icon

Môžem ísť na spoveď po evanjelickom sobáši?

leus22
10. máj 2024

Ahojte baby
Som katolícka , manžel evanjelik. Deti pokrstené katolícky.
Ja mám všetky sviatosti, ale sme zosobášený v evanjelickom kostole , pretože nás kat farár odmietol zosobášiť.
Otázka , môžem ísť na spoveď keď som mala sobáš v evanjelickom kostole ? Ďakujem.

Strana
z3
morusha
12. máj 2024

@cacianka Tak potom nech sa riadia pravidlami tej kresťanskej cirkvy, v ktorej boli sobasení

morusha
12. máj 2024

@cacianka Či sobáš uzavriem v jednej cirkvy, krst v druhej, sviatosti budem chcieť v tretej? no žiaľ takto to nefunguje

misana84
12. máj 2024

@hopsas a sex nie je hra so životom??? Či vy sexujete len keď chcete dieťa? Naozaj zasnem koľko fanatizmu existuje

maja22
12. máj 2024

@misana84 To nie je fanatizmus. Zda sa ti to, lebo sa len klzes po povrchu, ale nejdes do hlbky.

carter30
12. máj 2024

@misana84 👍

isis234
12. máj 2024

@terezka1947 ano, pápež Jáín Pavol II. chcel zjednotiť vieru na celom svete. Treba sledovať. Bola diskusia, že arabi s tým nebudú súhlasiť... a potom sa pridali aj iné viery. Písali o tom články aj v televíznych novinách to dávali. Keď ešte žil.
Nič nevytrham z kontextu

fem
Autor odpoveď zmazal
isis234
12. máj 2024

@fem bola som omylom označená! Ja som také nič nepísala

fem
12. máj 2024

@isis234 ospravedlňujem sa, nedá sa mi už vymazať meno

isis234
12. máj 2024

@fem tak to skopíruj a označ koho si chcela

fem
12. máj 2024

Rozdiel medzi evanjelickým a rkc obradom , že evanjelik nemusi vstupovať do sobáša s úmyslom akoby na celý život.

Katolik áno, pokiaľ by nevstupoval s týmto úmyslom , je v podstate sobáš sviatosť môze byť neplatná .

Lebo v katolíckej viere sa cti slobodná vôľa oboch manželov, ktoré si pred tvárou Boha vysluhujú sviatosť navzájom a zjednocujú sa s Ním .

Ak tam nie je úmysel pred uzavretím , tak vlastne je manželstvo môže byť neplatné , tak v katolíckej tiež .

Samozrejme tento úmysel každý berie v pokore a robí , čo môže v spolupráci s Bozou milosťou . Nie je to pýchou , je to vierou a dôverou k sebe navzájom a k Bohu.
V realite sa stávajú rôzne veci, to áno. No ten úmysel kvôli slobodnej vôli je dôležitý .

palculienka40
12. máj 2024

@leus22 mozes jedine ak si mala povolenie od biskupa na sobas v evanjelickom kostole. Moj manzel mal rovnaky problem. Mali sme potom sobas v katolickom kostole aby mohol pristupat k spovedi a na prijimanie.

fem
12. máj 2024

Ján Pavol II, podporil dialóg medzi cirkvami a náboženstvami , k vzájomnému rešpektu a k prijímajúcej láske , čo máme spoločne prežívame spoločne, a čo mame rozdielne, prežívame v láske .

Jednota nie je o rovnakosti, sme muž a žena , Boh v 3 osobách . A takto treba vnímať, to je podstata lásky .
Žiaden pápež ani nikto z nás nemôže zrušiť Sviatosti, ktoré stanovil sám Kristus .ktoré katolícka Cirkev vzťahujú k tomu začiatku u Krista a prvých apoštolov ku kňazom .Preto ani pápež nechcel zrušiť Sviatosti.

Každé rozdelenie je bolestná rana v Cirkvi , nie je to povyšovaní , ale o pokore pokračovať v kontinuite Sviatosti od Krista , preto kc nemení ich charakter, nemá na to nikto právo. A tiež rešpektuje , ak niekto odišiel , každý ma slobodnú vôľu, ale hľadá dialóg a lásku.

terezka1947
13. máj 2024

@isis234 vytrhávas z kontextu. Dianie sledujem a nie iba v nabozenstvach,ale nič také ani nie je možné,aby povedal.
@fem presne ako píšeš.
Išlo vždy o dialóg.

isis234
13. máj 2024

@terezka1947 povedal

terezka1947
13. máj 2024
vorkola
27. máj 2025
@mizoko

@hopsas prepáč,nemyslím to nijak v zlom,len ako ateista som v šoku ako katolíci pristupujú k iným vyznaniam alebo ľuďom bez vyznania 😶 to sa vážne ich manželstvo považuje za neplatné lebo sa nebrali v kat kostole? A čo ostatné sobáše? Na úrade napríklad? Ani vtedy nemôžu ísť na prijímanie? A čo deti? Považujú sa za nemanželské?nechcem tu použiť slovo ktoré sa zvyčajne používa na oznacenie takych deti lebo sa mi z duše bridi

@mizoko A co sa ti z use bridi .Vsak na vsetko su zakony,na pracu v zamesnani, v skolstve ucivo, tak Boh je len jeden, a jeho syn Jezis Kristus zalozil katolicku cirkev,,a to je bozi zakon, ktori by mal prijat teda moze ,kazdy clovek, ale kedze pan Boh dal kazdemu slobodnu volu,nikoho nenuti,,,ale po svojej smrti,ktora skor ,ci neskor caka kazdeho .po smrti kazdeho cloveka, nastava osobny sud,celeho tvojho zivota ,vsetkych dobrych aj zlych skutkov,,je len na tebe,akym sposobom zivota chces zit,ci dobrym, alebo ako sa ti to bude hodit,teda aj zlym,Do skoncenia sveta su tri moznosti zaradenie duse,..teda podla svedomia,NEBO, ocistec ,peklo,,V klinickej smrti, este mas moznost lutovat, vsetky svoje hriechy,Boh miluje kazdeho cloveka,Boh nenavidi len hriech, nie cloveka,.kedze Boh cloveka stvoril,ma ho v plane aj spasit,Spasa zase zalezi na cloveku,ci chce byt dobry, alebo zly. Dusa po smrti po osobnom sude s jezisom sa sama zaraduje,kam patri.ked nelutuje svoje hriechy ,tak smer vecne zatratenie,kde je plac a skripanie zubov a ustavicne trapenie az na veky, Z pekla uz niet navratu,ocistec je zona kde sa duse ocistuju z lahkych hriechov,Do neba mozu ist duse len dokonalé bez najmensieho kvazi ziadneho hriechu

carter30
28. máj 2025

🙉😁🙉

mizoko
30. máj 2025
@vorkola

@mizoko A co sa ti z use bridi .Vsak na vsetko su zakony,na pracu v zamesnani, v skolstve ucivo, tak Boh je len jeden, a jeho syn Jezis Kristus zalozil katolicku cirkev,,a to je bozi zakon, ktori by mal prijat teda moze ,kazdy clovek, ale kedze pan Boh dal kazdemu slobodnu volu,nikoho nenuti,,,ale po svojej smrti,ktora skor ,ci neskor caka kazdeho .po smrti kazdeho cloveka, nastava osobny sud,celeho tvojho zivota ,vsetkych dobrych aj zlych skutkov,,je len na tebe,akym sposobom zivota chces zit,ci dobrym, alebo ako sa ti to bude hodit,teda aj zlym,Do skoncenia sveta su tri moznosti zaradenie duse,..teda podla svedomia,NEBO, ocistec ,peklo,,V klinickej smrti, este mas moznost lutovat, vsetky svoje hriechy,Boh miluje kazdeho cloveka,Boh nenavidi len hriech, nie cloveka,.kedze Boh cloveka stvoril,ma ho v plane aj spasit,Spasa zase zalezi na cloveku,ci chce byt dobry, alebo zly. Dusa po smrti po osobnom sude s jezisom sa sama zaraduje,kam patri.ked nelutuje svoje hriechy ,tak smer vecne zatratenie,kde je plac a skripanie zubov a ustavicne trapenie az na veky, Z pekla uz niet navratu,ocistec je zona kde sa duse ocistuju z lahkych hriechov,Do neba mozu ist duse len dokonalé bez najmensieho kvazi ziadneho hriechu

@vorkola o čom točis? Píšeš tak že sa to nedá citat

Strana
z3