej fotky sa ale neda vycitat ze tomu predchadzalo santenie sa s malou a robenie lietadielok pri ktorych nas muz fotil a mala sa mi zruk pimalicky smykala a ten moment kedy som si ju chcela silnejsie prichytit bol zvacneni fotkou kde mi sedi na bruchu....

kararinka
2. dec 2013

@evelynm Ja som sa ti snazila vysvetlit, ze aj ked je to verejny priestor aj ty si podla mna prekrocila urcitu hranicu slusnosti. Pochybujem, ze by si na ulici zastavila mamicku a spytala sa preco jej dieta prave zuzle horalku. Ja by som to povedala akurat tak kamaratke na ktorej mi zalezi, ale nie cudzej zene. Vacsina mam vychovava svoje dieta najlepsie ako vie a asi sama vies ako citlivo moze vnimat matka, ked niekto pochybuje o jej materstve. Mozno aj toto co pisem vyznie ostrejsie ako to ja v skutocnosti myslim.
Inak nedavno tu bola diskusia kde sa mamicka pytala, ci ma nejako riesit tulanie sa maleho dievcatka zo susedstva sameho po sidlisku a prekvapivo vacsina jej radila aby sa do toho nemiesala. Tak preco na jednej strane na diskusiach kritizujeme zahryznutie do horalky a na druhej strane v reale radime zatvarat oci nad zanedbavanim rodicovskych povinnosti.

barcelona94901
2. dec 2013

@mimake ja som spomenula konkrétnu kočku,ktorá to celé hrdo rozoberala ,tak hrdo ako chodítko v treťom mesiaci 😉 a je ich aj tu veľa

mimake
2. dec 2013

@barcelona94901 oki,ja sim sice dala odpovedat tebe ale myslela som to tak vseobecne,ze netreba hned sudit podla fotky lebo niekedy mam pocit ze sa tu na mk na zaklade jednej fotky alebo jedneho prispevku da spoznat cele pozadie rodiny,zhodnotit aky je kto clovek,popripade urcit diagnozu (diskusie tipu-neviete mi poradit ci to je jeb.k alebo nador?a prihodena fotka).... vsetko myslim vseobecne...

tykat
2. dec 2013

@kararinka "Tak preco na jednej strane na diskusiach kritizujeme zahryznutie do horalky a na druhej strane v reale radime zatvarat oci nad zanedbavanim rodicovskych povinnosti."

No asi preto ze virtualna mamicka s fotkou dietata zuzlajuceho tatranku na koniku je lahsi a menej nebezpecny terc ako realna divna rodina s tulajucim sa dietatom v susedstve. Presne ako pises, pochybujem ze Evelynm by upozornila mamicku keby videla jej dieta jest horalku niekde na ulici, ani by nepípla, maximálne by si pomyslela svoje.

evelynm
autor
2. dec 2013

@kararinka , ja v tom vidim rozdiel. Pani na ulici nie je so mnou v nejakej pomyselnej suvislosti. Tu, na stranke, sme chtiac - nechtiac v nejakej skupine, sme tu dobrovolne a ak sem nieco napiseme, pridame, dostavame reakcie. Inak by stranka predsa nezila, keby sme sa nevyjadrovali. A ze niekto vyjadri rovnaky nazor a niekto iny, to je predsa normalne, kazdy sme iny a mame svoje nazory a pohlady. Aj o tom je diskusia.
Vies, tema s tulajucim sa dievcatkom - neviem, ci si na nu spominam a ci som sa zapojila. Ale ja pracujem s detmi s poruchami spravania a viem, ze nevsimavost okolia moze napomahat pachaniu zla na detoch. Takze ja urcite neradim nestarat sa.
A to, co si napisala, na mna neposobi ostro. Pises to slusne, bez napadania, som rada, ze si svoj nazor napisala, hoci sa na vec divame odlisne.

evelynm
autor
2. dec 2013

@tykat , ale ja nepotrebujem ziadny terc 🙂 . A si si ista, ze by som nepovedala svoj nazor aj mamicke na ulici? 🙂

evelynm
autor
2. dec 2013

@tykat , pises, ze sa pri strave riadis pocitmi a zdravym rozumom. Ja takisto 🙂 . A zdravy rozum, informacie, ktore som si nastudovala a pocity mi hovoria, ze deti do 1 roka nemaju vyvinutu traviacu sustavu, nevhodna strava im ju neprimerane zatazuje a nasledky sa mozu prejavit neskor, ked uz si nikto nespomenie, ako bol clovek v utlom detstve stravovany. Cize reci typu my sme jedli vsetko a aha, tu sme, nic nam nie je, su pre mna neprijatelnym dokazom. Mnohe ochorenia srdca, ciev, zaludka, criev atd. maju povod v nespravnej strave.
Takze odhliadnuc od teorii o mlieku, vajciach a podobne, myslim si, ze dietatko ma dostavat len stravu, ktora je pren vhodna. Mlieko, po pol roku postupne zeleninka, ovocie, maso, pecivo. Nie som zastancom ziadneho prekrmovania, presladzania, presalania, naco su detom v takom veku sladkosti? Ved bez nich dokazu uplne pohode existovat. To je len nas pocit, ze ved mu doprajme, ked mu chuti. Chuti, lebo tu chut pozna. Keby ju nepoznalo, ani by mu na um neprislo, ze by chcelo sladkost. V neskorsom veku sa sladkosti a inych nevhodnych veci najedia az az.
Dalsia vec je, ze uz v takomto utlom veku sa zakladaju predpoklady pre obezitu. A s tou dnes bojuje pomerne dost deti aj dospelych.
Tak toto je moj nazor na stravovanie, nemyslim, ze moje predstavy su prehnane ci extremne.

tykat
2. dec 2013

@evelynm vies snazim sa ti vysvetlit ze nie vsetko co je teraz oznacene za "dobre a vhodne" bude dobre a vhodne aj o 10 rokov. Takze preto by som sa nejako zasadne nevyjadrovala k tomu ako krmia svoje deti ine mamicky.

A ano som si ista ze nekomentujes na ulici deti ktore lizu zmrzlinu, jedia hranolky alebo horalky. A preco? No preto ze ak ti vadi ostra odpoved na internetovom fore a zalozis kvoli tomu diskusiu tak by si ostry komentar tvarou v tvar na ulici neriskovala. 😉 Ono by bolo mozno dobre keby si internetove forum brala ako ulicu, jednoducho sa tam pohybuju rozni ludia a ich reakcie su rozne.

evelynm
autor
2. dec 2013

@tykat , niektore veci su ale platne bez ohladu na dobu. A internetove forum neberiem ako ulicu, mam na to iny nazor. Ostre komentare mi nevadia. Vadi mi neslusnost a utocenie.

kararinka
2. dec 2013

@evelynm Podla mna ani tu s tebou nie je v pomyslenej suvislosti, tym padom by si jej mohla ist komentovat jej fotky aj na facebook. Nechcem sa uz opakovat, ale velmi si zakladas na slusnosti a neuvedomujes si, ze nielen forma podania, ale aj obsah moze by neslusny. Neslusne moze byt aj starat sa do veci do ktorych nas nic nie je a aj to ze nevieme tolerovat, ze niekto sa rozhodol zit inak ako my. Este raz, ty si sa nezapojila do diskusie, ale do statusu. Do diskusie ides s tym, lebo chces svoj problem vidiet z viacerych stran a ocakavas aj iny nazor ako je tvoj, ale tvoj status je len vyjadrenie tvojej radosti, smutku,... vacsinou pre priatelov ci spriaznene duse...nedivila by som sa, keby brala mamicka tvoj koment ako utok. Ved uz aj samotna forma statusu je postavena tak, ze si v nich mozes scenzurovat diskusiu, ktora ta osocuje.
Ja statusy citam velmi zriedka, jednak ma nezaujima, ze dieta zjedlo prvu mrkvicku, aky kocik si kto kupil, obcas si rada pozriem vytvory a inspiracie pre deti, ale teda mne sa este nepodarilo byt nechtiac v niekoho statuse a uz vonkoncom ho nechtiac komentovat. Ak budes negativne komentovat niekoho radost nad niecim, tak sa nemozes cudovat nasledne aj ostrejsej reakcie.

mima4
2. dec 2013

@evelynm

ja osobne si vazim ludi, ktori aj ked maju odlisny nazor, vedia tolerovat moj nazor. Ale na toleranciu inych nazorov, na slusny sposob komunikacie, na ohladuplnost potrebu mat clovek vysporiadany vlastny zivot, byt vyrovnany s nim a spokojny a hlavne mat rad ludi.
Vo vseobecnosti plati, ze ak toto clovek nema, co menujem vyssie, a nevie slusne argumentovat, tak sa utieka k osocovaniu, urazaniu, pripadne dvojzmyselnym vetam/slovam, prostrednictvom ktorych chce zhodit toho, s kym "diskutuje".
Moj osobny nazor je, ze netreba stracat cas s ludmi, ktori za to nestoja a hlavne s ktorymi nemas o com diskutovat 🙂 lebo namiesto diskusie sa to zacne menit "kto z koho".. 😉 a z tohto som ja vyrastla a radsej investujem cas, pismenka, myslienky... kde je ochota to citat (aktivne citat).

Suhlasim s niektorymi kočkami, neber to tu prilis vazne. Je tu kopec zien, co su frustrovane zo svojho zivota, zavidia, nepraju.. s nimi samymi mozno ich rodina, muz komunikuje ako s handrami... a potom ani nechapu, ze reagovat, komunikovat sa da aj inak 🙂

digysa
2. dec 2013

@kararinka Ten clanok je onicom........ Virtualny svet sa neda prehodit na realny svet.

Uz len z jedneho dovodou. V skole kazu nasim detom a myslim, ze aj vsade na svete toto:

" NEVKLADAJTE OSOBNE UDAJE NA INTERNET !"

Preco asi? V realnom zivote sa s clovekom stretnes a prinajmensom ho dokazes identifikovat, keby sa nieco stalo......

Virtualny svet sa nikdy nebude podobat realnemu.

Ale k teme @evelynm Podla mna by mala brat tieto urazlive komentare s "hrosou kozou"- lebo tu sa branit neda, ak mas jedina nazor A a dalsich 150 matiek ma nazor B. Vzdy prehras.... vzdy. Ale uz len tym, ze si sa odhodlala "SLUSNE" vyjadrit iny nazor, ako zvysok ostatnych prispievateliek, sa mozes potlaplat po pleci, lebo mas kuraz a nebojis sa presadit svoj nazor.

Ja vacsinou urazlive a negativne prispevky ignorujem, do slova a do pismena. Podla mna to dotycnu "bude zrat" ovela viac, ak jej nedas priestor pokracovat v diskusii, o ktorej si mysli, ze je "na koni".

evelynm
autor
2. dec 2013

@kararinka , ty si tu debatu stihla citat, kym ju autorka vymazala? ak ano, ksi urcite citala, ze ja som LEN polozila obycajnu otazku. Nestarala som sa, nepoucovala som, nevnucovala som svoj nazor.

evelynm
autor
2. dec 2013

@mima4 , vidim to podobne. A neboj, nebriem to prilis vazne. Viem, ze zivot je o niecom inom. Ale niekedy by som rada tie zienky, co sa tu spravaju agresivne, rada pocula v reale... mozno len tak, z obycajnej zvedavosti...

evelynm
autor
2. dec 2013

@digysa , jasne, suhlasim. A vacsinou take debaty neriesim. toto bola vynimka 🙂

tykat
3. dec 2013

@evelynm ....tak ako na ulici tak aj na internete sa stretnes s neslusnostou a utocenim.
A ze ti to vadi, co uz zivot je taky.

evelynm
autor
3. dec 2013

@tykat , jasne, zivot je taky, ludia sme rozni, viem 🙂 . Ale to neznamena, ze to prijmem ako normu 🙂
pekny den Ti prajem 🙂

Strana
z4