icon

Môžu kresťania na Bielu sobotu umývať okná?

30. mar 2024

Mozu krestania na Bielu sobotu umyvat okna?

zuzana76
30. mar 2024

Autorka: Necitala som diskusiu, ale hned som si na to spomenula a ja neumyvam, podla mna je rozdiel praca ako sluzba v nemocnici, policajt a pod. alebo umyvanie okien, ktore moze pockat tyzden, dva a na Velku noc predsa slavime ukrizovanie a zmrtvychstanie J. Krista, takze nie, snazim sa eliminovat, co netreba. Ja sice dnes periem, lebo syn v noci vracal. Ale inak len varim.

fineta
30. mar 2024

@fantaghiro21 presne tak... nie je to ani o jedle, alkohole a výzdobe... 😊 ale samozrejme aj ja chápem Tvoj dobrý pocit z čistej kúpelky. Pri malých deťoch to takto býva, všetci sme si tym prešli a aj prechádzame. 😊

janinah
30. mar 2024

Ked som nestihala doteraz,tak dnes už neumývam okná ani náhodou.Dnes pečiem a niečo ešte požehlim.popoludní už svätíme jedlá,večer obrady.

komplikovana
30. mar 2024

z krestanskeho hladiska by sa biela sobota mala venovat modlitbam, vnutornemu rozhovoru s Bohom, rozjimaniu. No nikde v biblii nie je napisane, ze sa okna umyvat nesmu. Boh ti dal slobodnu volu a je na tvojom uvazeni, ako stravis tento den. Vsetko okolo toho je aj tak len ludske pretvaranie bozieho pisma. Moje okna umyte niesu uz velmi dlho, budeme ich menit, tak som si dovolila sa na to uplne vykaslat aj napriek tomu, ze su sviatky.

slavomira236
30. mar 2024

@januska12323 u nas uz asi bol.ala som krasne ciste okna a minulu nos fikalo prsalo a rano cele okna flakate co som cez niektore nevidela a parapety otrasne..mozem umyvat zas

januska12323
30. mar 2024

@slavomira236 vidíš, koľko roboty by si ušetrila 😁

jaskolka
30. mar 2024

Sme momentálne u svokry na dedine, kde je 99%veriacich kresťanov. No a dnes bežne kosia, jeden sused pili drevo, pred chvíľou iný sused tu behal traktorom po dedine s drevom, dokonca pár domov oproti suchaju vonku pokrovce...
Takže asi toľko ku "kresťanskym pravidlám" cez Bielu sobotu.

kikusahoj
30. mar 2024

Preco by nemali? Kludne si ich umy. Ja zajtra mam v plane posadit stromky na zahrade a to je nedela.😉

michellemary
30. mar 2024

@tehulka2011 chodíme sa modliť do kostola, tak ako bývajú v kostoloch cez vianočné sviatky betlehemy, tak sa cez veľkonočné robí Boží hrob. Vyzerá to asi takto. (Chcela som ti poslať foto od nás z farnosti, kde aj vidno ľudí, ktorý sa pri ňom modlia, ale máme tmavé fotky, tak toto je len z internetu z inej farnosti, pre predstavu.)

tehulka2011
30. mar 2024

@michellemary dakujem

aurora33
30. mar 2024

@jaskolka Vsak nikde nie je písané že sa nesmú okna umyť, alebo píliť alebo čo.

simca06022011
30. mar 2024

@komplikovana inak tvoj opis mi úplne pripomenul ze ja rozjímam pri upratovani.. tak kľudne aj okná by som umyvala... :D

komplikovana
30. mar 2024

@simca06022011 no vidis 🙂 alebo dalsi priklad, pojdes umyt okna svojej babicke ktora uz nevladze, a skor ti cas nevysiel. Bude sa to brat ako nieco zle, alebo ako dobry skutok?

jaskolka
30. mar 2024

@aurora33 veď to bolo autorke, lebo ona sa pýtala na kresťanské predpisy

zuzinka888
30. mar 2024

Tak autorka asi chcela vediet,ci je dnes prikazany sviatok- cise sa nepracuje!! Nie, nie je prikazany tak pracovat moze. A pre ostatne " premudrele" praca sestriciek, hacisov, policajtov.......a vsetkych potrebnych ludi nie je praca ale SLUZBA a vdaka Bohu za vsetkych tychto ludi. A ano, my krestania mame na to predpis, konkretne cislo 3.( dohladajte si ak mate zaujem. A ak toto nejaky krestan nevie tak sa na krestana iba "hra". Alebo dalsia moznost vie ale nerespektuje a to je tiez take ze🤷‍♀️

luteam
30. mar 2024

Neviem preco sa neveriaci vyjadruju a robia si posmesky ked nevedia ako to je...prikazany sviatok dnes nie je takze mozes umyt ked chces

autor
30. mar 2024

@luteam vdaka

janno31
30. mar 2024

Ja som okná neumyval aspoň dva roky.. nič sa im nestane keď ešte týždeň dva počkajú..

aurora33
30. mar 2024

@jaskolka len ta tvoja posledná veta, dobry trapas.

miskakyska
30. mar 2024

...by Vám bok vyvalilo odpovedať autorke jednoduchou vetou?...sa nečudujem, že je nepríjemná, keď dostala spŕšku "milých"odpovedí

klimkaa
30. mar 2024

Niekedy prastarý alebo starý rodicia malovali izby na bielu sobotu a stým bolo aj veľké upratovaniie..

loliki
30. mar 2024

Milá autorka, ak sú tie okná špinavé a chceš ich mať čisté, tak ich umy. Práca na Bielu sobotu nie je zakázaná. Ak by bola, tak nemôžeš ani upratovať, ani piecť, variť. Prosím ťa, osloboď sa od farizejsko-židovského ponímania soboty. Ježišovi mnohí vyčítali, že uzdravoval v sobotu. Bolo im ukradnuté zdravie a šťastie človeka, láska k blížnemu im nič nehovorila, pritom celé Desatoro je o láske k Bohu a k ľuďom. Ak sa cítiš lepšie, keď máš umyté okná, tak ich umy. ja som ich umývala včera a jedno mi zostalo na dnes. Každý robí ako vládze.

romanovic
30. mar 2024

My sme umyvali 3 izby vcera, dnes triedim oblecenie. Podla pocasia budem pokracovat v umyvani a upratovani zajtra a v pondelok. Nevarim, nepeciem nic extra, pre nas je to iba predlzeny vikend.

jaskolka
30. mar 2024

@aurora33 aký trapas? Autorka sa pýtala na, citujem "kresťanské predpisy". Pozri si jej druhý alebo tretí príspevok. Ona to prvá napísala. Ja som jej k tomu iba odpísala,citovala ju, nerozumieš?

hopsas
30. mar 2024

Nie.. skutoční kresťania dnes neumyvaju okná ani nekosia trávnik ani nerubu drevo ..tradícia hovorí že dnes sa iba vari, zachováva pokoj a večer sa ide.oslavit vigiliu Veľkej noci

hopsas
30. mar 2024

@veronka1996 ďalšia čo má.plne usta tolerancie a skutek utek? Pozri na seba urážať krestanov na to by ťa bolo..smutné a úbohé...

mvis
30. mar 2024

@fineta tak týmto komentárom si ma potešila. Vďaka❤

aurora33
30. mar 2024

@jaskolka pytala sa normalne, takže jej nemusíš odpovedať s takým posmesnym tónom. Je každého vec čo kedy robí. A vždy lepšie niečo robiť ako súdiť ostatných.

jaskolka
30. mar 2024

@aurora33 nechápem, o co ti ide. Veď aj ty si mne odpísala, ze nikde nie je písané, ze sa nesmie pilit ci umývať okná. Teda nie sú vlastne žiadne "predpisy". O tom bol cely môj príspevok.
Čiže v com je môj príspevok posmešny? Keď ty píšeš vlastne to isté, ze nič nie je nikde predpísané? Teda ze nie sú žiadne "kresťanské predpisy"
A ako vieš, ze môj ton bol posmešny? Vôbec to nebolo tak, ako vieš z písaného vyčítať, ze to je posmešne, keď to je len normálne skonštatovanie?

fineta
30. mar 2024

@mvis to som rada. Veď do týchto dní sa má vnášať pokoj a radosť, nie napätie a svár. 🤍 Ja som okná tiež prvýkrát tento rok nestihla a vôbec sa nezbláznim. Ale poobede sme sa išli s rodinou pokloniť k Ukrizovanemu. Dcéra má 4 roky, veľmi ju to zaujíma.😌