Muž na MD

siasis
7. nov 2018

Babenky moj maly ma 1 rok chcela by som aby muz isiel na rodicovsku lebo by mu dobre vysla materska. Ja by som chcela ist na urad prace ako nezamestnana a urobit si kurz vizazisticky/kozmeticky.
1. Je mozne ze by muz isiel na MD treba za pol roka na pol roka a potom by som mohla ja natupit zas na rodicovsky? Ci to tak nefunguje?
2. Kolko musim byt evidovana na UP aby som mohla poziadat o kurz?
3. Preplaca urad prace kurzy iba v SK alebo aj napr.v Prahe keby som chcela ist?
Dakujem

romiada
7. nov 2018

@siasis odpoviem Ti iba na otazku c.1. Na MD moze nastupit manzel kedykolvek v ramci troch rokov veku dietata. Na RD potom nastupis plynule po ukonceni jeho MD. Zatial sa musis zaevidovat na UP. Socialku za Teba plati stat-musis to ale oznamit. Ja som si napr.z firmy poziadala o neplatene volno a platila si sama zdravotku - lebo som nemala iny prijem a do mojej prace som sa este vratit nechcela. Po 2mes.moj muz ukoncil MD a ja som znova nastupila na RD. Dokonca moj muz ostal nadalej zamestnany u svojho zamestnavatela - zakon umoznuje popri MD muzovi aj pracovat. Len by to malo byt na ten cas na inu poziciu a zmluvu. Moj muz bol takto 2mes.na MD (lebo v lete maju "hluche" obdobie kedy je menej roboty). Len je škoda,že zakon neumožnuje si zvyšok tej MD dočerpať. V tom vidim velky minus a chystam sa to napisať kompetentnym a napr.aj Mihalovi...nech s tym pohnu nejak.

siasis
autor
7. nov 2018

@romiada aha cize je to mozne ako som pochopila 🙂 dakujem za odpoved

danka1611
7. nov 2018

Prečítaj si diskusiu "otec na materskej" tam je toho dosť popísané a sú tam baby čo ti budú vedieť poradiť ;)

siasis
autor
7. nov 2018

@danka1611 a kde to najdem? Moxsa tu este neviem orientovat...

danka1611
7. nov 2018

@siasis https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/otec-na-materskej-2/
Musíš si len dosť listovať,ale sú tam baby čo sa tomu rozumejú 🙂 a pomôžu

evittam
7. nov 2018

@romiada Velmi zle. Vôbec si si nic nemusela platit a ani brat neplatené voľno. Žena naďalej zostáva na RD, zamestnavatelovi nič nemusí oznamovať-jeho nezaujima ci poberas RP alebo nie. Na ZP sa prihlásiť ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov a stat plati ZP ale ak by dieťa chodilo do skolky moze len na 4h.
Btw.uz tu o tom máme nejednu diskusiu-napr."otec na materskej".

evittam
7. nov 2018

@romiada A neboj kompetentny s tym určite pohnú-po voľbách to predpokladam zrušia uplne.😉 Ale to je len môj názor.

romiada
7. nov 2018

@evittam ked si to tak zoberies je to nespravodlive, ze chlap (resp.aj zena ) si mozu vycerpat matersku len vkuse a nie prerušovane. Nerozumiem prečo, keď je vsetko elektronicky, sledovany kazdy prd na socialke. My sme sa s muzom aj ozvali mailom na socialku ze preco v tom nemozme pokracovat bud.rok ze by si manzel zas cerpal 2mes MD....zamietava odpoved...lebo bla bla paragraf..uplna byrokraticka chujovina

evittam
7. nov 2018

@romiada Môžeš byt rada, že vôbec muž môže mat MD a pracovať. Čo by si este chcela? Rozdelit to na päťrocnicu...
😂😂😂

romiada
7. nov 2018

@evittam nie, len mi pride zvlaštne že Ti nevedia spočítať dni strávené na MD, keď majú elektronicky zdokumentované už všetko

evittam
8. nov 2018

@romiada A preco by nevedeli?! Lebo zakon neumožňuje rozkuskovat MD na neviem kolko?