icon

Montessori doma. Vaše názory, postrehy a skúsenosti

johanka.
4. mar 2011

Je tu síce na koníkovi zopár tém venujúcim sa montessori pedagogike, ale všetky len v zmysle, že či dať dieťa do montessori škôlky / školy. No montessori zďaleka nie je len o tomto. Dieťa môžme uviesť do montessori sveta aj doma ponúknutím vhodných aktivít a vytvorením vhodného prostredia. Tak sa s montessori možu deti stretnúť aj vtedy, keď rodičia nemajú možnosť dať dieťa do takéhoto špeciálneho zariadenia. Navyše výchovu v duchu montessori môžme aplikovať prakticky od narodenia, netreba čakať, kým dieťa dáme do školky (ak si to teda vôbec môžme dovoliť). A tak by som bola rada, keby sme sa tu stretli mamičky, ktorých tento štýl prístupu k deťom chytil za srdce a radi by sa podelili o myšlienky, postrehy, názory a skúsenosti, ako sa im podarilo aplikovať montessori doma.

nenocka
22. nov 2012

baby, môj mladší má teraz fázu, že všetko vyhadzuje - najradšej oblečenie zo skríň 😕 poraďte mi nejaké alternatívy, lebo po tomto jeho vyčíňaní mám na 20min. čo robiť 😀

malamargaretka
22. nov 2012

@glee ...okopirovala som ti co tu napisala jedna mudra maminka🙂
"vhadzovanie guličky do otvoru, skladanie vežičky s kociek (2-3 kocky), košíky pokladov tématické, napr. rôzne druhy materiálov, povrchov látok, ukladanie krúžkov na vertikálnu tyč, vyťahovanie vreckoviek z krabičky, prípadne do tej krabičky daj rôžne druhy látok nech si ich dieťa skúma, česanie pred zrkadlom, jednoduché možnosti otvárania napr. krabička, zápalková krabička treba skúšať čo dieťatko zaujme."

malamargaretka
22. nov 2012

@nenocka ...hádzanie kamienkov z mosta, hádzanie listia z mosta...- aj my máme tarz tuto fazu 😉 teraz ho naplna ten PÁD vecí, tak hladat orzne alternatívy ako to naplnit, my napr. hádzeme fazulky, sosovicu, grások do vane...stále dookola...

nenocka
22. nov 2012

@malamargaretka ale on nemá ešte ani rok... vyhráme sa so štipcami, pekne vkladá kocky do vkladačky - autíčka (nie podľa tvaru 😅 všetky vhadzuje do jedného - najväčšieho otvoru), ale takéto mini veci... neviem... ja mám pocit, že ho baví ten "chňap - ťah" 🙂

sasajanaj
24. nov 2012

@nenocka hádzanie kamienkov z mosta je super, ale ak nemáš na blízku most môžeš použiť vedro s vodou, a do neho môže bábo hádzať koľko len chce. veľkosť vedra prispôsob tomu či už vie chodiť alebo nie. Fazuľky sú pre neho ešte nebezpečné. čo sa týka vyťahovania vecí zo skríň, tak keď sme boli v tejto fáze my, tak som jej to dopriala a využila som to na učenie odkladania vecí. Síce to len tak nahádzala, lebo skladať samozrejme nevedela, ale boli to naše začiatky odkladania hračiek. Pár mesiacov som potom spodné poličky v skriniach a šuplíkoch neupratovala - nemalo to zmysel. Skús mu dať do nejakého vrecúška rôzne veci,niečo na spôsob košíka pokladov, o ktorých sa tu už písalo. Ak ho to vyťahovanie pokladov zaujme možno to trochu obmedzí jeho výpady do skríň.

cezarka7
20. dec 2012

ahojte, pozrite toto pre inspiraciu ako sa hrat doma s tymi najmensimi. http://www.montessoriblog.sk/

mango
20. dec 2012

Ahojte, viete mi poradit nej. aktivity pre trosku vacsie deti (3. a 5r.)? Vacsina aktivit, co som pozerala na nete, je pre mensie deti... Dakujem 🙂

nenocka
3. jan 2013

Babulky, Lukáška je vo fáze "čítania" 🙂 je to samé pa-pi-po, a-e-a-u a tak 😵 poraďte niečo na poznávanie písmenok - aktivity, knižky, pomôcky. Ďakujeeem 😉

lumarque
3. jan 2013

@nenocka co tak malovane citanie.. citate si spolu a dieta doplna podla obrazkov, alebo robit pismenka z plasteliny, podla sablony, kde je vedla obrazok- a auto atd..Take nieco by som casom chcela urobit pre maleho, ale zatial som sa neodhodlala

lumarque
8. jan 2013

trOska teorie, neviem, co tam je este som necitala
http://montes21.rajce.idnes.cz/Marie_Montessori...

lubkazvsl
9. jan 2013

Zdravím vás. tiež sa inšpirujem stránkou montessori - doma...ale vždy rešpektujem, čo dcéra /3 roky/ chce robiť. do škôlky nechodí a nevieme či aj pôjde, ale v poslednom roku pred školou by sme ju chceli dať, aler štýl čo nám vyhovuje síce je až vo zvolene v montessori škôlke, ale je to veeeľmi drahé pre rodičov, kde máte cca 200 eur na celý život po zaplatení bytu a 135 je poplatok za mesiac + iné drobátka, no a ja na zdravé dieťa nedostávam okrem prídavkov nič. Je zdravá, vonku hamblivá, doma veľmi živá a tak akokeby viac vnímala.... od mala s ňou robím montessori techniky, ale zavádzame aj iné veci.....okrem písmenkových kartičiek si píše vo worde na počítači, sleduje anfgličtinu na videu baby einstein.....napr. včera: prelievanie vody z nádob, ale aj naberačkou. fazuľa rôzne strakatá s lyžicou z jednej nádoby do 4 krikľavo farebných nádob, boli same vonku s vrtuľkou, fúrikom, ktorý sme si ťahali za sebou, s malýám autíčkom na šnúrke a tak rôzne.....naša dcéra od malička nejde spať skôr ako o 22:00....a vstáva ráno okolo 9:00....žiada si stále pozornosť, takže čas mám len keď poobede spí a v noci to radšej spím 🙂 Kým si človek na toto všetko zvykne /keď predtým študoval a nemal deti a domácnosť a má zdravotné problémy po pôrode/ tak to trvá kým si zvikne, ale ak nepoľaví výsledky prídu. Neznamená to, že napr. iné deti už cikajú do nočníka a vaše po takejto pedagogike vypočíta aj integrály a plienky nepozná takmer od narodenia....v tom to nie je.....naša má tri roky- nočníkovéí starosti poznáme- v noci plienku má a vôbec nerobíme veci typu nepiť pred spaním, alebo budiť dieťa v noci na cikanie a dieťa po 4 dňoch intenzívnej metodickej práce s hračkami sa mi v noci okolo jednej začalo budiť na cikanie /podotýkam, že dcéra má tvrdý spánok, je po prekonanej anémii, ale držíme to v norme, a aj poobede spáva bez problémov 2-3 hodiny - podľa známej klinickej psychologičky vydáva okrem iného veľmi veľa energie zo seba, či už pri učení sa písmen, výtvarnej tvorbe, pohybu - jááááááj pri nej človek po celom dni chodí skoro po 4, čo už nevládze..... tekže spánok potrebuje a skracovať jej ho v škôlke na presné obdobie /ona nevie ísť spaťž okolo 12:00 ale po 13:00 niekedy inak - individuálne/ by vraj mohlo spôsobiť negatívne zmeny aj v sústredení a ďalšej práci či hre....veľmi u nej cítiť že si žiada iný prístup, snahu o pochopenie, nesekírovanie presne na čas a lebo takto sa to má a iné deti robia toto a ty nie.....jej zvedavé otázky sú niekedy zarážajúce ale vzhľadom na aktivity aké má ani nie...napr. o to ako niekto zomrie, ako žije bábätko v brušku a tak....
AK sa rozhodnete obetovať čas, kariéru len pretože chcete aby vaše dieťa vyrastalo volne, nenásilne, vzdelávalo sa zážitkovo a nie len choď sa hrať do kúta.....sprvu vás to možno zamrzí, že nechodíte do práce, že, nekávičkujete a nechodíte na kozmetiku a iné veci, lebo na to nemáte ak manžel dobre nezarába a vy aj tak musíte venovať čas výchove......ale výsledky: aj za týždeň ich vidíte a bez akýchkoľvek veľkých nátlakov, aj keď je dieťa apatické, hyperaktívne, nespavé, vzdorovité alebo všelijaké.....u nás poločnosť asi na to nie je pripravená, ale myslím a verím, že sa rozvíjajú aj alternatívne metódy a ak aj nemáte v okolí ani jednu mamku čo takto frčí, nevzdávajte to....robíte to pre dieťa a nie pre pochvalu susediek a okolia 🙂 A ono sa vám to vráti po rokoch na 100% 🙂

teuska
9. jan 2013

caute babenky 🙂 Chystam sa do Bratislavy na kurz montessori, hladam niekoho, co by sa ku mne pridal, kedze sa v Bratislave velmi nevyznam. 😉

sasajanaj
11. jan 2013

@glee ahoj. kedže teraz už má tvoje bábo už asi niečo cez rok tak, ak ťa to zaujíma prečítaj si môj príspevok http://rastiemesmontessori.blogspot.sk/2013/01/...

fliacik0103
15. jan 2013

@teuska na aky konkretne? Uz ich je dost vela, tak nemam prehlad🙂

teuska
16. jan 2013

@fliacik0103 uplne ten prvy, aktivity kazdodenneho zivota 😉 Ty uz si na nejakom bola?

fliacik0103
16. jan 2013

@teuska myslela som skor, ze ku komu, zle som sa opytala🙂

teuska
16. jan 2013

@fliacik0103 jaj, Eva Starkova, poznas aj inych, ktory organizuju tieto kurzy? Prijala by som, keby to bolo niekde blizsie, ale nic ine som na nete nenasla.

fliacik0103
16. jan 2013

Iba v ba.http://www.montessoria.sk/informativny-kurz a plus z montessori-doma.sk zvykne robit kurz/seminar (?) na dobedia. O p. Starkovej som pocula veeeela chvaly, urcite budes spokojna🙂

lenusskaa
17. jan 2013

@teuska ahoj, ja sa tam chystam 🙂 velmi sa tesim, co nove sa podozvedam

teuska
19. jan 2013

@lenusskaa ahoj, ako tam ides? Ja mam z toho cestovania a z Bratislavy celkom strach, tak hladam niekoho ku komu by som sa mohla pridat 😉

sasajanaj
20. jan 2013

@teuska ak nejdeš autom, daj vedieť na ktorú stanicu pricestuješ a ja ťa navigujem ako ďalej.

teuska
24. jan 2013

@sasajanaj ahoj, dakujem, uz ma dievcence navigovali, tak snad sa nestratim >)

tinika
25. jan 2013

@lubkazvsl ahoj, nestiham reagovat na vsetko čo pises, pači sa mi ako sa venujes malej a zdielam tvoj nazor ale na určity rezim si bude musiet raz zvyknut ked pojde do skoly, dufam, ze dovtedy to bude v pohode :D

maminabobo
3. feb 2013

Ahojte maminky. potrebujem poradiť. Mám takmer štvorročného syna a na moju škodu som len teraz objavila Montessori výchovu a mám pocit, že som tak strašne veľa zmeškala? Môj malý je veľmi živý, aj múdry chlapec, ale aj tvrdohlavý a vzdorovitý, čo súvisí aj s vekom. Niekedy mám veľký problém vymyslieť mu činnosť, ktorá by ho zamestanala na dlhšie, má veľmi zlú koncentráciu a nestálu pozornosť. Má veľmi rád autá a hru s nimi na všetky spôsoby, v tv, na pc, časopisy.... Potrebujem vedieť, či nie je neskoro začať s touto metódou v takomto veku, či sú nejaké pravidlá, ktoré treba dodržiavať a kde by som sa dočítala o základoch tejto metódy. Jednu aktivitu som už skúšala a takto dopadla...asi som niekde urobila chybu však? : dala som synovi podnos so šošovicou a nádobky, hneď začal naberať, presýpať, ale vôbec nedával pozor, aby nesypal aj vedľa, potom chcel variť z toho polievku, tak si vypýtal mrkvu, ale potom si zo svojho pohárika na pitie priniesol vodu a nalial ju do šošovice a potom od toho všetkého odišiel, že chce ísť mrkvu krájať on...a už bolo po hre. ako teda na to? dakujem za každú cennu radu.

maminabobo
3. feb 2013

a ešte som zabudla 😲 čas na neho mám trochu obmedzený, kedže mám aj štvormesačné bábätko. o to ťažšie s ním teraz vychádzam, kedže žiarli, hoci každú voľnú chvílku sa snažím venovať sa mu.

danussskah
3. feb 2013

@maminabobo Praveze je velmi sikovny ten tvoj syn!Vie ako uvarit polievku,je frajer!Moje dve dcerky to bavilo len jeden den,uz su na to moc chytre. 😀 Ta mensia mi to tiez popresypovala kadeako.Ale aspon bola sranda.

lenusskaa
4. feb 2013

@maminabobo Ahoj, ja si myslim, ze na montessori nie je nikdy neskoro 🙂 vela cinnosti z toho som robievala aj ja sama ako dieta a moja mama nema ani tusaka, ze nejake montessori existuje 😀
dobre stranky su tieto:
http://montessori-doma.sk/
http://www.montessoridoma.cz/
http://rustspolecne.cz/
http://www.montessoria.sk/montessori-pedagogika - nieco o "zakladoch" montessori
pravidla pri aktivitach - ked mu ukazujes nejaku novu aktivitu, vzdy mu ju musis celu ukazat (presypat z jednej misky do druhej aj z druhej naspat do prvej), pripadne neskor mozes aj naschval a nejak nenapadne urobit chybu - sypnut trosku vedla mimo misku a potom pozbieras, aby videl ako sa da chyba napravit, potom nechas dieta nech skusi presypat samo.. na zaciatok mozes dat radsej mensie mnozstvo, aby celu aktivitu dokoncil, postupne ked sa vydrzi dlhsie koncentrovat, mozes mnozstvo zvysit 🙂 po skonceni treba aktivitu odlozit a poupratovat - pozametat, poutierat vodu ak treba..
ak si dieta najde iny sposob na hranie sa s ponuknutymi vecami a dodrziava pri tom pravidla (pri presypani sosovice napr. ze sosovicu nerozsypa po celej izbe), nechaj ho hrat sa, deti maju obrovsku fantaziu a casto vymyslia take veci, co by nas nenapadli ani vo sne..
ked chcel krajat mrkvu - skusila by som sa mozno dohodnut, ja pokrajam mrkvu, ta je tvrda, kraja sa tazko, ty mi mozes pokrajat banan pre babatko (o chvilku uz asi aj bude aktualne 🙂 alebo nieco ine makke (k comu staci aj priborovy nozik 🙂 alebo ak uz vie krajat a nebojis sa dat ostry nozik - skusila by som dohodu, ze mrkvu drzat jednou rukou az za koniec a urcit bezpecnu hranicu, pokial moze krajat aby sa neporezal a koniec dokrajas ty (ak by bola mrkva hruba, prekrojila by som ju po dlzke, aby sa lepsie krajala)
tiez montessori vychova nie je len o presypani, prelievani a podobne, je to skor sledovanie toho, na co ma dieta prave senzitivne obdobie a naplnanie mu potrieb v tomto obdobi.. ak napriklad zhadzuje hracky z policiek, vnima vysku, alternativou je napriklad hadzanie kamienkov z nejakeho mostu do vody atd.

maminabobo
5. feb 2013

@lenusskaa no problém by nebol ani v krájaní, on si zobral príborový nožík, s ním zvykne krájať zemiaky, ked ja varím. aj vtedy som mu dala mrkvu na tenké plátky, zemiak a jablko na kolieska, aby to vedel pokrájať. Ale dala som mu aj misky, nech to tam dáva a k jednej bol vrchnák, ten chcel tiež, potom to nevedel zavrieť, nechcel s tým pomôcť a už bol problém na svete a celé moje snaženie fuč. Má teraz fázu, že sa za všetko hnevá, kričí a neguje...už sme také mali a prešlo to, ale čím má viac rozumu, tým je to horšie.

azbestica
5. feb 2013

poslete mi prosim nejaky link kde je podrobnejsie rozpisane co je vychova montessori?

petri22
6. feb 2013

na Gorila.sk sa dá kúpiť nová kniha M.Montessori Tajuplné detství 😉