icon

Môže evanjelička chodiť na katolícku spoveď?

19. jún 2024

Som evanjelička, presťahovali sme sa do druhého mesta a blízko mám len katolícky kostol, tak tam raz za čas chodím.. Môžem ako evanjelička ísť na spoveď aj u katolíkov? Prosím normálne komentáre, vďaka. Viem, že mi v tom nič nebráni, ale chcem vedieť ako je to z pohľadu viery..

Strana
z5
lucia147852
22. jún 2024

Je mi úplne jedno kto je v kostole a čo hovorí alebo nehovorí… pokial tam nerobí cirkus je to každého osobná vec. A áno, sú v kostoloch babky, ktoré majú potrebu všetko komentovať, ony sú take aj mimo kostola a nájdu sa take podľa mna všade. U nás sa kedysi farár pokúšal o ekumenizmus, mame veľký katolícky kostol. Katolíci neprišli lebo tam mali byt evanjelici a evanjelici neprišli lebo to bolo v katolickom kostole 🤷🏻‍♀️ smutne….

deti95060810
22. jún 2024

určite to nevadí... aspoň u nás.
som písala že žijem v oblasti kde je veľa zmiešaných manž. - kat- ev
a bežne chodia manželia spolu do kostola - raz do katolíckeho, raz do evanj. je to úplne v poriadku...
veľa však závisí aj od farára. na Vianoce sa konal vždy koncert v ev. kostole, na ktorí boli pozvaní aj katolíci... zaspievali sa piesne katolícke, evanjelické - bolo to krásne, ekumenické.
po čase prišiel iný ev. farár a on už tento koncert zatrhol. A bolo po kráse. 🙄

nevenka
22. jún 2024

@lucia147852 ona sa citi na koni, lebo bola katolicka, ale hrdo sa teraz hlasi k islamu, a ma pocit, ze moze teraz poucat o omyloch katolickej viery a propagovat islam. Este aj tu robit zlu krv.

nevenka
22. jún 2024

@autorka ja osobne sa nepozeram po ludoch, prezivam si omsu sama za seba a davam pozor na deti 😅. Ale moze Ti to byt jedno, aj katolikom by to malo byt jedno.
Moja mamina je evanjelicka, modli sa ale aj k Panne Marii a zvlast ma v ucte sv.patra Pia. Bola som na krste sestrinej malej v evanjelickom kostole, bola som len svedok krstu, na "oplatku" sme tam nesli, ani ja, manzel, ani nas najstarsi syn, co uz ma za sebou 1.sv.prijimanie. Moj ocino zije v razkom hriechu, nie je zosobaseny s mamou v katolickom kostole, len na urade, takze ani on nechodi na prijimanie, ani mamina u nas. Na omsi to nikto neriesi. Nasi tiez neodpovedaju na vsetko, ked nevedia. Mamina sa s detmi, ked sme u nich, modli aj Otcenas a Vyznanie viery po "katolicky", aby ich nemylila. Ale tym starsim uz vysvetlovala, ked sa pomylila, ze preco sa tak "inak" modlila.

autor
22. jún 2024

Ďakujem

maja22
22. jún 2024

Ked prides niekam, kde sa "vsetci poznaju", tak zaujmes, stanes sa centrom pozornosti. Ja som celiaticka, vsade, kde pridem, riesim nizkolepkove sv. prijimanie. Zvycajne mi knaz povie, aby som prisla ako prva, len vynimocne sa stava, ze posledna. Zo zaciatku mi to nebolo celkom prijemne, kolko oci ma sleduje, ale zvykla som si a uz to tak neriesim. Ani ty nebudes dlho v centre pozornosti, ludia si na teba zvyknu... To, ze navstevujes katolicky kostol, katolikom nijako neprekaza, skor moze byt problem z evanjelickej strany, lebo v mnohom sa rozchadzame a to sa tvojim spoluveriacim nemusi pacit.

xckaretxxx
22. jún 2024

@deti95060810 nemáš pravdu. Pres týždňom sme boli na konfirmacii, v nasej rodine mame aj 2 clenov katolíckeho vyznania. Všetci boli na Večery panovej - spovedi. Lebo chceli a ani evanjelicky farar s tým problém nemal.

nevenka
22. jún 2024

@xckaretxxx neviem, ja som byvala evanjelicka a boli sme krstit sestrine dieta, tak ja ako teraz uz katolicka, som na ich prijimanie nesla, ale bola som vyspovedana a pripravena prijat Pana duchovne. Radsej takto, kedze si nejdem robit holubnik z pravidiel. Prestupila som z ECAV do RKC, tak sa spravam ako katolik. A kedze Eucharistia (realna pritomnost Krista, Kristovo telo) je inak chapana ako Vecera Panova (symbol Kristovho tela), tak to takto beriem. Podla mna, no asi ma za to tu zozeru, by ale evanjelik nemal ist na prijimanie u katolikov, kedze my mame realne zive Telo Pana Jezisa, kym evanjelici veria, ze oblatka je len symbol, pamiatka. Preto keby katolik aj siel na prijimanie u evanjelikov, nic strasne sa nestane. Ale opacne je pachana svatokradez.
Ale uz sa tu dohadovat nebudem, naco aj. Autorka sa zariadit musi podla svojho vedomia a svedomia, nazory tu dostala.

autor
23. jún 2024

Ďakujem všetkým za reakcie 🙂 na "oplátku" u katolíkov nepôjdem, nevedela som, že je v tom taký rozdiel medzi evanjelikmi a katolíkmi, budem sa snažiť chodiť do evanjelického kostola, a ak ešte zavitam sem tam do katolíckeho, aspoň viem vďaka vašim reakciám ako vnímate spoveď, večeru pánovu a pod., určite to rešpektujem.

maja22
23. jún 2024

Teším sa, že to neberieš ľahkovážne, Pán ťa odmení za vernosť a túžbu po Ňom 🙂❤️

autor
23. jún 2024

@maja22 ďakujem za krásne slová ❤️ prajem všetko dobré

lilke
23. jún 2024

@beasy nemôže ísť na prijímanie. Evanjelici to chápu nie ako živé telo kristovo, ale ako spomienku na to, čo urobil Ježiš pri poslednej večeri. Ako oplátku, ako to aj autorka nazvala. Takže svatokradez
A môj manžel je tiež evanjelik,a tento rozdiel mu je jasný. 🙂

beasy
23. jún 2024

@lilke no asi v tomto pripade prejdem k evanjelikom lebo nikdy som vieru nejako neriesila, vazim si iste veci a mam uctu, narodila som sa do katolickej rodiny ale vnimam to tiez ako spomienku nie ako niekoho “telo” takze asi zvažim presun 😏

maja22
23. jún 2024

@beasy Kup si utlu knizocku od Cataliny Rivas Prezivaj svatu omsu a dozvies sa veci, nad ktorymi budes v udive zasnut. Je to vizionarka, este zijuca a jej bolo odhalene, co vsetko sa deje pri sv. omsi... Aj pri premeneni... Mimochodom, ono sa to uz vola premenenie, nie spomienka... Ale aspon uz viac rozumiem tvojmu postoju, preco si bola taka benevolentna... https://www.zachej.sk/produkt/2147/prezivaj-sva...

maja22
23. jún 2024

@beasy Aj v tomto clanku su nejake utrzky z tej knizocky, ale oplati sa precitat si ju celu: https://velkelovce.fara.sk/domov/vsetky-aktuali...

beasy
23. jún 2024

@maja22 myslim ze som sa uz rozhodla 🙂 ale dakujem, zda sa mi ze evanjelicka viera mi je blizsia a to ze ma uviedli rodicia do nespravnej nevadi, vzdy sa daju veci napravit alebo zmenit 😊 ale dakujem za diskusiu lebo prave pri nej som si to uveodmila ze moj pohlad je iny ako uznava viera pod ktoru patrim a som momentalne fakt rada ze som si to uveodmila

maja22
23. jún 2024

@beasy ano, Duch Svaty obcas pouzije "netradicnu metodu", aby nam ukazal, na com mame popracovat 🙂 Ty si zistila, ze vlastne veris v nieco ine, ako hlasa tvoja cirkev. A je to na tvojej slobodnej voli, ci sa pokusis viac preniknut do hlbky, ktoru ti ponuka, alebo si vyberies nieco ine. Uz si sice napisala, ze si rozhodnuta zmenit denominaciu, ale mozno by stalo za to spolupracovat so Svatym Duchom a pytat si pomoc pri rozlisovani a rozhodovani u neho. Nech sa uz rozhodnes akokolvek, nech ta Boh zehna 🙂

Strana
z5