Môj názor - dobrý, tvoj názor - dobrý. Zhoda názorov
Milé žienky, dostala som sa včera v rámci fotoblogov pod paľbu nepríjemných invektív. To ma podnietilo k tomu, aby som založila túto diskusiu. Zaujíma ma, ako to vidíte, vnímate, prežívate vy.
Pod fotku jednej mamičky som dala komentár, odlišný od väčšiny. Napísala som ho slušne, v rámci celej tej, pre mňa veľmi nepríjemnej "diskusie" som písala slušne, nikoho som neurážala, neosočovala, nepísala som ironicky, či znevažujúco. Len mám proste iný názor ako väčšina mamičiek a napísala som ho.
Na moju adresu sa vzniesla vlna veľmi nepríjemných komentárov.
Preto sa pýtam:
Ako prijímate iný názor, ako ten váš? Vzbudzuje to vo vás hnev? Beriete to ako útok na svoju osobu? Máte rady, ak vám žienky napíšu len pozitívne komentáre?
Prečo je ťažké prijať, že proste niekto vidí veci ináč?
Isteže, aj ja mám rada, ak ľudia súhlasia s tým, čo poviem, napíšem, ale ak nesúhlasia, ich iný pohľad mi predsa dáva možnosť pozrieť sa na vec z iného uhla, očami niekoho iného. Vážim si, ak mi niekto povie, napíše, že proste vidí veci inak ako ja, veľmi však záleží na spôsobe, akým mi to povie, či napíše. Opačný názor snáď nie je dôvodom na ironizovanie, osočovanie, nadávanie.
Už som tu opakovane zachytila, že internetová diskusia nám dáva pocit anonymity, že si môžeme k hocikomu hocičo dovoliť. Fakt to tak vidíte?
Ja si za každým nickom predstavujem živú žienku, so svojím prežívaním, so svojimi pocitmi, radosťami, bolesťami a nevidím dôvod, prečo by som jej mala napísať niečo hnusné, niečo, čo by som pri osobnom kontakte nedokázala povedať. Veď aj to, čo napíšem tu, ma predsa nejako reprezentuje, či? Aj to, čo tu napíšem, niekomu adresujem a mojimi slovami ho môžem nielen potešiť, povzbudiť, ale aj zraniť.
Už niekoľko rokov som aktívna na inej stránke pre žienky, pravidelne tam prispievam, diskutujem, s viacerými žienkami sa za tie roky aj osobne poznáme, stretávame sa, stali sa z nás kamarátky. Kedysi to boli pre mňa tiež "anonymné" nicky... Viem, že mnohé chodia aj sem, na túto stránku. Nie som teda žiadna naivka, internetový nováčik, nevediaca, čo diskusie na nete obnášajú. Som si vedomá, že čokoľvek napíšem, môže vyvolať reakciu. Pozitívnu aj negatívnu. Je ale potrebné sa znižovať k urážkam? Nedá sa tá negatívna reakcia napísať slušne?
Alebo je to v niečom inom? Mám 45 rokov, som teda podľa všetkého o pár rokov staršia ako väčšina z vás, mladých mamičiek. Rozprávajú sa dnes mladé žienky medzi sebou ináč, ako v čase, keď som mala ja tých 20-30 rokov? Sú žienky k sebe drsnejšie? Možno sa zmenil spôsob komunikácie, pripúšťam...
Mimochodom, mám zverejnenú moju fotku, fotky mojich detí, nie som úplne anonymná, bez problémov píšem o tom, kde žijem a pracujem 🙂 .
Ocením, ak so mnou na túto tému podiskutujete, veľmi rada si prečítam vaše názory a pohľady a poprosím vás, skúsme diskutovať slušne. Bez urážok, irónie, útokov.
Ďakujem a prajem vám pekný deň 🙂
@sissy27 , tvoj nazor ma zaujimal, myslim, ze aj v reale by sme sa v mnohom zhodli, aj napriek tomu, ze ja som sice tiez priama, ale mozno trosku jemnejsim sposobom.
Ano, suhlasim s tym, co pises. Diskusii na nete chyba ten neverbalny prejav a v reale si vyberame, s kym sa bavime. A bolo by fajn, keby si to uvedomovali vsetci.
@bosoriak trochu si ma inspirovala k takemu zamysleniu ... podotykam, ze sa nechcem hadat 😉 ... k comu vlastne je MK? ... nie nahodou k tomu, aby sme si vymenili nazory, predebatili nejake zaujimave temy? ... proste malo by to viest k obohateniu (nemyslim na majetky 😅 ) ... takze ja si myslim, ze @evelynm mala pravo pripojit sa do debaty ... navyse jej prva otazka bola uplne neskodna, nepisala, ze je to fuj-mama, ked dava horalku, slusne sa opytala, ci to nie je skoro ... a hned sa zdvihla vlna, ze je vyryvacka a osocovanie ... niekto sa ani nezamysli a hned reaguje ... mam dojem, ze niektore by si mali dat do statusu toto: som bezchybna a kto si to nemysli, nech drzi prsty mimo klavesnicu 😝
@zuzkaanicka , aj ja "ulohu" konika aj inych debatnych for vnimam podobne. A som rada, ak najdem ludi, ktori to tak vidia tiez a su ochotni a schopni diskutovat. To forum, kam uz niekolko rokov chodim, ma vela naucilo, mozno aj tu som ocakavala podobny pristup.
zienka, na ktorej fotku som reagovala a zozala som sprsku hnevu, tu fotku aj so vsetkym vymazala. Som jej za to povdacna. Nereagovala nijakymi urazkami na moju adresu, urobila najlepsie, co v tej chvili mohla urobit. Dakujem.
@zuzkaanicka No, diskutovat ano, samozrejme. Ale tu islo konkretne o komentar k fotke, kde sa nikto nepytal na nazor, o to mi islo. SAmozrejme forma tej diskusie sa potom zvrtla do urazok a podobne, ale to je ako som pisala - internet a anonymita. Proste vsetko treba brat s velkou rezervou a ak uz niekto tak primitivne zautoci, tak prestat reagovat, to je jedina obrana.
@evelynm Ano, ale diskutovat mozes iba s ludmi, ktori diskutovat chcu. Ak ja napr. vidim, ze to ide k urazkam a osocovaniu, tak proste prestavam reagovat, lebo vidim, ze to nema zmysel. A ano, suhlasim s tym, ze aj opacny nazor sa da vyjadrit slusne.
Za staru krochnu nemas za co, to len aby si pochopila, ako ta mozu vnimat 🙂
@bosoriak iste, nikto sa jej na nazor nepytal ... ale ak niekto da fotku do verejneho fotoblogu, tak musi pocitat s tym, ze tu fotku si moze pozriet a teda aj okomentovat kazdy 😉 ... a samozrejme, musi pocitat aj s tym, ze tie komentare nebudu len obdivne hikania🙂 ... ale mas pravdu, je lepsie sa stiahnut a nereagovat na urazky-to nikam nevedie 😉
@evelynm Ja sa musim priznat ze niekedy sa vo mne prebudi taky ten certik s pichlavymi vidlami a napisem aj nieco ironickejsie. Ale zasadne nikomu otvorene nenadavam! A ked pridem po dalsom prispevku na to, ze som sa mylila, a ze moj zaver bol unahleny, zacnem si to zehlit. Asi tiez obcas vyuzivam to, ze ma tu nikto nepozna osobne a dovolim si povedat veci trosku viac na rovinu. Keby som to hovorila niekomu do tvare tak by ten clovek videl moju tvar a ja by som sa snazila mimikou mu naznacit dobry umysel a zmiernit svoje vyjadrenia. Ale tu, moju tvar nikto nevid,i a potom vsetko vyznie ostrejsie ako by to vyznelo v realnom rozhovore.
@evelynm
na tomto mieste sa stretnú ženy rôzneho veku, vzdelania, inteligencie, životného naladenia, životného prístupu. Spomeň si na školu, aj tam boli rôzne skupinky detí, ktoré si rozumeli a nie každého pustili medzi seba. Aj tu sa tvoria neviditeľné skupinky a keď im tú súhru názorov pokazí niekto s iným videním sveta, potrebujú ho vyštvať, vynadajú mu a pošlú kade ľahšie. Niektorí ľudia sú agresívni, vulgárni, nepríjemní, urážliví. Tá skupinka ľudí, ktorej si chcela ponúknuť iný názor o tvoj názor jednoducho nestála. Vliezla si im do debaty a dali ti to patrične najavo. Neslušne, agresívne. Nie každý je slušný partner na debatu 😒
@evelynm zaujala ma tato diskusia o diskusii 🙂
na MK som este len kratko,ale pri citani prispevkov selektujem od koho su. vzdy si s oblubou precitam tvoj prispevok, i ked tvoj nazor nie je ten isty ako moj.
niekedy mi pada sanka, ake slovne zbrane vedia urcite diskutujuce pouzit. velku rolu hra sebavedomie, vek, vzdelanie... patrim k diskutujucim , ktore radsej tazku debatu odlahcia humorom ako esre prilievat olej do ohna.
rada si v diskusiach precitam aj opacne nazory, len tak sa predsa v zivote posuniem dalej, mozno moj uhol pphladu na vec prehodnotit...🙂
@evelynm pre mna su statusy urcita forma osobneho priestoru a prave preto, by som si nedovolila niekomu v nich davat nevyziadane rady. Napriklad tak ako ked vidim z vonka, ze ma suseda rok neumyte okna a este si do nich vyvesi vianocne ozdoby, nezazvonim jej odporucit upratovaciu firmu. Keby sa mamicka spytala v diskusii, to by uz bola ina vec. Pravdaze, to ze si jej pisala do statusu, nikomu nedava pravo sa voci Teba neslusne vyjadrovat. Vo virtualnom priestore sa neda uplne eliminovat agresivita aj kvoli anonymite, niekto mohol vnimat aj tvoj prispevok ako agresivny prave preto, ze si vstupila do niekoho osobnej zony. Ak rada diskutujes na "citlivejsie" temy a osobne sa ta potom dotykaju reakcie, bud sa voci nim ohrad alebo skus odstranit tvoju fotku a fotky tvojej rodinky, mozno to budes brat menej osobne a s vacsim nadhladom.
@kararinka , ja to zas beriem tak, ze ked na net nieco napisem, stava sa to verejnym, tym padom treba ocakavat nejake reakcie. Ja som fakt len polozila otazku, nic viac. A spustila sa lavina. Ten prispevok je uz odstraneny, za co si jeho autorku vazim.
To, ze som dala svoju fotku, beriem ako prejav mojej otvorenosti a ustretovosti, ponukam tym moznost vnimat ma ako zivu bytost, nie ako anonymny virtualny nick. Viem, ze si treba svoje sukromie strazit a ja ozaj nie som z tych ,co by sa na nete nejak vyrazne odhalovali, ale zakladne info o sebe poskytnem bez problemov. Ked som tu este fotku nemala, aj tak som sa vyjadrovala slusne, nepotrebovala som nikoho urazat. Pisem vzdy to, co by som bola schopna ochotna povedat aj nazivo. A nadhlad mam, neboj 🙂 , mna len proste zaujima, co ludi k tej agresii vedie.
@evelynm
jasné že si to nemohla tušiť. Ale mne sa to tiež často stáva - môj názor je často úplne odlišný od väčšiny. Ale beriem to tak, že nie každý sme boli vychovávaní k slušnosti. Niekto sa s vrodeným taktom, slušnosťou už narodí, niekoho musia k tomu viesť rodičia a niekto je možno zvyknutý že doma sa nadáva, nevhodne argumentuje, háda a vrieska po sebe. Veľa ľudí nemá v rodičoch ten správny vzor a tento nesprávny vzor si nesie aj do ďalšieho života a potom príde takáto situácia, že potom slušne vychovaný človek nechápe čo sa to v tých ľuďoch berie 😖 Toto sa nedá zmeniť, ja tiež neviem pochopiť takto naladených ľudí a asi niekedy ani oni mňa 😉 a anonymita im ešte dosť zvyšuje sebavedomie a niekedy agresivitu.
necitala som vsetky prispevky. Tiez som zastancom toho povedat si svoj nazor. Povedat a dost. Ak s nim niekto nesuhlasi nesnazim sa ho presviedcat o opaku a neobhajujem si ho do nekonecna. Myslim ze prave to obhajovanie a presviedcanie o mojej pravde (aj ked slusne) dava priestor na zvrhnutie sa diskusie do inej roviny. Kazda mame svoje vychovne metody,kazda chce urcite pre svoje dieta to najlepsie.... Jedna lastovicka leto nespravi,tak ako jedna fotka nespravy mozno z velmi dobrej matky,matku zlu...
@evelynm byť tebou, po rokoch strávených na internete a verejných diskusiách, by som toto už vôbec neriešila. Internet je pre každého aj pre takých o ktorých by si si "ani bicykel neoprela". Dopredu nevieš na koho natrafíš, snažiť sa byť za každých okolností korektná a slušná je cesta do pekla, nikdy nevieš kto je na druhom konci. Príspevok ani fotku som už nestihla, ale ono niekedy aj taká obyčajná nevinná otázka vie riadne zadrapnúť a protistrana zareaguje útokom. Tak si z toho nič nerob, hoď za hlavu.
Btw. Horalka a malé dieťa - čo ja viem, deti pojedia horšie veci, mne dr. raz povedala, že malé deti majú úplne iné trávenia ako dospelí, čo by nás položilo cez dieťa prejde ako cez prietokový ohrievač. To keď som jej s hrôzou volala keď 1,5 ročná dcéra zjedla to čo po zime ostane pri okraji chodníkov (špina, špaky., smetie..) mala toho plné ústa, otočila som sa len po niečo do kočíka. Syn to isté, jedol piesok, olizoval omietku, hrýzol drevo, vždy vystihol tú správnu nestráženú chvíľu. Celkovo majú moje deti divné chute 😀
@sissy27 mas pravdu v tom co pises.
1. V komunikacii obsah tvori len 4%, zbytok su gesta, vyrazy a emocie. A nielen toho, kto pise, ale aj toho kto cita. To je nejaka studia tusim, neviem to teraz vygooglit, ale sedi to.
2. Kazdy sme iny. Teba mam zaradenu ako pragmatika, velky podiel "muzskych" vlastnosti. Prejdes k veci bez kudrliniek. A tu su castokrat baby skor emotivnejsie, zenskejsie, tak sa im to tazsie cita.
PS: ja by som tiez povedala ze je ten sveter naprd 😀
@evelynm ono to stravovanie je tiež diskutabilné a ani odborníci sa niekedy nevedia zhodnúť a potom to ide v takých vlnách:
- bolo obdobie že BRAVČOVÁ MASŤ je ok, potom že je masť fuj, treba jesť len maslo, potom už bolo aj maslo zlé a hemžilo sa to margarínom nadopovaným všetkým možným, teraz už znovu vychádza obdobie ze predsa len tá masť nebola až taká zlá.
- to isté VAJÍČKA...najprv že aspoň vajce denne, potom že preboha len vajcia nie lebo cholesterol, teraz už zrazu pŕŕŕŕ´lebo aj cholesterol môže byť dobrý a nie je až také isté že spôsobuje tie choroby z ktorých bol obviňovaný, takže ani tie vajíčka nie sú až také škodlivé (kým do nich nenapumpujú farbivo že áno aby boli pekné žltučké 😝 )
- a poďme ďalej...LEPOK...ja som s deťmi spadla do obdobia kedy rožok bol pomaly tabu a dať 8 mesačné dieťa z rožkom tak na mňa asi mamičky zavolali sociálku, pred pár rokmi už čítam že to či sa lepok dá v roku alebo skôr nie je až také podstatné, a o nejaký čas že lepok dávať čím skôr aby si detské trávenie zvyklo
- a MLIEKO ....denne liter mlieka, deti sa nalievali mliekom od rána do večera a zrazu bum...mlieko môže spôsobovať zahlienenie, alergie, s mliekom opatrne a počúvame že nie je žiadny dôvod na to aby človek pil mlieko určené pre teľatá a prispôsobené ích tráveniu
- a ideme ďalej CELOZRNNÉ pečivo...mamičky sa predháňajú v tom že dávajú deťom len celozrnné pečivo, no najnovší poznatok je taký že trávenie dieťaťa do rokov nie je prispôsobené na toto pečivo a malo by ho konzumovať max 2x do týždňa, inak by mali jesť biele pečivo.
atď, atď takže k stravovaniu sa ja už radšej nevyjadrujem, riadim sa svojimi pocitmi a zdravým rozumom.
@tykat ale s tým stravovaním ..vieš,ked ti tu maminka na vianoce napíše,že 4 mesačnemu synovi dala kapustnicu,koláčik,zemiakový šalát,lebo chudáčik on tak slintal pri nich,že určite sa mu zažiadalo a potom napíše,že asi nemá rád vianoce ,pretože ich celé chudáčik preplačkal 😕
4 mesačné čo má za sebou sviečkovu a párky ..atd a milujem ked napíšu..aj nám dávali a nič nám neni..to je už taká čerešnička ako hrom ..to píšem,len k tomu zdravému rozumu,že tu vidieť,že nie každá mamička ho má 🙄 a potom utočia na maminy ako je evelyn atd
mna tiež zarazilo,že mamina tu nechala deti samé a prišiel debilny zlodej,chuj..a čo ja viem čím všetkym ho pomenovali..ale že deti boli doma samé im prišlo uplne normálne...
človek sa stretne fakt so všetkym a teda ešte stále dokážeme aj oči pleštiť,že to snad nie je možné?to si robí prdel?a nie ,nerobí..fotečka dvojmesačneho miminka ako ho nuti mamča sedieť..atd atd atd
@barcelona94901 veď práve o to ide, že boli časy keď deti od 4 mesiacov jedli skoro všetko, ako sa u nás hovorí "zaradom" akurát menej osolené a rozmixované. A zo všetkého dostali aspoň oblízať. Lebo to tak písali v múdrych knižkách. Doobeda nakojiť, na obed mrkvička, poobede pribinák a na večeru krupicu, bežne pili kravské mlieko zriedené vodou. Kojiť raz za tri hodiny, v noci 6 hodinová prestávka. A zrazu to je zle. Stavím sa, že príde o pár rokov obdobie keď deti buď budú znovu jesť všetko alebo naopak budú len na priemyselne vyrobenej kontrolovanej strave lebo odborníci povedia že "toto je pre nich najlepšie".

@bosoriak , dakujem za nazor, v mnohom s tebou suhlasim.
Ja som vsak moj nazor nevnucovala, polozila som jednoduchu otazku, ktora spustila lavinu.
odstup mi nechybal, zvycajne sa dokazem celkom slusne odosobnit, ale toto ma tak nejak zaujalo a proste som chcela diskutovat.
a diiiky za tu staru krochnu xixixiiii