icon

Môžem ísť na spoveď bez birmovky a prijímania?

5. okt 2024

Dobre rano, moze sa ist na spoved ak nemam birmovku ani sv. prijimanie, ale som pokrstena?

jankafresova
6. okt 2024

@maja22 biblia sa písala a formovala v prvom storočí, katolícka cirkev je iba od roku 313 . Vtedy, ked milánsky edikt cisára Konštantína I. legalizoval kresťanstvo a v roku 330 Konštantín presunul hlavné mesto cisárstva do Konštantínopolu, moderného Istanbulu v Turecku. V roku 380 sa Solúnskym ediktom stalo nicejské kresťanstvo štátnou cirkvou Rímskej ríše.

isis234
6. okt 2024

@jankafresova ano . Aj farári sú rôzni. Veľa sa ich v našej farnosti vystriedalo.

isis234
6. okt 2024

@maja22 to, čo si napísala, s tým nesúhlasím. A je to tak i s kňazmi. Ty tiež podľa toho nevieš veľa a je to len tvoj osobný názor.
Som katolíčka. Modlím sa k Bohu, srdcom, i v Duchu Svätom. Mám v sebe Ježiša a viem , o čom píšem. Prečítala som Bibliu a a čítam Božie slovo.
Pokoj v duši prajem.

isis234
6. okt 2024

@maja22 ak o tom nevieš, Ježiš je prítomný na svätej omši

barbie2023
6. okt 2024

Takže podľa vašich cirkevných pravidiel môže sa zdôveriť farárovi len ten kto má tie vaše ľuďmi vymyslené sviatosti ? A ostatny kto má túžbu tak radšej nech si ide kam chce nech sa aj zblázni,ale za farárom nesmie 🤣 a vám sa to zdá ako naozaj ,že toto tak Boh chce. Že toto je niekde písané v biblii ? Kde presne?

barbie2023
6. okt 2024

@jankafresova Ani toto nie je presne čo píšeš. Biblia je totiž "knižnica" rôznych kníh ,ktoré sa písali tisícky rokov pred kresťanstvom. A to o čom píšeš ty je len katolícky doklad. Niečo čo mnohé cirkvi ani neuznávajú.

maja22
6. okt 2024

@jankafresova Katolicka cirkev ma svoju historiu od zalozenia Jezisom Kristom a ustanovenia Petra za hlavu Cirkvi. V tejto apostolskej postupnosti od prveho papeza az po sucasneho si katolicka cirkev odovzdava vsetky tajomstva nasej viery.

maja22
6. okt 2024

@isis234 Viem, ze Jezis je pritomny vo svatej omsi a v pod sposobom chleba vo Svatostanku neprestajne. V kazdom kostole Jeho pritomnost signalizuje neustale horiace svetlo.. Ty si pisala, ze v kostole Boh nie je, nie ja.

maja22
6. okt 2024

@barbie2023 fararovi sa moze zdoverit kazdy.

hopsas
6. okt 2024

@jankafresova nie, Bohu nie je jedno, čo si, ako píšeš Cirkev vymýšľa, veď napokon Cirkev založil Ježiš, to čo píšeš je absolútne nelogické. Len toľko. Ak chces diskutovať tak si najprv naštuduj tému, lebo ťažko sa hovorí s niekým, kto píše nelogické veci. Ak sa chces.pytat, rada odpoviem.

jankafresova
7. okt 2024

@hopsas mrzí ma, že sa ti zdá Biblia nelogická. apoštol Pavol napisal: 1Timotejovi 3, 1-16 "biskup musí byť bezúhonný, muž jednej ženy"...Ježiš teda nezaložil žiadnych knazov čo sa nesmu ženiť, veď po jeho zmŕtvychvstaní toto Pavol napisal. Ježiš sam nepovedal nic o ocistci, o modleni sa k jeho mame ani k ludom,
a ani o tom ze knazi sa nesmu zenit. Tak neviem neviem, co Boh na vsetky tie veci ktore protirecia jeho slovu v bibli....

maja22
7. okt 2024

@jankafresova Matúš 19: 11 On im povedal: "Nie všetci pochopia toto slovo, iba tí, ktorým je to dané.
12 Lebo sú ľudia neschopní manželstva, pretože sa takí narodili zo života matky, iných takými urobili ľudia a iní sa takými urobili sami pre nebeské kráľovstvo. Kto to môže pochopiť, nech pochopí."

hopsas
7. okt 2024

@jankafresova z akej si sekty? Ja že si prišla normálne diskutovať a pýtať sa a ty robíš nábor k protestantom? Či?

hefo
7. okt 2024

Čo tak túto debatu ukončiť alebo presunúť do inej témy? Je to tu už jeden a pol strany off-topicu, chýba tu už len miestna moslimka. Beztak nikto nikoho nepresvedčí, len tu bude pár strán hádok...

barbie2023
7. okt 2024

@hopsas protestanti sú odkedy sekta?

hopsas
7. okt 2024

@barbie2023 pre katolíkov je Luther heretik...odvtedy ...ak hovoríme o malých cirkvickach ktoré vznikajú delením od tej veľkej tak tam je to snáď jasne

barbie2023
7. okt 2024

@hopsas no tak si pekne mimo ako aj každý kto má tento názor. Si trochu otvor oči.

hopsas
7. okt 2024

@barbie2023 nuž jedine katolícka cirkev odvodzuje svoju postupnosť od Jezisovych apoštolov čiže tu už veľa nevymyslis že ....pokiaľ ide o to 😉

barbie2023
7. okt 2024

@hopsas jedine katolícka cirkev uznáva ľuďmi vymyslené doktríny,ktoré všetci ostatní neuznávajú lebo si ich tam doložili podľa svojej potreby. Na to sú dôkazy.

hopsas
7. okt 2024

@barbie2023 no daj ake

hendikep
7. okt 2024

@janage Naco ju Ty ako laik, akurat mylis? Nie na spoved sa ist nesmie, spoved ide s prijimanim ruka v ruke… jedno bez druheho nema zmysel. Ked idu male deti na prijimanie, predchadza ho sv. spoved.
Autorka, prijimanie Ti radi dorobia… skus zajst za knazom ( len nie cez spovednicu ) , on Ta uz nasmeruje 🙂

loliki
7. okt 2024

@hendikep Tu je toľko názorov, že až. Neviem, či to autorka vôbec číta.
Autorka: Ja si myslím, že keď si pokrstená, tak na spoveď ísť môžeš. Lebo v spovedi človek ľutuje a vyznáva svoje hriechy. Nie je to povinne spojené s následným prijatím Eucharistie. Človek túži po odpustení hriechov, tak na to slúži spoveď. Bodka. Netreba to hneď spájať s inými sviatosťami. To, čo spomínala majka22, je už vec kňaza a ten posúdi situáciu.

barbie2023
7. okt 2024

@hopsas mňa udivuje ako si myslíš,že cirkev ,ktorú Ježiš založil je práve tá katolícka 🤦

maja22
7. okt 2024

@barbie2023 Mna udivuje, kolko existuje protestantskych cirkvi a vsetky su presvedcene, ze prave oni maju patent na pravdu a Ducha Svateho 🙈🙈🙈😃 Ono by to bolo aj smiesne, keby to nebolo do placu. 😩 Za kazdym rozdelenim je zly duch, Jezis sa modlil za jednotu...

barbie2023
7. okt 2024

@maja22 katolícka cirkev je len preto taká silná lebo ma najviac peňazí a teda aj moci. To je celé. Ježiš nezalozil katolícku cirkev. Ježiš mal svojich učeníkov a neskôr sa našli spisy a listy,ktoré sa pripojili už k existujúcim knihám starého zákona ako evanjelia. Nikde sa nepíše o mnohých "zákonoch" ,ktorými sa silno držia katolíci. Pretože mnohé boli dodatkami z koncilov kvôli tomu,aby si udržali moc a peniaze. Mozno sa stačí pozrieť len tak ľudský , jednoducho na to ako žijú kňazi v Tom ich celibáte a ako žijú farári a fararky ECAV alebo kazatelia,ktorí nemajú za sebou toľko škandálov 🤷 neudržateľné a neprirodzene dogmy založené ľuďmi len na udržanie moci a peňazí protestantske cirkvi nepotrebujú.

maja22
7. okt 2024

@barbie2023 mozno netreba mat predsudky a pozriet sa na to, comu skutocne katolici veria a kde to ma zaklad. Ale ak si zakorenena v napr. v ECAV, tak je tato debata zbytocna, ty svoju vieru mas a nie si hladajuca. Ja som zakorenena v rkc a teda je zbytocne tu dalej pisat, lebo to by malo zmysel len pre hladajucich, nie ukotvenych.

hopsas
7. okt 2024

@barbie2023 samozrejme že je..ako som už spomínala jedine katolícka cirkev sa dá odvodiť priamo od apoštolov

barbie2023
7. okt 2024

@hopsas podla teba. 🤷
@maja22 veď práve, tak si si odpovedala ( s tým základom ).

maja22
7. okt 2024

@barbie2023 Ano, ja viem, kde ma rkc zaklad. 🙂Prave preto som rkc.

barbie2023
8. okt 2024

@maja22 ty si cirkev ?