icon

Montessori doma. Vaše názory, postrehy a skúsenosti

johanka.
4. mar 2011

Je tu síce na koníkovi zopár tém venujúcim sa montessori pedagogike, ale všetky len v zmysle, že či dať dieťa do montessori škôlky / školy. No montessori zďaleka nie je len o tomto. Dieťa môžme uviesť do montessori sveta aj doma ponúknutím vhodných aktivít a vytvorením vhodného prostredia. Tak sa s montessori možu deti stretnúť aj vtedy, keď rodičia nemajú možnosť dať dieťa do takéhoto špeciálneho zariadenia. Navyše výchovu v duchu montessori môžme aplikovať prakticky od narodenia, netreba čakať, kým dieťa dáme do školky (ak si to teda vôbec môžme dovoliť). A tak by som bola rada, keby sme sa tu stretli mamičky, ktorých tento štýl prístupu k deťom chytil za srdce a radi by sa podelili o myšlienky, postrehy, názory a skúsenosti, ako sa im podarilo aplikovať montessori doma.

sasajanaj
10. feb 2013

@maminabobo ahoj. tak ako sa tu píše určite nie je neskoro, ale bohužiaľ netýka sa to všetkých oblastí montessori. Tak napr.spomínané aktivity bežného života sú určite super v každom veku. Otázne je či ho v 4 rokoch bude baviť presýpanie, či prelievanie to je skôr príznačné pre mladšie deti. Ale kedže každé dieťa je iné možno ho to bude baviť. Čo ja vidím ako problém sú aktivity, ktoré vedú k písaniu a čítaniu. Ide totiž o to, že v montessori sa na samotné písanie a čítanie dieťa pripravuje už od malička. Je to spôsobom vykonávania aktivít a rozvojom správnej motoriky. Napr. také obyčajné kreslenie má v monte pedagogike presné pravidlá. Nejde len o hocijaké čmáranie, ale o presné vykonávanie pohybov, potrebných k samotnému písaniu. Určte by som to ale tiež skúsila - teda rozvíjať motoriku potrebnú k písaniu. Týka so to aj čítania. Podľa MM písanie úzko súvisí s čítaním. Čo sa týka matematiky, tak pomôcky na jej rozvoj má MM už aj pre cca 2 ročné. Taká klasika je ružová veža a ďalšie ako hnedé schody, valčeky, červéné a červeno modré tyče,..... Pre staršie je to napr. binomická či trinomická kocka, seguinové tabuľky,korálky... chcela som tým povedať, že na prácu s tými pomockami sa dieťa pripravuje dhlšiu dobu, takže najprv by sa mal naučiť systému. Čo sa týka geografie, či prírodných vied určite nie je neskoro. Tiež je dôležité ho naučiť, vymedziť si priestor na prácu s pomôckami, naučiť ho odkladaniu, uprataniu pomôcky a pripraviť mu podmienky, aby sa mohol naučiť koncentrácii (prípravné prostredie, vypnutá TV). A samozrejme nikdy nie je v predškolskom veku neskoro na rozvoj zmyslov.

sasajanaj
10. feb 2013

@azbestica niečo málo http://www.montessoricr.cz/principy-montessori-...
http://www.katolickenoviny.sk/17-2012-principy-... niečo viac nájdeš na zahraničných stránkach. toto je len tak v kocke.

crystalskye
15. apr 2013

ahojte, môžem sa spýtať, od akého veku sa dá učiť deti touto metodou? mám doma ročnú dcérku, už by sa to dalo? ak áno, čo konkrétne? dakujem za vaše cenné rady 🙂

mirinka9
24. jún 2013

Mile mamicky, chcela by som pre moju dcer urobit hmatove karticky zo smirgloveho papiera. No, ked kupim 4 smyrglove papiere, asi 3\4 z toho vyhodim. Preto som rozmyslala, ze by som urobila este dve sady a predala nejakym mamicka za cenu nakladov a postovneho (nie za pracu), ide mi o to, aby sa zuzitkoval cely smyrglovy papier a vychadza mi to na tri sady, kedze karton, ktory chcem pouzit mi vystaci pre tri sady. V podstate by sada pozostavala z 10 karticiek, pricom kazde dve by boli rovnake, aby sa dalo parovat (na 4 by bol rozne drsny papier a jeden hladky a na daslich 5 kartickach to iste). Cenovo sa to pohybuje tak, ze 1 smyrglovy stoji asi 1E, co by znamenalo 4 E za smyrglovy papier, plus lepidlo. to by sa rozdelilo 3 (napr. 5:3 je asi 1.6E) to by mohla vyst jedana sada a k tomu by sa pripocitalo postne (je na mamicke, ci by si vybrala obycajne, alebo doporucene) vyrobok by som zaslala na adresu po nabehnuti sumy na ucet. Ak by mal niekto zaujem, prosim ohlaste sa a mozeme sa dohodnut emoticon aj napriklad na vymennom obchode :D :D (ak by nieco nebolo jasne, kludne sa pytajte) Dakujem emoticon (pridavam fotku, ako je vyzera original hracka, ja by som to urobila na kartone)

bianca2
1. júl 2013

Ahojte.ja som zatial citala knihu od MM Tajuplne detstvi, je super a manzel podla obrazku na knihe prave dokoncuje drevenu hracku, kde sa vkladaju valceky roznych velkosti.dcerka ma 17 mes. tak hadam ju to zaujme, motoricky je velmi sikovna, kocky postavi okolo 13 ks na seba uz v roku cca, lozi od 5,5 mes, chodi od deviatich. Mont. skolku tu nemame, ostane asi doma, chcem jej vytvorit take prostredie.

striaska
7. júl 2013

@dudri
ahoj, nádherné vecičky. Chcela by som to skúsiť, mám doma predškoláčku. Je možné si pozriť toho viac? Je to naozaj inšpirujúce

dudri
7. júl 2013

@striaska dakujem. mam zablokovane fotky.

myska2233
31. júl 2013

@dudri ?????? Prečo?????

ajabaja
4. sep 2013

Ahojte. potrebujem poradit. ako sa, prosim vas, pise kontrola na obrazky, karticky a podobne aktivity? neviem presne, ako vyznacit spravnu odpoved pre pripad kontroly samotnym dietatom. vdaka za rady. paula

lucosko
6. sep 2013

@ajabaja
na druhej strane obrazku - poznacis bud ciselnym radom alebo farebne fixkou, nalepkou.

ninison
6. sep 2013

@johanka. ahojte kocky...tak som to skusila aj s mojim 9mesacnym drobcom 🙂 presypanie fazuliek sa jej velmi pacilo a dokonca po nejakej dobe ich prestala davat do pusy resp. dala a rovno vyplula :D
inak tak nejako automaticky sa jej snazim davat co najviac veci z domacnosti. tieto malinke deticky este vsetko objavuju a vsetko je pre ne nove. a kosik divov zacinam stavat 😉

ninison
24. sep 2013

@mirinka9 ja by som to brala 🙂 od kedy to pouzivate?

mirinka9
25. sep 2013

@ninison uz je neskoro :( uz som to urobila, uz to robit nebudem... no ak by niekto z vas KOCKY mal zaujem, mozem poslat za cenu postovneho tieto flasticky, ktore som zbierala na vahove pexeso, ale uz to nepotrebujem, mam druhe, vrchnacik je potrebne po naplneni napr. mukou nejako zalepit, neda sa to srubovat.
Taktiez som raz robila jednu hru na pocitanie, ktoru z priestoroveho dovodu nemozeme vyuzivat a teda rada by som ju posunula dalej niekomu, kto to vyuzije. jednotlive pohariky bude asi treba nejako zalepit mozno na kus dreba, alebo hrubsieho kartonu. Inak hra je to velmi zaujimava. 🙂 co sa tyka ceny, bolo by to za cenu postovneho, plus naklady za material. momentalne ich ale neviem odhadnut. Ak ma niekto zaujem, mozeme sa dohodnut 🙂

ninison
25. sep 2013

@mirinka9 skoda 🙂 ale nevadi. pozeram tvoj album a musim povedat ze si neuveritelne sikovna a tvoriva maminka 😉 a velmi sa mi paci pristup nevyhadzovat zvysky ale upotrebit vsetko. to sa ceni... u nas sa o to snazime takisto. 😉

nikusinka
7. okt 2013

Ahojte kocky, chcem vas poprosit o radu. Teraz cez vikend (sobota a nedela) budem strazit krstneho syna, ma 15 mesiacov. Neviete mi poradit nejake aktivity, ktore by sa s nim dali robit, ktore su uz pre neho vhodne? Dakujem 🙂

inita
1. dec 2013

Ahojte mamicky 🙂 co nam poradite z montessori pre 9 mescneho chlapceka? dakujeme 😉

zabkakatka
27. dec 2013

@doty1
ahoooj , prosim ta nevie s mi dat link na ten blog pazickej... rada by som si to pozrela
dakujem

barbora84
9. jan 2014

Viete mi poradit nejaku dobru knihu o montessori aktivitach, ktoru by sme mohli pouzivat doma pri 21mes syncekovi? Vdaka!

slava76
17. feb 2014

Prosím vysvetlite mi v krátkosti tu montessori .. nie články o tom , jendoducho vlastnými slovami o čo ide.. Lebo nás odporučila jedna lekárka aby sme zašli za jendou psychologičkou ktorá sa zaoberá montessori ak si dobre pamätám a potrebujem vedieť o čo to tam ide...

sunsun
18. feb 2014

@slava76 skusim nejako skratene - vychadza z hesla "pomoz mi, aby som to urobil sam", je to vedenie dietata k samostatnosti, pomocou pozorovania mu vytvaras podnetne prostredie a aktivity na rozvoj jeho momentalneho senzitivneho obdobia...., je to uplne prirodzena metoda vychovavania (vela veci by si tak riesila uplne spontanne), no prave vdaka pozorovaniu dietata vies pochopit jeho zaujem o konkretnu oblast a tym mu pomoct rozvijat jeho potencial... 😉

slava76
18. feb 2014

@sunsun dakujem.. už sme sa objednali tak uvidíme ako dopadneme a či nam to prinesie úžitok.. 🙂 a budeme spokojný

terezka1947
2. mar 2014

baby,poradte nejaku hracku pre dievcatko...ma 1,5 roka a rada by som jej nieco montessori kupila....bude mat krstiny a nejaky darcek na rozvijanie by som rada darovala...ale je toho tolko,ze neviem vybrat ☹

autosedacky_net
21. mar 2014

@terezka1947 : chceš kúpiť vyslovene "montessori" materiál alebo nejaké rozvojové hračky? Lebo tých je ozaj neúrekom, pri Montessori materiále sa skôr dá uvažovať - záleží tiež na tom, či a čo ste z Montessori materiálu mali predtým...

autosedacky_net
21. mar 2014

my pre prostrednú dcéru veľa vecí (montessori-like 🙂) vyrábame, nemusí mať človek vždy originál materiál, i keď niektoré veci (napr. kovové tvary na obkresľovanie - na nácvik budúceho písania) asi nevyrobíš (aspoň nie tak jednoducho ...)
Ja teraz vyrábam závesné mobily pre nášho 7-týždnového drobca, práve sa chystám na oktogony v základných farbách, som zvedavá, ako bude reagovať...

terezka1947
22. mar 2014

@autosedacky_net vies,chcem to ako darcek...takze skor hracku kupit....co sa mna tyka,ja by som urobila 😀,lebo je to zaujimave tvorenie a aj deti sa pri samotnom tvoreni mozu trochu podielat...preto hladam nejaky tip...neviem naozaj co ☹

nikam
22. mar 2014

@terezka1947 Ak chces kupit, tak quiet book, to je velmi vdacny darcek na dllllho dlho.

autosedacky_net
22. mar 2014

jj, súhlasím, ten book sa dá aj vyrobiť, ja nie som veľmi zručná v šití (resp. skôr sa mi nechce 🙂, ale dá sa veľa spraviť aj so silikonovym lepidlom alebo lepidlom na textil.
Ja teraz pre moju 5-ročnú chcem vyrobiť takú knihu s kontinentami s filcu, resp. možno takú textilnú mapu, našla som web, kde sa dajú vytlačiť kontinenty v nadrozmernej podobe (na viac A4iek a potom poskladať dokopy), máme doma tie plastové pamiatky so Safari Ltd (Eiffelovka, Parthenon, Veľký čínsky múr, atd.), teraz som k tomu vytlačila 3-zložkové karty, chystám sa ešte spraviť knižky o zvieratkách, ktoré kde na svete žijú...
tu je mapa a kniha:
http://www.imagineourlife.com/2013/07/08/montes...

inak tu je také dačo na tvary:
http://www.pinterest.com/pin/252834966554695184/

modrofuzik11
22. mar 2014

zaujimave inspiracie. dakujem.

nikam
22. mar 2014

@autosedacky_net Jej, prosim Ta, z akeho materialu su tie miniatury zo Safari? A priblizne ake velke? (Chcela by som tucniaky objednat, len neviem, co od toho cakat.)

autosedacky_net
2. apr 2014

@nikam - prepáč, až teraz som si všimal otázku. Ja som objednávala z Čiech (myslím rustspolecne.cz), máme doma Safari pamiatky - dve rôzne tuby, do centra sme objednávali aj zvieratká, hmyz... Poštovné je brutálne, tak je lepšie, ak by sa dalo nájsť viac ľudí a objednať spolu - na SK sa dá poslať hoc aj cez zásielkovňu, to vyjde aj lacnejšie než pošta (akurát je to nie v každom meste)... čo sa týka výšky, tak cca 4-5 cm - aspoň tie, čo máme doma...