Multi-kultúrne spolužitie po všetkých stránkach
Tato tema je urcena pre kazdeho a akukolvek temu suvisiacu so spoluzitim viacerych narodov - po politickej, ekonomickej, nabozenskej ci kulturnej stranke. Nech sa paci, pridavajte akekolvek prispevky pozitivne ci negativne, usmevne ci "na zaplakanie", glorifikujuce ci kriticke, vitane su napr. aj multikulturne recepty, vychovne metody atd. atd...
Jedine pravidlo (ja viem "medzi nami zenami je tazke ho dodrzat..." ) je ***ziadne urazanie, osocovanie a nadavanie***! -aj ked ma niekto opacny nazor ako VY 😎
@prasiatko30 samozrejme, ze za komunistov si len sem tam videla zahranicneho studenta,,, a aj o tom rozpravali vsetci,,, to nie je ako teraz, takze toto som mala na mysli,,,
@demo Akokeby ty si sa vsetkemu rozumela, zistila som uz par krat a stacilo mi,,,,
@alice Pises o veciach o ktorych nemozes mat ani paru, pokial nie si s takymito rodinami spriatelena, to bola pointa, takze neni o com...
@dalal Aspon niekto to pochopil ako mal 😀
@vevesh deti nemusia nic oznamovat az dospeli.ten zakon hovori jasne. aky otec neznymy? nie co si nepochopila v tom zakone. sa mi zda.-prepac mi,ale mne to pripada tak, ze raz pises tak, raz onak. akoby si hadala vyhovorku, ze vy ste ´´iny pripad´´. a pritom si neobjasnila aky
kto ta bude informovat? a preco by mal? mate vy uz pre deti platne nemecke obcianstvo? maju nemecky pas`?
a ked sme uz pri tom, radaby som sa spytala ine,ak dovolis. ty ked cestujes s detmi ,aky pas predkladas u deti? ty si sk narodnosti, tvoj muz neviem akej/iranskej ?/adeti beries na pas aky? nemecky , ci slovensky? ci aky?a nemas s tym ziadne problym? zaujima mato z praktickej stranky .tak sa pytam.
a koho budu informovat prosim ta? podla zakona az plnolete byvale deti maju sami povinnoost deklarovat, ze si chcu ponechat nadalej obcianstvo de. takze kto ta bude o com informovat? to ako vas rodicov KTO? jugensamt? ci kto teraz by vas informoval o zmene zakona? o zmene legiislativy? ci ako si to vlastne myslela?
ja som pokladala tuto debatu uz za uzatvorenu. ,ale vzhadom na to co pises, ma toto zaujima. 😉
@alice107 Kde sklzavam, ze si ti dovolim oponovat,,, pises o detoch pred spanim ako je to u moslimskych rodinach a ked ti niekto napise, ze ma osobnu skusenost, ktora tebe chyba, ze neni sa teda o com s tebou debatovat, pekne a slusne, tak stale kontrujes, naco to robis, ved bez tvojich osobnych skusenosti ja nie som na tvoje dohady zvedava,,, a este to opises ako fakt,,, domienky a fakt? Takze povazujem nasu debatu za uzavretu, kedze na dohady ja osobne zvedava nie som,,,
A to teraz bez vysmechu, ale uz prilis casto si tu napisala pravnicke prestrelky, zle legislativne vyrazy, dokonca si si vymyslela nejake zakony, aby si mohla kontrovat,,, takze akosi velmi tapas na pravnicku,,, to je moj postreh a nie urazka a ten si povedat mozem!
@erjona ty nehovor za nikoho, si hovorca danej pisatelky? a ako som pisala, ak mas nieco, debatuj kultivovane.
ak mas problem spochopenim ci vobec akceptaciou formy /tebe zdajuceho sa/ odborneho vyjadrovanioa, tak to napis tomu, kto tzo pise.ale do ip.
inak, ak forma je kultivovana, nie je zakazane podla ziadnych pravidiel vyjadrovat sa v intenciach nie mozno beznej jazykovej formy. mozno nevies, ale pravnici sa takto vyjadruju aj v sukromi.
ak niecomu nerozumies, kludne sa spytaj, alebo neraguj na to proste.
takze tolko k danej veci.
dufam, ze si pochopila a vratis sa k teme a hlavne forme pisania , ktory nema za ucel vyvolavat ataky ci ine podobne situacie na fore., 8-
ja mam zaujem na normalnej debate o danej teme.je to zaujimavea vobec ma nezaujima sukromie ineho.ale ked niekto chce popriet ci dokazat , ze jeho pripad je ´´iny´´. tak nema inu moznost len napisat, z akych dovodov je ten pripad iny. a tym samozrejme odhalit musi aj z coho to premeni.
pochopila si? inak, neviem, co sa ty vobec ohradzujes?. teba sa to netyka.s tebou som o tom neviedla dialog o otazke z tvojho zivota. 😕
je na pisatelke, co napise co nie. podla toho samozrejme bude ale aj chapana je doveryhodnost co sa tyka argumentacie. ja beriem jedno aj druhe.
takze tolko ktomu.
@alice107 ja nemam problem citat s porozumenim v nj...- parafrazovane bod 4.1 upravuje skutocnost, ak stoji v rodnom liste otec neznamy ( dovodov moze byt x- napr. Neuznanie otcovstva alebo ak dotycna nevie, kto je otcom. A pod..)- tak deti nadobudaju nemecke obcianstvo pokial sa "situacia " nevyjasni...v pripade, ze matka je inej narodnosti, dieta sa musi do 23.r. Zivota rozhodnut ake chce obcianstvo...
To, preco sme iny pripad, nebudem verejne rozoberat - jednoducho Nasa situacia nie je zatial v zakone osetrena,preto je mozne trojite obcianstvo v nasom pripade....
Na urade pri vybavovani obcianstva maju pri viacnasobnom obcianstve zalozene "Akte "- a podpisujes aj urcite Formulare, ze taka skutocnost nastala - a pripad od pripadu su ine okolnosti aj podmienky udelenia - v nasom pripade nas bude informovat nas krajsky urad, ak sa zmeni legislativa v neprospech ( Cize napr. Upravia zakon, ze bude mozne len jedine obcianstvo alebo len dvojite atd., aby v pripade nutnosti sa podnikli urcite kroky..)
Deti maju samozrejme nemecky pas, na kt. Aj cestuju...
Ostatne su ulozene " na polici v hrnci "..a preco by s tym mal mat niekto problem?!? Vsak na hranicnych priechodoch pozeraju platnost pasu a nepytaju sa ta,ci nemas este aj dalsie.. ( Bdw. Ak aj mas, ich do toho nic..) 😉
@vevesh a jasne, je tvojim pravom sukromie si nechat pre seba. v tejto debate neslo o to, ci tvoje deti maju teraz 3 obcianstva ked su malolete.
ale moja otazka debata obola o inom. o tom, ze zakon toto vlastne nepripusta. ale u dospelych. takze je to osetrene tym , kedy trba deklarovat, ake obcianstvo si uz byvale dieta zvoli.
takze predmetom debaty bolo to, co ty nazyvas ´´ na polici v hrnci´´. 🙂 takze sme dobrali predsa k vysledku. 😎
som ozaj rada. dik za debatu a za hoci odpoved, ktora ohadom pasov nic mi vlastne nepovedala o tom,a ke to je cestovat s detmi, co nemaju rovnaky pas ako matka.le aj tak este raz dik.
@alice107 nie tento paragraf sa nas netyka, a vo vseobecnosti plati, ze vo vacsine pripadov si dieta v dospelosti musi vybrat - ale su urcite vynimky, kedy zakon povoluje dvojite resp. Trojite aj v dospelosti...
A cestovanie s rozdielnymi pasmi vobec nie je problem, kedze vsetci mame rovnake priezvisko... Mam znamych, kde deti aj rodicia maju kazdy ine meno aj Pasy rozdielne a nikto nikdy zatial nemal problem.. V com vidis problem ty konkretne..?
@erjona arabské deti, kt. som poznala ponocovali, či v UK, vo Francúzsku, či v Alžíri, Tunise. i Turecké. Nevedeli pochopiť, prečo naše deti chodievali spať skôr. Dokonca som poznala chlapca zo zmiešaného manželstva, kt. v škole "zaspával".
@alice107 To, že majú iný biorytmus v ich krajinách je dané i podnebím. Cez deň horúco... Preto poobedňajšie siesty u južanských národov. Ale súhlasím s tebou, že i keď je to náročné zmeniť štýl života, mali by sa prispôsobiť i v tomto okoliu. A dá sa to, v koľkých zamestnaniach sú nočné, "kolotoče", atď. a ľudia sa zariadia podľa toho. Preto nevidím dôvod, prečo by sa časom nemohli prispôsobiť i s tým ponocovaním detí. Na druhej strane súhlasím s erjonou, že to závisí od rodičov, ale tí musia byť - použijem komunistický výraz "uvedomelí"
http://www.sme.sk/c/7338767/sef-protokolu-bruse...
dobre urobil.., aj ked je katarska princezna musi dodrziavat eu zakony!
@eva8 myslim ze to bola reakcia na priznanie Aluce:
...a mozem sa spytat este,ako si da vlastne zoznamila spriatelila s tou rodinou?ja zijem v de roky,ale este som so ziadnou rodinou s tej i kultury nikdy sukromne v styku nebola. ako vychdzate na zaklade predpokladam roznej mentality? jeto zaujimava informacia pre mna, , pretoze mas priame skusenosti ... 😉
@dalal my nie sme na sude ale na fore.takze ja som sa k nicomu nepriznavala, ale konstatovala skutocnost ,ako ju vidam . na zaklade tychto ich reakcii /niektore maju rovnake crty ,ako by ich jedna matka mala v istych situaciach/ som dospela k nazoru, ze mentalita tych ludi je mi cudzia. takze osobne priatelstva by neboli mozne medzi nami. tie rodiny co som videla profesne /aj v ramci charity/ funguju tak ako opisala
@eva8 co sa tyka alzirska. muz je ´´macho´´ a zena sa musi podriadit.no, a toto spravanie sa som videla neraz aj na sudoch. ked muzi z tej kultury nechceli akceptovat v ulohe sudcu zenu. a nevidela som jedineho, ktory by to schvaloval.ci vzdelany, ci nie.
no ako by som mohl mat za priatela niekoho s takymi postojmi? a tu istu skusenost mam z uni.na stazi boli nuzi -doktoranti z moslimskej krajiny. prednasajuca docentka bola pre nich skor ´´urazkou´´. a tu prichadzame k ich mentalite evi, kto neche pochopit, tomu je zvytocne nieco vysvetlovat. 🙂 .
ak prislo k stretu nazorov a nedokazali argumentovat /vzdy rovnaky scenar, ci doktorant, , lekar ci predavac v kebabe/urazili sa, znervozneli , aj agresivitu prejavili. ked doslo k sankciam, , bud sa vyhrazat zacali,alebo oznacili nas vsetkych za rasistov.
no a to iste ked ide o charitu ci inu pomoc pre tie rodiny.akonahle nie je tak,ako oni chcu, tak je zle.
a toto chovanie muzov ale aj zien co sa tyka tej agresivity , neschopnosti pre nedostatku argumentacie sa ovladat robi tieto etnika pre mna neprjatelne k osobnym kontaktom. pretoze som nevidela jedinineho takeho muza a jedinu zenu/aj velmi vzdelanu/ ktora by mi mentalitou vyhovovala. zdvorili su len na zaciatku.aj sa usmievaju.ale najmensi nesuhlas ci nesulad s ich mienkou, a je po zdvorilosti.
na takyto ´´cirkus´´ v spravani ja nie som. prfesne sa nevyhnem styku snimi. ale sukromne potrebu styku ci priatelstva nemam .
ja len nechapem, preco to niekoho irituje a stale ma potrebu o tom debatovat.
mn je srdecne jedno, ci niekto s nimi styky priatelske ci rodinne pestuje. ak mu to vyhovuje, je to o..k aj som to uz viackrat napisala. 😎
@alice107 predsa slovo priznat (si) nie je pouzivane len v suvislosti so sudom... priznala si nedostatok osobnych skusenosti s moslimami v zmysle blizsieho kontaktu.. myslim ze tato formulacia je gramaticky spravna... myslim ze sme si postoje vysvetlili... ty mas svoje pracovne ( len) skusenosti, ja svoje pracovne aj osobne skusenosti a na zaklade toho mame rozny nazor.
pre vsetky osoby ktore si myslia ze moslimovia su hordou nevzdelanych idiotov:
Iranian mathematician Maryam Mirzakhani has become the first woman to ever win the Fields Medal -- known as the "Nobel Prize of mathematics" -- since the award was established in 1936. The Stanford mathematics professor was awarded the prestigious honor for her contributions to the fields of geometry and dynamical systems.
In Quanta Magazine, Mirzakhani describes how she decided from a young age that she wanted to do something great with her life. As a young child, she loved reading and would tell herself stories about the adventures of a remarkable girl who would travel the world, become mayor, and perform incredible feats. She was inspired by female role models such as Marie Curie and Helen Keller and had hopes of one day becoming a writer.
Her ambitions changed in middle school when she first discovered her aptitude for math with the help of a supportive teacher. By the time she reached high school, Mirzakhani made Iran's International Mathematical Olympiad team -- a first for a girl. She won gold medals two years in a row and became the first Iranian student to achieve a perfect score her second year. She says the challenge of the competitions helped deepen her love of mathematics. "You have to spend some energy and effort to see the beauty of math," she explained.
After attending college in Iran, she went on to graduate school at Harvard University where she became fascinated by hyperbolic geometry. This interest inspired much of her early work which, according to Stanford News, involved "solving the decades-old problem of calculating the volumes of moduli spaces of curves on objects known as Riemann surfaces."
Now a professor of mathematics at Stanford, Mirzakhani is honored to be the first female recipient of the Fields Medal. She told Stanford News, "This is a great honor. I will be happy if it encourages young female scientists and mathematicians." And, she believes that there will be many more women honored in the future because “there are really many great female mathematicians doing great things."

@alice107 kde som napisala, ze zakon nema pododstavce,alebo ze o nich neviem.. ?? Ja som velmi dobre pochopila na co si ty mierila, Lenze tieto body celkovo sa nas netykaju... Bdw. 4.1- pojednava situaciu, ked je otec neznamy a 4.2- ked je dieta najdene na uzemi de...
A co sa tyka sucasnej upravy - ak ju ponechaju v takomto stave, ako je dnes - tak deti nemusia nic oznamovat, nic rozhodovat,ostavaju im vsetky obcianstva ake maju teraz...( uz teraz je to zaznamenane na uradoch ako trojite podla naroku...- Cize v pripade zmeny zakona v neprospech deti a ich naroku nas budu okamzite kontaktovat... )