Môžu mať tmavovlasí rodičia blonďavé deti ?
Ahojte, viem hlupa otazka ,ale zaujima ma to 😁 ste niekto s manželom/partnerom tmavovlasí od prírody a máte blonďavé deti?
Ano, mam syna blondaka. Ja a jeho otec mame tmave,otec az cierne vlasy a hnede oci a syn ma blond a modre oci.
@natalisa
@yanni Ahoj Yanni, Natalisa podala obrazok, ktory naozaj ukazuje pravdepodobnosti zdedenia dominantnej (hnedej) ci recesivnej (modrej) alely genu zodpovedneho za farbu oci potomka.
V praxi, Ty mas trebars hlavne zelene oci, Tvoji rodicia modre. Kazdy Tvoj rodic je tiez dietatom inych dvoch rodicov. Ked si v tabulke pozries predposledny stlpec, kde vsade moze vyjst konecna farba oci modra, zistis, ze vo vsetkych pripadoch moznych roznych farieb oci Tvojich starych rodicov mozu mat Tvoji obaja rodicia modre oci. Pritom ale nesu aj recesivnu informaciu aj o zelenej farbe oci. Ta sa mohla teda naozaj u Teba prejavit , aj ked mas modrookych rodicov. Tato tabulka praveze rata aj s genetickou informaciou od starych rodicov. A skromne podotykam, je zostavena genetikmi, ktorymi sa touto disciplinou zaoberaju cely zivot a je vysledkom dlhorocneho skumania transmisie genov, nenakreslila si ju prispievatelka na kolene len tak z dlhej chvile, aby tu prudila diskusiu ;)
Ahoj, ak vies po anglicky, tak tu je skvela stranka o dedeni farby vlasov:
https://www.crigenetics.com/blog/do-you-get-you...
Ak nie, tak si vyhladas v obrazku, co prikladam, Tvoju a manzelovu farbu, kde Tvoju hladaj v kruzku (=zena), jeho farbu v stvorci (muz). Najdi si vazbu partnerstva, teda taku, z ktorrj riadok nizsie ustia deti a tam uvidis ake vsetky kombinacie farieb mozu (u akeho pohlavia) prevazit. Je ale aj vela ludi ako uz pisali baby vyssie, ktori sa narodia ako blondaci, ale v puberte im vlasy spigmentuju na tmavsie. To uvidis az na ich stuzkovej, ake budu mat realne vlasky 🙂
Hmm, podla tej tabulky mi museli dieta vymenit v porodnici, lebo otec ma modre oci, ja hnede a moje dieta zelene. Takze az taka vedecka tabulka to nebude 😉
@leuchtturm 🙂 Je to na zjednodusenie pre laicku verejnost. Farba oci podla poslednych studii nie je vysledkom jedneho jedineho genu ale plurality.
Ak zumies anglicky , tu je fajn vysvetlenie: Eye color is not an example of a simple genetic trait, and blue eyes are not determined by a recessive allele at one gene. Instead, eye color is determined by variation at several different genes and the interactions between them, and this makes it possible for two blue-eyed parents to have brown-eyed children.
Ta tabulka je indikativna, aby, koho (laika) velmi zaujima pravdepodovnost farby oci u deti, si vytvoril "citak", s akou pravdepodovnostou bude mat modrookeho/zelenookeho/hnedookeho potomka. Kazdopadne z nej vidis, co bude asi prevladat. Tie percenta su este k tomu zaokruhlene, takze aj v nule najdes realne za desatinnymi ciarkami nejaku pravdepodobnost. Je to vsak zanedbatene perce to. Inak, ak by si bola modrooka a tuzis po babatku zelenoockovi, obrst sa radsej na parnera modroocka alebo zelenoocka. S tmavookym pochodis s nizkou pravdepodovnostou. Vo Vasom pripade je to vzacne. Ale este aj u deti sa nakoniec moze vyprofilovat farba po puberte dodatocnou pigmentciou dohneda.

Syn spinavy blond (cim starsi tym tmavsi) a dcera zlatovlaska (nie blond, ale vyslovene zlate vlasy) Sestra detto, obaja hnedovlasi, deti blond.