Moja príšerná rodina sa ku mne nespráva pekne.
Prajem krásny deň všetkým.
Ani neviem kde začať, mám toho toľko na srdci. Začnem asi posledným zážitkom, ktorý ma poriadne naštval. Prišla som domov na dovolenku zo zahraničia, kde žijem a pracujem. Prišla som na týždeň. Moja teta, mamina sestra, oslavovala narodeniny, tak sme u nej boli. Bolo tam veľa ľudí, keďže teta je dosť spoločenská, má veľa priateľov a máme veľkú rodinu.
Tak sme prišli, hneď mi začali vyčítať, hlavne babka, ako som si mohla dať topánky na podpätku, veď som takáááá vysokááá. Meriam 176 cm. Skritizovali na mne úplne všetko, od hlavy až k päte. "Máš dlhé vlasy, daj si ich ostrihať, máš poškodené končeky (bola som pred týždňom u kaderníčky), Bože, po kom len si taká vysoká? Ale na to som si už zvykla. Oslava prebiehala, nik sa so mnou nebavil, nerozprával. Ani sesternice. Bratranec mi ponúkol alkohol, ale odmietla som keďže nepijem, tak sa ma spýtal či mi nej..be? Sedela som tam sama akoby som mala lepru. Babka ma okamžite zapriahla do práce, aby som pomohla umývať riad, odniesť tácky a tak. Ja som hosť a mám toto robiť? Veď teta má dve dcéry a syna, prečo oni nepomáhali, prečo ja? Ešte nás volali od rána aby sme im pomohli pripraviť oslavu, poupratovať... U nás doma keď je oslava, ani ja a ani mama si nedovolíme niekoho obťažovať aby nám pomáhal umývať riad. Ale tak nič nové, veď moja sestranica bola lemra lenivá vždcky. Už od mala. Ja som vždy chodila umývať okná babke aj dedkovi spoločne s mamou, tá lemra tam nikdy nebola, nikdy nikto nepomáhal len ja. Ona len do zrkadla pozerala, to bolo všetko. Všetka práca bola na mne.
Všetci sa tam tvárili ako hov..o na torte a ja som sa tam cítila ako šváb. Po týchto rodinných oslavách akurát dostanem depresiu a cítím sa úplne k ničomu, ako nula, ktorej sa každý vyhýba. Potom potrebujem niekoľko dní aby som sa necítila úplne k ničomu a nazbierala aspoň aké-také sebavedomie. Tieto rodinné oslavy sú pre mňa nočnou morou. Dokonca raz môj strýka nazval môjho brata cocotom. A rodičia nič, mama a otec len sedeli a prikyvovali.
Mama to isté, tá na mne tiež nikdy nič dobré nevidela, len ma kritizovala. Nič jej nebolo dosť dobré. Mám pocit, že ma všetci len využívajú. Keď prídem domov, tak prídem aby som si oddýchla, ale to je stále niečo , raz pomáhať babke do záhrady, potom dedkovi upratovať. Veď má toľko vnúčat, ale vždy to schytám ja.
Nechcem zo seba robiť chudinku ani Popolušku, ako ma len všetci zneužívajú, ale vadí mi to a vlastne aj preto sem píšem, chcem vedieť vaše názory, či je toto normálne. Lebo im to príde normálne.
@anonym Úprime? Neverím ti, že ich neznášaš. Stále chceš ich odobrenie. Ja by som udrela tam kde ich to najviac bolí, čo sú ich tajomstvá, za čo sa hanbia. Zosmiešniť ich najväčšie úspechy. ALE s kľudom angličana. Máš sa právo zastať samej seba a nebyť využívaná.
Ako je to mozne, ze to nevnimaju?
Fakt nechcem byt sprosta, ale moja skusenost je, ze nefunguju ako ludia. Proste neludia. Nemaju ludske vnimanie, ak sa ti zda,ze maju, je to odpozerane. Preto ja napriklad k nim vobec nepocitujem hnev, frustraciu. Jedine, co som vzdy silno vnimala, ze musim prezit a ustat to ich spravanie s co najmensimi nasledkami na moje psychicke zdravie.
haha, neodrez, daj si mini a vzorkovane pancuchy, babizne klepne od zavistia tlsti ujcovia budu oci gulat :D
@acrobaleno Nepotrebujem ich odobrenie, to určite nie. Ale trápi ma a vždy ma trápilo, že robili medzi nami rozdiely a že som im bola len ako sluha.
@eludka Už je po smrti :D
@anonym Čo bolo bolo, to nezmeníš. Čo vieš zmeniť je čo bude.
@acrobaleno Už sa od nich využívať nenechám a veru nebudem už brať na nich ohľady. Nikdy som sa na tých návštevách necítila dobre, potrebovala som pár dní aby som sa po tej návšteve dala dokopy, cítila som sa ako nula, niktoš..
@acrobaleno Jednoducho s nimi sa nedá komunikovať...vysvetľovať...oni si povedia a veď ju to prejde zase, teraz asi nemá dobrý deň...s takýmito nehneš...oni si budú o sebe namýšľať veci a ešte ťa presviedčať akí sú pre teba a pre tvoju rodinu dôležití...majstri sveta citového vydierania...ale už sa začínajú opakovať, tak to začína byť dosť priehľadné...ale obecenstvo stále majú nové a nové a to ich podporuje a ľutuje a mňa odcudzuje, moju rodinu odcudzuje - však nikdy pre nich nebudeme dosť dobrí...však to by som musela u zvolať každoročne niekoľkodňový kongres s vysokou účasťou a tam vysvetľovať a prednášať ako sa veci majú...a ešte dokladať dôkazy, že to čo hovorím je naozaj pravda...to nie je o dvoch ľuďoch...to máš vetvy príbuzenstva...jedna vetva presviedča druhú a tá druhá tým rozprávkam aj uverí...normálne tomu veria a tak sa ku mne aj správajú...proste som obluda hnusná...potom je ďalšia vetva, ktorá si myslí, že som pribrzdená, ktorá si myslí zase, že mi to nedochádza a neviem o to za čo ma majú...a nakoniec sa neporieši nič...lebo keď raz niekto potrebuje byť v rodine na výslní, tak tam bude a to za každých okolností...to sú neskutoční manipulanti...
@evabb35
presne viem, o com hovoris 😢
@evabb35 Ty im nemusíš nič vysvetľovať a ani ich presviedčať a ani im nič vyčítať. Ja viem, že takí ľudia to nechápu. Čo pochopia je, keď ich nemáš za nič. Keď si sarkastická a "máš natrčenú žgraňu". Že sú nepodstatní. To na nich platí. A čo chceš ty komu dokazovať. Aké vetvy príbuzenstva? Potrebuješ ich k životu? Stretávate sa mimo svadieb a pohrebov? A už aj keby mali sprosté poznámky, tak sa im vysmej do očí. 🙄 Ja som si tým prešla a to som nemala ani 18, nechápem ako sa nemôžeš samej seba zastať.
@acrobaleno
Ja si viem predstavit, co tym @evabb35 mysli. Ja som si myslela, ze mam fajn niektore sesternice, tety a tak. No a po tom ako som sa odstrihla, zial z celeho pribuzenstva mi ostale jedina teta, ktora ako tak chape o co ide.
Ale stale vnimam, ze nie je "dobojovano", ako ide cas, tak sa niektore zalezitosti same odkryvaju bez toho, aby som ja cosi komu vysvetlovala a branila sa.
@evkano1402 Môžem hovoriť iba za seba. Ja som taký typ, že nepotrebujem takého človeka, ktorý mi neverí alebo sa dá zmanipulovať. Viem ho rýchlo odstrihnúť. Môj problém/výhoda je, že beriem všetko pragmaticky. 100x obrátim jednu vec v hlave a skúmam každý uhol, že ako mi to bude vyhovovať.
@evkano1402 Presne tak, tu už neide o mňa. Ja už som nevďačnica šibnutá. Ja už som mimo hry.Tu ide o tých mladých ľudí a deti, ktorým ešte môžu ublížiť...Tak preto som aj rada, že som nepestovala skleníkové kvetinky, neizolovala som ich,lebo sa vedia kupodivu zorientovať...no uvidíme ako to dopadne...v určitom veku sa ich snažili podvoliť, vedeli, že je to vek, kedy sa s nimi ešte manipulovať dá...ja som bola mama šibnutá...ale akosi im to nevyšlo...takže od istého času je už aj moje potomstvo šibnuté...tak neviem, či sa na obzore vyskytla iná mladá naivná obeť...neviem, kedy pôjdeme zase my na rad...
@evkano1402 mňa už ignorujú, takže ja už vlastne neporiešim v tejto veci nič. Možno som občas užitočná pre nejakú rodinnú vetvu, ktorá potrebuje info o nejakej ďalšej vetve, ale keď zistia, že už som v minimálnom kontakte, tak som vlastne už celému príbuzenstvu nanič. Ani klebetiť sa tým pádom už so mnou nedá, už vlastne nič. A mám pokoj.
Raz som sa na kare prihovorila jednej tetuške, s ktorou nie som v kontakte, ani sa s ňou nestretávam, tak som si prisadla, prihovorila sa jej a tetuška mi na rovinu povedala, že sa so mnou baviť nebude, lebo sme často spolu a ona sa chce baviť s tými, s ktorými sa už dávno nestretla😀...a normálne sa zodvihla zo stoličky a išla si prisadnúť niekam inam...no, som nezaujímavá pre celé príbuzenstvo a hotovo.A keď som to mame spomenula, tak mi veriť nechcela, že by bola niečoho takého tá tetuška schopná...
Ahoj, nedočítala som celú diskusiu, lebo je to už hrozne dlhé, prestala som niekde na str. 7, ale už mi to viac nedá, musím Ti napísať. Prečo si to, preboha, od nich necháš?! Prečo sa na oslave zdvihneš a ideš tie riady umývať? Prečo cestuješ cez celé mesto, aby si poliala babke záhradu, keď je tam sesternica? Prečo im na ich kritiku tiež niečo také nešplechneš do ksichtu? Lebo by sa urazili? No, chvalabohu, aspoň by mi prestali otravovať život! Ja viem, ak si to zažívala od detstva, tak si na to asi zvyknutá a len ťažko sa to mení, ale musíš to skúsiť. Nenechaj ich, aby si k Tebe dovoľovali!
Už mi dieťa položilo otázku, prečo starí rodičia majú radšej bratranca a prečo mňa nemajú radi. Súrodenecká rivalita. Keď raz si jedno dieťa podmaní svojich rodičov, bude ich citovo vydierať, manipulovať nimi a svojho súrodenca bude očieňovať pred nimi, tak rodičia už potom budú robiť rozdiely aj medzi vnúčatami.Tam sa to potom tiahne aj generáciami a príbuzenskými vetvami...

@eludka Haha no áno, podľa nej som sa mala hanbiť, že som toľko narástla 🙂 No nohy si neodrežem.