icon

Myslíte, že manželstvo je len papier?

teada
3. okt 2011

ahojte, ja som dnes citala rozne pomylene nazory na manzelstvo, ze su to len papierovacky a ze to nie je prejav lasky atd...myslite si to i vy?ja som zastancom manzelskej lasky, ktora je pre dieta to najkrajsie co vobec moze dostat, a tiez manzelsky partner, ktory vlastne mojim suhlasom k tejto sviatosti si moze byt isty ze to snim myslim vazne...skoda ze dnes sa tolko manzelstiev rozpada koli hluposti a marnivosti mladych ludi:(........zeby uz prisaha nic neznamenala?a svedkovia pred sudom naco prisahaju ked tie iste sudy rozvadzaju od davnej prisahy manzelov?

filipal
4. okt 2011

@berenika39 ano moze to byt aj zena. mm je napriklad konzervativny a velmi mu na sobasi zalezalo, dokonca v kostole. ja som sa v tom case tak trochu prisposobila, lebo mi to stalo za to....sama by som s nim kludne zila bez papierov (po prvej skusenosti)

berenika39
4. okt 2011

@teada proč si myslíš, že když dva nejsou vzatí, že se navzájem nechtějí? třeba se chtějí moc a moc, věří si, důvěřují, plánují spolu život do konce života 😉.....

berenika39
4. okt 2011

@filipal ty předchozí zkušenosti v tom samozřejmě hrají roli, s čistým štítem se jde k oltáři zvesela🙂. mám to stejně.

teada
autor
4. okt 2011

@berenika39 ak nepotrebujem papier, preco davaju pokuty?preco ma bez papiera nezamestnaju?....aby som mohla jazdit autom potrebujem teda skor peniaze na to auto, ked uz ideme tak hlboko..co je vlastne v zivote vazna vec?.......ci nie to co sa tyka dobra ludi?

filipal
4. okt 2011

@teada to je stret konzervativneho tradicneho pohladu na zivot a modernejsieho, liberalnejsieho. tu neexistuje ziadna pravda.

tatiankaba
4. okt 2011

Moj nazor je asi troska staromodny, ale neviem si predstavit mat rodinu s muzom ktory nieje moj manzel.

claudica
4. okt 2011

Nuž ja som žila v manželstve - po čase prestalo v ňom fungovať všetko, tak sme sa rozviedli. Momentálne žijem s partnerom, je nám fajn, no vydávať sa nechcem a nebudem. Vysvetlili sme si to, on to pochopil a takto žijeme spolu naďalej. Nemyslím si, že by chýbala dôvera, istota...čokoľvek. V tomto vzťahu mám všetko to, po čom som túžila, keď som bola vydatá.... mne k tomu "papier" vôbec nechýba... 🙂

filipal
4. okt 2011

kocky bez papierov. a ako je to pravne? ako mate osetreny spolocny byt a pod.?

claudica
4. okt 2011

@filipal U nás je to tak, že bývame v mojom byte, on sa prisťahoval. Je pravda, že sme ho spolu prerábali a investovali spoločné peniaze, ale byt je len na mojom mene a neplánujem na tom nič meniť... Zatiaľ sme nenarazili na nejaký závažnejší problém čo sa týchto vecí týka... 😉

adelka21
4. okt 2011

@teada no tak ty si to neumíš představit, ok, už jsme to pochopili...no a co, ty jsi nějaká ikona, podle které se musí ostatní řídit? At si to každej zařídí a udělá, jak to chce, jejich věc. Chceš žít v manželství, tak se vemte, nechceš, tak se neberte...ono se to stejně nedá vynutit,že 😅 😅 😅 ty například nesezdanými pohrdáš, já to respektuji, nebudu nikomu diktovat, jak žít 😝 😝 😝

adelka21
4. okt 2011

@filipal byt může být například ošetřen 50 a 50 procent. oba dva majitelé 😉

bodka70
4. okt 2011

@viera27 , môžeš mať v tomto pravdu, i keď samozrejme život je trošku pestrejší a obraz "bežného" 40-50 nika či 40-50 ničky určite nepasuje na každého. Len toto skôr súvisí s kvalitou partnerského vzťahu ako s manželstvom ako takým. V prípade "bočných úmyslov" je pre partnera, ktorý chce utiecť od rodiny "papier" či deti len jednou s ďalších prekážok, ktorú musí preskočiť za cestou na "slobodu". Bohužiaľ vidím to bežne v okolí, len nedávno sa zrútil vzťah jedných našich známych - po 20-tich rokoch manželstva a 5 tich deťoch 😒.
Osobne si myslím, že to či je niekto v manželstve či nie závisí skôr od životných postojov partnerov, ich názorov na túto inštitúciu, ako od ochoty "viazať sa". Niekto vstupuje do manželstva s tým, že je to jeho prejav lásky a dôvery k partnerovi. Niekto si myslí, že manželstvom sa partner stáva jeho majetkom. Niekto nechce ísť do manželstva, lebo netúži prevziať plnú zodpovednosť, niekto je taký, že čím väčšiu slobodu dostane, tým viac je ochotný ostať.
Napokon mnohí tí, čo si sľúbili" vernosť a lásku až do konca" po čase zistia, že jednoducho nie sú schopní či ochotní vo vzťahu vydržať. A to isté platí aj pre tých, čo tento "papier" nemajú.

filipal
4. okt 2011

@tatiankaba ano, na Slovensku este stale prevlada konzervativny postoj a verim, ze na zeny zijuce" na divoko"(pardon) sa mozu v niektorych lokalitach pozerat vselijako. hlavne na dedine. (tu treba mat hlavne vela sebavedomia)
v Skandinavii je napriklad spoluzitie bez papiera velmi bezne. a napriek tomu ziju ludia vo velkych viacdetnych rodinach, vychovavaju ich kludne a bez bitky. otcovia sa nadpriemerne venuju detom. tolko oteckov s kocikmi som nevidela nikde inde.....

berenika39
4. okt 2011

@filipal - my jsme do partnerství oba vstoupili "v druhém kole", oba zajištění, s prací, bydlením...co máme, to máme a sdílíme to společně. máme každý svůj účet. do společné kasy dáváme oba podle momentálních možností přiměřeně 😀 (doted jsem byla na rodičáku, takže já méně, partner více, ted už pracuji, tak jsem musela přisypat 🙂 ). Ale: na všem jsme se dohodli předem, máme promyšlené situace, které doufáme nenastanou, a oba pravidla dodržujeme. Zase - kaskadéři nejsme🙂.

tatiankaba
4. okt 2011

@filipal Tam to myslimvbude ale do znacnej miery ovplyvnene systemom socialnych podpor. Skandinavske zeme btw vedu v statistikach rozvodovosti.

berenika39
4. okt 2011

@bodka70 tohle podepisuji - to je náš případ, oby jsme se jednou spálili a máme strach,evidentně, nestydím se za to.

čím väčšiu slobodu dostane, tým viac je ochotný ostať.

filipal
4. okt 2011

@tatiankaba je to mozne, ale otcovia sa aj po rozvode staraju o deti. ano, v tychto statoch je vsetko pre deti. skoro vsetko je pre deti zdarma. doprava, vstupy do muzei, strava v skolach atd.....
ja zase nie som za zachovanie manzelstva za kazdu cenu. myslim si, ze casto je rozvod pre deti vykupenim....

tatiankaba
4. okt 2011

@filipal Za zachovanie nefunkcneho manzelstva niesom ani ja, to rozhodne, len mi pride prirodzene jeho uzatvorenie pred prichodom rodiny, ale to je len moj nazor, kazdy samozrejme nech robi a zije podla seba a svojich preferencii 🙂

teada
autor
4. okt 2011

@filipal , ja radsej poskumam aj pravdu, aby som nemala klamny pohlad na zivot

teada
autor
4. okt 2011

@adelka21 pohrdanie?diktovanie?myslim ze kazda tu diktuje ako zit svoj zivot...ja nepohrdam, len ak si si citala vsetky pirspevky, hladam pravdu a ozajstnu nezistnu lasku, tu nejde o pohrdanie...kazdy tu zijeme nejaky zivot, a riadime sa urcitymi pravidlami, ktore sme si sami vytvorili alebo ktore su overene...ja jednoducho nemozem dopustit na manzelstvo, ked dnes ani zivot samotny nie je posvatny...nepaci sa mi, ked za vsetko , aj za zivot, mam na mysli potraty, eutanazie a pod.,chce clovek rozhodovat, a na vsetko si povedat, je to moj zivot....len moj, iba moj....naozaj si mozeme robit co sa nam paci???niekedy mi to ale pripada prilis zivocisne...neber to v zlom, je to diskusia, ale je vsetko co robime to spravne?

verbalinka
4. okt 2011

Nemám čas to celé dočítat. Jen malá poznámka - nejsem 100% zastáncem manželství. Předpokládám, že jste z mého příspěvku pochopily, že láska a důvěra (a bla bla 😉 ) může být a je i v partnerství. Já jsem dost materialistická a beru to z tohoto pohledu.
Pokud žena žije s mužem bez papíru opravdu upřímně dobrovolně, tak ok. Ale pokud mi těhotná spolubydlící na rizikovém odpoví na otázku - kdy bude svatba (jsem trošku zvědavá 🙂 ) - "nevím, doufám, že si mě jednou vezme". Tak tohle je šílený. Ona nosí jeho dítě a milostivě čeká, kdy on se rozhodne si jí vzít. Tady je něco špatně. Prostě by se ženský neměly bát říct si o svatbu, když mají pocit, že ji potřebují 😉

@bodka70 samozřejmě, že vlastní hodnota se neodvíjí od manželství. Ale bohužel okolí ji nikdy nebude brát jako "tu pravou", vážně. Já vím, je to špatně. Muž je donchuán a žena jen nějaká přítelkyně. Ale pokud to té ženě nevadí a se situací naprosto souhlasí, tak je to v pořádku 😉

@teada v jednom máš pravdu, a to, že se muži bojí závazku. Ale jinak jsi úplně mimo. Napsat, že být homosexuál je choré, je hnus. Každý má právo na život, jaký si vybere. Nemluv tady něco o lásce, když nejsi ochotná přijmout jinou lásku, než jaká se tobě líbí. Mimochodem k jaké víře se hlásíš?

filipal
4. okt 2011

@verbalinka mas pravdu. pripad tvojej priatelky je nechutny. ona je dotlacena k tomu aby zila tak ako nechce.
a dufa, ze sa to zmeni.... ☹

teada
autor
4. okt 2011

@verbalinka ak si myslis ze homosexuali su zdravi, uplne prirodzeny kolobeh tak k comu sa hlasis ty?ak je prirodzena naklonnost muza k muzovi, tak stojim aj za to, ze je prirodzena naklonnost muza k malym detom, cize pedofilia, ci k zvieratkam a pod....ok nechajme slobodu prejavu vsetkym a este im dajme do adopcie deti, urobme z nich rodinu....tak mam pisat?no ale nemyslim ze je to zdrave a normalne..ak je niekto orientovany inak, nemoze za to, beriem to, poznam takych ludi, su v pohode, ale nech sa neprejavuju navonok...
ja nedelim moja laska tvoja laska, to je detinske...myslim ze je bud laska alebo nelaska, samozrejme ze ina k detom, k rodicom, manzelom...podla mna je laska, ked mi zalezi na tom druhom, ked ho chcem urobit stastnym, dovera a td....alebo je to nieco ine?ved ma oprav ak sa mylim

berenika39
4. okt 2011

@teada no někdo tvrdí, že i pravda je relativní... (já tedy ne).

verbalinka
4. okt 2011

@teada Láska je jen jedna. Pokud miluješ, není co řešit 😀 Ale přirovnávat homosexuály k pedofílii je ujetý a úplně mimo. Muž miluje muže a jdou do toho dobrovolně. Muž znásilní dítě - dítě s tím ale nesouhlasilo, tedy nemilovalo 🙄
Já se nehlasím k ničemu. Vím, že nad nám je "Bůh", ale právě pro tyhle ortodoxní názory nejsem klasická věřící. Děsí mě škatulkování a tlačení do tzv. správných principů a hodnot. Pokud se nechtějí brát, ať se nebou. Ale musí to být z obou stran dobrovolné.

bodka70
4. okt 2011

@verbalinka presne tak, ja uznávam a rešpektujem slobodu voľby a života každého človeka či živého tvora. Ale sloboda každého človeka sa končí tam, kde začína sloboda toho druhého. Žiť s partnerom rovnakého pohlavia, ak je to slobodná voľba ich oboch je podľa mňa v poriadku. Znásilniť niekoho v poriadku nie je, tu je to o tom, že zasahujeme do "slobody" a života niekoho, kto s tým neprejavil súhlas.

adelka21
4. okt 2011

@berenika39 pravda je relativní, každej má tu svou pravdu 😀 😀 😀

berenika39
4. okt 2011

@teada musím uznat, že obdivuju tvoji odvahu. určitě sama víš, že jiná orientace není důvod k tomu, aby se člověk neprojevoval navenek, aby někam zalezl a byl schovaný. jsi pod vlivem něčeho, někoho, kdo ti velí kázat dneska už naštěstí překonané nesmysly. neříkej, že je to tvůj vastní názor....
Co neomezuje svobodu jiného, je v pořádku....

teada
autor
4. okt 2011

@berenika39 ja tu pisem len svoje nazory, nie som predsa nesvojpravna....ja neprirovnavam homosexualov k pedofilov, len davam sancu vsetkym sa prejavit teda...dobrovolne nedobrovolne..kazdy si preda moze robit co chce, ked chce niekto kradnut, no nech si prilepsi situaciu, ked chce znasilnit, je to predsa biologicka tuzba, na ake pohlavie, to je zas liberalne....dnes sa predsa moze vsetko....mame v zivote nejaku stop?urcite ano , len sme to vymazali zo zivotov.....vazim si vsetkych ludi, kazdy je predsa clovek, ktory si zasluzi uctu, ale nemoze ma nikto nutit vazit si aj ciny, ktore su proti prirodzenosti....je to ako ked poviem o umelom preruseni tehotenstva...klamem..ide o ukoncenie predsa, nie prerusenie...keby slo o prerusenie, tak by pokracovalo dalej....to je priklad, viem ze sa zas vsetci chytite, aby ste mohli vraviet, ze kazdy vie co chce, co potrebuje a tak nech si aj zije a tak nech si aj robi...ci uz dobre alebo zle, je to jedno

teada
autor
4. okt 2011

diky kocky, dostala som odpoved na moju diskusiu, ze laska neexistuje a ani pravda, lebo je predsa liberalizmus.....ale som rada, ze sme pokecali