icon

Môžem ísť na spoveď bez birmovky a prijímania?

5. okt 2024

Dobre rano, moze sa ist na spoved ak nemam birmovku ani sv. prijimanie, ale som pokrstena?

guiseppinka
5. okt 2024

@liliput12 birmovku mat nemusis a na prijimanie chodit mozes... nie kazdy katolik ma aj birmovku...

name_354
5. okt 2024

Asi hje

name_354
5. okt 2024

Hej

wudz
5. okt 2024

Ja si myslím, ale je to len môj názor, nie fakt, že na spoveď môžeš ísť. Moji synovia boli na 1. sv. prijímaní a obidvaja mali spoveď viackrát predtým - práve preto, aby si ľudia nespojovali spoveď len s prijímaním. Sú to dve samostatné sviatosti. Prijímanie je podmienené spoveďou, resp. absenciou ťažkého hriechu, ale spoveď nie je podmienená prijímaním. V každom prípade - ja by som to skúsila a normálne pred spoveďou povedala kňazovi, že som ešte nikdy na spovedi nebola, ale chcem ísť. Mne je veľmi sympatické, že jeden kňaz v mojej blízkosti sa snaží ozrejmiť ľuďom, že sviatosti nie sú za odmenu, ale ako posila pre nás. Úplne sa s ním stotožňujem.

muchotrafka298
5. okt 2024

Nemas prve svate prijimanie, tym padom nemozes prijat pri omsi hostiu. Cize je uplne zbytocne pre teba ist na spoved, ak chces ist neskor na omsi na prijimanie. Lebo to bez prveho svateho prijimania nemozes. Ja som roky chodila do kostola, som iba pokrstena.

vazektomia
5. okt 2024

A prečo by si to robila? Čo vedie človeka k tomu, že ide do kostola na spoveď? To je nejaká uchylnosť? Či žijete v 10. storočí?

autor
5. okt 2024

@derdia teraz uz viem ako to myslis...
ano citim ze bolo to sice kvoli tym zdravotnym problemom vtedy zrusene, a potom uz som sa k tomu nedostala lebo sa na ked som bola mala,
som stastna a vdacna ze aj ked preslo mnoho rokov odvtedy, tak citim ze to je spravne a ze mi Boh ukazal cestu

@kacena4 dakujem 🙂

zuzinka888
5. okt 2024

@liliput12 ach jaj🤦‍♂️jaj- co prskas. To ze na "oblatku" ist nemoze som jej napisala. Na to nemusim byt mudra, staci ze nie som hlupa.

elenajezova
5. okt 2024

Samozrejme, že môže sa dorobiť aj v dospelosti. Aj ja som ho tak mala.

hopsas
5. okt 2024

Nie nemôžeš ísť... A ak sa smiem opýtať prečo chces ísť?

jankafresova
5. okt 2024

@dzulli1980 hej? mna nikto nevyhodil ked som išla, hoci ani nie som katolíčka

hopsas
5. okt 2024

@jankafresova prečo si to urobila keď nie si katolícka? Také veci nesmieš to si naozaj nevedela?

jankafresova
5. okt 2024

@hopsas "nesmiem"? je to v zbierke zákonov alebo v ústave slovenskej republiky? Urobila som to v roku 2011 lebo som bola zufalá, rozmyslala som nad samovrazdou a žiaden krestan ktorého som poznala mi nevedel pomôcť. prvýkrát ked som vošla do kostola a priamo do spovednice, bol tam velmi empatický kňaz ktorý ma skúsil povzbudiť. potom iný deň som išla zase, a bol tam vyčítavý, odsudzujúci farar, co mi vycital tusim ze rozpravam prilis o trapeni. kazal mi odist, tak som odisla. ale nepytal sa,ci som katolicka.

hopsas
5. okt 2024

@jankafresova tieto veci sú veľmi vážne nemôže len tak hocikto komu napadne ísť na prijímanie alebo pristupovať k sviatostiam ako tu píšu niektoré baby a nedajú si to vytĺcť z hlavy. To že si sa chcela s niekým len porozprávať je iná vec ale nevolaj to že spoveď, lebo toto spoveď nebola. Bol to rozhovor.

jankafresova
5. okt 2024

@hopsas okej ale bolo to v spovednici. on tam vyložene umyselne čakal na spovedníkov

hopsas
5. okt 2024

@jankafresova to že vstúpis do spovednice neznamená že máš platnu spoveď. Su tam aj iné veci ktoré musíš splniť aby bola spoveď platna. Tak už budeš vedieť nabudúce 😉

joesvk
5. okt 2024

Ak cítiš ľútosť nad hriechmi a úprimne ich vyznáš a bola si pokrstená, tak spoveď je platná.
Chápem,že by bolo vhodné urobiť nejakú prípravu, ale kňaz sám zváži, či udelí rozhrešenie.
Viem si predstaviť situácie-pred operáciou,pôrodom, po hriechu,kedy sú silné výčitky svedomia-a veľmi môžu dotyčnému strpčovať život....atď

jankafresova
5. okt 2024

@hopsas a co je to "platna spoved"? platna pred kym?

aileen_mt
5. okt 2024

Ano, moze. Uprimne zasnem, kolko bludov tu citam, tie v zmysle: "aj tak nemôžeš ist na prijimanie, tak je to zbytocne"... Prosim? Vo sviatosti zmierenia nam Boh odpusta hriechy, co konkretne je na tom zbytocne? Ale ano, odporucam oslovit knaza, vysvetlit situaciu... Celkovo dobru odpoved ti dala pouzivatelka s nickom wudz, pozri vyssie 🙂

maja22
5. okt 2024

@muchotrafka298 Sviatost zmierenia nikdy, naozaj nikdy nie je zbytocna! Moze byt platna, neplatna, svatokradezna, ale nie zbytocna. Nie je nutne ist po sviatosti zmierenia na sv. prijimanie, ale velmi sa to odporuca. Veriaci, pre ktoreho je vyznam sv. spovede jasny, ide aj na to sv. prijimanie, lebo ma tuzbu spojit sa s Panom este viac.

maja22
5. okt 2024

Autorka, kedze spoved je vlastne sviatost zmierenia, knaz si potrebuje byt isty, ze rozumies, o co v tejto sviatosti ide. Preto si s nim bud dohodni rozhovor v jeho uradnych hodinach, alebo ak by si aj vosla priamo do spovednice, hned na zaciatku objasni svoju situaciu. Potom bude zalezat na tom, na akeho knaza natrafis. Moze sa stat, ze ta knaz pouci, vysvetli ti, co je podmienkou platnej sv. spovede a dovoli ti ju vykonat aj hned, alebo si s tebou dohodne iny termin, kde ti to objasni a spoved absolvujes po dlhsej priprave. Odporucam ti uz teraz modlit sa za knaza, s ktorym prides do kontaktu, aby vas oboch viedol Duch Svaty. To On ta vola k tejto sviatosti, maj v srdci pokoru a bud pripravena posluchnut to, co ti potom ten knaz povie. Nech ta Boh zehna! 🙏🏻🕊

hopsas
6. okt 2024

@jankafresova platna pred Bohom.paci sa, študuj

Kto nemôže ísť na sv. spoveď, resp. dostať rozhrešenie?

1.nekatolíci nemôžu, ale ak predsa prejavia záujem (túžbu vyspovedať sa), cirkev ich neodmieta, ale skôr musia chodiť na vyučovanie a prijať učenie vo všetkom tak, ako to učí Katolícka cirkev (stať sa katolíkom) – prijať sviatosť krstu. – tak isto aj tí, čo sú len pokrstený v Katolíckej cirkvi, a neboli vychovávaní vo viere, tiež najprv musia chodiť na vyučovanie. Každá sviatosť je dar a ak tento dar chceme prijať je správne a múdre sa na tú chvíľu dobre pripraviť, aby sme si ten dar aj vážili a vždy zaň aj ďakovali.

2. tí, čo vedome a dobrovoľne zotrvávajú v hriechu: napr. snúbenci, ktorí bývajú spolu v jednej domácnosti, ale ešte neprijali sviatosť manželstva a praktizujú skutky, ktoré patria len do manželského života. Ak dvaja ľudia chodia spolu, ale nebývajú spolu v jednej domácnosti (on aj ona u svojich rodičov) a v slabej chvíli upadnú do pokušenia a zhrešia, môžu dostať rozhrešenie, ak to oľutujú a sľúbia, že sa budú vyhýbať ďalšej príležitosti k hriechu. To je podmienka ku každej sv. spovedi: oľutovať všetky svoje hriechy (odpustiť každému a všetko!, kto nechce odpustiť blížnemu a zotrváva v hneve, tiež nemôže dostať rozhrešenie), zrieknuť sa hriechov a snažiť sa v živote nevyhľadávať príležitosti k spáchaniu hriechov, ale dobrými skutkami a pokáním ich odčiniť.

3. rozvedení: ak už napr. nejaký muž už dlhší čas nežije zo svojou manželkou, s ktorou bol v kostole zosobášení. A civilný súd ich platné manželstvo rozviedol – a tento muž si našiel inú ženu, s ktorou žije v jednej domácnosti a majú aj sobáš na úrade (ale nemusia) nemôže dostať platné rozhrešenie od svojich hriechov. Ak by zostal sám a nehľadal by si inú ženu, mohol by požiadať kňaza vo farnosti, aby mu vyžiadal od otca biskupa dovolenie k pristupovanie k sviatostí. Vo svojej kňazskej službe som mal takéto prípady, keď sa rozvedený muž, alebo žena zaviazali slobodne a dobrovoľne, že si nebudú hľadať inú ženu alebo muža. Túžili praktizovať katolícke učenie, zobrali na seba bolestný kríž rozvedených a dostali povolenie pristupovať k sviatostiam. Tiež je možné požiadať cirkevný súd o anulovanie predchádzajúceho sviatostného manželstva, ale na to musia byť len veľmi vážne dôvody.

Cirkev neláme palicu nad rozvedenými, veď nie všetci sa rozviedli vlastnou vinou, ale prosí ich aby v pokore niesli kríž rozvedených. A aj napriek tomu, že pre nový vzťah, možno krásny vzťah, nemôžu pristupovať k sviatostiam, nezanevreli na cirkev a praktizovali svoju vieru tak, ako môžu. Navštevovať bohoslužby, praktizovať modlitbu, prijímať duchovne Pána Ježiša a vkladať svoj život do jeho rúk. Odprosovať Pána za svoje hriechy. Poznám aj taký príbeh, že manželia len civilne sobášení, pretože manželka už bola pre tým zosobášená v kostole, a jej prvý manžel žije, sa písomne vyjadrili, že už spolu nežijú sexuálne, ale ako brat a sestra. Keďže ľudia o tom nevedeli, považovali ich za dobrých kresťanských manželov a ich pristupovanie k sviatostiam by nevzbudzovalo pohoršenie, otec biskup im umožnil pristupovať k sviatostiam aj na základe ich písomného vyjadrenia a svedectva miestneho kňaza.

V PRÍPADE NEBEZPEČENSTVA SMRTI KAŽDÝ POKRSTENÝ KATOLÍK MÁ PRÁVO DOSTAŤ ROZHREŠENIE OD SVOJICH HRIECHOV KEDYKOĽVEK A KDEKOĽVEK. PRETOŽE NAJVYŠŠÍM ZÁKONOM V KATOLÍCKEJ CIRKVI JE SPÁSA DUŠÍ – VEČNÝ ŽIVOT

jankafresova
6. okt 2024

@hopsas nech sa páči, študuj:

1. Nikde v Biblii sa nepíše, že na to, aby pred Bohom bolo niečo platné,
treba fyzicky chodiť do nejakej budovy na nejakú spoveď. Vyznať hriechy pred Bohom sa spomína, ale nič o tom že to musí byť v nejakej budove alebo nutne nejakému druhému človeku.

Katolícke kostoly ani neexistovali keď Ježiš chodil po zemi v prvom storočí a on ani nič nespomínal o tom, že treba do nich ani do žiadnych chrámov chodiť.

čo je platné pred Bohom, to rozhodne Boh, podľa toho, že vidí do mysle a srdca človeka a nie že začne byrokraticky riešiť, či človek správne niečo vyznal v nejakej budove ktoré sa ani ešte nestavali, keď Ježiš bol v 1. storočí

Jakub 5:16: „Preto si navzájom vyznávajte svoje hriechy a modlite sa jeden za druhého, aby ste boli uzdravení. Modlitba spravodlivého človeka má veľkú silu, pretože funguje.“ - nič o žiadnej spovedi v nejakej budove nejakému kňazovi

1. Jána 1:9: „Ak vyznávame svoje hriechy, on je verný a spravodlivý, aby nám odpustil hriechy a očistil nás od každej neprávosti.“ - nič o žiadnej spovedi v nejakej budove nejakému kňazovi

Skutky 19:18
Aj mnohí z tých, ktorí boli teraz veriaci, prišli, priznali sa a prezradili svoje hriechy - verejne spolu, nič o tom či ich vyznávali nejakému kňazovi.

Matúš 3:6
A dali sa ním pokrstiť v rieke Jordán, vyznávajúc svoje hriechy - spolu s krstom naraz, nič o tom či ich vyznávali nejakému kňazovi.

Boh je všadeprítomný a je mu šumafuk, čo si vymýšľa nejaká cirkev.

1.) Krst je verejné rozhodnutie ktoré samozrejme môže urobiť iba človek pri vedomí, nie bábatko:
• Čiňte pokánie a dajte sa pokrstiť, každý z vás, v mene Ježiša Krista na odpustenie svojich hriechov. A dostanete dar Ducha Svätého. Skutky 2:38

najskôr "činte pokánie" a potom "dajte sa pokrstiť".

2.) krst je osobné rozhodnutie človeka, ktoré bábatko nevie urobiť,
a ktoré v Biblii vačšinou robili iba dospelí ľudia, a nie nejaká "sviatosť".
Krst podľa vzoru Ježiša
• Potom prišiel Ježiš z Galiley k Jordánu, aby ho Ján pokrstil. (Matúš 3:13)
• V tom čase prišiel Ježiš z Nazareta v Galilei a Ján ho pokrstil v Jordáne. (Marek 1:9)
• Keď boli všetci ľudia pokrstení, Ježiš bol tiež pokrstený. (Lukáš 3:21)

Krst je súčasť osobnej zmeny na kresťana ktorú len ťažko môže urobiť malé bábatko:

• Bol som ukrižovaný s Kristom a už nežijem ja, ale žije vo mne Kristus. Život, ktorý teraz žijem v tele, žijem vo viere v Božieho Syna, ktorý ma miloval a vydal seba samého za mňa. Galaťanom 2:20

• V ňom ste boli obrezaní aj obriezkou, ktorú nevykonali ľudské ruky. Celé tvoje ja, ovládané telom, bolo odložené, keď ťa Kristus obrezal, keď si bol s ním pochovaný v krste, v ktorom si bol s ním aj vzkriesený vierou v pôsobenie Boha, ktorý ho vzkriesil z mŕtvych. Kolosanom 2:11-12

maja22
6. okt 2024

@jankafresova V Biblii sa tiez pise, ze stlpom a oporou pravdy je cirkev. Tiez sa pise, ze "Duch Svaty a my sme sa uzniesli..." A tiez sa tam pise, ze Jezis si vyvolil 12 apostolov, ktorym zveril osobitnu ulohu, hoci ucenikov mal mnoho. Treba citat Bibliu komplexne a nie vytahovat si z nej, co sa mi kedy hodi. Keby si ju vnimala v jej celistvosti tak nenapises, ze Bohu je "sumafuk, co si vymysla nejaka cirkev..." Nie, nie je mu to sumafuk, Jezis ucil fyzicky svojich ucenikov len par rokov, ktorym povedal, ze vsetko im ani nemoze povedat, lebo by to este nezniesli. Ale ze im posle Tesitela, ktory ich bude viest. Cirkev sa formovala postupne, s pomocou Ducha Svateho. Aj to, akym sposobom sa zacala praktizovat sv. zmierenia, nadobudlo svoju formu postupne. Najprv sa ludia zo svojich hriechov vyznavali verejne. Bolo to pokorujuce a zneuzitelne. Preto cirkev casom pristupila k zmene - zacala sa praktizovat usna forma, ktora chranila cest a dostojnost kajucnika. Boh je zivy, Duch je zivy, aj cirkev je ziva, v kazdom case ju Duch riadi osobitym sposobom. Ak Cirkev prijme nejake pravidla, ma to svoj zmysel a je to premodlena vec, nie je to rozhodnutie lahostajne a len tak z nudy. Boh nad tym bdie a nie je mu to jedno. Ano, aj to je pravda, ze Boh cloveku odpusta hned, ako prejavi pokoru, ako o to odpustenie uprimne prosi. A zaroven na neho kladie poziadavku byt poslusny aj autorite Cirkvi - komu odpustite hriechy, budu mu odpustene, komu zadrzite, budu zadrzane. Zehnam ti Kristov pokoj a vedenie Duchom Svatym v tychto otazkach.

jankafresova
6. okt 2024

@maja22 eh..."A zaroven na neho kladie poziadavku byt poslusny aj autorite Cirkvi"... to odkial vies? boh ti to povedal? ak je to v biblii, tak mozem povedat, ze si vytahujes co sa ti hodi... vytahuješ, že im posle Tesitela, ktory ich bude viest ale aj pises "Preto cirkev casom pristupila k zmene - zacala sa praktizovat usna forma, ktora chranila cest a dostojnost kajucnika"..... a odkial vies, ze s tym Boh suhlasi....?.mne sa skor zdá, že jednak vypisujes co sa ti hodi bez dokazov, a pripadne tiez z biblie vytahuješ čo sa ti hodí....

maja22
6. okt 2024

@jankafresova Odpovedala som ti presne tou istou formou ako ty mne. Bibliou. Pricom ja viem, ze Biblia sa formovala - pisala az v case, ked uz cirkev zila svoj zivot, ked fungovala na zaklade ustneho podania a tradicie, ktora je casovo dlhsia ako Pismo a vlastne na zaklade zitej tradicie prvotna cirkev aj schvalovala knihy, ktore do Pisma zaradila ako prave a zaroven vyradovala tie, ktore boli v niecom nepravdive a zavadzajuce. Preto tradicia a Pismo su neoddelitelnym pokladom Cirkvi a pravidla, ktorymi sa riadi, vychadzaju z oboch foriem.

isis234
6. okt 2024

@maja22 len na margo tej spovedi.. zacala sa praktizovat usna forma, ktora chranila cest a dostojnost kajucnika...... Potom kňazi sedia spolu a smeju sa z hriechov, ktoré im boli povedané
V kostole nie je Boh, ale v každom z nás.
To, čo v posledných rokoch praktizuje "cirkev" ako spolok už nie je to, čo bolo na začiatku. Smutné.

maja22
6. okt 2024

@isis234 Preco knazov takto posudzujes? Preco si myslis, ze sa smeju z hriechov, z ludi? Ak si aj nieco medzi sebou povedia, ostane to medzi nimi. Ja som uz tiez nechtiac zapocula spoved a tiez som si pomyslela svoje. To nebola spoved z vlastnych hriechov, ale manzelovych a obdivovala som pokoj toho knaza... Spovedne tajomstvo je vsak pre knazov posvatne a nikdy nesmu hovorit nieco, co by spojilo konkretny hriech s konkretnym hriesnikom. To, ze tvrdis, ze v kostole nie je Boh, svedci o tom, ze nie si katolicka, nerozumies katolickemu uceniu, teda nevies porozumiet ani zmyslu jednotlivych sviatosti. Tak aspon neposudzuj knazov, prosim ta.

jankafresova
6. okt 2024

@maja22 fuha. keby sa nejaky smial.. to už je aká nezrelosť a krutosť. ale... počula som o knazoch všeličo. Zažila som síce od farárov zranenie, ale nikdy to nebolo že výsmech alebo úmyselne porušenie zákona.

jankafresova
6. okt 2024

@isis234 videla si knazov niekedy, a počula, ako toto robia? prezrádzaju si navzájom spovedné tajomstvá a ešte je im to aj smiešne? to znie ako stredná škola.... teda aj na strednej sa nájdu lepšie decká než takéto niečo. ale
tak asi je možné všetko