Na čo mám s celiakiou nárok?
Ahojte, mam taky dotaz,, zistila som ze ako celiatik mam narok na ZTP preukaz a na prispevok na stravu asi okolo 34e ma niekto s tym na co mame narok skusenosti? dakujem
@robinn - co sa tyka prispevku na dietne stravovanie 🙂
- posudzuje sa prijem tvoj + vsetkych clenov v domoacnosti co maju prijem (napr. u nas ja + manzel a rozratava sa to potom medzi 4 clenov - kedze mame doma deticky 🙂 ), nesmie presiahnut 3-nasobok zivotneho minima
- majetok - ak si dobre pamatam, tak byt resp. dom urceny na byvanie sa do majetku nezaratava...
co sa tyka ZTP preukazu - tak je dobre to nahlasit aj u zamestnavatela - mal by si platit aj mensie odvody do ZP, zlavy napr. aj do aquaparkov ci plavaren a pod.
este mi napada - aj dan z nehnutelnosti je nizsia (ale musite byt majitel nehnutelnosti) a tiez - v zavislosti od mestskeho zastupitelstva - je mozne mat zlavu na odpad... tuto zlavu ale urcuju mesta/obce sami... tj niekde moze byt,, inde nie...
@vaska101 ano inalidny si vybavuje na socialnej poistovni,tam by mali dat ziadost,ktoru vypise lekar a k tomu dolozit prefoteny lekarsky nalez... ja si to uz vybavuj pekne dlho a nic a nechcu dat ani za svet,ze som mlada nato.. mam 27 rokov ,chora od malicka.. mam reumatoitidnu artritidu,bolesti klbou a tak,potom mam tachykardiu,som prekonala zapal srdoveho svalu v dectve,ale vraj som zdrava... ale ja sa tak necitim,ako povedali.. nakoniec som sa dostala do takeho zanedbaneho stavu doktorov,ze som dostala vysoke horucky,ktore trvaly mesiac,uz som nevladala chodit,skoncila som v nemocnici,kde mi spravili komplet vysetrenia,zistoli mi celiakiu Marsch IIIA a nasledne uzliny zhubne na zaludku.. nejake B-NhL.. lymfon nastasie nie agresivny.. chodim na okologiu do Martina. vsetky papiere o diagnoze som dala svojmu pravnikovi a pojde to na sud... koli inavidnemu dochodku.. Snad to uz vyde a vybavujem si aj ziadost na dietne stravovanie,ohladom celiakie.. na UPSVaR na to ma clovek narok podla mna.. Tak cakam,co zase vymyslia 🙂
@matakele Ahoj tak ja uz mam invalidny dvochodok vybaveny dali my ho aj spet skoro za rok priznali my 230e na mesiac takk ed my prislo spet skoro za rok to bol balik 😉 2295e 😎 Ja som bola na posudkovej komisiji len raz priznali my 75percent tak to je dost.Ja mam zubny nador stitnej zlazy C73 ☹ Potrebovala som papiere od lekara ja mam tri operacije zasebou a dve liecby v MARTINE 😀 Ja mam ties malo rokou mam len 31r ale 11rokou uz mam odrobene tak aj to asi zavazilo 😢 😢 Ale to je aj o tom aka je komisia vela ludi vravi ze im nic alebo malo priznali ja som mala asi stastie alebo zavazilo aj to ze som bola telke..V Modrom z neba aj to sa ma tak odveci tam opytali ze aky je Vilo tak tovie ocom je to naozaj 😉 😉 Treba si ist za svoji a dozadovat sa svojho myslim si.. 😉 😉 😉 Ja mam ties male dieta moj ja mala ma len 18mesiacou a leriem aj matersku 217e ale to ich nezaujimalo vobec 😨 😨 Tak teras mam celkom dobry prijem aspon to ked nieje to zdravie nech tento stat plati 😒 😒 😒 😒
@robinn Ahoj! Choď na sociálnu poisťovňu odbor "kompenzácie" a tam si pýtaj žiadosť na kompenzáciu diétneho stravovania a taktiež žiadosť na príspevok na zvýšené výdavky na ošatenie, nakoľko máš psoriázu. Pri ochoreniach celiakia a psoriáza, na ktoré sa liečiš musíš mať výsledky. Nesmú byť staršie ako 3 mesiace. Keď ti priznali mieru funkčnej poruchy 50%, mal by si mať nárok na ZŤP, to rozhodne posudkový lekár. Príspevok na diétne stravovanie je viazané na príjem. Všetky podrobnosti ti povedia na úrade sociálna poisťovňa. Pri ZŤP máš nárok na nižšie dane pri vlastníctve nehnuteľnosti, Neplatíš koncesionárske poplatky, ale elektrika musí byť napísaná na teba. Bližšie info zistíš na pošte. Nižšia poistka na auto. Nižšie odvody do zdravotnej poisťovne. Zľava z cestovného autobusy, vlaky, mestská hromadná doprava. Ak ideš na kultúrne podujatie pýtaj sa na zľavu ZŤP, musíš mať pri sebe. Veľa zdaru pri vybavovaní! 😵
ahoj mozem poziadat o matersku ked ma mala 5 a pol roka? je cerstva celiaticka cca 2 mesiace
@filialka ja mam ten prispevok uz necely rok a da sa normalne vybavit ale musis tam mat papiere ze to ma diagnozovane a oni ty to schvalia
Dnes mi prišlo zamietavé stanovisko o priznanie ZTP. Priznali mi len 40% Po operácii - výmene pr. bedrového kĺbu , diagnóza po : tep coxae Idx 11/2012, coxartrosis gr III sin, gonarthrosis gr II bilat . Tento rok idem na výmenu aj ľaveho bedrového kľbu a kolená mám zlé na pr. III, ľavé II. Je to v poriadku ?, sám sa nikam nepohnem, pohybujem sa len o paliciach, teraz 3.3.2013 nastupujem do kúpeľov , mám počkať aj na druhú operáciu alebo sa odvolať. Ďakujem za odpovede
ahojte, chcem sa poradiť čo by ste robili v mojej situácii. Som bezlepkáčka cca 5 rokov. Mala som problémy po prijatí lepkových potravín ale doktorka ma neposlala na žiadne vyšetrenie. Tam som šla až po držaní bezl.diety cca 4 týždne.keď som sa sama vypýtala, že mám na toto podozrenie. Protilátky v krvi boli v norme a vyšetrenie z gastra mi potvrdilo že mám celiakiu. okrem toho aj osteopeniu, pretože mám velmi ubudnutý vápnik. Mám aj diagnozu M 85.9 a K 90.0
posudkový lekár pred piatimi rokmi mi napísal vo vyjadrení že nemám nárok na zŤP lebo mám mieru poškodenia 40 % a ZŤP je od 50%. Vraj mám zasa jesť klasické potraviny, aby sa mi zhoršili výsledky, ísť na gastro a na všetky vyšetrenia a potom si opätovne dať posudiť moj zdravotný stav. Je to normálne? Neberiem ani žiadne príspevky na stravovanie a to som teraz na MD. Myslíte že by som to mala nejako vybavovať, keď nemám ten ZŤP ?
ďakujem všetkým za radu
ahojky, manžel má celiakiu. zistili mu ju už pred vyše rokom a chodíme si pre recepty do lekárne na múky i cestovinu. preukaz ztp si vybavovat nemože, kvoli zamestnaniu. ako je to však s príspevkom na stravu? na to by mal nárok aj bez preukazu ztp? lebo mu nukali len ztp, ktorý kvôli práci odmietol a nevedela som aj o finančnom príspevku. kedy je prosím na to nárok? dík za odpoved.
@kathynka že nárok na príspevok na stravu je podla príjmu, ale ak by mi to vedel niekto napísat. ako som písala - celiakiu má manžel a on pracuje. ja som nezamestnaná na úrade práce a bez príjmu a syn /5r./ chodí do škôlky. to sa ten jeho príjem vydelí troma - že ako na osobu? by ma zaujímalo, že kedy má na to nárok. kolko môže zarobit, aby teda ten nárok splnil, lebo som volala na socialku a úradníčka bola riadne zmetená, že čo od nej chcem.
syn má naviac alergiu na pšenicu, raž, vajcia a mlieko, teda má nárok na recepty z lekárne, ale neni to celiakia, teda nemá nárok na ztp či príspevok, aj ked musí dodržovat vlastne bezlepkovú dietu.
nemusím písat, že je to finančne náročné z jedného platu 😠
@zrka bol teraz po roku na kontrole na gastre a vyšlo mu, že dodržuje dietu správne a tá hodnota je nula. neviem to tak napísat, ale vy to určite pochopíte, že vlastne celiakia je doživotná, ale on je akože zdravý, kedže dodržuje prísnu dietu. upravili sa mu aj iné hodnoty, ktoré spôsobila nevhodná strava, kedže mu celiakiu diagnostikovali až minulý rok na jar. má také zamestnanie, že musí splnat vysoké zdravotné kritéria, preto nemôže vlasnit ztp, lebo by nemohol vykonávat tú prácu čo robí. so zamestnávatelom /posudkovým lekárom/ sa dohodli, že ked je akože "zdravý" /na diete/ a ostatné vyšetrenia sú ok, tak tam môže pracovat, ale to vylučuje vlasnenie preukazu ztp. myslím, že takéto vysvetlenie stačí 😉
ked som zistila, že aspon ztp by mohol požiadat a s tým spojené finančné úlavy / koncesionárske poplatky, zlavy mhd,..../, tak som sa aj potešila, že menšia kompezácia za chorobu, ale žial pri jeho zamestnaní nemôže a prácu si chce udržat.
@bibi23 neposudzuje sa to podla celej domacnosti...robi sa to na zaklade danoveho priznania toho dotycneho ziadatela a vychadza to zhruba na 550e mesacne...len som si neni teraz ista, ci v cistom alebo v hrubom...zda sa mi, ze v cistom...a este sa tam posudzuje vyska majetku do nejakej hodnoty 39 000e tusim...myslim, ze vlastnictvo bytu alebo domu v tej sume nie je...
tak to teda nemá nárok, lebo on v čistom máva cca 600e, ale tiahneme z toho všetci, teda dvaja na bezlepkovej diete a ja.
je to nespravodlivo vypočítané.
@bibi23 neviem ako je to tento rok, lebo sme ešte tento rok príjem nedokladovali, ale pominulé roky sa celkový príjem rodičov delil členmi rodiny. Prikladám link , kde je viacej informácii - http://www.employment.gov.sk/penazny-prispevok-.... Podľa tabuľky trojčlenná rodina by nemala mať príjem vyšší ako 583,74€ x 3 osoby.
@filialka pozdravujem. pozrite si nas profil na facebooku ZA LEPSI ZIVOT BEZ LEPKU o.z. najdete tam rozne informacie a uzitocne rady pre celiatikov.
@deti3 dobry vecer! navstivte nas profil na facebooku ZA LEPSI ZIVOT BEZ LEPKU o.z. kde najdete uzitocne informacie https://www.facebook.com/pages/ZA-LEPŠÍ-ŽIVOT-B...
Ahojte, chcem sa opýtať tích, ktorím to zistili na stupeň. Videla som Marshovu stupnicu, ktorú máte napísanú v lekárskom náleze. Len pre info ak by bol niekto ochotný 🙂 Ďakujem
narok na recepty ma aj dieta?
Kedy Vám chodia príspevky na dietu ?? 🙂
@nikussbs AHoj, tu je vysvetlenie:
Marshova stupnica sa skladá z týchto stupňov:
Marsh 0: Normálna slizničná a vilózna architektúra.
Marsh I: Infiltratívny stupeň. Normálna slizničná a vilózna architektúra; zvýšený počet intraepiteliálnych lymfocytov.
Marsh II: Hyperplastický stupeň. Podobný ako vyššie, krypty sú predĺžené, je v nich zvýšené delenie buniek.
Deštruktívne stupne:
Marsh III A: Parciálna vilózna atrofia. Skrátené, zaoblené klky, lymfocytová infiltrácia, predĺžené hyperplastické krypty.
Marsh III B: Subtotálna vilózna atrofia. Zreteľne atrofické klky, ale ešte rozpoznateľné, redĺžené krypty s nezrelými epiteliálnymi bunkami vo zvýšenom množstve.
Marsh III C: Totálna vilózna atrofia. Úplná strata klkov, ťažké kryptové hyperplázie a infiltratívne zápalové lézie.
Marsh IV: Hypoplastický stupeň. Totálna vilózna atrofia; hypoplázia krýpt, normálny počet intraepiteliálnych lymfocytov

čaute kočky nevie niekto či máme nárok aj na opatrovateľský príspevok na dieťa ja mám tiež syna celiatika má už 8 rokov. 😕