Multi-kultúrne spolužitie po všetkých stránkach
Tato tema je urcena pre kazdeho a akukolvek temu suvisiacu so spoluzitim viacerych narodov - po politickej, ekonomickej, nabozenskej ci kulturnej stranke. Nech sa paci, pridavajte akekolvek prispevky pozitivne ci negativne, usmevne ci "na zaplakanie", glorifikujuce ci kriticke, vitane su napr. aj multikulturne recepty, vychovne metody atd. atd...
Jedine pravidlo (ja viem "medzi nami zenami je tazke ho dodrzat..." ) je ***ziadne urazanie, osocovanie a nadavanie***! -aj ked ma niekto opacny nazor ako VY 😎
ludska hlupost a bezohladnost
http://www.doba.sk/2015/04/02/preludnenie-a-nad...
@kararinka ano ako pises. Bol tam kratko a tiez mam pocit ako keby si pred cestou nic neprestudoval.
SA je po nepokojoch v 2006 jedna z najbezpecnejsich krajin sveta. Nepustia len tak hocikoho do krajiny ale ani z krajiny. Kazdy kto krajinu, aj Saudis, opusta (aj na jeden den), potrebuje Exitvisa.
Je to krajina velkych protokladov. My Europania a aj Amici sme tam ako bohovia. Nik si k nam nic nedovoli. Jasne, prisposobit sa na verejnosti musime, ale co si robime doma za svojimi styrmi stenami, nikoho nezaujima.
Ked mas viac deti, tak ta tam beru ako nieco nadradene.
Inak co tam pise o tej rade na letisku pre Europanov, az tak 100% to nie je pravda. Vsetko zalezi od daneho uradnika. Prednost maju len cestujuci business a first class a aj to len vtedy, ak dostanu uz v lietadle fast track.
Zial neviem ake pomery su na letisku v Riade cez den, my cestujeme vzdy v noci a vtedy to ide tak ci tak rychlo.
Ale vo vseobecnosti, ono by sa dalo o tej krajine napisat cely cestopis. Ked je tam clovek pomerne dlhsi cas, tak sa da povedat, je to krajina na jednej strane prijemna ako docasny domov, na druhej strany, tam clovek moze prist aj o nervy, hlavne ako zena z inej kultury. To prisposobovanie sa nie je prave najprijemnejsie. Ked sa zrazu stavas z emacipovanej samostatnej zeny, zena, ktora je akoby nesebestacna a nemozna bez muzskej pomoci nieco urobit. Ale ked vies, ze to nie je navzdy, tak sa to da vsetko prezit. Hlavne ked mas este male deti, cize ziadne jasle, skolka, skola, tam den prejde ako nic.
@sirinka co vsetko sa da najst v lidli 😀
147 mrtvych v Keni- hroza. Co sa to deje ... 😥😢
for all:
K radu ďalších vinšovníkov
aj ja podľa dobrých zvykov
pripojiť chcem - keď nie inšie -
aspoň svoje skromné vinše:
Pekné sviatky, dobrú zhodu,
ženám čerstvú, sviežu vodu,
mužom tiež nech sladko je,
nech si príjdu na svoje.
praje Erjona
YANNI su fat zaujemave fakty co pises zo zivota v moslimskej krajine. presne potvrdzujes tu viziu , co tie krjiny presadzuju. ze sice pred zapadnymi expertami maju reapekt.ale ked su to MUZI. k zenam europankam sa chovaju ako k menejcennym, nesvojprvnym.tak ako k zema svojho´´kmena´´..
a toto je ten zaklady znak islamu......
muz je nadradeny - zena podriadera.....a potom nasleduje este delenie ..moslim je nadradeny, nemoslm podriadeny..... preto vlastne muzi ci zeny/lenze zeny maju viac prvidiel na dodrziavanie/ sa musia podriadit ABSOLUTNE danej kulture..nielen pravu danejho statu...... ziadne vynimky nie su povolene....
ziaden ohlad na ludske prava, osobnostne prava.....
fakt nemozem pochopit,ako tam moze europskla zena fungovat normalnym sposobom zivota.....zena-europanka..ktora ma volnost, zvyknuta na rovnopravne postavenie nielen podla zakona,ale aj v spolocnosti je tu nahle deklasovana na bytost zbavenu prav..... s pridelenym tutorom.......muzom.....
pre mna nieco ozaj nepredstavitelne...
ano, doma za styrmi stenami to neplati..lenze to by europanka musela byt ako väzen len doma tam..... akonahle vyjde na balkon, z dveri, stava s az nej podradny element....
@dalal Neviem ci budes vediet odpovedat ohladom financnej stranky a zodpovednosti. Z tej diskusie s alice107 ma napadlo, ze keby dosiel samoplatca ako alice107 do Irska (dajme tomu nie je z EU), doslo by ku komplikacii, na ktoru by sukromna klinika nemala vybavenie. Pacient by musel byt transportovany do verejnej nemocnice. Hradil by si naklady ten samoplatca alebo by to bolo na triko tej sukromnej, kedze nevedela zabezpecit liecbu, ktoru si pacient u nej objednal?
Ali Al-Wakwak: "I transform means of death into instruments of beauty"
Hmm, sice za Kaddafiho nemal " freedom of expression", ale ani nemal material na tvorenie.
http://www.ansamed.info/ansamed/en/news/section...
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.30237...
https://twitter.com/FreeBenghazi/status/5836617...
https://twitter.com/FreeBenghazi/status/5836620...
KARARINKA zakon jasne hovori, ze pri uzatvarani kontraktu/ak nejde o nahlu prihodu a prvu pomoc/ tak si amju zmuvne strany p prestudovat podmienky.... takze ak by som planovala pobyt v nejakej sukr.nemocnici, tak si dobre preverim jej vybavenie. .....
takze by som dobrovolne nesla na kliniku zle vybavenu....a taku, co by nemala licenciu na poskytovanie starostlivosti aj vprpad ekomplikacii pri vykonoch, ktore sa tam prevadzaju.......
je to potialto jasne?
takze tvoje uvahy su uplne od veci...
..... transportovanie do inej kliniky je mozne bez suhlasu pacienta len vo vyn. pripade...ak by doslo k mimoriadnej udalosti ohrzenia zdravia a islo by o specializovanu kliniku..... na tento pripad zvlast urcenu.....
kazda klinika statna ci sukromna nedostane licenciu , ak nema vybavenie na poskytovanie staROSTLIVOSTI:ATO AJ VPRPADE KOMPLIKACII ; KTORE MOZU NASTAT pri ukonoch, ktore sa tam prevadzaju......
takze je jasne, ze clovek ak ide vyuzit sluzby nejakej kliniky v prvom rad esi zisti, ci ide o kliniku , ktora ma rpavenie na poskytovanie danej starostlivosti.....
taketo uvahy ako si naznacila opukazuju zial na to, co ja pisem stale.. slovaci azial aj cesi maju nizke pravne povedomie ........
ja si neviem predstavit, ako by si ozaj reagovala vprpade realnej situacie v tomto priapde, ak sama neviers ani vnaznakoch,ako sa ma postupovat vrwalnom zivote.......
to je fakt zle......
. co sa tyka prvej pomoci , tak je jasne, ze ak pacient nemoze sam rozhodnut o tom, kde mu bude poskytnuta, tak to zariadenier aj ten zamestnanec, co o rozhodne o prevoze zodpoveda za pripadnu ujmu na zdravi pacienta ...... takze by mu prislo draho,ak by ma previezol na kliniku, co nema vybavenie a teda ani licencoiu na posskytovanie starostlivosti aj co sa tyka komplikacii , ktore mozu nastat... cize ak ide o pripad, kde treba nejaku zvastn u tarostlivost poskytnut , tak treba pacienta previest hned na specializovanu kliniku.... ak ta verejne ci sukromna nema na to vybavenie, ake vyzaduje stav pacienta na zaklad urazu ,ci nahlej prihody a pod......
dufa, ze som ti to objasnila uplne jasne.......
takze znovu plati,ak niekde cestujeme , treba si preverit urben nverejneho zdravotnictva ,aj sukromneho....... v prpad eprvej pomoci ci nahlej choroby......
@kararinka http://m.netdoctor.co.uk/private-medical-treatm...
dobra otazka...robila som maly prieskum - v zasade ak za komplikaciu moze chirurg/ anesteziolog tak poplatky plati nemocnica/ plus ti zaplatia odskodne ( usli plat v praci atd)
ak komplikacia je mozna a pacient podpisal informovany suhlas s danou operaciou tak poplatky idu z jeho vrecka. Preto je lepsie mat pripoistenie a vtedy do istej vysky plati poistovna inak si platis cash z vlastneho vrecka. Kazda sukromna nemocnica ma vybavenie na resuscitaciu v pripade kardio- respiracnej zastavy ale nie kazda sukromna nemocnica ma icu, moznost mechanickej ventilacie alebo naor dialyzy. Vtedy je nutny prevoz do specializacneho zariadenia.
@alice107 ty si ale zabudla, ze Cesi a slovaci su clenmi eu a existuje u nas zakone a cestovne poistenie,cize im su take veci jedno ... V krajinach mimo eu a a par vynimiek toto neexistuje, takze platis od vstupu po vystup z nemocnice v eu a co ...
@kararinka no v de, rakusku alebo cesku by si platila aj prevoz a osetrenie v druhej nemocnici, kedze komplikacia je pri kazdej op mozne riziko .... Ale niektore nemocnice maju dohody navzajom tak nastavene, ze komplet fakturu ti vyda "povodna nemocnica ",i ked doosetrovanie prebehlo v druhej..
Dik @dalal, presne na ten pripad som myslela, ked pacient podpise informovany suhlas a nastane nepredvidana komplikacia, ktora nie je vinou operacneho tymu. Nenapadlo ma to s tym pripadom, pri ktorom moze ist o pochybenie sukromnej kliniky. Takze vlastne pripoistenie je jedina obrana. Ja osobne by som nesla do takeho risku, ale mam kamaratku, ktora ma po nehode zdeformovanu peru. Za posledne roky prekonala niekolko operacii (vsetky vo verejnej nemocnici) a kvoli nehode ma viacero pridruzenych komplikacii. Nie je z EU a jedineho operatera, ktory je ochotny sa o tuto korekciu pokusit nasla v UK na sukromnej klinike, kde ona nema verejne poistenie, dokonca do UK potrebuje viza.
@vevesh Podla toho co pisete sa moze operacia poriadne predrazit. Neviem ako to funguje s pripoistenim na ucel vycestovania za operacnym zakrokom, ked casto aj sukromne poistenie ma klauzulu, ze ti nebudu ihned hradit liecbu chronickych ochoreni, ktore si mal pred poistenim, ale musi uplynut nejaka doba poistenia.
@kararinka no pokial v jej krajine existuje poistenie, da sa pripoistit a oni by potom hradili komplikacie po operacii,l (pokial by to nejako v zmluve nevynali), ale samostatnu op musi hradit sama.... Este je moznost, zeby na peniaze na op prisla scasti cez penazne dary, alebo klinika v inom state, netreba sa bat ist aj mimo eu...
ukážka podľa názvu témy - veľkonočná keňa
napriek tomu prajem pokojné sviatky
@dalal napad pre start up firmu...Instagram pre lekarov.. dalo by sa s nim uzivit aj na MK
http://www.theverge.com/2015/4/6/8341217/figure...

@yanni Pohlad na Riyadh Slovaka, ktory tam pracoval: https://dennikn.sk/blog/zivot-v-rijade-3-cast-p... ... som zvedava ako bude pokracovat v dalsich clankoch