Môžem ísť na spoveď po evanjelickom sobáši?
Ahojte baby
Som katolícka , manžel evanjelik. Deti pokrstené katolícky.
Ja mám všetky sviatosti, ale sme zosobášený v evanjelickom kostole , pretože nás kat farár odmietol zosobášiť.
Otázka , môžem ísť na spoveď keď som mala sobáš v evanjelickom kostole ? Ďakujem.
@morusha chápem. Mne to ale príde ako povysovanie sa nad ostatných. Ja si nepripadam lepšia ako niekto veriaci ( je jedno akého je vyznania alebo náboženstva). Preto nerozumiem tej nadradenosti tejto konkrétnej cirkvi. A naozaj nerypem,je to pre mňa nová info ale nejako to neviem vstrebať,takéto rozdeľovanie ľudí na hodnych a nehodných len kvôli ich vyznaniu alebo ateizmu.
@mizoko u katolíkov je manželstvo sviatosť,atď,atď. U evanjelikov je sobáš chápaný trošku inak.
A
@morusha súhlasím,som katolícka a neriešim iné náboženstvá. Ale keď raz patrím k nejakému náboženstvu,tak poznám "pravidlá" a rešpektujem ich.
Keď mám s niečím problém,tak jednoducho "odídem" z tohto náboženstva. Veď je sloboda.
Keď sa v niečom nevyznám na 100%, tak si to naštudujem, opýtam sa odborníkov a nebudem sa hádať na MK, či mám pravdu ja alebo ten druhý.
@misana84 náš pán farár , chcel aby prešiel k našej viere. Keď sme mu povedali , že je evanjelik , hneď sa naňho inak pozeral. V tom čase , pán farár z vedľajšej dediny povedal že spadame do farnosti v našej dedine , tak by som potrebovala ,,povolenie” alebo nejaký súhlas , presne si to nepamätám od nášho pána farara. Manžel povedal že on sa nebude s nikým doťahovať a behať hore dole , že to bude u nich jednoduchšie a veru že aj bolo. Nechcela som tu vyvolať hádky alebo konflikty. Tedajsi pán farár nám nechcel ani dieťa pokrstiť. To už som išla do mesta a tam nám povedali že dieťa nemôže za hriechy rodičov a bez problémov ju pokrstil. Takze neviem či to všade funguje inak alebo záleží na pánovi farárovi. Toto bola naša skúsenosť. Vedieť , že pán farár v meste nemá problém , určite by sme išli hneď za ním zosobášil by nás.
@morusha nemajú úradnú svadbu, ale riadne v evanjelickej cirkvi, to je úplne rovnaká váha ako rimsko-kat. alebo greko-kat.
Môže ísť na spoveď v evanjelickej cirkvi. Aj tak sa skutočne veriaci človek spovedá Bohu, je jedno, či tam je prostredník nejaký človek, alebo akú to má formu.
@mizoko hovoríme o ľuďoch ktorí naozaj chcú žiť podľa pravudiel katolíckej cirkvi čiže pre nás to problém nie je lebo my sami chceme v tejto viere žiť aj vychovávať deti. A mimochodom my uznávame napríklad to že pre dvoch ateistov je ich manželstvo rovnako záväzné ako naše a ich deti teda sú legitímne a manzelske. Tu sa rieši prípad keď katolícka namiesto toho aby hľadala možnosti v rámci svojej cirkvi išla radšej k evanjelikom a teraz by chcela opäť využiť niečo čo ponúka katolícka cirkev len svojim členom. Čiže tu pochybil nie jej farar, ale ona sama, chápeš...je mi jasné že nečlen cirkvi toto nechápe ale pre nás sú to zásadné veci
@janette2021 Viem, že nemajú, reagovala som na iný príspevok, kde bola otázka o úradnom sobáši
Cirkev sa zasekla niekde v 16.storoči. A sú obrovské rozdiely vo fararoch. Čo jeden urobí bez problémov, druhý ani za svet. Ja som evanjelicka, muž katolík,deti evanj. Keďže sme boli na umelom oplodnení po 8 rokoch nedarenia, katolícky kňaz to považoval za obrovský hriech a zásah ,,umelo,, do tela. Manžela sa to dotklo a totálne zanevrel na cirkev. Ako povedal pápež..,, radšej byť dobrý ateista ako zlý kresťan,,
@hopsas žiaľ potom som rada,že deti sú evanjelici,kde sa neberú takéto predsudky. Keď odsudzuju ľudí, ktorým sa dá iba trochou dopomôcť k tehotenstvu. Nemajú šajnu,koľko zúfalstva takýto ľudia ako my prežijú. Stálo nás to nemalo peňazí a slz po každej neúspešnej liečbe a teraz máme svoje šťastie doma. To dieťa by si ani nezaslúžilo aby ho krstil takýto človek. Ale osobám rovnakého pohlavia dávať požehnania im nevadí... Zvláštne....
@mizoko ja tiež nerozumiem prečo katolícka cirkev si myslí, že je ta naj a podceňuje ostatne
@mizoko
@xckaretxxx toto nie je o povysovani sa katolickej cirkvi. Je to zdanie, lebo sa na to pozerate zvonka. Katolicka cirkev neodsudzuje inak uzavrete manzelstva, napr. ak uzavru manzelstvo na urade dvaja ateisti, pre rkc je toto manzelstvo platne a keby sa rozviedli, pokial bude ten clovek stale ateista, nemoze uzavriet sobas s druhou osobou v rkc kostole, lebo pre rkc je stale platne sobaseny s tou prvou osobou. Dufam, ze chapete, co chcem povedat. Pre rkc je manzelstvo povysene na sviatost. Mame 7 sviatosti - krst, sviatost zmierenia, Eucharistiu, sviatost birmovania, sviatost manzelstva, knazstva, pomazanie chorych. Tychto 7 sviatosti sa vysluhuje osobitym sposobom, pretoze su to udalosti, pri ktorych Boh dava specialne milosti a clovek, ktory ich prijima, ma byt na ne dostatocne pripraveny (okrem krstu, ten sa udeluje uz babatkam) a ma si byt vedomy, co vsetko mu Boh v tejto sviatosti dava. Ak to katolik odmietne, je to jeho slobodna vola, ale kazde konanie ma aj svoj nasledok. To znamena, ze ak niekto odmieta uzavriet sviatostne manzelstvo, odmieta tym Boziu milost a dostava sa vlastne do akejsi vnutornej opozicie voci Bohu. A clovek, ktory je vo vnutornej vzbure voci Bohu, ma potom obmedzeny pristup aj k sviatosti zmierenia, lebo ta predpoklada, ze clovek si uvedomuje to, ze odisiel od Boha a chce sa k nemu vratit, chce zmenit svoj zivot - co je vlastne pokanie. Takze spoved nie je len o vyznani svojich hriechov a vin, ale so ziadostou o odpustenie musi prist aj tuzba zit v sulade s Bozou volou a v jeho milosti. V rkc mozu uzatvarat manzelstvo aj pary zmiesanych vierovyznani, treba k tomu len trochu viac snahy, ale mozne to je. Ide o to, ako katolik vnima svoj vztah k Bohu, ako vnima potrebu sviatosti vo svojom zivote a ako mu na tychto hodnotach v zivote zalezi.
@carter30 je zbytočne s tebou diskutovať keď nechápeš podstatu ..vidíš len to že niekto umelo otehotnie a aké je to super, nevidíš ale koľko oplodnenych vajíčok sa neuchyti v maternici a podľa našej viery je to už živý človek, takže umelé oplodnenie je podľa nás hra so životom, hra na Boha a najmä vraždy iných detí...o tom to je ..nie je o tom že evanjelici toto neriešia..ale ako hovorím diskutovať je zbytočne chcela som len vysvetliť nás.puhlad
@cacianka všetko má svoje pravidlá a zákonitosti.
@terezka1947 pápež Ján Pavol II. sa snažil, aby cirkev bola jednotná. Spoločná. (žiadne rozdiely)
@xckaretxxx a pritom.. prvá bola gréckokatolícka. Aj omše slúžia podľa Biblie, tak, ako povedal Boh, ako majú i vstupovať do svätine, aj ako a čo si majú obliekať duchovní.
Aj čo sa týka vyberania peňazí počas omše!!! Nikde v Izraeli nie je kasička v chráme! Kto chce dať almužnu, dá ju duchovným v ich príbytku- fara, kláštor.
@isis234 snažil sa o jednotu,to je pravda.
Ale nikto nikomu neprikazuje byť v cirkvi,v ktorú neverí a nepáčia sa mu jej príkazy.
Ak však patrím k niekomu,patrím tam rád a pravidlá automaticky rešpektujem,uznávam a viem,prečo sú nastavené veci ako sú.
Nemusíme sa tu vôbec naťahovať.
Ja som katolíčka,nepotrebujem riešiť,kto verí v niečo iné,ja mám čo robiť so svojou vierou.
Inak,pápež sa nikdy nesnažil o to,aby existovali nejaké spoločné,jednotné náboženstvo bez rozdielov. To trošku vytrhavas z kontextu.

@bylinka25 ❤️