Multi-kultúrne spolužitie po všetkých stránkach
Tato tema je urcena pre kazdeho a akukolvek temu suvisiacu so spoluzitim viacerych narodov - po politickej, ekonomickej, nabozenskej ci kulturnej stranke. Nech sa paci, pridavajte akekolvek prispevky pozitivne ci negativne, usmevne ci "na zaplakanie", glorifikujuce ci kriticke, vitane su napr. aj multikulturne recepty, vychovne metody atd. atd...
Jedine pravidlo (ja viem "medzi nami zenami je tazke ho dodrzat..." ) je ***ziadne urazanie, osocovanie a nadavanie***! -aj ked ma niekto opacny nazor ako VY 😎
Skupiny som konkretne rozdelila na dve protichodne nazorove skupiny z pohladu zasahu Izraela v Gaze a netvrdim, ze existuju len tieto a neda sa to viac rozvit. Ak si nevies vybrat, tak pravdepodobne nepatris ani do jednej. Kedze su protichodne tak ked patris do jednej, nebudes automaticky patrit do druhej. Nedelim ludi, delim nazory ohladom konkretnej udalosti. Nerozvijala som to viac, pretoze je tu uz 50+ stran diskusie o tom a pokladam to za zbytocne.Podla mna najlepsia forma obrany Izraela je rokovat, ale nie s jednostrannymi poziadavkami, ale vidim to velmi skepticky.
Konkretnejsie som tu uz pisala svoj nazor viackrat, mozes si dohladat. Z toho videa, co si sem dala chybala dalsia strana konfliktu a tou su civilisti. Ohladom momentalnej situacie v Iraku, su to tiez prave civilisti, kvoli ktorym treba okamzite zasiahnut. Pre mna je nepochopitelne ako ty nevidis tych civilov v pripade Gazy.
@ellise a este k tym obhajkynam islamu... ak si prwcitas napr jeden z mojich prispevkov ( vcera okolo 19) uvidis aka som obhajkyna islamu... ty si stale mylis obranu teroristickych cinov s obranou normalnych vzdelanych civilistov- moslimov... zrejme viac nechces pochopit...
a pri takych slovach ake si tam vymienate sa cudujes preco niekomu neprisla osobna pozvanka... naco aj? aby sa nam tu na hlavy hadzali nadavky?
@ellise ja som cerpala podla britannici- ale aj podla wiki nazov palestina pochadza z greckeho palaistine a prvykrat sa spomina u antickych greckych spisovatelov, ktori vymedzili toto uzemie - Toto je prva dejepisna zmienka o presnom vymedzeni uzemia.....suhlasi aj to, co si ty napisala - ale greci boli prvi..
@vevesh já zase čerpala z knihy Dějiny evropské civilizace, a z Všeobecné encyklopedie Diderot.
@dalal jestli tě pohoršuje jak se bavíme v druhé témě, tak tam nechoď a budeš klidná. já jsem si tady jen s vevesh vyměňovala kdo má jaké zdroje. O tom co píše dál se nezmiňuji, přestože mám na to jiný názor a jiné informace. Nebudu se dohadovat.
k tomuto tématu nemám co říct, protože nemám multi-kulti vztah, a ty koneckonců taky, jak vždy tvrdíš. O čem si tady povídáte je mi jedno. bavte se o čem chcete a jak chcete, já dělám totéž.
"multikulti "funguje, ale tu na fórach sa nedarí ani "monoikulti" 🙂
@dalal presne chovanie v zmysle delenia na tych , co su s´´nami´´ a proti nam´´ ma hamas. a teda aj moslimska ideologia. moslimovia myslia presne takto.
takze ak si pozorne citala, tak som poziadala o vysvetlenie, ako to autorka myslela.
ja cakam ozaj so zaujmom na jej stanovisko jej ,nie nejakej skupiny ´´my´.
takze tolko k tvojej otazke.
@alice107 ja ti poviem presne kde funguje napr v irsku- v mojej nemocnici, na mojom dennom pracovisku- na operacnej sale- funguje ako hodinky, lekari z roznych koncin vratane pakistanu, indie, gulfu( kw, jordansko, palestina, bahrain), severna afrika, sestry detto... vsetci maju jeden ciel, pracuju, rozpravaju sa, slusne komunikuju.... bez kriku, hadok, politikarcenia( tak ako to bolo napr v bratislave na klinike- male skupinky typu ak nie si s nami si proti nam a vidis ani hamas k tomu nebolo treba)...
teraz hovorim o najvacsej fakultnej nemocnici v dubline.... a o kardivaskularnych teda srdcovych operacnych salach...
ja verim tvojim skusenostiam tak prosim ver aj ty mne. Nemam potrebu klamat.
@dalal ja neviem,ako to funguje na pracovisku kde su pracovnici roznych etnik a kultur. takze prjimam tvoj nazor ako tvoj sukromny nazor . tu nejde o to, ci ti verim , ci nie.
ale aka je realita.
ja sprostredkovane mam ine informacie aj s klinik v de ci francuzku od lekarov ci seflekarov.takze teraz mam poznatky z dvoch roznych nazorov na vec.ty si ale jedinina,ktora ma len pozitivne nskusenosti z tych lekarov ci riaditelov nemocnic , co som mala moznost pocut .
jeden protinazor naprklad. seflekar jednej kliniky tvrdi la dokazal napriklad,ze arabi a ine podobne etnika /lekari/ maju dost zlu pracovnu moralku vseobecne/. najdu sa vsak aj vynimky.ako som pocula tak prezident syrie assad ako lekar bol podla jeho seflekara v europe dobry lekar na oftalmologii.z inymi lakarmi podobnymi ale mal ine skusenosti.a to negativne.
ale ja poznam lakarov z inej ku tury tiez v de, ktori boli /a bolo ich dost/ prepusteni, pretoze mali konflikty na pracovisku, zlu pracovnu morlaku, stale obvinovali vedenie z rasizmu a pod.
no a prave ti lakari mali eruropanky za manzelky a zili a pracovali v de.a zenam trdili, ze nie oni su na vine,ale vedenie kliniky, ich kolegovia apod. vzdy rovnaky scenar.
no aja osbne mam skusenosti nie priamo pracovne,ale v ramci spoluprace. cize s advokatmi z inej kultury pochadzajucimi.a ver, ze ich spravanie sa za standardne europske povazovat neda. teda profesne spravanie sa. ta povestna vlastnost ako ulisnost, ci aj viditelne zavadzanie, urazavost kde ma byt profesionalita je tam viditelna.
takze kazda mame svoje skusenosti z praxe ako vidiet.
vies, ja poznam mentalitu tych ludi dost dobre. tak prepac,ale ozaj nemozem uverit tomu, ze kazdy z tych etnik kto pracuje v tej klinike z inej kultury, sa chova uplne standartne podla europskych noriem . takze nevznikaju ziadne trecie plochy kvoli rozdielnemu mysleniu a konaniu.
@alice107 nikde netvrdim ze vsetci moslimski lekari su idealni- su niektori lenivsi ( uz som to tu spominala najma sudanski, egyptski atd...)...naopak lekari z krajin gulfu maju vynikajuce vzdelanie a mozno prekvapivo vybornu pracovnu etiku... rovnako ako vacsina lekarov z indie... ale nevznikaju problemy kvoli viere ci nabozenstvu... kazdy si vazi svoje pracovne miesto a nechce on prist... takze nie trenice nevznikaju... ziadne skupinkarcenie... atd ako som bola zvyknuta zo sr...
vravim to je moja osobna skusenost a zaklad pre ktory nemozem hadzat vsetkych do jedneho vreca...
@dalal nikto nehadze vsetkych do jedneho vreca. ale to, ze kazddy si vazi pracovne miesto je prave to hadzanie do jedneho vreca/pozitivne/ od teba. . prave lekari , co som spominala si ziadne miesto nevazilli. nedokazali prekrocit svoj tien, ako sa hovori. takze ocakavali prisposbenie sa im, a co sa tyka nabozenstva, tak islam je nielen nabozenstvo.je to ideologia.ideologia, co ma nacrtnuty vzorec chovania sa. takze je tam vidiet na ich spravani sa ten vplyv. ja co poznam lekarov z roznych moslimskych statov/vzali si niektori europanky /, tak kazdy jeden ten vzorec spravania sa ma. no indi nie su len moslimovia.a prave tam tiez je vidiet, aku ideologiu vyznavaju na ich chovani.ci su hinduisti, ci moslimovia.
no a vela hra ulohu aj mentalita. ta sa lisi od toho,ake je to etnikum,ale isty vzores c chovania sa maju spolocny v zaklade. no a to sa odraza aj na ich chovani sa v praci. ty si si toto nikdy ozaj nevsimla?
takze ja ich nehadzem do jedneho vreca. ale oni z toho jedneho vreca vsetci viac menej pochadzaju. neviem, ci chapes, co mam na mysli.
preto tvrdim, ze isty stupen spravania sa maju tieto etnika rovnaky a preto aj iste reakcie maju spolocne. ale lisia sa len v detailoch. potvrdilo sami to v praxi
@dalal nezvrazivost zo zivota si zial prenasaju aj tu na forum a v pripade tejto temu to je este velmi jemne pomenovanie
niekedy mi pripada akoby ludia na Slovensku zili dvojity zivot, pokial ma clovek hosta doma, urobi co mu na ociach vidi, stoly sa prehybaju od jedla,poriadok v domacnosti musi byt v tip-top stave, ale akonahle vykroci za dvere svojho bytu, uz mu nevadi papierik na ulici, je nevrazivy k susedom, cudzincom,...
@eva8 "multikulti" neznamena nadavat na niekoho, koho vidim niekde v gete, najlepsie oddeleneho velkym murom, multikulti znamena zit s niekym z inej kultury v susedstve, pracovat s nim, obojstranne komunikovat aj ja mam skusenost, ze to funguje, cim Ti neberiem tvoju opacnu
raz sem elise dala link na nejaky protimoslimsky clanok, a tam som nasla reakciu, dam to aj sem, lebo by som to sama lepsie nesformulovala, co mi prekaza na tych protimoslimskych prispevkoch:
"no, lidé jako já jsou opatrní než vysloví tak radikální odsudek nad miliardou lidí. A analogie rozhodně není podobnost na 90%. Analogie, je něco, co se v nějakých rysech něčemu jinému podobá a ty rysy ani nemusí být většinové. Analogie může být zajímavá a upoutat naši pozornost k některým aspektům problému. Autor by si ale měl být vědom jejích mezí. Na europocentrickém vymezení vůči islámu pak není nutně špatného nic, pokud by nebylo zároveň povýšené a kulturně arogantní. Nevím kdo může posoudit, čí morální a kulturní hodnoty jsou vyšší a z jaké pozice jste pasoval Evropu nad islámský svět. Z perspektivy islámu se může zdát hodnotový systém Evropy zpozdilý. Pak tu máme pravda koncept univerzálních lidských práv, což jsou sice v zásadě hodnoty judeo-křesťanské civilizace, na kterých se svět "dohodl" jako na univerzálních. A ten nám už sice poskytuje měřítko, kterým můžeme soulad a dodržování základních lidských práv v jednotlivých zemích měřit a oprávněně kritizovat (stejně jako bychom kritiku měli být schopni přijmout), sotva nás ale opravňuje k arogantním odsudkům něčí víry. Krom toho, že má každý obvykle sám máslo na hlavě, je to spolehlivě ten nejméně účinný způsob, jak něco z toho "barbarství" změnit. Ledaže uspořádáte pěkně postaru křížovou výpravu a naučíte tu jinověrnou pakáž, co jsou to vysoké hodnoty. "
V tejto veľmi zložitej a nebezpečnej situácii USA opäť nenapadne nič lepšieho, ako bombardovanie. Ale ich bomby nevymažú "islamsky štát", ale skôr ho inšpirujú. Spojené štáty sú túžobný nepriateľ "islamského štátu".
Najviac nenávidené v Iraku. Nimi sa začalo celé nešťastie. V skutočnosti je toľko hlúposti a netaktnosti ťažké dať do slov. Niektorí politici v US nikdy nepochopia túto múdrosť. McCain bude vždy požadovať vojnu. Pre neho znamená mier, že bomby dopadajú na iné krajiny. Vzhľadom k tomu, "islamského štátu" bojov v partizánskom štýle, budú sa zasa nevinní ľudia zabíjať. Americká sila bude generovať viac násilia. A ešte viac teroristov. Spojené štáty sa nepoučili. Zriedkavo bolo vo svete toľko vojnových hniezd súčasne: Afganistan, Pakistan, Irak, Sýria, Libanon, Palestína, Líbya, Jemen, atď z krízy na Ukrajine a dramatické chrastenie z Číny, Japonska a Vietnamu, kvôli surovinám v Juhočínskom mori ani nehovoriac. Tieto krízy a vojny nemôžu byť umlčané bombami. Bez chytrého rokovania prídu nebezpečné časy v našom svete.
Mám obavy hlavne celkového amaterizmu Spojených štátov na Blízkom východe. Pokiaľ si dobre pamätám, Obama chcel bombardovať pred rokom hlavného odporcu "islamského štátu" sýrsku vládu a tým teda aj posilnili ISIS. Ak politici ani nevedia, či by mali bombardovať vládu alebo rebelov, človek sa už musí obávať.
A tu je celý článok, preložila som len malú časť z neho:
Jürgen Todenhöfer
10. August
BOMBER OBAMA: IDEOLOGIEN KANN MAN NICHT ERSCHIESSEN
Über den Dilettantismus, mit dem die USA den Terrorismus bekämpfen, den sie selbst gezüchtet haben.
Liebe Freunde, der Mittlere Osten, den der Westen Jahrhunderte lang überfallen und ausgebeutet hat, versinkt im Chaos. George W. Bushs Antiterrorkriege waren "TERRORZUCHTPROGAMME".Vor dem Afghanistankrieg gab es im Mittleren Osten ein paar tausend Terroristen. Jetzt sind es Hunderttausende. Dank der Politik des Westens.
Der französische Philosoph Sartre nannte das einst den Bumerang-Effekt: "Die Stämme kämpfen gegeneinander, weil sie den eigentlichen Feind nicht angreifen können. Die Sturmflut der Gewalt reißt alle Schranken nieder. Die Gewalt schlägt auf uns zurück und wir verstehen so wenig wie früher, dass es unsrere eigene Gewalt ist." DER WESTEN HAT DEN TERRORISMUS, DEN ER JETZT BEKÄMPFT, SELBST GEZÜCHTET.
George W. Bush hat ferner mit seinen Bomben das zerbrechliche strategische Gleichgewicht des Mittleren Ostens zertrümmert. Jetzt will Obama mit Bomben Ordnung schaffen. Irre!
Die Menschen des Irak, die ich zahllose Male besucht habe, leiden noch immer unter der brutalen Ermordung Hunderttausender Zivilisten in Bushs Lügenkrieg - nachdem in den Jahren zuvor laut UNICEF durch die Sanktionen des Westens bereits 1.5 Millionen Menschen umgekommen waren. Darunter 500.000 Kinder.
Der Irak leidet ferner nach wie vor unter der verhängnisvollen Fehlentscheidung der USA nach dem Einmarsch 2003, vor allem die Sunniten weitgehend aus dem politischen Leben auszugrenzen. Und gnadenlos zu unterdrücken. Dem Irak hat das einen endlos blutigen Krieg beschert. Und Not, Leid und Elend. Laut Kofi Annan ging es den Irakern selbst unter dem Brutalo Saddam Hussein besser als heute. Eine abenteuerliche Vorstellung. Anarchie ist noch schlimmer als Diktatur.
Der säkulare, GEMÄSSGT islamische "Irakische Widerstand", den im Westen kaum jemand kennt, wurde deshalb immer stärker. Er steht im Augenblick 20 Kilometer vor Bagdad. Ich habe den" Irakischen Widerstand" 2007 mitten im Krieg im umkämpften Ramadi eine Woche lang besucht. Und ein Buch darüber geschrieben. Dieser überwiegend sunnitische und dennoch multikonfessionelle, multiethnische GEMÄSSIGTE Widerstand hat die USA letztlich aus dem Irak vertrieben. Im Tsunami der Lügen ist das im Westen weitgehend untergegangen. Die USA behaupten ja merkwürdigerweise noch immer, sie hätten den Krieg gewonnen.
Hingegen kennt jeder die RADIKALE islamistische Bewegung "Islamischer Staat". Sie hat -aus Syrien kommend- das Chaos und die krassen Ungerechtigkeiten im Irak geschickt genutzt. Ebenso wie die Erfolge des gemäßigten "Irakischen Widerstands". Durch ihre erbarmungslose Härte und ihre bedingunslose Todesbereitschaft hat sie jedoch die gemäßigten irakischen Widerstandskämpfer in vielen Regionen Iraks an den Rand gedrängt. Vor allem in Mossul.
Der "Islamische Staat" verfügt im Irak zur Zeit über 3.500 bis 5.000 Kämpfer. Während der gemäßigte "Irakische Widerstand" mehr als 40.000 Mann unter Waffen hat. Doch der radikale "Islamische Staat" kämpft besser und verfügt über sehr viel Geld. Und er betreibt eine Öffentlichkeitsarbeit, mit der seine Konkurrenten nicht mithalten können. Schon heute ist er Al Qaida, Jabbat Al Nusra und ähnlichen Gruppen militärisch und medial haushoch überlegen.
In dieser äußerst komplizierten und gefährlichen Lage fällt den USA erneut nichts Besseres ein als zu bombardieren. Doch ihre Bomben werden den "Islamischen Staat" nicht auslöschen, sondern eher beflügeln. Die USA sind der Wunschgegner des "Islamischen Staats".
Die amerikanischen Bomber starten übrigens von einem Flugzeugträger, der den Namen Bush trägt. Den verhasstesten Namen im Irak. Mit dem alles Unglück begann. Eigentlich ist so viel Dummheit und Taktlosigkeit schwer in Worte zu fassen.
IDEOLOGIEN KANN MAN NICHT ERSCHIESSEN. MAN MUSS SIE WIEDERLEGEN UND IHRE URSACHEN BEKÄMPFEN. Einige US-Politiker werden diese Binsenweisheit nie verstehen. Kriegs-Rumpelstilzchen McCain wird immer Kriege fordern. Für ihn heißt Frieden, dass die Bomben auf andere Länder fallen.
Da der "Islamische Staat" im Guerilla-Stil kämpft, werden erneut Unschuldige getötet werden. Die amerikanische Gewalt wird noch mehr Gewalt erzeugen. Und noch mehr Terroristen. Die USA haben nichts dazu gelernt.
Dabei liegen die Alternativen auf dem Tisch. Obama kennt sie genau. Als erstes müsste er sich im Irak viel energischer für eine NATIONALE AUSSÖHNUNG einsetzen, für eine starke Regierung der nationalen Einheit. Unter Einschluss ALLER Iraker- um dem Irak zu alter Stärke zu verhelfen. Einzige Ausnahme müssten Politiker sein, die Blut an den Händen haben.
So hat auch Deutschland nach dem 2. Weltkrieg die nationale Aussöhnung geschafft. Wer Aussöhnung will, muss viele Kröten schlucken.
Zweitens durch eine umfassende FRIEDENSKONFERENZ FÜR DEN MITTTLEREN OSTEN. Unter Mitwirkung des Sicherheitsrats der Vereinten Nationen. Im Stil der "Konferenz für Sicherheit und Zusammenarbeit in Europa"(KSZE), die einst mithalf, den Konflikt mit der Sowjetunion zu entschärfen.
Selten gab es auf der Welt so viele Krisenherde gleichzeitig. Afghanistan, Pakistan, Irak, Syrien, Libanon, Palästina, Libyen, Yemen usw. Von der Ukrainekrise und dem dramatischen Säbelrasseln Chinas, Japans und Vietnams wegen einiger Rohstoffinseln im Südchinesischen Meer ganz zu schweigen.
Diese Krisen und Kriege lassen sich durch Bomben nicht befrieden. Ohne kluge Verhandlungen kommen auf unsere Welt gefährliche Zeiten zu.
Sorge bereitet mir vor allem der totale Dilettantismus der USA im Mittleren Osten. Wenn ich mich richtig erinnere, wollte Obama vor einem Jahr noch den Hauptgegner des "Islamischen Staats", die syrische Regierung bombardieren und dadurch ISIS konsequenterweise sogar stärken. Asterix würde sagen: "Die spinnen, die Amerikaner."
Wenn Politiker nicht einmal wissen, ob sie die Regierungen oder die Rebellen bombardieren sollen, muss man sich Sorgen machen. Große Sorgen. Euer JT
od veci, ale zase som nasla veticku v liste z pracovneho pohovoru.
Oh yeah, and...
..out company. does not discriminate in employment matters on the basis of race, color, religion, gender, national origin, age, military service eligibility, veteran status, sexual orientation, marital status, disability, or any other protected class. We support workplace diversity.

@alice107 to myslis vazne ak tvrdis ze @kararinka ma retoriku hamasu??? to hadam nie.