Multi-kultúrne spolužitie po všetkých stránkach
Tato tema je urcena pre kazdeho a akukolvek temu suvisiacu so spoluzitim viacerych narodov - po politickej, ekonomickej, nabozenskej ci kulturnej stranke. Nech sa paci, pridavajte akekolvek prispevky pozitivne ci negativne, usmevne ci "na zaplakanie", glorifikujuce ci kriticke, vitane su napr. aj multikulturne recepty, vychovne metody atd. atd...
Jedine pravidlo (ja viem "medzi nami zenami je tazke ho dodrzat..." ) je ***ziadne urazanie, osocovanie a nadavanie***! -aj ked ma niekto opacny nazor ako VY 😎
@vevesh ja viem francuzky. ale ty si nepochopila jedno. to cislo je cislo clanku z toho penal code. stale nechapes? no ,nemanzelske deti nemoziu mat status zapisania do rodinnej knihy. takze su ifinko nemanzelske v maroku. to ti ta pravnicka nepovedala? ine je to uz ofinko/vlastne bolo pred tymi nepokojmi/ v tunisku a prostitucia funguje v kazdom islamskom state. ale nie oficialne . su tam cudzinky , co to prevadzaju. filipuinky, tunisanky aine. v maroku marakesi je toho dost tiez.
a mylis sa , ak si zamienas saudi zakon s marockym. v saudi je to iste horsie.tam mozno zabit aj dceru, sestu. v maroku len manzelku v tomto pripade, co som pisala
noa , zalezi od pravneho poriadku krajiny. na sk napriklad su paragrafy a odstavce.
v maroku su clanky namiesto paragrafov.
takze ty si mi dala clanok isteho zakona. nie cislo zakona.
inak v maroku oficialne su zakony len v arabcine vydavane. nie vo fr.jazyku. a uz vobec nie publikovane cele znenia volne ne nete. ved tam je cenzura na nete . tam mi hned bolo divne,ako by si ty prsla na nte j zakonu vydanom v maroku . pretoze ja ma oficialne info , ze toto nemozu zistit ani na ambasade,ak by si ziadala, aby ti pomohli so zakonmi tam.vzdy ta odporucia na pravnika tamojsieho. maximalne ti daju zoznam pravnikov ,ak nejaky maju
takze je velke riziko pre kazdu europanku sa vydat do moslmskej krjiny, co tam zit.lebo nikdy nie je mozne 100% zaiatit jej prava
ajasne, ze tento clanok o ofinko zabiti nevernej zeny ti malekedy povie ak pravnik, ak tam ides ako bezna europanka a zaujimas sa o to. aj ked si ho najmes, tak je to riziko. leno nemas paky /ak nema kancelariu v eu/ ho zalovat. ci nejako posatihnut
takze ja radim kazdej opatrnost .
takze darmo sa bude nejak a europaka dusovat, ze maroko ma pr.system co zohladnuje prava zien . je to moslimska krajina , kde platia ustanovenia sarie v istych pripadoch a prax sudcov stale je naklonena aj v pripadoch okliestenych prav oficialnych pre zeny ju v pravnej praxi nevyuzivat.
@kararinka a ty si ten laik predpokladam. no, tak sa smej. ale na sebe . prepac mi,. nedokazes ani rozlisit problem v nimania clanku a cisla zakona. takze skor,ako sa budes vyjadrovat ku mne, tak skus porozmyslat, co si nepochopila. a je toho vela ako vidim.
k prave preberanej teme sa konkrfetne vyjadrit svojimi skusensotami ci vedomostami nevies. to nie je ale na smiech. to je velmi smutne.
@alice107 Vela profesii sa dotyka urcita oblast prava, ktoru dotycny musi ovladat. Ovladam oblast prava aj medzinarodneho do tej miery, do akej sa mojej profesie dotyka. Keby si pracovala ako pravnicka, ako tvrdis, dokonca tvrdis, ze presne v oblasti ktorej sa diskusia dotyka, by ti profesionalna hrdost nedovolila sa vyjadrovat na zaklade agentury JBP.
Daju sa ziskat informacie z marockej ambasady, mozno zavisi ake mas pracovne kontakty. Viem o konkretnom pripade z mojho okolia, ked mu marocka ambasada pomohla viackrat, najprv s vyvozom historickej cennosti z Maroka a potom aj v oblasti rodinneho prava.
@alice107 ja zasnem....taky slovno-myslienkovy gulas je len tebe vlastny- a co vsetko nedomotas,len aby to padlo do tvojej rovnice pocernejsi =moslim =neprisposobivy nepriatel....
v maroku neplati a ani nikdy neplatila saria!!!! 😕 😕 😕
znevyhodnovanie zien pochadza z kolonizatorskych cias - netreba zabudat, ze napr. zena v eu tiez nemohla podla zakona dedit do cca. 1945, vydat sa za koho chcela, alebo volit/ pracovat do 60-80 tych rokov alebo len so suhlasom muza....
Vyvoj jednoducho trva -
napr. Taki nemci boli pri historickych revoluciach vzdy 20-50 rokov pozadu -tak urcite veci jednoducho trvaju, dokym sa uskutocnia - prevrat myslenia nie je jednodnova zalezitost, ale jeden - az viacgeneracna... 😎
@kararinka je rozdiel ak si advokatka , ktora ma skusky advokatske a posobi oblasti urcvitejo pravneho odboru, a ine je laik, ktory nema pravne vzdelanie, neposbi ako odvokat, sudca ci prkurator.a e nema na to prislusne skusky aprax v odbore.
to, ze ty ako laik/bez pravnbeho vzdelania/ si precitas medzinarodne pravo/mimochodom ake ma s na mysli? pretoze to, co ty pises je siroky pojem.) neznamena, ze dokazes ho apilikovat v praxi a davat rady.
ja na tozdiel od tvojich sprostredkovanych skusensoti ma ako odbornik vlastne pracovne skusnosti s ambasadami roznych karjin.a preto viem,ake pravomoci a moznosti maju v´´pomoci´´ svojim obcanom. takze ani jedna ambasada ti neda pravne rady z krajiny, kde posbi.moze ti maximalne zohnat listinu a d odiporucit advokata z krajiny, kde posobi.
neviem, aku konkretnu pomoic mas na mysli, ze niekto z tvojho okolia dostal.nekonkretizovala si to.ale urcite t onenbola pravna pomoc advokatska. ambasady nie su advokatske kancelarie,ani socialne ustavy. tam podla zakona mnozu svojmu obcanovi pomoc len vramci zakona. a nie radou pravnou.
takze naposledy /pretoze toto co mi pises a o com si zacala debatu nepatri k teme/, ty ako laik nemozes posudit vedomosati ci prac nejakeho odbornika pravnika.
ano,ambasady odpoviedia aj podla toho,kto to je. vlastne nie ,kto to je.ale ako sa prezentuje,akeu otazku sa pyta, aku pomoc ziada aocakava cize ja mam len velmi kladne skusensoti s nimi vsade, kde sa na ambasady obratim.
pretoze ja viem, ake kompetencie maju, aku oku pomc mozem ocakavat akonzultovat.
ale ver mi, ze ked zajtra sa obratis na marocku ambasadu s tym,ze ches vediet isty paragraf ci zakon z ich krajiny,tak ti ziaden kontakt nepomoze.no mozno v korumpovatelnej autokratickej krajine ano,ak si bohaty muz zvyznamnej rodiny/. a odkazu ta na advokata z ich krajiny.
takze ty sa neodvolavaj pri dokazovani mi , ze nemam pravdu na niekoo ineho skusenosti,ale na tie vlastne, ak ich mas. azbytocne budes spochybnovat moju odbornost. tak len lahko poznam , ci niekto ozaj je na urvni, ci nie.tym ,ze vie,ze spochybnovat odbornost ineho, ked sm ju uplny nonsens
to akoby si spochybnovala postup lekara pr operacii a pritom ani nemas tusenie, o com ta oparacia je.
pochopila si ma?
som ozaj zvedava a rada podebatujem aj o tom ´´ medzinarodnom prave´´,ked konkretizujes, co tym vlastne myslis. 😉o ak medzinarodne pravo konkretne ide? mal by si vediet, ak sa tym zaoberas/hoci ako nepravnik nepriamo/, na co sa pytam. 😉
toko k tomu prispevku, ktorym si zacala debatu.
a teraz prosim ma oslovuj uz len v suvislosti s temou. cize ak mas nejake prakticke poznatky ci skusensti z s mosliskym pravom , ci kulturou priamo.
zelam pekny den.
@zuzkaanicka 😀 😀 😀 😀 😀
presna diagnoza... trefa do cierneho
@alice107
1. v maroku neexistuje rodinna kniha!!- to je vlastne iba v nemecku, kde si v urcitych veciach potrpia na trojgeneracny povod - zostatok hitlera 😎
2. Vo vacsine moslimskych statoch neexistuju VOBEC nemanzelske deti - podmienene moralkou spolocnosti - ich existencia v maroku poukazuje na umiernenu / volnejsiu spolocensku politiku! - Bdw. Nevera manzelky vobec nie je opatrena zakonom v maroku! - a co nie je zakazane, je defacto povolene a nepotrestatelne.. -takze neexistuje, ze muz moze beztrestne zenu zabit..
3. Chlap NIKDY nesmie zabit manzelku beztrestne -
o com som ja rozpravala bolo, ze existovala klucka v zakone 475, ze pri znasilneni bola moznost, ked si ju zoberie, nebude potrestany- tento zakon je uz zruseny
4.maroko ma cislovany nedeleny trestny poriadok - takze v tomto pripade cislo = zakon= paragraf = clanok (synonyma, kt. Maju v tomto pripade rovnaku vypovednu hodnotu) - neanalyzuj preklad- nie si prekladatelka
5. Prvych 110 clankov ustava su priamo na oficialnych strankach maroka - co sa tyka zakonika - je to oficialna zbierka zakonov krajiny - kazdy ma Info pristupne pokial rozumie jazyku - v maroku su oficialne arabcina a frsncuzstina a v tychto jazykoch aj zakony najdes - kto vie,ten vie, ten sa dostane tam kde chce...
6. Na ambasade nepracuju pravnici ale prislusnici diplomatickych sluzieb, takze je jasne, ze v pripade pravnych problemov ta poslu k expertom - pravnikom ( vsak si len zober slovenske ambasady a ich pracovnikov... 🙄 🙄 🙄 - Cest vynimkam..)
7.nikdy nie je mozne zaistit prava cudzinca v cudzej zemi - tak to plati pre nemca v usa, Kanadana v Peru,eskimaka v cine ci slovenka/europanky v maroku.. - Tohto fakt si ma byt vedomy kazdy jedinec pred opustenim ""rodnej hrudy"
8, Sudcovia v maroku su taki isty ako na svk, de ci tramtarii - vsetci su viazany oficialnym zakonom, ale maju priestor aj na vynimky podmienene ich vvlastnym presvedcenim - ci uz politickym, moralnym alebo nabozenskym.. 😎
@dalal 😀 😀 hehe za marockeho kolegu by si to ziadalo viac vykricnikov. Tomuto by som povedala win-win situacia, bud to v zakone je a to dokazuje, ze ziadny pokrok sa v moslimskych krajinach nedeje alebo to v zakone nie a to zas len dokazuje, ze tym "pocernejsim" sa neda verit a ziaden pokrok sa v moslimskych krajinach nedeje.
@alice107 Ked budem mat potrebu debatovat v mojom obore urobim tak na odbornom fore ;). Jednalo sa o archeologicky vyskum na uzemi Maroka a potom prenesenie vyskumneho objektu z Maroka na dalsie skumanie, bolo to velmi tazke vybavit a ambasada mu pomohla nakontaktovat konkretne institucie. Potom na zaklade predchadzajucej spoluprace, ked sa chcel zenit s priatelkou s Maroka, nemal problem dostat sa k presnym zakonom, ktore sa ich tykali. Nevravim, ze je to standardna situacia a mas pravdu nemam skusenosti s tym, ci by poskytli tie zakony hocikomu inemu, ani ci sa daju ziskat inou cestou.
@dalal prosim Ta, ake srdce? 😝 😀
@zuzkaanicka 😀 😀 mozno vtedy este mala.... ktovie.... 😝 😝
@dalal no, Ty si lekarka, Ty vies lepsie, ci je to mozne 😅
@zuzkaanicka hahaha 👍👍👍
@eva8 ide o to evi ze ty poznas jedneho ktory neprisiel... ale videla si tam niekde domovy dochodcov? neoslo skor o vynimku a vacsina starsich je zaopatrena doma kde sa k nim spravaju k respektom ? na rozdiel od SR
pravdaze ma alice v niecom pravdu... ale zivseobecnovanie na cele narody proste neobstoji a nie je pravdive.
napíšem neskôr, večer, alebo zajtra. bežím do školy
@eva8 jasne ze nevidela lebo neexistuju.... nikto si tam nedovoli strcit rodica do starobinca alebo dieta do decaku... ked tas strasne bojujeme proti hadam by sme spomenuli aj dobre veci... co sa daju od nich naucit..
ci na sr respektuju starsich... ako kto... podla poctu starobincov hmm.... to je ale na inu debatu a nie je to len specifikum SR ale zapadnej europy.... akurat som tu videla babku s 10 detmi aj tak skoncila v nursing home... jasne ze musela predat svoj dom aby NH zaplatila
@dalal to čo píše аlicа o moslimskej rodine je vo veľkej čаsti prаvdа. аle prečo nereаguješ nа to v tej téme, kde sа o tom píše? Poznám synа, kt. rešpektuje mаtku po smrti svojho otcа, no len čo sа týkа domácnosti а sobášov. Poznám synа, kt. po dosiаhnutí určitého veku "prevzаl velenie", i nаd sestrou, kt. ho spolu s mаmou vychovаlа. Nepoznám rodinu, kde by výhrаdné právo mаlа ženа, poznám rodiny, kde výhrаdné právo má muž. Poznám ľudí nа Slovensku, kt. si stаrobinec vybrаli dobrovoľne sаmi. Poznám moslimа, kt. sа príklаdne stаrаl o otcа, poznám moslimа, kt. neprišiel аni k smrteľnej posteli otcа. Ľudiа а možnosti sú rôzne, tаk аko аj príčiny а dôsledky správаniа sа.
Včera o 12:42
to je príspevok, s kt. som začala včera diskusiu, moje názory na rešpekt sú v tej druhej diskusii o politike.
alica zovšeobecňuje, ty píšeš o starostlivosti o starších a domovoch dôchodcov. niekedy napíšem príbeh z "druhej ruky".
ešte možno, vybrala si z môjho príspevku to negatívne. ja nechávam, nech si názor utvorí každý sám.
už musím ísť, pekný deň
@kararinka prsne si to teraz napisala. ambasada pomohla dotycnemu kontaktovat iste institucie. presne to som pisla aj ja. ze nie pravnu pomoc, ale nadviazat kontakty. ci uz na pravnikov, ci dat adresu ci kontakt na ine institucie.
mne sa zda, ze ty akoby si nechela citat aporozumiet obsahu.
@vevesh v prvom rade miesas rozne fakty dokopy. v maroku existuje rodinna kniha. tam sa musi zapisat kazda manzelka a deti daneho manzela.
ustava je iny pravny akt/vasej pravnej sily/ ako zakonniky. ustavu/ vanatky je mozno na nete ziskat. ale nie uplne znenie a a original.
ano, aj v maroku maju cisla zakonov. ale delene na clanky
no , to co si pissla, ze si ju mapotom vziat po znasilneni ak aj bolo zrusene, tak to nema nic polcne stym, ze vinna je podla nich vzdy ta zena. ak si ju nevezme, tak ta zena je vystavena opvrhnutiu rodiny aj spolcnosti. arodina sa postara o jej potrestanie
ja som ale pisala o inom. ze ak tu zenu znasilni nejaky muz, tak tazko bud preukazovat, ze bola znasilnena. nie jetam take prvne dokozove bremeno ako na sk ci v eu pr.systeme. takze ta zena enam moznos tvobec preujazat, ze bola znasilnena. naopak, rodina aj policia ju tpaci,aby to dovolala.av prxi ak vobec ide na policiu, tak to aj odvola.
ako som pisla, manzelku nemozno vobec znasilnit. toto oni nepoznaju vpr. systeme.
a uplne nemas pravdu. v tom, ze v moslimskych krajinach existuju NEMANZELSKE DETI. aj moho sloveniek ich ma s tymi muzmi z moslimskych krajin.ti arabi plodia deti kade chodia s roznymi zenami. a nestaraju sa o nejaku moralku. nevidela som araba, co by mal nejaky moralany status. 😀 moze predsa mat viac manzeliek a milenky podla l sarie a koranu.o akom moralanom statuse teda ty pises? tom euroskom? ci o tom podla islamu?
v maroku ale nemanzeseke deti a nemozu byt ofinko uznane. . ak ich ma ten muz s moslimkou , tak ta je vystavena verejnej potupe a.aj ked nie je uz za to potrestana väzenim ofinko v maroku, tak rodina sa postara o potrestanie. to mi ver. ak ako vydata spacha cudzolozstvo , moze byt ´´potrestana´´ bitim aj zabitim.a a dieta v praxi zabija rodina tirez, zvycajne tiez, ak ho ma s milencom a muz sa to dozvie. cudzolostvo zien sa tresata vmaroku velmi prisne.nie su oni vobec morlani podla nasho sposbu nazerania na moralku. co alahh nevidi, to je o.k. a ked ma decko hlavne snemoslimkou , tak si ztoho ani jedne nerobi nic. vezme si len tu, co mu prnesie nejaku vyhodu.
okrem turecka a v minulosati aj tunisu/kde teraz je chaos /, su deti v moslmskych krajinach delene na MANZELSKE a NEMANZELSKE.
v tunise napriklad ale boli uz nemanzelske deti dane na uroven manzelskych. ak to otec uznal. pretozesa zena velmi tazko maoha v ich systeme pravnom urcenia otcovstva.
takze ak uznal, tak tie deti mal zapisane v rodinnej knihe/tunis to ma tiez, mal?/a mali prava ako manzelske
a v turecku oficialne to iste.ale len aficialne. v prxi je to ine.
ale ozaj vkazodom moslimskom state len na papieri. mas ty vobec ponatia,ako v takom moslimskom state funguje masineria justicie? ako tazko sa zeny domahaju aj tych okliestenych malo prav, co maju za zakona zvycajne v rodinnom prave /okrem turecka/ zamorenom sariou?
uradnym jazykom je v maroku arabcina a v tej su zakony vydavane,. je v istych veciach mozne uradne sa dohovorit aj francuzky, ale nie na sudoch, ani zakony nie su vydavane v tom jazyku.
na ambasadach nepracuju pravnici. jasne, ze nie. su tam diplomati, matriicni uradnici, vojenski pridelenci.
tam nemas narok adostat pravnu radu.ani pomc ,aku hupe europanky , co sa vydavaju za muzov inej kultury casto ziadaju od ambasad. aby im poskytli pomoc v pripade , ked ich manzel ich tyra, /to si myslia ony, lebo nepoznaju casto zakonodarstvo prslusnej moslimskej krajiny/. ale on ich netyras, on len uplatnuje na nich svoje zakonne prvo manzela.
v com s tebou suhlasim je ze cudzinec zvycajne nevie ake ma prava a povinnosti/ja dodavam/ v krajine, kde sa rozhodne zit.
ale v krajinach s demokratickym pravnym poriadkom si toto moze vsetko pred prichodom do krajiny zistit legalne. ci uz sam/nenete ak ovlada rec su vsetky zakony vzbierke zakonov/,alebo moze vyhadat prvnika z tej krajiny ai nformovat sa o vsetkom.
v MOSLIMSKYCH krajinach je autokraticky rezim, plati tam zakon saria /niekd eviac , niekde menej/, je to ina kultury, mentalita ludi a a polocneske vnimamie moralky ine.
to si nezistila v krajine odkial pochadza tvoj muz? co je to za krajinu?
kazda ambasada ci eurady v eu povedia europanom ci europankam , co chcu zit v takej krajine ahlavne si vztiat partnera z takej krjiny, ze NIE je moznost zistit ziadnr pravdive udaje o,ktore by prava europana tam zabezpecili.ani tych zien, co si beru muza odtial. ani v pripade, ze pre sobas donesie potvrdenie z ministerstva, ze je nezenaty. pretoze v tych krajinach nie je mozne to overit. pretoze nie su s nimi podpisane ziadne dohody o uznavani ci overovani dokladov
takze riziiko , co taka zena podstupuje , je vasoke. poznam pripady, ked zena zistila aj napriek jemu predlozenym dokladom z minstestva o je sposobilosti uzatvorit manzelstvo , ze jej zenaty. a ze bol aj pred ich uzatvorenim nanzelstva
a bol to tiez aj muz z maroka neraz.
ty ako vies, aki su sudcovia v maroku? videla si nejak sudny spor, co by rohodovali co rozhodli? na ja som videla. a teda ti poviem, ze ich konanie je uplne diametralne odlisne od ich slovenskych kolegov.
a vies preco? halvne preto, ze obe krajiny maju iny pravny system, iny sposb nazerania na zivitne hodnoty, inu mora lku panujucu v spolocnosti a pod.
videla som pripady, ked europanka uz 4 rok caka na rohodnutie marockeho sudu o zvereni deti do starostlivosti. tam sa nedovala ziadneho prava , ak ide o prietahy vo veci.. a to vo veci zverenia deti!!! zili vmaroku, a otec jej ich vzal. lebo vraj ich vychovava v krestanskej viere.
a toto je dost bezne v kazdej moslimskej krajine takto. skus sa sudit v maroku , ci inej moslimskej krajine. apotom sem napis, svoje postrehy.ci sa sudcovia podbaju tim z sk ci inej eu krajiny svojim postojom, prvnym rophodnitim a aplikacoiu pravnych noriem.
vies, takto by sme mohli polemizovat velmi dlho. ja len jedno na to ti este napisem chod zit do krajiny svojho muza, vezmi tam deti, a o par rokov zivota tam napis svoje porovnanie pravneho systemu, moralky a celkoveho bezneho zivota rodiny tam a tu.
skus pravny system moslimskej krajiny na sebe, ci ak by si mal pracu, kde sa s tym stretnes. ´v praxi. a potom porovname. ako je to na sk , ako v moslimskych krjinach pre teba ako zenu a pre tvoje deti/hlavne dievca/ ak ho mas.
bolo by velmi zaujimave pre mna potom citat to tvoje porovnanie.ale z praktickeho zivota.
.
@alice107ja som prvu udalost uviedla skor ako vysvetlenie preco vznikli nadstandardne vztahy s ambasadou. V druhom pripade, mu bolo poradene v rodinnom prave, presne v ktorom zakone maju hladat co potrebovali a boli im poskytnute aj clanky zakona, ktore sa ich tykali. Najprv som si myslela, ze je to standardna situacia a poskytnu zakony a radu, nie pravnu pomoc, kazdemu. Na zaklade tvojho tvrdenia mozem predpokladat, ze nie.
Neviem ci prave Slovensko je dobry priklad, na to kde sa nedeju prietahy v sudnom konani. Tahanice o zverenie dietata, ked su rodicia prislusnikmi inych statov, su aj v ramci EU zdlhave ak niektora strana kladie prekazky. Tu mas priklad medzi Ceskom a Slovenskom, aj s dokumentami : http://otakarzatrepalek.sweb.cz/prehled.html , http://otakarzatrepalek.sweb.cz Aj ked vo vela veciach nesuhlasim s konanim otca, lebo patri medzi chrapunov, ktory si najdu milenku, kym je matka na materskej dovolenke a aj v sucastnosti, co sledujem tento pripad rata kazdy cent,ktory by siel na jeho syna. Napriek tomu ho lutujem, ze sa jeho pripad natahuje uz stvrty rok.
klobuk dolu pred tymto zurnalistom ....

Davno som tu nebola, ale davno som sa tak nepobavila ako dnes. Takze "pravnicka" alice107 sa vyjadruje tak vagne, ze nielenze nevie odsek zakona, ale ani zakon, v ktorom sa nachadza jej tvrdenie najprv neuvedie. A potom bude "pravnicka" niekoho zalovat na zaklade prekopirovaneho textu na MK.
@alice107 prosim ta nedaj sa vysmiat, ako ty chces debatovat o odbornych veciach, ked ani laikom nevies dat uspokojivu odpoved, penal code si mozes vyzdvihnut na marockej ambasade