icon

Multi-kultúrne spolužitie po všetkých stránkach

vevesh
30. júl 2014

Tato tema je urcena pre kazdeho a akukolvek temu suvisiacu so spoluzitim viacerych narodov - po politickej, ekonomickej, nabozenskej ci kulturnej stranke. Nech sa paci, pridavajte akekolvek prispevky pozitivne ci negativne, usmevne ci "na zaplakanie", glorifikujuce ci kriticke, vitane su napr. aj multikulturne recepty, vychovne metody atd. atd...
Jedine pravidlo (ja viem "medzi nami zenami je tazke ho dodrzat..." ) je ***ziadne urazanie, osocovanie a nadavanie***! -aj ked ma niekto opacny nazor ako VY 😎

eva8
22. nov 2014

@dalal ako môžeš posudzovať Korán, keď ho nemáš preštudovaný? aspoň si spomínala, že si ho ani nečítala.

keziah
22. nov 2014

@dalal
linkla som clanok, kde autorka statisticky poukazala na to, ze v krajinach, kde mali relevantne udaje a bolo mozne vykonat porovnanie, bola preukazana vyssia kriminalita u obyvatelov moslimskeho vierovyznania.
vzhladom na nazov temy a celkovo obsah tejto diskusie mi to prislo ako vhodna informacia.
tot vsjo. nemam potrebu tuto info prekryvat dalsimi, ktore s nou nesuvisia- na tu statiku totiz moje vierovyznanie ani prepis autorkinho mena nema vobec ziadny dosah. cmuk 😉

dalal
22. nov 2014

@eva8 vibec koran neposudzujem.... len presne citujem vyhlasenia danej blogerky... to je vsetko....

eva8
22. nov 2014

@dalal napísla som hlúposť, posudzuješ blokerku. Dala sa zblbnúť islamom, zistila, že to má "trhliny", tak varuje druhých. Ty keď zistíš, že niečo si prešvihla, nesnažíš sa druhých od toho uchrániť? a myslím si, že tiež sa snaží prísť na koreň veci.

keziah
22. nov 2014

@mariuskaa neviem, ci je uplne celkom spravne definovat to takto, znovuzrodeny krestan nie je odnoz, najdes ich skrz cele spektrum krestanskych cirkvi, katolikmi pocnuc a protestatskymi minicirkvickami konciac.
Ale to len na upresnenie. A tiez tym nemyslim nic zle.

dalal
22. nov 2014

@eva8 prave to je zle... ze ludia sa daju zblbnut... ze si dobre neprestuduju do coho idu... konvertovanie na islam, vydaj za muza celkom inej kultury zvykov a tradicii, atd... potom sa stane ze zisti skutocnosti ktore su nezlucitelne s jej etickym citenim... podla mna islam je sposob zivota nie len nabozenstvo a pre toho kto sa nenarodil ´´ moslimom´´ je zlozite konvertovat... ja len nechapem ako moze niekto zmenit nabozenstvo a az potom zistit vsetky uvedene skutocnosti... v jej profile sa pise ako nechce zovseobecnovat ale ak zacnes citat jej prispevky uz sa to vali jedno za druhym....
varovanie je jedna vec, demonizovanie druha... ked sa slovenka rozvadza so slovakom ktory je agresivny ( vieme dobre ze to nie je vec zriedkava) vini jeho povahu... ak sa jedna o araba vini islam...

dalal
22. nov 2014

@eva8 a este k tym arabom ktori cvicili s domacimi v piestanoch? to spominas kupele? lebo ak si platia potom ocakavaju nejaku uroven sluzieb...aj na zapade si pacienti coraz viac vyzaduju najma v porovnani s nasimi pacientami ktori sa odaju casto odpalkovat arogantnymi lekarmi ci sestrami.

dalal
22. nov 2014

@keziah a cim su specificki? ja som o tom este vela nepocula tak ak sa ti chce vysvetlit bolo by to zaujimave.

keziah
22. nov 2014

@dalal prepac, to by bolo nadlho. Precitaj si napr. tu: http://www.krestan.sk/blog/selah/znovuzrodenie-...

mariuskaa
22. nov 2014

@keziah
Iny názor mam.
Ak sa z katolíkov (ine "odnože") stanu znovuzrodeni kresťania, väčšina prestane chodiť do kostola, necíti sa tam dobre, ale hľadá seberovnych rovnako-zmyslajucich znovuzrodenych kresťanov.
Na Slovesnku je takýchto zoskupení viacej.
Neviem aký iny názov ako "odnož" mam použiť. Slovenčinu používam na 5% dňa niekedy vôbec a neviem ake ine synonymum mam použiť.

mariuskaa
22. nov 2014

@dalal
Kresťania - znovuzrodeni
Maju osobní jedinečný vzťah s bohom (Jezisom)
Modlia sa priamo k nemu (bez farára)
Pokrstení duchom svätým (používanie jazykov - ine jazyky pri modleni)
Ich hudba - bohoslužby su viac "živé" to slovo radi používajú oni myslia tým plne života tanec/moderne piesne, sprevádzané hudobnými nástrojmi, tlieskanim!
Nemodlia sa k socham, Marii, k svatym. Nebozkavaju sochy., nemajú napodobeniny boha v cirkvi, možno tak holý kríz. Možno ani to.
Znovuzrodenie je "obrat na správnu cestu" kde cinis pokanie, hriechy su ti odpustené a nasleduje pojrstenie vo vode (vačšinou bazén/rieka), kde sa krstis a krstom sa stane z teba znovuzrodeny kresťan.
Bibliu používajú/správajú sa podľa nej dost doslovne.
V SKRATKE. 👍👍👍

keziah
22. nov 2014

@mariuskaa dakujem, napisala si to lepsie ako ja. S tymi katolikmi- poznam znovuzrodenych katolikov, ktori chodia do katolickeho kostola-ale aj do protestantskych, nemaju s tym problem. Predpokladam, ze k socham sa nemodlia, modlia sa normalne k Bohu a ci chodia na spovede, to neskumam.

ellise
23. nov 2014

@canerko pokud si nebyla spokojená s přístupem v jídelně, nebo i ředitele školy, tak si měla syna přehlásit na jinou školu, nebo ho odhlásiti ze školního stravování, nebo jednoduše odhlásit ty obědy když bylo vepřové maso.
Tak to dělá hodně lidí, i u dětí které mají nějaké dietní omezení a škola jim nevyjde vstříc.

ellise
23. nov 2014

@dalal ty si nikdy neudělala v životě špatné rozhodnutí? že si se rozhodovala dlouho, probírala si to ze všech stran, radila s někým, a pak se tvoje rozhodnutí po nějaké delší době ukázalo jako špatné?
ten kdo se někdy v životě rozhodne špatně pak to kritizuje už není důvěryhodný?

dalal
23. nov 2014

@ellise to ano... ale je rozdiel oproti kritike a demonizovaniu... lebo tie jej prispevky nie su normalnou kritikou to asi uznas...napr v tom poslednom linku sa rozculovala ze nejaky arab sa s nou nebavil po tom ako s nim zacala diskutovat typom: ako mozes byt moslim ked moh bol pedofil atd... to je fakt divne. Mne sa len zda cudne ze na vsetky tie hrozy o islame prisla az po konverzii co asi znamena ze si dost dobre o islame nenastudovala predtym a preto sa mi zda nedoveryhodnym zdrojom informacii.

dalal
23. nov 2014

@ellise iny priklad: ludia ktori pred ´89 boli velki ´´ komunisti ´´ a po 89 nahle zmenili kabat a otocili o 180 stupnov... a teraz veselo nadavaju na vsetko co bolo...veris im a ospravedlnujes ich zevraj urobili chybu a zle rozhodnutie a teraz konecne prisli na to ze sa mylili?

eva8
23. nov 2014

@dalal len tak narýchlo - pred manželstvom, i rozhodnutím sa vlastne pre otca detí, som si naštudovala všetko mne dostupné o ich viere, mala som brožúrky priamo z musku. Reči sa hovoria v chlieb sa je. Keby sa otec detí nesprával podľa tých moslimských zásad, boli by sme ešte spolu. O Piešťanoch podrobnejšie inokedy

dalal
23. nov 2014

@eva8 a pred svadbou sa nespraval podla moslimskych principov? to znamena ze po svadbe alebo neskor sa zmenil? pred svadbou si nemala pocit ze z jeho strany hrozi nasilie? Vzdy je riziko sa vydat za cudzinca s uplne inym pozadim a vychovou. V com konkretne vidis tie islamske principy Evi?

ellise
23. nov 2014

@dalal nejspíš o islamu nevěděla dost, je docela možné že ji ho někdo vykreslil v hezkých barvách, přesně v duchu hesla: " když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají" věřila řečem, někoho koho milovala, Většina stejně konvertuje kvůli chlapovi, toto nemám statisticky podloženo, to si jen myslím.
I tak si myslím že i když poctivě sháníš informace, vše studuješ, nikdy to nebude takové jako když v tom začneš žít. Ani pečlivou přípravou nedosáhneš všechno. je to stejné jako u porodu, i když chlap je připraven, na bolest, na krev a všechno kolem toho, samotný porod je úplně něco jiného než mluvení o tom.

Co se týká komunistů, ty co mám kolem sebe ( můj otec, moje teta a její manžel a několik dalších) byli zarytými komunisti a takovými zůstali, i po 25 letech vzpomínají na tu skvělou dobu, jak bylo vše úžasné, a jek to teď na hovno, i když se mají dobře.
na druhou stranu můj tchán který byl také zarytým komunistou do doby než opravdu poznal o čem to je, nebral si servítky před ústa až ho ze strany vyhodili a celých další roky se tato situace podepsala nejen na něm ale i na zbytku rodiny.
Znám i lidi, který byli ve straně jen proto že, na ně komunisti něco měli, třeba jim řekli že nebudou operovat dítě se srdeční vadou, dokud nepodepíšou spolupráci...atd. Máme jim to mít za zlé? Dokážeme pochopit tu dobu? Můžeme je za to odsoudit? za to že chtěli jen mít klid a aby jejich děti měli šanci?

alice107
23. nov 2014

EVA8 evi, k tym pripadom v piestanoch mas pravdu. to nie je ´´bezne sarvatka´´. to je sposb vzie spravania sa amentality dych deti aj potom dospelych ´´neslovakov´´. jasne, ze to boli arabi. tu vde aj celej zap.eu su podbne pripady bezne zial.
co s styka manzelstiev cudziniek europaniek s muzmi zinej kultuty tak musim suhlasit s DALAL.. islam je sposob zivota. to tvrdim stale. je to dobra otazka co ti polozila.a tuto by si mali polozit zeny, co stretnu moslima.a nielen to.mali by si polozit aj otazkuo mentalite etnika, z ktoreho pochadza ten muz. to je tiez dolezita vec. to dodavam ja.
brozurky o viere ti pomozu mozno zhruba poznat ideologiu islamu. tam si sa mala docitat/ak tam pisali pravdu/ ze zena je po sobasi prakticky majetok muza.ze sobas je zmluva podobna kupnej zmluve. a pre moslima je dolezite, aby od zeny nieco ziskal.cize kvoli niecomu s tebou bol. to si mala v prvom rade zistit dovod , preco bol s tebou. ze laska v nasom ponimani u nich neexixtuje. nic ta nevarovalo, ze ten muz je ´´rizikovy´, pretoze nic o nom vlastne nevies.,len ze pochadza z kultury, kde ´´kraluje ideologia islamu´´. ta je cudzia tej nasej. a ze ma inu mentalitu a ta narazi skor ci neskor v praktickom zivote na tu tvoju .a ze vase chapanie relity zivita je uplne odlisne

ze deti su automaticky moslimovia. bez ohadu na to, kde ziju a narodili sa podla tej ideologie. uz to ta malo varovat.
jasne, ze ti klamal pred tym,ako ste spolu zili.pre neho klamstvo nic neznamena. zene a este cudzinke moze klamat kolko chce. nie je to proti ´´moralke´´ islamu.
ano, keby sa nespraval podla zasad islamu, nebol by moslimom.
ale ver, ze by bol zostal arabom. aaj tak by si bola mala problem vo vztahu s nim.videla som neraz, ze aj krestan arab mal podobne sklony v niecom ako arab moslim. mala vytrvalost, vznetlivost, krokodilie slzy, manipulacia . len tie idealy krestanstva su ine. preto casto taketo vztahy trvaju dlhdie ako tioe z moslimami. ale mentalita zostava.
to su ludia orientu..... no a ked sa to spoji este s ideologiou islamu, tak je to moho nasobne horsie pre europanku takyto vztah.
vas vztah NIKDY nemal sancu na uspech. len ak by si s aty ci ina zena v podobnej situacii stale prisposobovala tomu muzovi a jeho zivotnym hodnotam.
dokial si sa prisposobovala, tak ste zili spolu.akonahle si odmietala, bolo zle.
a takto to funguje u kazdeho podobneho vztahu zmiesaneho, kde su rozne zivitne vizie a kultura.
ale suhlasim s tebou, ze reci sa hovoria a chlieb sa je. cize taketo zeny co si zacnu s muzom z inej kultury az v realite zivota poznaju/lebo zatvarali oci predtym/ o com taky vztah je. ak nemaju spolocnu viziu zivotnych hodnot, tak im to nemoze vydrzat, to je jasne.

dalal
23. nov 2014

@ellise predpokladam ze bola plnoleta ked sa rozhodla konvertovat... tak by som usudzovala ze ak sa clovek rozhodne pre taky vazny cin ma k tomu dobre dovody... na zaklade niecoho si vybudoval novu vieru... samozrejme ze clovek sa moze sklamat... vidi ze moslimovia nie su tym cim by podla koranu mali byt a moze sa rozhodnut ze k nim viac nechce patrit... ze ho sklamali ludia ale nie idea, princip viery.... ak vsak niekoho sklame ´´ viera, nabozenstvo ´´ ako take, ak si viac necti tych ktori vieru predstavuju ( napr p mohamed) ak zatracuje uplne vsetko cim sa dana viera vyznacuje potom predpokladam ze tuto vieru absolutne nepoznala predtym ako k nej konvertovala... ze za tym boli ine dovody napr zalubenost do moslima atd... a teraz ked ju moslim sklamal tak uz zrazu ´´neveri ´´...

a s tym sa nemozem stotoznit, taka osoba proste pre mna nie je dobra ´´referencia ´´ beriem ju s rezervou...

napr ty si spominala svoju rodinu... ze niektori mali svoje presvedcenie a toto si nechali aj napriek zmene doby... aj ja som si svoje presvedcenie nechala ale nie preto ze vtedy bolo lepsie a tedaz je horsie ale pre to ze podporujem socialnu speavodlivost a rovnost...

dospeli rozumni ludia by sa predsa nemali rozhodnut pre nieco bezhlavo ( viera, sobas s cudzincom atd) bez zvazenie vsetkych dovodov pre a proti... usetrili by si vela zmatkov a trapenia.

ellise
23. nov 2014

@dalal a když někoho zklamalo křesťanství a konvertoval na islám, to je pro tebe důvěryhodná osoba? protože to je to stejné. i mawyiu zklamalo křesťanství ne lidé a přešla na islám, té si důvěřovala?

dalal
23. nov 2014

@ellise mawyia bola krstena pravdepodobne v detstve... takte za nu rozhodovali rodicia... naviac teraz ako moslimka je so svojou novou vierou storoznena a nekyda na nu ... ty v tom nevidis velky rozdiel?

dalal
23. nov 2014

@ellise plus neotvorila si blog v ktorom kazdy jeden prispevok je velmi ostra kritika predchadzajuceho nabozenstva

ellise
23. nov 2014

@dalal v čem? že ji zklamalo nějaké náboženství? několik desítek roků byla praktizující křesťanka, pak ji víra zklamala a konvertovala na islám, tak je to osoba důvěryhodná

někdo není křesťan a víru hledá, myslí si že ji najde v islámu, ale nenajde a islám ho zklame, tak je osoba nedůvěryhodná.

A co Ibn Warraq? Chlap co se narodil jako muslim, ale jak poznal islám ve své podstatě, taky ho zklamal a tak přestal být muslimem. ten je důvěryhodný, Pokud ano, přečti si jeho knihu " Proč nejsem muslim" aby si si přečetla co si myslí muslim o islámu a o multi-kulti.

dalal
23. nov 2014

@ellise este raz ak niekto praktizuje pretoze sa narodil ´´moslimom ´´ a potom ho viera sklame a prestane ju praktizovat a jasne vysvetli svoje dovody to je doveryhodne a chapem to lebo stat sa to samozrejme moze... aj ked tym padom nemozes pisat ze pise co si mysli ´´moslim ´´ o islame kedze uz moslimom nie je ze? potom pise co si mysli ateista al krestan ( neviem k comu sa priklonil)...

ale ona si islam vybrala DOBROVOLNE nikto ju k tomu nenutil, ani s tym nevyrastala... a zrazu sa jedneho krasneho dna zobudi s tym ze P Mohamed je pedofil a inymi podobnymi perlami ... predtym to nevedela? tak preco potom konvertovala???

a pre toto je pre mna nedoveryhodna.
Pre teba su doveryhodni ti ktori islam kritizuju. nikdy naopak.

ellise
23. nov 2014

@dalal řeknu ti to asi tak, pro mně není nedůvěryhodný ten, kdo udělá nějaké rozhodnutí a pak toho lituje, ale ten kdo lže. Já tady věřím maywě, erjoně, mariuske, nemám důvod nevěřit, předpokládám že lidé jsou upřimní ve své podstatě. Věřím i Mokové, Lhoťanovi i Červenkové, nemám informace o tom že by lhali.

Věřila jsem i kuwait, do okamžiku kdy otočila o 180° a nebyla jsem si jistá kdy tedy mluvila pravdu. když jsem se ji na to ptala dala mi odpověď která byla logická a dávala smysl.
Věřím že lidé se v daném okamžiku rozhodují podle svého nejlepšího svědomí a vědomí, to řešení se jim v ten moment zdá nejlepší, ale vůbec netuší co bude za 5 let.
Já se před několika lety stála taky před takovým důležitým rozhodnutím, a nebylo to jednoduché rozhodnutí, rozhodla jsem se v ten okamžik podle mně správně, tak jsme to cítila, tak jsme to chtěla. Dnes vím že moje rozhodnutí bylo špatné, a několikrát jsem toho litovala, v to co jsem věřila mně zklamalo ale vím že se to napravit. a přesto si nemyslím že budu nedůvěryhodná osoba.

ale na jednom se shodneme, každá máme důvěru v lidi nastavenou jinak.
pro tebe jsou důvěryhodní ti, kteří islám chválí, nikdy naopak.

dalal
23. nov 2014

@ellise vobec sme sa nepochopili...nie tym je nedoverihodna ze islam hani...ale pre jej dovody.... mna fascinuje ako moze niekto obratit nazor o 180 stupnov a co predtym chvalila (pravdepodobne rovnako zanietene ) teraz hani...uplne, bez vynimky, totalne...a to mi je podozrive...kedze nic nie je cierno-biele...
takze podla mna ide o osobu ktora bola ''zblbnuta'' niekym, konvertovala bez hlbsej znalosti problematiky a teraz po zvazeni situacie zmenila nazor...ak by toto priznala potom by som uverila kedze to je bezne. Ale takto jej proste neverim. A ver mi neverim ani tym ktori konvertuju, zmenia si meno, zacnu nosit hidzab odmietaju bravcove atd...ale zato ich respektujem a necham zit...predsa len je tu sloboda vierovyznania.

dalal
23. nov 2014

@ellise ina zaujimavost: tu v irsku ak pride do nemocnice jehovista (Jehova witness) a potrebuje krvnu transfuziu ktoru odmieta a podpise informovany suhlas a ty mu krv das lebo inak umrie tak ta daju na sud a prehras...cize jedno nabozenstvo sa akceptuje a ine nie ( napr v suvislosti s stravou v jedalnach)...je jedno horsie ako druhe?

alice107
23. nov 2014

co sa tyka tych trnsfuzii je to zavadzajuca informacia v zneni ,ako bola podana DAlAL.ak pacient je v stave ohrozujucom mu zivot, lekar ma prava dokonca zo zakona/vsetky staty eu to m,aju vo svojij legislativach/ urobit okamzite rozhodnutie na zachranu jeho zivota.
to znamena, ak potrebuje pacient krv abez toho je bezpestredne ohrozeny jeho zivot, tak lekar tu nkrv mu dat. ma povinnost zo zakona tak konat. ak by aj pacient bol prvedomi a nesuhasil s podanim transfuzie, tak spor nevyhra v danom pripade.. ak pacient by zaloval zariadenie, ze nerespektovali jeho ziadost nedavat krv, tak nepoznam precedens , kedy sud rozhodol , ze zariadenie zdravotne pochybilo, ked konalo na zachranu zivota pacienta.in asituacia je, ak pacient si nezela byt resuscitovany. musi to byt vsak urbene tak,aby nebolo pochyb o vyslovenej voli.
ak pacient je stave, kedy nehrozi bezprostredne nebezpecenstvoa nejaky zakrok odmientne, tak nemoze potom na sude vyhrat kauzu jeho dpribuzenstvo, ci on sam, ze nekonanim nejakeho zakroku, ktory si nezelal bolo poskodene jeho zdravie aci sposbena mu dokonca smrt

takze takto formulovany opis udalosti je zavadzajuci. mna aby zaujimalo DALAL ak dovolis,odkial si cerpala informacie , ktore si o danej veci zverejnila.? mas s tymto vlastnu skusenost?

a konecne priklad s odmientutim nejakeho zdr. ukonu dospelym svojpravnym pacientom voci sebe, je nieco ine, ako rozhodnutie rodica ziadat po statnej institucii vynimky na zaklade nejakej ideologie.a navyse este ked sa jedna o malolete didta a odmietnurtie mu poskytovat na zaklade nejakej ideologie pestru stravu
akokolvek, tiezo dva pripady aj ked su znakmi nezmyselnych ideologii, obe maju ine vyznamy z hladiska pravneho.