icon

Multi-kultúrne spolužitie po všetkých stránkach

vevesh
30. júl 2014

Tato tema je urcena pre kazdeho a akukolvek temu suvisiacu so spoluzitim viacerych narodov - po politickej, ekonomickej, nabozenskej ci kulturnej stranke. Nech sa paci, pridavajte akekolvek prispevky pozitivne ci negativne, usmevne ci "na zaplakanie", glorifikujuce ci kriticke, vitane su napr. aj multikulturne recepty, vychovne metody atd. atd...
Jedine pravidlo (ja viem "medzi nami zenami je tazke ho dodrzat..." ) je ***ziadne urazanie, osocovanie a nadavanie***! -aj ked ma niekto opacny nazor ako VY 😎

canerko
21. nov 2014

@alice107 Mozem poprosit clenok zakonu,paragraf alebo nejaku studiu na zaklade coho je nepodavanie bravcoveho masa trestny cin?!?Vyzera ze v Pezinku dosli ukludnovacie prostredky 😝 Fanatizmus,obmedzenost a sucharstvo je naozaj tazka dg.

mariuskaa
21. nov 2014

Pokial sa nemýlim @canerko sa presťahovala do Turecka co je štát demokraticky.
No Európa je trosku primitivnejsia (rozumej jednoduchšia ) v takýchto otázkach.
V USA každý každému vyjde v ústrety a nikto sa nad ničím nepozastavuje.
Ked mame party doma a to sme mali aj 100 ľudí a ľudia z rôznych kultúr ...
Je samozrejme ze ponúkané jedlo je "z každého nieco".
A mna to neobťažuje.
Kamoska indka je vegetarianka jej manžel nie je ani deti. Oni jedia vsetko.
Ale mam ďalšiu vegetarianku kamosku ktorá neje korenovu zeleninu - nejaká "odnož" budhistov.
Čiže jedlo musi byt pripravené bez cesnaku/mrkvy/cibuly... To uz je horšie.
Samozrejme teraz nehovorím o strave v škole.

Ale skúsim aj to. Niektorí z vás nechápete lebo ste nezažili. Preto vsetko ine sa Vám zda zvláštne, cudne s neprípustné. Nedajbože aby niekto mal nejaké ine alergie alebo požiadavky.
U nás v škôlke deti su alergické orechy, mlieko, jahody, lepok.../vegetsrianske/veganske/rôzne nabozeske obmedzenia a nikto nic. Tu to ani cudne nie je.
Jedno dievčatko bola alergická na vsetko ta si nosila len z domu.
Proste ked su kultúry poprepajane a žijú spolu pekne každý každého rešpektuje.
V USA su všetci imigranti. Takze neni sa co čudovať ze ľudia su ini a inak rozmýšľajú ako na SK kde je 98% bielych a populárne su len 2 náboženstva.

mariuskaa
21. nov 2014

Ked som hovorila o Európe myslela som bielu Európu.
Samozrejme tam kde sa to kultúrne mieša sa aj viac rešpektuje

alice107
21. nov 2014

eva8, evi, ja chapem , ze u teba konkretne islo o to, ze hoci si pokladala taky slub za smieny, predsa si ho v istom ohlade akceptovala.
ale mna prekvapilo nieco ine. je ine, ak bravcove mäsao dieta neje preto, ze ho nema rado. v tom pripade by som sa mu snazila vysvetlit, ze len vyvazena strava je zdrava
a ine je, ak pod tlakom nejakeho slubu aj ked ´´nepriamo zdovodneneho´´ si im nedala moznost si vybrat uz na prvom stupni. pretoze podla povodu z otcovej strany su moslimovia
ta stavicka bol len priklad , ako to potom funguje v praxi pri zakaze servirovania bravcoveho detom.
neviem ci chapes, co tym myslim. myslim tym to, ze ty velmi dobre vies, , ze je to nezmysel taka cela ideologia. ato, ze deti su podla zakonov otca deti a moslimovia nemeni nic na fakte, ze ta ideologia je nevghodna pre zivot v europe . a teda na sk tiez
takze fakt to nechapem, aku skutocnu pricinu si mala na to, ze si detom zakazala servirovat aj bravcove mäso. toto mi nie je jasne. 😉 ano, tvoja dcerka uz ma svoj pohlad na vec. co je dobre. 🙂

co s atyka tych roznych kultur aich spoluzitia, tak no vies, ty zijes na sk. tam stret kultur zatial nastastie nie je. len v par rodinach zmiesanych. takze ty to ani nemas ako poznat z praxe kazdodeneeho zivota
keby si zila vzap.eu , tak by si mal iny nazor, nie ten, ze koexistencia kultur je mozna. ver mi to.
pretoze si neviem predstavit, co zdravsie.,. rozumnejsie by sa dalo odpozorovat na takej islamskej kulture
to, co pises je teoria sice krasna, ale skor ju musis adresovat moslimskym krajinam . nech sa poucia . tam ako hostitelia vani ako hostia nei su taki, ako pises, ze by mali byt
napisem konkretny prklad. dne s davali vt ukazku zmobilu deti/13 rodnych dievcat/ samozrejme z inej kultury/ co natacali z nasilia proti svojej europskej spoluziacke. viacere ju napadali, kopali do havy.sposobili jej mnohe zranenia. policia ma uz ´´pachatelky´´- su to malolete detis migrantskymi korenmi juzanskymi.
tu mas koexistenciu roznych kultur v praxi. predstav si, zeby toto bolo niekde na sk blizko skoly tvojej dcery

iny priklad z moslimskej krajiny. tam zijuce europanky nesmu na ulici pocas ramadanu jest ,ani pit. nie su moslimky, nemaju ziaden vztah k islamu. tak preco maju sa tryznit smädom v horucavach? co myslis preco? pretoze tu nie je tolerancia k inej kulture ani nahodou.
uz si videla ci pocula o dobrej koexistencii medzi krestanmi a moslimami v egypte? tiez ina kultura v jednej krajine. ale tolerancia nulova so strany moslimov. zeny krstanky su tam napadane pre svoju krestansku kulturu.
viem , ze to myslis dobre. viem, ze mas akusi idealniu predstavu o tom,ako by to malo byt.ale zial realita je ina. ☹

maca_p
21. nov 2014

jedna aktualna http://www.cas.sk/clanok/300067/krvavy-utok-na-...
vraj zapadne vzdelanie je hriech... 😝 😠

alice107
21. nov 2014

CANERKO, tvoj prispevok je uplny nezmysel a este aj hruby ku mne. preto som ozaj rada, ze taka zena nezije uz na sk.
nekonzumovanie bravcoveho mäsa v eu nie je trstne.ale trestne moze byt zanedbanie starostlivosti o dieta saj tym, ze mu odmietas podadavat plnohodnotnu stravu. a ziadat od statnej prevadzky skolskeho zariadenia, aby mu obmedzili strvu bez zavazneho zdravotneho dovodu.
pochopila si uz konecne?
a dalej je nepripustne na sk ziadat vynimku ohladne stravovania deti z iineho,ako lekarskeho hladiska. nie z ideologickeho,ako kaze islam.
. takze na zaver ta upozornujem, ze tvoje HRUBE chovanie sa na verejnom fore voci inemu pisatelovi je tiez nepripustne.
chovas sa presne tak,ako vidim sa chovat moslimky v eu velmi casto.. hrubo, utocne, nekultivovane.

mariuskaa
21. nov 2014

Alicia vysvetli mi ak niekto neje bravčové ale namiesto toho konzumuje iny druh masa ako to vnímas ze nema plnohodnotnú stravu?
Kebyze porovnávaš veganov alebo vegetariánov a ich deti (co aj oni si nahrádzajú proteíny v rastlinnej podobe ale to nie každý musi vediet) a to nevies rozdiely lebo si obmedzená (co ty nie si) alebo ešte s niečim takým si sa nestretla nic nepoviem.
Ale ked niekto neje 1 druh mäsa ale ostatne druhy konzumuje a ty tu ides do úvah o týraní dieťaťa?
Ako toto moze povedat niekto kto zije vo vyspelej krajine, pokladá sa za scestovanu a studovanu to nepochopím.

ellise
22. nov 2014

@canerko někdy zbytečně hledáme složité důvody proč se něco stalo, nevím co se odehrávalo před a po události s vepřovou šťávou ( nejspíš si to tady psala ale nepamatuji se). nenapadlo tě že to mohlo být i jinak. že pani kuchařka určitě věděla že tvůj syn nemůže vepřové maso, ale když viděla na talíři ty suché brambory, tak ji bylo líto a pomyslela si, :Chudák malej, nemůže maso a ty brambory jsou suchý, tak mu dám trošku šťávy ať mu lépe kloužou do krku" Nic víc, nic míň. Třeba ji nedošlo že maso a šťáva jedno jest, možná byla trochu jednodušší. Ale tady hned padají slova o diskriminaci, netoleranci, nepochopení, porušení zákazu.
Škoda, že někdy po jiných vyžadujeme toleranci, ale často ji nejsme schopni sami.

canerko
22. nov 2014

@alice107 To sa nalepilo na mna za 11 rokov pobytu na Sk. 🙂 a to som este na teba nebola hruba.Nabuduce ma nespominaj a budes mat pokoj.Mi niesme na rovnakej urovni takze debata s tebou je strata casu.Pekny den!

canerko
22. nov 2014

@ellise Pisala som niekde ze sme boli diskriminovany!!??? Preco kazda z vas si zoberie z vety len to co mu vychovuje?Po prvej chybe boli upozornene,omyli sa opakovali,takze nije je co riesit.Ako som uz pisala to aj ostatne zle co sa stalo je za nami a nemienim sa k tomu vracat.Zivot je krasny a treba ho zit srdcem a plnimi plucami.Taktiez tu nemenovany pisatel stale chce preukazat ze sa mi na Sk nepacilo a je rad ze som konecne prec a ze takato hruba osoba nezije uz v Eu krajine.Nikdy som na Sk nepovedala nic zle,mislim si ze Sk ako take odomna pobralo dane az az za 11 rokov,nevycuciavala som tento stat na soc.davkach a inaksim sposobom.Stretavala som sa s roznymi sposobmi ponizovania a omalovazavania len preto ze sme cudzinci ale na mne to nezanechalo ziadne nenavistlive zmislanie voci Slovensku ako takemu.Este stale tam mame nehnutelnosti takze budem chodit obcas kym sa vsetko nevysporiada.Jedine co si najviac vazim je ze som obohatena o dalsi cudzi jazyk a mozno v zivote sa mi zide.Syna sme tu zapisali na sukromnu anglicku skolu ktora vyucuje skoro vsetko v anglictine preto ta zmiesana trieda.Co mi na Sk najviac chybalo bola moja rodina a teraz je aj to v poriadku,konecne sme vsetci spolu a stastny.Zelam pekny a nicim neruseny den! 🙂

eva8
22. nov 2014

Piešťanské obyvateľstvo je vraj najhoršie na sk v správaní - to sa tiež na nich možno nalepilo od zahraničných kúpeľných hostí....

@alice107 v okolitých školách boli 2 prípady (už som ich spomínala) - 1 chlapec skoro zlomil chrbát druhému chlapcovi (ležiacemu skočil na chrbát) kvôli futbalu. Druhý - bitka do hlavy, ako odpoveď na otázku "akoby si sa cítil, keby to robili tebe?" Obaja agresori neslováci. Pritom boli kamaráti so zbitými chlapcami. Takto sa voči sebe správajú kamaráti? to nie je bežná šarvátka.

@mariuskaa u nás je bravčovina bežná, jahňacinu konzumujú len gurmáni, ani ju tak ľahko nezoženieš.

ešte nerozumiem tomu, že keď niekto pred niečim uteká, prečo to chce priniesť so sebou?

mariuskaa
22. nov 2014

Ale vsak na sk je dostat 6 dalších druhov masa.
Ved sa nebavíme len o jahnacine co je síce populárne u Turkov ale aj o
Hydine, hovädzom, a rybach.

My jeme doma vsetko ale viem pochopiť tých co nie lebo sa s tým stretávam v každodennom živote.

mariuskaa
22. nov 2014

Zahraniční sa tiez mozu kukat na nás "divno" ked chlapci na veľkú noc
"Bijú" ženské alebo/a polievaju voňavkami.
Alebo dávame na Vianoce mädom krížik na čelo, oslavujeme meniny
A 1500 dalších slovenských (vychodoeuropskych) zvyklosti.
(Poraďte ešte nejaké slovenske špeciality ... )
Prečo nemôžeme sa oslobodiť od neustáleho kritizovania a nerešpektovania ked pokial žijeme v zahraničí
Od ostatných chceme aby nás rešpektovali.

precudziedeti
22. nov 2014

@mariuskaa Perfektne si to ovedala. Zdieľam tvoj názor!. Ak by sem na SK dali rozne kultúry a farbu pleti - viac ako to tu je, skoro celé Sk by sa zbláznilo, lebo by to nevedeli prežiť. Tu na SK je bohužiaľ veľa ľudí rasistov /každý inak/.

mariuskaa
22. nov 2014

Ako práve v Turecku, žijú katolíci/kresťania/muslims a Zidia pohromade.

Je mi ľúto @canerko ze si mala zle skúsenosti s obmedzenymi SK ľudmi.
To bude trvať trosku dlhšie. Aj niekoľko generácii.
Niektorým nepomôže ani migrácia.
Stretávam sa s "nevhapavymi" "diskriminacnymi" Slovákmi aj v zahraničí.

canerko
22. nov 2014

@mariuskaa To nevadi,som tam kde som chcela bit.Nic nijeje dolezitejsie ako ked je clovek spokojny a stastny.Len sa este naucit zit v takom velkom meste.Populacia Istanbulu je nieco cez 14 milionov naspram Slovenska s 5,5 milionov.Skoro tri Slovenska v jednom meste.

precudziedeti
22. nov 2014

@mariuskaa však to je normálne. Od malička to vtlkajú deťom do hlávok, že čo je iné, to je zlé. Nap. už len pri chorých deťoch. Ako môže jedna mamina zdravého dieťatka povedať pri stretnutí chorého dieťatka nasledovné : nepozeraj sa, aby si nemala zlé sníčk. Skoro som odpadla a slušne som jej dala poznámku /bola tam malá/, že či je normálna a takto svoje dieťa učí. Na tej mamičke bolo vidieť, že sa uť uť rozplače. No čo sa diviť??? Však Slovensko-tu je to normálne. A hlavne názor Slovákov: Čo je v telke, je pravda!
Ak by si pozreli napr. BBS alebo SNN, mali by aj info o druhej strane. No to radšej nechú vedieť, lebo náhodou by bola chyba na strane SK a to by nerozdýchali.

eva8
22. nov 2014

@precudziedeti
@mariuskaa
prečo neslovenské deti mlátia slovenské deti na slovenských školách?
ryby a hydinu nemôžeš prirovnávať k bravčovine a jahňacine, aj ale toto sú malichernosti.
my sme sa smiali a divili na odlišnostiach kultúr, myslím v dobrom z každej strany, zažili sme aj traopasy
ja rozprávam o agresivite, vzťahovačnosti a presadzovania si svojho
neverím, že za zlatej éry sa šíril Islam mierumilovnou cestou, pozrime IS.

mariuskaa
22. nov 2014

@eva8
Eva však to závisí od rodiny a nie od kultúry.
Su slušní Slováci/neslušni Slováci
Dobrí katolíci (budhisti, moslimovia) /ozrani katolíci (b,M)
Deti ktore su vychovavane v znení ze nezáleží na farbe pleti ale na dobrosti srdca a naopak ktorí sa učia doma aby sA ani do reči nedali s "iným" lebo ini mu zaručene ublížia.
Tak Ako Su Aj slovaci niektorí obmedzení tak su aj zahraniční.

Take veci ze ze niekto niekoho kope. No bohužiaľ deti zo zlého rodinného a sociálneho zázemia.
Na ich farbe pleti, krajiny z ktorej pochádzajú alebo Bohu ku ktorému sa klaňajú nezáleží.
Nájdeš donrych aj tam aj tam rovnako ako zlých.

mariuskaa
22. nov 2014

@eva8
Inak ty z toho malichernost robíš!
Ja neprirovnavam.
Ale vravim ze okrem bravčového je aj ine mäso ktore na SK dostat kúpiť.
Zase si zabudla na hovädzie.
Ja som povedala aj hydiná a ryby.
Co tým chces povedat, ze kedže tvoje deti bravčové nejedia nemáš im co na Sk dat?

Panenku a vo Indovia neni náhodou u nich krava posvätná
(Záleží od ktorej náboženskej odnože pochádzajú) a preto to nejedia. ?
Iny kraj iny mrav.

eva8
22. nov 2014

@mariuskaa nerozumieme sa, pozri si "kvalitu", typ mäsa. Keď už sme pri tom, ak niekto počíta korunky, berie do úvahy i čo koľko stojí. ak máš záujem, môžeš si porovnať ceny.
a áno, myslím si, že ne/konzumovanie určitých druhov potravín v porovnaní s tým čo sa deje, je malicherné.

Tie deti nie sú z horšieho (ak nie lepšieho) sociálneho zázemia ako priemerný Slováci. Sú jednoducho agresívnejšie. Prečo z cca 500 detí na škole to žiadne nerobí, no z troch áno?

eva8
22. nov 2014

ešte niečo, prečo píšem stále o prístupe oboch strán? už som vravela, že si ma mnohokrát v lete pomýlili s cigánkou (nechala som ich v tom), neskôr s rómkou, dokonca i s arabkou (a to som bola "ďaleko" od týchto tém). Po svadbe sa mi zmenilo priezvisko, deti nemajú typické slovenské črty. Teraz u neznámeho lekára sa napr. dcéry spýtali - rozumieš dobre slovensky? Mohla sa uraziť, nahnevať.... Zasmiali sme sa. Bola to čisto otázka ohľadom dorozumievania. Neslovák (mne známy) to bral ako tú provokáciu k jeho osobe. Pri tých neznámych som sa predtým stretla skôr s akýmsi "obskakovaním", lebo na Slovensku nebolo kedysi toľko inakosti. Tu píšete o nechápavých diskriminačných Slovákoch. Prečo som sa tu na Slovensku stretávala s opakom? Vravím, mám šťastie na ľudí. Možno mám na tom "zásluhu" i ja. Naopak, v arabských krajinách, keď som nebola pod "ochranou", tie pohlady boli doslova citeľné, niektoré pohrdlivé, len málo zvedavých. Napriek tomu som sa na nich usmiala, vtedy sa buď prekvapili, alebo "vraždili". Domáci ma "obskakovali"
Každá vraví svoje skúsenosti, názory, no skúsme prijať i to, že niekto môže zažiť i niečo iné. a keď je celý svet zlý, skúsme sa pozrieť, či nie je niečo "chybné" i v nás.
nakoniec, každý sa cíti najlepšie medzi svojimi, sebe rovnými. V amerike sú všetci prisťahovalci, všetci sa akceptujú. V moslimských krajinách nemajú radi kresťanov, v kresťanských moslimov. teda je to vyvážené, i keď sa mi to moc nepáči, lebo ľudské bytosti by sa mali tolerovať, zem patrí všetkým.

mariuskaa
22. nov 2014

@eva8
O tom ze (ine ako bravčové) mäso je drahé.
O com sa presne bavíme ?
Hovoríš konkrétne o sebe, ze deťom nedavas bravčové a to je lacné v porovnaním s hovädzim slebo iným?
Alebo na co sa vlastne sťazujes.
Lebo to ze ty im nedavas bravčové je vás súkromný problem.
Ja s tým nijako nesúvisim. Teda neviem ako ten príspevok je súvislý so mnou s preto mne adresovaný.

dalal
22. nov 2014

@eva8 co slovenske deti sa navzajom netlcu????? ved su to deti... boze uz to neprehanaj eva... co na slovensku sa nekradne, nebije, nie je nasilie v rodinach, nevrazdi???? co na slovensku ziju anjeli a musime sa chranit pred agresivnymi arabmi? mam sesternicu v piestanoch , kopu priatelov a rodinu a zeby bili agresivni kvoli tomu ze su v kontakte s cudzincami to som si teda nevsimla... dnes som sa bavila so sestrinym priatelom ktory mi povedal: najagresivnejsi lekari ktorych v irsku stretol su zo slovenska a polska ( dokonca aj rumuni ´´ skorovali ´´ lepsie... su namysleni ( a niet naco), nejooperativni a drzi... velka hanba... a ty tu ides rozpravat aki su arabi a ako slovaci.

a preco by hydina a ryby boli nieco ine?? okrem toho ze su omnoho zdravsie ako bravcove su zdrojom vitaminov atd a dolezitou sucastou racionalnej stravy... bravcove maso je splolu s hovadzim najnezdravsie maso, malo by by zastupene v strave minimalne predovsetkym u deti.

eva8
22. nov 2014

@mariuskaa ja sa absolútne nesťažujem, len reagujem na tvoje príspevky 🙂 , preto ťa označujem. a rozširujem úvahy.

@dalal na Piešťancoch sa v inej téme sťažovala canerko, vraj sú tam najhorší Slováci. Tu písala, že na ňu sa niečo nalepilo za 11 rokov na Slovensku, na obyvateľov Piešan sa mohlo niečo nalepiť od cudzincov. Reagovala som podobným spôsobom.
Porovnávam arabov a Slovákov, lebo s nimi mám skúsenosti. Píšem, že každá má iné skúsenosti a na základe toho hodnotí. 🙂 Nepreháňam, ešte sa niekto čuduje, ako môžem po tom, čo som zažila a zažili oni, obhajovať tých neslovákov 🙂
áno, ryby a hydina sa považujú za zdravšie jedlá, ale aký to má súvis s tým, že na Slovensku sa bežne konzumuje bravčové mäso? Šunka na Veľkú noc, klobásy do kapustnice, škvarky na bryndzové halušky, špekáčky pri táboráku.... To sú zas naše zvyky, tradície. Niekto to neje, v poriadku, alternatívy existujú. No nech sa nežiada okamžité preorientovanie v stravovacích zariadeniach kvôli prvým "lastovičkám". Porovnávame neporovnateľné. (multikulty usa, Írsko, Turecko....) I tak si myslím, že postupne k alternatívnym druhom jedál v jedálňach dôjde (niekde to už existuje).

My sa naozaj nechápeme, alebo nechceme chápať?

canerko
22. nov 2014

@eva8 Ach Evicka,pozorne necitas a znova sme pri tom ze si kazdy zoberie z vety co mu smekuje.ja som sa na Piestancoch nestazovala,neviem to teraz najst ale pisala som ze hovoria ze Piestanci su najhorsi a to z ust Slovakov a ze na tom mozno nieco bude lebo som si lepsie rozumela s Oravackom a Kosicankom ako s rodenou Piestankou.A to ze sa s toho spravania nieco na mna nalepilo po 11 rokoch som napisala trollovi ironicky,nevidis toho smajlika s vyplazenim jazykom?Vy poniektore ste fakt suprove ked ja moslimka napisem ze "v ich zilach koluje aj ta arabska krv"tak Monika demo napise ze arabska krv je nejaka ina,zvlastna a neviem co a ked ti napises ze arabska krv tak to je uz ok,netreba riesit(mislim na kapitolu ked ste s tvojou dcerou stretli arabskych studentov ktori nadavali.To su co prve "lastovicky"?

dalal
22. nov 2014

@keziah aka vierohodnost je od osoby ktora najskor konvertovala na islam, zmenila svoje meno na aisha ( sh a nie š) a az potom zistila ze P. Mohamad bol zvrhlik a pedofil, ze vsetci (1 miliarda) moslimov - to znamena vratane nej- su agresivni atd.... neviem co nam tymto chces ukazat? ze vsetci katolici su super ( a ak nie su tak nie su skutocni katolici) a vsetci moslimi su demoni?

a si ty v skutocnosti dobra katolicka??? nie je principom krestanstva: miluj blizkeho svojho ako seba sameho? ako je to teda s tebou?

eva8
22. nov 2014

@canerko pointa je v tom, že sa na ľudí lepí aj dobré, aj zlé. Keď sú Piešťanci najhorší, možno preto, že sa to na nich nalepilo od kúpeľných zahraničných hostí. Bola som v Piešťanoch skoro pred 20timi rokmi a videla som, ako sa snažilo vyhovieť tým hosťom. Je pravda, že si za to platili, no až tak "nacvičovať" s personálom nemuseli, aj ostatní pacienti sa museli prispôsobovať (mariuška, tam nešlo o sociálne prípady).... Prvé lastovičky je prenesený význam, v zmysle niečo nové (lastovičky prilietajú na jar, všetko sa prebúdza zo zimného spánku), ja som ho použila na prvých ľudí inej kultúry. Napr. dcéra bola prvá lastovička v škole a v škôlke. áno, moja dcéra sa pýtala: "Mami, to všetci arabi nadávajú na Slovákov?" Cestovala v električke bezo mňa. Pritom i v nej koluje arabská krv. Nechcem aby sme sa znížili na ohováranie, či vyťahovanie starých záležitostí. Skutočne sa ospravedlňujem, že som začala "vojnu", no chcela som na konkrétnych príkladoch vysvetliť moje postoje. ako som ešte dávno písala, mojimi príspevkami najviac raním teba. ale mne to stále vychádza na Islam. Ľudia sú podľa mňa od prírody dobrí, možno niekde temperamentnejší, prudkejší.... a doslova mám rada niektorých moslimov.

mariuskaa
22. nov 2014

@dalal
Podľa písania si myslím, ze @keziah je odnož "znovuzrodeny kresťan" a nie katolícka ale možem sa mýliť kedže usudzujem len na základe písania.
Je to ale jedno. Nemyslím tým nic zle