Myslíte, že manželstvo je len papier?
ahojte, ja som dnes citala rozne pomylene nazory na manzelstvo, ze su to len papierovacky a ze to nie je prejav lasky atd...myslite si to i vy?ja som zastancom manzelskej lasky, ktora je pre dieta to najkrajsie co vobec moze dostat, a tiez manzelsky partner, ktory vlastne mojim suhlasom k tejto sviatosti si moze byt isty ze to snim myslim vazne...skoda ze dnes sa tolko manzelstiev rozpada koli hluposti a marnivosti mladych ludi:(........zeby uz prisaha nic neznamenala?a svedkovia pred sudom naco prisahaju ked tie iste sudy rozvadzaju od davnej prisahy manzelov?
Z pohledu právničky musím říct, že představa, že manželství je jen papír a větší váhu nemá, je neuvěřitelně naivní.. těch souvislostí je zde celá řada a jsou to praktické věci..
A z psychologického pohledu je pro mne manželství manifestem, že ten druhý je pro mne víc než kterýkoli jiný partner a zavazuji se s ním zkusit zůstat i ve zlém a nemoci.. na rozdíl od početí dítěte, které také lidi jakožto rodinu spojí, je manželství krok promyšlený a nestane se vám omylem.. 🙂 tím nechci říct, že rodiny nesezdané jsou nějak míň, ale prostě krok manželství má prostě váhu a význam..
@lubikan ved ako pisem, manzelstvo ma iste vyhody oproti partnerstvu 🙂 ... preto som vydata 🙂 😀 ... isty cas sme zili spolu bez papiera, ale potom som jasne povedala, ze pokial mam povinnosti ako manzelka, tak chcem aj take prava 🙂
@zuzanockamt ani dieta nezaruci,ze ten druhy nezdrhne...ci uz otec alebo matka
@blahova_andrea Já jsem ateista jak Brno a také hlasuji PRO svatbu 😉 .
@mima4 Vzala si mi slová 🙂 na gaučíku v súkromí sa ozaj všeličo nasľubuje, aj ja som si všeličo vypočula a pre vetu .. Mám pocit, že som konečne našiel to, čo som doteraz hľadal ... prehliadala jeho divné spôsoby, napr verejne sa ku mne nehlásil. Až mi došlo práve to, že o čom to je, ked pred známymi ma nechce držať za ruku? Taká obyčajná vec, ale ako bolela.
Manželský sľub je verejná a zaväzujúca prísaha, všímam si, že rýchlejšie pošle chlap ženu do kelu pre dajme tomu, že sa jej nechce upratovať. Manželke aspoň objedná upratovaciu službu 😀 kto to videl, rozvádzať sa pre jej neochotu upratovať, ale na rozchod v partnerskom vzťahu, vtedy je tá neochota veľmi vážny dôvod 😉
@marissenka to je jasne, ale to dieta ich bude spajat vzdy, sobasny list nie
@lubikan já teda ale netoužím po tom, aby se mnou muž byl jen proto, že díky manželství má těžší a horší odchod. pokud se mnou nebo s námi být nechce, tak ho stejně nic nedonutí a být spolu jen z povinnosti nějakého slibu? k čemu by to vedlo? přítel už si to jednou zažil a já bych to tedy rozhodně zkoušet ani nechtěla. chceme být spolu? jsme. nechceme? nebudeme. a je jedno na jakém základě vztah stojí. buď máme důvod a sílu za něj bojovat nebo ne. je jedno kdo nebo co ho posvětilo.
začíná to vypadat, jako by se vdané ženy nevdávaly tolik z lásky, ale spíš z vypočítavosti. z vidiny jakési nezaručitelné jistoty v případě, že vztah nevydrží, z vidiny důchodu a dědictví, kdyby se muži něco stalo...tomu říkáte holky láska? tomu říkáte důvody pro svatbu?
@lubikan a nie su to len 2 roky?
@laurital však já to nepaušalizuji na všechny...jen mi to tak přijde častější. že víc je pro svatbu věřících než nevěřících a víc je pro svatbu slovenek než češek...ale to beru podle této diskuse a podle svého okolí...rozhodně to není statistika, která by něco znamenala nebo byla nějak podložená. já svatbu jako takovou taky od základu nezatracuji. jen jsme si nepotykaly 😉
@blahova_andrea to je ten omyl, že se nevdáváme z lásky.. z lásky jsme s tím druhým, z praktických důvodů se bereme.. ta láska je tam také, ale samotná nestačí, ta stačí na to být spolu.. k manželství je potřeba víc než láska.. pokud nejsem blbá, nevezmu si chlapa s dluhy v řádu milionů, ale budu s ním žít z lásky, k manželství ale potřebuj víc.. a zapomínáte, že i my se zavazujeme mužům k případné vyživovací povinnosti, k dělbě SJM atd.. to je oboustranný závazek, víte? 🙂
Mně se strašně líbí to, co napsala berenika39 na první stránce této diskuze, že svatba nemá být zbožné přání jednoho a ústupek druhého.
pred nedavnom to bolo 5 rokov,viem,nasi sa rozvadzali,....tato nechal mamu,odstavil ju aj od svojich penazi.....mama mala robotu,zarabala o dost menej penazi,nez on.....koli rodine,detom sa vzdala "svojich zalub atd...(nemala inu moznost,resp. vtedy to nebolo v mode) karierne rast.....aj teraz to tak funguje,ze zaraba manzel a zena je s detmi doma a tak nejako caka na svoju prilezitost po materskej......
no a mama tesne po rozvode dostala vypoved,teda firma po 30 rokoch krachla...chodila upratovat za 1 €, keby nemala mamu,je na ulici...a otecko moj daval prachy do frajerky.....tak je toto spravodlive,aby nemala narok na vyzivne od neho? ked 20 rokov obetovala jemu a on sa vykaslal???
@blahova_andrea no veriaci sa beru v kostole,neveriaci na urade...tam to neni o viere....
ja som vychovavana vo viere,ale nevydavala som sa koli pozehnaniu od Boha,ale proste chcela som mat pevny zvazok,chceli sme dat taku dolezitost nasmu vztahu...aj ked mam vztah momentalne na dve veci,tak rada poviem,som vydata,ze ma niekto chcel 😀 😀 😀
@marketa2013 vím moc dobře jak je to s dluhy a SJM apod. ano, je to oboustranné. ale myslím, že v uvažování mužů a žen je v tomto velký rozdíl. malé procento mužů, když se žení, tak přemýšlí nad podobnými věcmi. kdežto spousta žen myslí právě na takové věci. spousta žen stále spoléhá na jisté zabezpečení od muže a manželství je pojistka. tím ale nechci říct, že to tak je vždy u všech nebo konkrétně u některé dámy tady z diskuse. prostě jen píšu své dojmy na toto téma a ty můžou být úplně zcestné.
@blahova_andrea Andy, já se přiznám, že čím jsem starší, tím víc si ty sociální jistoty a pozitiva uvědomuji.Mám kamarádku, která právě o přítele po letech vztahu přišla a nemá ani vdovský důchod, ani podíl na dědictví a docela jí to hodilo do fin. problémů, protože je na RD a samozřejmě s tím kolem třicítky nekalkulovali.
Já se vdávala ve dvaadvaceti, takže mě snad nikdo podezírat ze ziskuchtivosti a zálusku na vdovský důchod nebude 😀 .
@lubikan pro mě by třeba byla nepředstavitelná svatba jak v kostele, tak na úřadě. nic z toho bych neskousla.
@lubikan já byla také vychovávaná ve víře, ale nějak se to u mě nepovedlo 😀
holky...něco mě napadlo...možná jsem prostě jen zatrpklá, protože si mě nikdo nechce vzít 😀
@blahova_andrea tiez ma to napadlo 😀 😀
@blahova_andrea Hele já se mu nedivím 😀 , jako plánovat svatbu za sto papírů , to se ženiši nepohrnou 😀 .
Vezmi si příklad ze mě, skromná jako Lenin... 😉
@laurital chudák kamarádka. já ty jistoty samozřejmě chápu. dneska je to děsně důležitý, ono jich celkově je čím dál méně ☹ já to možná zatím neřeším, protože bych stejně neměla co zdědit. dělily by jeho tři děti a taky by neměly co a důchod z min. mzdy taky bída.
přítel se taky ženil po dvacítce. no nevím...nejsem toho zastáncem. ale já jsem hrozný případ. já okolo sebe nemám vůbec dobré příklady, co se vztahů a fungujícího manželství týká ☹
kamarádka se taky vdávala brzy a byla jsem jí za svědka a věřím, že jim to vydrží. jinak bych nesvědčila 😉 asi možná ani nevěřím sama v sebe. nedokážu si prostě představit být celý život s jedním člověkem a tím nemyslím, že bych musela chlapi vždy po xy vyměnit.
@lubikan údajně si mě chtěli vzít tři, ale kecat o tom může každý. nikdo to neudělal. ale tak v té době asi tušili odpověď 😀
hej je to IBA papier ktory lasku nezaruci ale zaruci aspon ake take istoty- spolocne majetky, pripadna strata partnera alebo rozvod atd. skor ide o ekonomicko- pravnicky vztah si myslim... inak ako som pisala lasku, pekny verny a tolerantny vztah to nezarucuje 🙂
@blahova_andrea no vidis,keby si s nimi zila len tak,by si nemala istotu,ze ta ozaj chcu naveky
@laurital tak já tak drahou svatbu neplánuju. to jen co jsem slyšela od těch, co se vzali. neznám nikoho, kdo by měl jen podpis na radnici. mě se právě ty peníze nechce takto vyhodit oknem, ale podpis na radnici taky nehrozí. v tomto fakt nevím co chci, jak se o ženských říká. kdo ví jestli být nerozhazoval právě přítel. první svatba nestála prý za nic, nesměl si nic rozhodnout, nikoho pořádně pozvat, vše lajnovali ostatní a on se jen jak figurka dostavil. když jsme se o tom kdysi bavili, tak sám říkám, že kdyby to měl ještě někdy zažít, tak si to udělá podle svého, ať z toho aspoň jednou něco má 😀 no a jak ho znám... 😀
@lubikan my spolu žili, jak dlouhé by bylo to jejich na věky netuším, pokaždé jsem to skončila já, takže spíš šlo o mě, chtěla jsem něco jiného v té době a nebo jsem si uvědomila, že nechci právě toho na celý život...prostě to skončilo za mlada a nebo dřív než se vyslovili (naštěstí 😀)
já na to na věky fakt nevěřím. vše na světě je pomíjivé. velice malé procento lidí spolu zestárne proto, že prostě chtějí, že spolu chtějí být na věky.
@blahova_andrea Můžeš se na to dívat tak, že je manželství od některých žen vypočítavost, já se na to dívám tak, že je to ochrana pro dítě a matku. Pominu-li nějaké psychologické hledisko, to by se dalo opravdu polemizovat, tak čistě prakticky manželství dle mě má význam velký, minimálně v momentě, kdy jsou děti. Vidím to v okolí. Žena, co je na MD a žije s partnerem na hromádce, který např. něco buduje a ona mu tvoří zázemí, má větší strach, co by bylo, kdyby se jednoho dne sbalil a odešel. Kdyby to udělal a neměl charakter, tak jí nic nezůstane. Jako manželka by byla klidnější aspoň z toho existenčního důvodu. I kdyby odešel, vybudované věci jsou jejich společné. A mám pocit, že chlapi, co právě takto žijí na hromádce, toho pěkně využívají. Jsou více nad věcí a tvrdí, když se jejím partnerkám něco nelíbí, ať si jdou a ony jsou tak více v kleštích.
@jancip určitě to je ochrana, akorát mi to občas prostě přijde bráno od některých žen spíš jako ta vypočítavost. ono je to člověk od člověka. podle jeho zkušeností a taky vyjadřování. někdy stačí jen malinko jinak něco říct nebo napsat a hned to vypadá jinak než je realita 😉
já chápu jak to tu všechny myslíte, jen my jsme doma zrovna jaksi ten opačný případ, tak to beru z jiného pohledu. nejsem na muži existenčně závislá, nebojím se, že mi uteče i s majetkem. u nás je to tak nějak opačně 😀

nemůžu se zbavit dojmu, že když si tu udělám od oka statistiku, tak všeobecně jsou pro svatbu více věřící lidé a těch je více na sk než v cz