Montessori doma. Vaše názory, postrehy a skúsenosti
Je tu síce na koníkovi zopár tém venujúcim sa montessori pedagogike, ale všetky len v zmysle, že či dať dieťa do montessori škôlky / školy. No montessori zďaleka nie je len o tomto. Dieťa môžme uviesť do montessori sveta aj doma ponúknutím vhodných aktivít a vytvorením vhodného prostredia. Tak sa s montessori možu deti stretnúť aj vtedy, keď rodičia nemajú možnosť dať dieťa do takéhoto špeciálneho zariadenia. Navyše výchovu v duchu montessori môžme aplikovať prakticky od narodenia, netreba čakať, kým dieťa dáme do školky (ak si to teda vôbec môžme dovoliť). A tak by som bola rada, keby sme sa tu stretli mamičky, ktorých tento štýl prístupu k deťom chytil za srdce a radi by sa podelili o myšlienky, postrehy, názory a skúsenosti, ako sa im podarilo aplikovať montessori doma.
ahojte, my tiež skúšame doma monte pomôcky 😉 vyrábali sme písmenka.....využívate niektorá doma aj elipsu? ak áno tak ako. Tiež by som si rada prečítala niečo viac o celkovom monte prístupe. viete mi doporičiť nejakú dobrú knihu 😉 ?
Ahojte baby,
aj tu Vas chcem upozornit na diskusiu https://www.modrykonik.sk/forum/hry-a-sportove-potreby-pre-najmensich/vymena-vrecuskovych-aktivit/ mozno by Vas to mohlo zaujat....
@blandik ahoj. zrkadlá sa používajú pre najmenšie deti do 1 -1,5 roka. Je to kvôli rozvoju pohybu. samozrejme, že aj neskôr tam môže ostať zrkadlo, ale nie je to už tak dôležité. pravidlo v montessori prípravnom prostredí je hlavne to, aby všetko v izbe bolo výškovo prispôsobené dieťaťu. Je to dôležité na rozvoj samostatnosti. Potom sú to otvorené police a už spomínané prehľadné a systémové usporiadanie monte pomôcok podľa kategórii.
@johanka. pexeso je vo svojej podstate párovanie. v tom klasickom poňatí je to o pamäti a rozvoji zraku. monte však ponúka dieťaťu aktivity párovania, ktoré rozvíjajú jeho zmysly. Tak napr. už spomínané ovoňiavanie korenia. Skús vybrať 3-5 podľa veku dieťaťa rôznych vôní na párovanie. Princíp je v tom, že obsah teda samotné korenie nesmie byť vidno. rozvíjať sa tu má čuch. môžeš použiť malé jednorázové poháriky, naplň ichˇ"vôňami" . zakry ich napr. alobalom a upevni gumičkou. polovicu modrou a druhú červenou. potom urob dierky do alobalu, aby sa vôňa mohla uvoľniť. S každého urob pár. Jeden z páru bude s modrou gumičkou a jedn červenou. pre kontrolu si môžeš na spodok pohárika dať nejakú značku, aby si vedela skontrolovať či párovanie bolo úspešné. Potom už len dieťaťu poskytneš materiál. rozdelíš ho podľa farieb a dieťa páruje.
@gia111 ahoj moja má 14 mes. je to trochu náročnejšie, ale sú aktivity aj pre takéto deti. Tým náročnejšie nemyslím, že aktivity sú zložité ale to, že dieťa ešte nie je znormalizované a žiaden poriadok prípadne dlhú koncentráciu nečakaj aj pár minút je super. Dôležité je nechať sa viesť dieťaťom. Tak napr. existuje monte pomôcka na vhadzovanie guličky do otvoru. Môžeš si ju kúpiť alebo vyrobiť z nejakej papierovej krabičky, do ktorerj vyrežeš otvor v na vhodenie a otvor na vypratie. Použi ale zatiaľ lej guličku, lebo zhľadiska tvaru je najjednoduhšia. napr. také vhadzovanie mincí si už vyžaduje pootočenie mince správnym smerom. môžeš dieťa oznámiť s kockou, postupne by sa mala naučiť postaviť vežičku z dvoch kociek. ak napr. zistíš, že ju baví otvárať veci tak jej poskytni rôzne spôsoby na otváranie. malú krabičku, zpalkovú škatuľku ... môžeš jej rozvíjať slovnú zásobu ako napr. dnu a von. vhadzovaním nejakej jej obľúbenej hračky do košíka a jej vyberaním.
ahojte. velmi sa tesim, ze sa tu kumuluje takato skupina a o to viac, ze zakladatelka je z mesta, kde asi vela alternativnych skolok nie je. my fungujeme s dcerou doma, do skolky nechodi a naviac, je tu minimum deti. takze som viac, nez hladna po informaciach... no a doma skusame, co sa da. ked mala bude spat, pokusim sa nacitat si diskusiu a napisem viac. zatial len velka vdaka za temu 😉
@johanka. ahojte. velmi sa tesim, ze sa tu kumuluje takato skupina a o to viac, ze zakladatelka je z mesta, kde asi vela alternativnych skolok nie je. my fungujeme s dcerou doma, do skolky nechodi a naviac, je tu minimum deti. takze som viac, nez hladna po informaciach... no a doma skusame, co sa da. ked mala bude spat, pokusim sa nacitat si diskusiu a napisem viac. zatial len velka vdaka za temu
Ahojte, dnes som narazila na tuto temu mam totiz 15 mes dceru a zaujima ma montessori filozofia. Sme v uplnom zaciatku ale vzhladom k jej veku sme dufam vela nezmeskali. 😉 je ale tato tema aktivna alebo ste sa niekde "prestahovali"? 😖
Ja sa montessori venujem dlhsiu dobu a momentalne rozbiehame montessi herne v rodinnom centre racik v ba. Pripravujeme aj hernu pre najmensie deticky aj nechodiace. Tak pridte pozriet🙂
ahoj maminky🙂som nesmierne rada, ze som natrafila na tuto temu ...rada by som sa pridala a patrila do monteVychovy nadsencov- vas mamiciek, ktore to uz praktizujete a mate nejake skusenosti a tiez ste touto vychovou povzbudene a nadsene. My mame 17mesiacov a zaciname s montessori...zacala som s miernou upravou prostredia a roztriedila som hracky. Zatial nemame detsku izbu, tak som vypratala spodnu policku v obyvackovej stene (ktora je taka klasicka komunisticka) a tam som mu prehladne poukladala hracky. ...mne robi najvacsi problem vymysliet aktivitu ktora by ho zaujala na viac ako 30sec....
ahojte maminky, aj mna zaujala "motessori vychova", a preto by som vas chcela poprosit, ci by ste mi ako zaciatocnicke vedeli odporucit nejaku dobru knihu o tejto teme 🙂 dakujeeeem 😉
@weronika187 ...nie som si ce uplny odbornik, ale co viem, ze na SR nie je tych literatur dost- a neviem ci vobec a ak aj...tak tu take slabucke- mas v nich aj to co sa docitas na nete: ale ak by si mala zaujem o zahranicnu literaturu, tu najdes pekne kusky: http://rustspolecne.cz/co-se-nam-libi/
...a inak stranky o monte su skvelo napisane, ak by si mala zaujem, mozem ti napisat do IP nejake slovensko/ceste adresy🙂
@malamargaretka ved som si aj myslela, ze s tou literaturou to bude slabe...nevadi, skusim aj tu zahranicnu 😉 a ak by si bola taka zlata a napisala mi do IP tie net adresy, nech postudujem 😀 dakujeeem 🙂
@malamargaretka ahoj, a ako pokracujete v montessori? Ja napr nemam zvlast policky, ale tiez som trosku pretriedila, preorganizovala hracky, dala som niektore do popredia (na penove puzzle) aby sa tam hrala. Inac chces kupit aj nejaky kobercek?
@sisi0211 ...zatial nemame kobercek, ani maly stolcek, tak inprovizacia...mame len penove puzzle, na ktorom sme ked sa hrame, ale do vianoc planujeme maleu izbicku zariadit, tak tak urcite chcem kobercek, uz aj kvoli tomu, ze ked sa hra na zemi- nejake lego, alebo ine...tak aby nesedel na plavajucej.
Pracujeme tak jednoducho- velmi "netlacim na pilu" lebo sme set malicky a teda skor skusam co ho zaujme, ako dlho pri com vydzi- zameriavam sa na to, aby hlavne po sebe upratal hracky, aby sme mali vonku naraz najviac 1 max dve hry... a potom ak mi odbehne od nejakej cinnosti, tak sa ho k nej snazim vratit, aby sa ucil, ze je dobre dokoncit zacatu vec.
No a tie veci, pretreidila som hracky, pre ktore sme uz "velkí" a nechala skor hracky, ktore nieco rozvijaju: motoriku, tvorivost, samozrejme mame aj auticka a traktoriky....
Vy ako pracujete, kupujes aj nejake specialne monte hracky?
Nekupujem zatial specialne hracky. Mame vsak nieco podobne z Ikei. Pyramidu, kladivko, hru kde sa presuvaju drevene tvary a snazim sa celkovo drevene hracky kupovat. Ma aj plysaky, tie som dala do jednej krabice. Su to vsetko zvieratka, takze na nich sa ucime ich zvuky, ked ich vybera po jednom. A hlavne ak prejavi zaujem tak ju zapojim do mojich aktivit. Pred tym som sa ju snazila zabavit niecim inym, aby ma nerusila 😔 Ale pochopila som, ze to asi nie je spravne. A ukladame hracky pred tym nez sa ide spat, ale vsimla som si, ze uz aj sama vrati hracku na povodne miesto 😉 Alebo mama minule ukladala hracky a nezatvorila krabicu, Sisi prisla a zatvorila 😀
@malamargaretka @sisi0211 ahojte maminky, tak konecne sa aj nam podarili nejake upravy 🙂 roztriedila som hracky a vyclenila pre chrustika spodne policky v obyvacke, takze to vyzera skor na detsku 😀 tiez nemame kobercek len penove puzzle, ale rad sa na nich hra (a aj s nimi), tak zatial nechame, ale tiez planujeme kobercek 😉 stipce ako hracka sa nam osvedcili, tak odporucam, dokonca sa dokaze s nimi celkom dlho pohrat... inak aj my zaciname tak pomalsie, nie som do toho az taka hrrr, lebo v podstate dost vela veci sme aj celkom "montessorsky" mali a to som vtedy ani nevedela, ze nieco take je, ale chrustikovi to tak vyhovovalo 🙂
Maminky, poradte ako sa vam podarilo, ze vam drobci pomozu ukladat hracky? u nas je to uplne beznadejne, skor ich znovu rozhadze a doslova "rozmeta"okolo seba, ako by ulozil 😒
babule, môj malý je knihomoľ... čo vravíte na voňavé knižky? http://www.literama.sk/sk/knihy/59182/vonava-kn... http://www.literama.sk/sk/knihy/59183/vonava-kn...
@baklik ja som ich našla obe - nečítané tu v bazáriku 😉 prvé slová som našla tu http://www.abcknihy.sk/Kniha/vonava-knizka-prve...
@baklik a farby tu http://hracky.babybazar.sk/voňava-knizka---farb... 😉
@weronika187 U nas stipce boli tiez hit 😉 Dala som jej plastovu nadobku a 4 stipce roznych farieb a ona ich pripinala na tu nadobku, avsak asi len tyzden, hoci na viac minut 😉 .potom vsak prisla na to, ze sa stipce daju rozoberat ☹
S ukladanim hraciek je to tak, ze ja sama ukladam a ona asi len napodobnuje 😉 Ale dufam, ze ju to neprejde 😀
@nenocka zaujimave knizky, ale rada by som ich videla zblizka a aj ovonala 😀
@sisi0211 tak u nas to tak nefunguje, ja upratujem a on rozhadzuje 😖 ale tak snad aj nam sa raz podari a dockame sa upratanych hraciek 😅
@malamargaretka @sisi0211 a inak maminky, mate nieco nove, ako ste pokrocili? my zatial stale na tom istom, chcela som vyskusat, ze mu dam sosovicku a bude ju vkladat do nadobky, ale pri jeho momentalnej nalade vsetko rozhadzovat to asi nebudem riskovat 😅 neskusali ste to nahodou?
@nenocka knižka je skvel...teda aspon tak vyzerá🙂 aj nas miluje knihy, velmi sa mu pacia hocijake, ale tiez ho naviac zaujimaju take "tvorive", ako ked si tam nieco vie ohmatat, vyberat a ukladat🙂 toto je skvely typ na darcek- vdaka za odporucanie...ale tiez by som to rada videl anazivo, ja planujem kupit na vianoce aj taketo- http://www.martinus.sk/?uItem=108263 ...je to knizka s magnetkami, je bez textu a dieta samo lepi mahnetky...a nas ma este k tomu neuveritelnu zalubu v strojoch a vsakovakych velkych mechanizmoch🙂
@weronika187 ...k samostatnemu upratovaniu s adostaneme velmi velekou davkou trpezlivosti, tej si treba dokupit aj do zasoby...u nas to fungovalo tak, ze ked mal maly 14mes. pohyboval sa popri nabytku a na vsetko co dosiahol- letelo na zem. a potom som len chodila po miestnostiach a dlhe hodiny nic nerobila len zbierla po nom veci/hracky/topanky/vsetko...a v 14mes. som to s nim zacala upratovas spolocne- stale som trpezlivo prisla k rozhadzanej veci/iam a pomenovala jednoduchu poziadavku: "kremik (alebo konkretnu vec) dame do kosika" - ukazala som na nu a cakala ze si ju zoberie, ak nic, tak som mu povedala: "zober kremik" - on zobral/alebo som mu podala do rucky a "teraz uloz do kosika" a tak to islo so vsetkym. Ak nieco odmietal zobrat, alebo sa tvaril, z ema nepocuje 😉 tak som mu chytila rucku a zobrala som tu vec s nim...a ukladali sme a ukladali. S hrackami som sa tiez snazila aby bola v obehu jedna/ max. dve...a ked behal od jednej k druhej tak isto, najprv odlozime jednu a potom vyberieme druhu...No a teraz je oktober (musim vsak priznat, ze som nebola vzdy dosledna) a veci nerozhadzujeme, hracky aj ked vybera viacej, ked mu poviem, z enajpr odlozime jednu- skro celu ju odlozi sam, rozhadzuje hracky len ked je u na sniekto a on mu to vsetko potrebuje ukazat. Ale ostatne veci uz vobec. A ked ano, tak napr. neopustime miestnost, kym to nepozbiera. este to ni eje vsetko uplne 100% ale myslim, ze mame uz hodny kus cesty za sebou...ale este aspon taky isty pred sebou 😉 😉 ...vidim u nas napr. to, z eked som bola nervozna vobec k nicomu to neprispelo, vsetko treba brat s kludom a velkou davkou trpezlivosti🙂
@weronika187
@sisi0211 stipce stipcujete n ahocico? nas ma est eproblem tak stlacit stipec aby sa mu otvoril...je to take vtipne🙂 stale rozmyslam, cim ho zaujat a co mu vyrobit/kupit, aby to pr eneho podnetne a zaroven aby ho to bavilo🙂...ja si rada veci/hracky aj vyrabam, ked to je v mojej kompetencii...tak teraz rozmyslam co!!! bavi ho vkladanie takych tych klasických drevených vkladaciek, ale co mame doma - uz rychlo spravi. Napadlo ma tienove pexeso, ale tiez neviem ci to nie je uz vyssi level 😒
...okrem stipcov co bavi vase deturence? ...pre inspiraciu🙂
@malamargaretka už ich máme doma, sú krásne - je z nich nadšený dokonca aj manžel (môžem ich pofotiť, ak by bol záujem 😉 ) my máme tieto http://www.martinus.sk/?uItem=51074 , http://www.martinus.sk/?uItem=50628 a zožali veľký úspech. výborná je aj táto http://www.gorila.sk/product/92671
@malamargaretka ja som raz deckám do škôlky robila takúto chalúpku http://artmama.sme.sk/tvorime-s-detmi-pre-deti/...
@nenocka ...ja osm tiez chcela knihu o gazdovstve, ale v martinuse bola vypredana...tak asi kupime tu na stavenisku🙂 a teda mali uspech? mozem vediet kolko ma tvoje dietatko? dakujem...uz sa na ne aj ja tesim...

@mamuna55 samozrejme že noc je od 20.00 nie od 8.00 😀 ale raz za čas by bodla aj taká