Moja príšerná rodina sa ku mne nespráva pekne.
Prajem krásny deň všetkým.
Ani neviem kde začať, mám toho toľko na srdci. Začnem asi posledným zážitkom, ktorý ma poriadne naštval. Prišla som domov na dovolenku zo zahraničia, kde žijem a pracujem. Prišla som na týždeň. Moja teta, mamina sestra, oslavovala narodeniny, tak sme u nej boli. Bolo tam veľa ľudí, keďže teta je dosť spoločenská, má veľa priateľov a máme veľkú rodinu.
Tak sme prišli, hneď mi začali vyčítať, hlavne babka, ako som si mohla dať topánky na podpätku, veď som takáááá vysokááá. Meriam 176 cm. Skritizovali na mne úplne všetko, od hlavy až k päte. "Máš dlhé vlasy, daj si ich ostrihať, máš poškodené končeky (bola som pred týždňom u kaderníčky), Bože, po kom len si taká vysoká? Ale na to som si už zvykla. Oslava prebiehala, nik sa so mnou nebavil, nerozprával. Ani sesternice. Bratranec mi ponúkol alkohol, ale odmietla som keďže nepijem, tak sa ma spýtal či mi nej..be? Sedela som tam sama akoby som mala lepru. Babka ma okamžite zapriahla do práce, aby som pomohla umývať riad, odniesť tácky a tak. Ja som hosť a mám toto robiť? Veď teta má dve dcéry a syna, prečo oni nepomáhali, prečo ja? Ešte nás volali od rána aby sme im pomohli pripraviť oslavu, poupratovať... U nás doma keď je oslava, ani ja a ani mama si nedovolíme niekoho obťažovať aby nám pomáhal umývať riad. Ale tak nič nové, veď moja sestranica bola lemra lenivá vždcky. Už od mala. Ja som vždy chodila umývať okná babke aj dedkovi spoločne s mamou, tá lemra tam nikdy nebola, nikdy nikto nepomáhal len ja. Ona len do zrkadla pozerala, to bolo všetko. Všetka práca bola na mne.
Všetci sa tam tvárili ako hov..o na torte a ja som sa tam cítila ako šváb. Po týchto rodinných oslavách akurát dostanem depresiu a cítím sa úplne k ničomu, ako nula, ktorej sa každý vyhýba. Potom potrebujem niekoľko dní aby som sa necítila úplne k ničomu a nazbierala aspoň aké-také sebavedomie. Tieto rodinné oslavy sú pre mňa nočnou morou. Dokonca raz môj strýka nazval môjho brata cocotom. A rodičia nič, mama a otec len sedeli a prikyvovali.
Mama to isté, tá na mne tiež nikdy nič dobré nevidela, len ma kritizovala. Nič jej nebolo dosť dobré. Mám pocit, že ma všetci len využívajú. Keď prídem domov, tak prídem aby som si oddýchla, ale to je stále niečo , raz pomáhať babke do záhrady, potom dedkovi upratovať. Veď má toľko vnúčat, ale vždy to schytám ja.
Nechcem zo seba robiť chudinku ani Popolušku, ako ma len všetci zneužívajú, ale vadí mi to a vlastne aj preto sem píšem, chcem vedieť vaše názory, či je toto normálne. Lebo im to príde normálne.
preco ta nemaju radi?
Lebo maju radi len kazdy sam seba tak velmi, ze na toho druheho tam nie je priestor.
CIm viac sa budes snazit sa im zavdacit, zapacit, tym viac ta budu vyuzivat.
Ak si niekedy mala pocit, ze ta beru, nebolo to nahodou spojene s tym, co im ty mozes poskytnut (sluzbu, dar)? A po tom ako to dostali si bola zase tam, kde predym.
Viem, ze zo dna na den ta to neprestane trapit, ale uz len to, ze to vnimas, je dobre...dobre pre teba...
@arcticcode Ahoj, aboslútne Ti rozumiem. Ja som sa o brata musela starať aby sa mal ako v bavlnke a to je len o rok a pol mladší odo mňa. Hlavne aby bol najedení a keď som náhodou nenavarila, neváhal ma bonznúť mame a tá so mnou potom urobila poriadok. Upratovanie bolo na mne, bohužiaľ brat je tak zákerný, že keď ja nie som doma tak upratuje aby mama videla, že on je predsa dobručký, ale keď dojdem domov ja, tak sa na všetko vykašle a nepohne prstom. Mňa sekírovala odmala, on mohol všetko. Koniec koncov veď je to chlapec, ako mi povedal otec, on to potrebovať nebude, ale ja áno.
@arcticcode ty kokos, az mi miestami slza vysla. ja som zas najmladsia a mala som to podobne. holt, u kazdeho inak 😵 .....drzim tebe aj autorke velmi palce v zivote, nech je vsetko naporiadku a hlavne, nech ste stastni tak, ako si zasluzite a ako chcete.
autorka k veci, popravde nerob si toto uz. ty sama si to robis, ze sa takto tyras. ja chapem, ze z casu nacas aj ten tvrdas zmakkne a zatuzi byt s rodinou..lebo sak ROODIINAAA...ja mam tiez podobnu, ze aj by som s nimi rada bola, ale ked s nimi som, som z nich otravena, vsetci ma len poucuju a radia mi, a ja i ked uz mam po tridsiatke, samozrejme ze este nie som schopna bez ich rad a pomoci sa postarat o svoje deti a manzela....o pomoci teda moc nemozem vraviet, fyzickej ci mentalnej, ani financnej, ani nijakej vlastne. moja sestra si napriklad mysli, ze ked bude blahozelat na kazdy kravsky sviatok kazdemu a vstko si bude pamatat, zetym stmeli rodinu, ze tym kazdeho zachrani a kazdemu zlepsi den. pritom vie, ze ja si taketo veci nepamatam, nepotrpim si na nich, ale na ten just sa furt bude hnevat, ked zabudnem na jej deti alebo na nu celkovo. najnovsie to mam v rodine tak, ze ked ma na nedavnej rodinnej oslave vsetci zbadali, ze som priprala po porode, tak mi to nezabudli povedat. a najlepsie boli otazky ci som tehotna atd...dakujem pekne teda. cely zivot som vychrtla jak kostra a konecne sa citim trosku ako zena, ale to nie je jedina debata, kde by nedoslo na rad ze som TUCNA uplne ako fakt tucna ze som, viete, to vam povie rodina ked nemate 45kg ale 60kg, prepacte...takze tiez to minimalizujem uplne tieto stretavky a ked uz, tak len kvoli detom, ze chcu ist za starkymi...
@arcticcode
u mna detto, som najstarsia, vratanie brigad (dokonca aj tej oravy 😉)
@trollkarolka Tak to tiež, sestranica vychudnutá anorektička a vždy nad ňou híkali, že aká je štíhlučká a ja som mala normálnu postavu, trošku boky a robili si zo mňa srandu. Aj teraz mama len otáča hlavou, že po kom len mám postavu... pritom som štíhla !!! a partner moju postavu miluje. Len chyby na mne vidia, nič pozitívne. Aj so školou to tak bolo, ja som tupaňa tupá, ja nemám na vysokú školu tak heš do fabriky makať.
autorka, len rob to, co ty sama chces, a kde ti je dobre. nabuduce posli uplne v pohode pekny laskyplny pozdrav, nejaku peknu pohladnicu bud z dovolenky, kde travis cas namiesto u nich v pekelnej izbe😀 fakt vazne, budu ti sice zavidiet a ta preklinat ze ako si to dovolujes valat sunky hen aka si bohata a nekupis nic, neprides 😂 ale tebe to moze byt u riti s prepacenim, a uvidis, ze si vydychnes a budes stastnejsia. kazde vianoce ci rodinnu oslavu poslat pozdrav, uplne byt nad vecou, a raz mi niekto mudry povedal : je to ich problem, nie tvoj. a skriet ta to bude dovtedy, dokial si to ty, sama sebe dovolis, sa tym tyrat a znechucovat. kazdy mame nejaku rodinu, ty tu svoju aj milujes, aj si z nich rozcarovana...tak kaslat na nich, nepripustat si, oslobodit sa. prajem krasne sviatky a vela zdaru ❤
@trollkarolka Ja ich na jednej strane mám rada, je to rodina, ale trápi ma a bolí ma to, že sú takí akí sú. Ale najhoršia som vždy len ja. Asi by nebolo na škodu veci, keby som sa začala správať presne tak, ako oni. Raz som o skúsila a teda boli pekne rozčarovaní, až znechutení. Aj Tebe krásne sviatky prajem a hlavne pokojné ❄
autorka ja napriklad veci neriesim tak, ze ludom vraciam co robia mne. to je podla mna take detinske, bez urazky samozrejme...neviem, ja by som to tak neriesila. skor byt uprimny a povedat narovinu, ako sa citis a co ti vadi. i ked viem, ze je to tazke, ale ked by si nasla odvahu na to spravat sa ako oni, mozno aj na toto, ze im "otvorit oci"..akoze oci im to neotvori, lebo svoje spravanie vo vacsine pripadov nezmenia, ale budu vediet, preco zrazu nechodis, preco sa citis odstrcena ked uz prides atd.....ja viem, ze ich mas rada, to som aj vyssie spomenula. vsak aj ja mam svojich rada, ale seru ma tiez poraidne 😂 ja napriklad by som si nikdy k cloveku nedovolila to, co mi vravia poniektori...ale taki su ludia bohuziual😕 tak nech sa dari, a vzdy si povedz, ze ty si dobry clovek. problem maju oni v sebe, s tym bohuzial nenarobis nic. alebo raz by si sa tam mohla nejako "opit ci nadopovat" 😂 aby si mala uplne perfektnu naladicku a na kazdu debilnu otazku ci komentar len s usmevom odpovedala uplne krasne a velmi velmi pozitivne...😅😅😅
@arcticcode celkom som nepochopila, koho si nazval pokrytcami, myslíš tu diskutujúcich, ktorí radili autorke vlastne to, čo ty? 😨
@777januska777 Jasne, šťastny budem až v rakve. Dnes je moderné s každou blbosťou hneď utekať k psychologovi, lenže psycholog mojich rodičov nezmení. Horšie veci sa stávali v živote ľudí a neutekali hneď to psychológa. Klidek, o nič nejde. 🙂
@0silvia0 Nie, myslel som tých, čo jej "radili", že je luzer a má sa s tým zmieriť.
to, ze sa budes spravat rovnako ako oni, ti moze ublizit.
Je mozne, ze to nedokazes tak dobre ako oni, lebo nie si taka povaha...
Podla toho co pises o vasich, tak tam absentuje empatia, sucit a vobec laska voci tebe. Proste tam nie je. Toto je dost tazke si uvedomit, ze mozes cokolvek urobit a mat ich akokolvek rada, stale budes ty ta...
A ty velmi tuzis, aby ta mali radi, aby sa potesili ked ta vidia, aby ta mozno pochvalili, aby ta pochopili a aj pomohli ked to budes potrebovat. Ale asi sama si zistila, ze sa to nedeje.
Lebo toto je normalne v rodinach, ked su ludia k sebe navzajom normalni.
Ale nie vo vsetkych rodinach to tak je.☹
@arcticcode veď tak nemusíš ísť k psychológovi keď nechceš to bol len návrh 😀 ale nemáš tie veci v sebe stále vyriešené a oni sa budú vracať vkuse ako bumerang. Kým sa nezmieriš so svojou minulosťou, tak potom sa nemôžeš posunúť ani ďalej v živote. Kým svojej rodine neodpustiš, tak ťa to bude stále len mátať.
@trollkarolka 60kg je úplne v pohode, bezohľadu na tvoju výšku. Zapamätaj si, že chlapom sa nepáčia kostnaté vychrtliny, ale poriadne mäso :D Teda aspoň 90% chlapom. 45kg je málo aj na 120cm vysokú ženu. Podľa mňa najlepšie ženy sú od tých 55-65kg, to je taká akurátna hmotnosť. Ale poznám aj jednu 90kg žirafu, ktorá vôbec nie je tučná (meria 192cm).
No ale čo tým chcem povedať je to, aby si sa hlavne ty cítila pohodlne. Na reči falošnej rodiny sa môžeš vykašlať.
@777januska777 Áno, je to presne tak veru... Odsťahujem sa a zabudnem.
Tak presne toto zazila aj moja sestra. Cez leto sme boli na oslave. Lenze uprimne co si robila aj ty, aby si zapadla do oslavy? Ci len cakala, ze ta budu obskakovat ako hosta a pocuvat, ze si prila zo zahranicia, tak sa vsetci teraz pototo??? Toto robila aj moja sestra. vydrzalo jej to 1 hodinu. Nie kazdy ma potrebu pocuvat ako je tam lepsie a fajnovejsie a vzdychat nad takymto...jednoducho si uz odvykla od rodiny ..takze uprimne, pozri sa aj na to z druhej strany a potom sa tu rozculuj ako ta nikto nema rad, ako kazdy len kritizuje atd.
@evkano1402 Vieš, že máš asi pravdu. Asi naozaj túžim po ich uznaní, po tom, aby ma mali radi, aby sa tešili keď ma uvidia. Privítať ma privítajú, to áno, ale to je tak všetko. Ale necítim sa s nimi dobre, vždy ma za niečo skritizujú, hlavne mama a babka.
@arcticcode aha, ok, nejak mi to uniklo čo myslíš. Jasné, má kontakty s rodinou eliminovať tak ako aj ty si urobil. Jasné, že to človeka v kútiku duše serie, ale treba urobiť hrubú čiaru a ísť ďalej, aby to človeka ďalej nezraňovalo.
@lubkavargova1 To čo rozprávate za hlúposti? Ja nie som žiaden snob namyslený a nie, nemyslím si že sa všetci pos..rú že som v zahraničí. Ja sa na nič nehrám. Tak sa láskavo ukľudni a ventiluj si svoje emócie inde. Napríklad na sestre.
@lubkavargova1 A keby si to čítala celé, robili to vždy, nie iba teraz. Vždy, už od mala.
@arcticcode ja viem, ja som uplne v pohode, navyse viem, ze ked sa vratim do prace, zo stresu nezerem a schudnem, takze budem zas tam, kde som bola, mna len zaraza, ze ludia nevedia uznat, ze nooo sice si pribrala, ale je to fajn, lebo ziaris a vidno, ze si stastna...a to sa volaju rodina hej, a netrvdim, ze nemuzu byt uprimni a kriticki, ale su vecne tak mozu byt aj mili niekedy 😀 dakujem a prajem krasne sviatky
@arcticcode a keď sa vrátiš, tak zas to budeš mať v hlave. To sa vždy bude vracať. Pred tým neutečieš. Lebo akýkoľvek problém si zo sebou človek v sebe nesie, ten sa mu bude premietať do jeho života, do vzťahu so ženou, s deťmi atď. Tú lásku a úctu čo si napríklad hľadal u vašich, tak teraz ju budeš hľadať u ženy, u detí u kolegov.
@0silvia0 o týchto- @lubkavargova1 🙂
Človek, ktorý to nezažil, to nikdy nemôže pochopiť. Keď mne manželka hovorí ako veci fungovali u nich doma a keď to porovnám ako to bolo u nás doma... proste jak keby úplne iné svety, pritom naši rodičia od seba bývajú možno 400 metrov. Nechápem.
A pritom si nemyslím, že by som urobil niečo zle. Vždy som bol najpracovitejší zo všetkých súrodencov... Sestra a brat pri najmenšom bratovi napr. srali na to a hrešili ako pohania, ja som si vždy dával pozor na hubu, radšej som ho naučil pribijať klince a krutiť šrubky... ale aj tak som bol ja najhorší. Neviem, už tomu nerozumiem...
Aj teraz keď bývam s manželkou a rodičia bývajú na druhej strane mesta, vždy majú potrebu do všetkeho mudrovať. "Tam nechoď robiť" "Tam choď robiť" "mobil si vypni teraz" "Daj mu čiapku (hlavna vec, že vonku 34 stupňov a bezvetrie)" "To ho slabo obliekate" "A koľko maš na učte (nieže by chceli dať prachy, len ich silno zaujíma, či som v mínuse, alebo v pluse)" "A choď po brata na stanicu" "A kup mi toto a kup mi tamto"... ta čo som tu ja akože? Však mam svoju rodinu o ktoru sa musim starať. 16 mesačneho synčeka, ktorý ma potrebuje a neže budem bratovi robiť taxik, bo milostivy pan muzikant si prišiel z bratislavy a asi by mu z riti ubudlo, ak by musel isť autobusom domov.
Mňa otec nikdy nemal rád ani jeho rodina.Kontakty máme prerušené.Raz zamnou došiel kvôli výživnému.Stihol ma označiť za potetovanú grázelku a väzenkyňu, drogovo závislú a alkoholičku 😂.Lebo každý kto má tetovanie je žumpa.
Keď mu mama poslala info o mojom zdravotnom stave tak jej odpísal :Mňa toto nezaujíma mňa zaujíma len to, že či chodí do školy.Však jasné išlo o prachy.
Keď som mu poslala oznámenie, že ma zobrali na VŠ tak mi odpísal
To čo je za školu? Ako ťa mohli prijať keď ešte maturitu nemáš?Dajaká stokárska škola.
Moja odpoveď bola.Taká istá ,,oničom,, škola akú máš ty.Ty inteligent. Však len Univerzita.
Keď som zistila, že finančne to neutiahnem a vlastne mala by som po škole také isté možnosti ako teraz.Som zo školy odišla.Časom som si našla to čo ma skutočne baví.
Otecko: Haaa si taká neschopná jak tvoja mater tiež nemá Vysokú školu.
Ja: Nadrozdiel od teba má cez 20 rokov bez ekonomického vzdelaniu tú istú prácu.
Na VŠ ju prijali bez prijímačiek ale nemala by sa začo dostať ani na internát.
Starala sa o rodinu.
Mňa porovnával s jeho synom ktorý je ešte decko je rozmaznaný a nemá poňatia čo je to nič nemať.Skromnosť mu nič nehovorí.Čo chce to má.
A premňa zamňa nech vyštuduje aj 10 vysokých škôl.Čo z toho... Charakter ti titul nedá.
Môj drahý otecko presedel na úrade práce 10 rokov.Nebyť jeho mamičky nemá žiadnu školu a sedel by vo vojenskom väzení.Je psychicky narušený a má to aj potvrdené.Veď z 2 miest ho aj vyšmarili za disciplínu.A dnes sa tu hraje na pána zemegule.
Takže môj názor je na to taký, že ani psychológ ani nikto spomienky z hlavy nevymaže ale treba si uvedomiť, že naše šťastie je podstatné.To čo si myslí niekto iný je nepodstatné.
Ja som svojho otca aj celú jeho rodinu odkopla.Jemu som napísala pár teplých slov a karma mu to postupne ale isto vracia.
A ja si žijem s pocitom, že všetko je tak ako má byť a ja nechcem byť takým rodičom akým bol on.
Našla som svoje šťastie.A byť na tej výške.. tak dnes by som nemala to čo mám dnes 🙂
Jednoducho sa treba ozvať a poslať všetkých do teplých krajín.Moja babka ma po narodení nazvala faganom.Dovolila som si byť dievča.Ja som sa s otcom snažila komunikovať normálne.Obnoviť vzťahy.Nazval ma ku***, štetkou, stokou a odpadom a nevzdelanou žumpou.
A tam to všetko skončilo.Dovi dopo.
Takú rodinu nepotrebujem.
Pohybujem sa v spoločnosti kultivovaných ľudí ktorý zomňa nevysávajú energiu 🙂.
@777januska777 Áno, to aj robím a oni mi to poskytujú. Tak to malo byť od detstva.
Nehovoriac o tom, že stále ma podpichovali, stačilo, že som sa pozdravil dajakemu dievčaťu, trebars spolužiačke zo ZUŠky a už si ma doberali, že frajerka a debiliny. Potom som prvú frajerku pred nimi tajil celého pol roka. A potom sme sa rozišli a zase "To kvôli mne" a som luzer a ženy odo mňa utekaju atď atď. NO proste, radostný život, po akom každé dieťa túži.
@arcticcode Presne toto mám aj ja, Prečo si dala výpoveď? Čo budeš teraz robiť? Ty si hlúpa, nezodpovedná... no strašné, pritom som dospelá a samostatná. Bombardovanie telefonátmi a smskami.
Normalna mama sa potesi, ak jej dcera/dieta je pekna, sikovna, je spokojna sama so sebou. A nema problem povedat jej, ze super, pristane ti to, alebo toto a toto si dobre urobila, upratala, upiekla, cokolvek.
Ale niekedy sa to nedeje, vlastne uz od mala sa to nedeje, najprv si myslis, ze je to normalne a potom vascinou okolo puberty, alebo ked pridu vlastne deti zistis, ze to tak nema fungovat.
Najtazsie pre dieta (aj dospele), ktore uprimne miluje a chce milovat svoju rodinu je uvedomit si, ze ostatni ho nemaju radi. Radi ako cloveka, maju ho radi len ako objekt, ktory im nieco ma splnit.
Potom to dieta sa snazi si lasku rodiny "zasluzit, vysluzit".
Myslim, ze by ti mohlo pomoct, ak by si sama nieco precitala o NPD (narcistic personality disorder , narcisticka porucha osobnosti).
@evkano1402 Niečo som o tom čítala, ale na moju mamu mi to nejak nesedí. Teda niečo áno, ale viac nie ako áno. Čo sa týka tej kritiky, tak to ona vždy kritizovala makeup, oblečenie, vlasy, vyzeráš lacno ako ku..va a tak podobne. Nemaľuj si tie oči tak výrazne, daj si dlhšie šaty, pozri aké máš faldy na bokoch, nemysli si, že chlapovi stačia tvoje dlhé vlasy a riť.. a tak ďalej...
@evkano1402 Nemysli si, že si pekná, sú aj krajšie a šikovnejšie od Teba.

@jana_vaj No lebo musím. Ak by som tam nešla, urazili by sa a hlavne mama by to nezniesla.