Nabožensky fanatizmus
Kedy to už začína byť fanatizmus?Napríklad..Kresťania..Kedy sa dá povedať,že to preháňajú?Je bežné rozprávať sa o Bohu, o svätych napríklad s ludmi v práci?Zaujima ma to najmä preto lebo neviem kde je tá tzv. zlata stredna cesta...Mne osobne sa nepáči to ako niektorí katolici,ktori su pravidelne v kostoloch stále tlačia len svoju "pravdu".. Napr.. nechodíš do kostola,pachaš smrtelny hriech...Spiš nevydata s chlapom,pojdeš do pekla..
@maribell jehovisti majú špeciálnu kartičku ktorú nosia stále pri sebe a v prípade nejakej autonehody pokiaľ teda prežijú tak sa normálne preukažu že áno som jehovista a nemôžete darovať krv mne ani mojej žene a ani deťom
@maribell Ja som raz videla na JOJke v Súdnej sieni (viem "super" príklad ale budiš :D ). Tam bola mamička, jej dcérka bola chorá, už neviem čo jej bolo no a jej mama bola jehovistka a odmietala aby jej dieťaťu podali transfúziu tuším lebo bola jehovistka. Tak tuším dokonca tá nemocnica dala na súd aby mohli dieťaťu podať transfúziu. Mama tej malej jej rozprávala ako keď zomrie bude letieť s anjelmi do neba či niečo také. Dokonca nakoniec mama musela na to pristúpiť, malá dostala transfúziu len teda ju "vykopli" zo spoločenstva.
@silvusa123 ja si neviem predstaviť, napr ako tu niekto spomínal pri dopravnej nehode, pozerať sa na to ako zomiera človek ktorý má šancu na záchranu ako zomiera lebo viera to zakazuje. 😠
@janulik2008 mňa by len zaujímalo že ako prišli presne na takúto vec či sa to píše v tej ich Biblii alebo neviem celkom by ma to zaujimalo
@silvusa123 to by aj mňa zaujímalo. Je to však smutné :/
@silvusa123 @janulik2008 👀.. normlálne ani neviem, čo mám na to napísať. Už len dúfať, že ani jeden z mojich synov mi takýto chorý mozog nedoniesie domov 🤯. Totálny fanatizmus a vymyty mozog.
Pripomenulo mi to knihu zatratení, ktorá je napísaná spôsobom listovej komunikácie z doživotne odsúdenými väzňami. Jeden konkrétny z nich, zabil manželku, utopil ich tri deti. Z toho dve dievčatká aj sexuálne zneužil. Nie je to pekne čítanie. https://hashtag.zoznam.sk/slovenske-krimi-pripa... a všetka moja logika úplne zlyhala už pri jeho vyjadrení, že "Boh moju myseľ očistil". Dokonca za ním chodí aj svokra do väzenia, ktorá mu odpustila a modlí sa za neho 🤮🤮🤮. Ja som normlálne neverila vlastným očiam, že to už je aký fanatizmus (myslím, že oboch) schovať sa s takouto beštiálnosťou za boha a skutočne veriť tomu, že mu takéto zverstvo odpustil.
@maribell aaanooo tento prípad poznám ,ten pan chodil ku mojej starkej do obchodu ona ho poznala osobné
V momente ak sa ti niekto vyhráža smrteľným hriechom alebo peklom alebo ti hovorí čo máš robiť aby si bol hodnÿ tvojho Boha, tak je to už cez čiaru a náboženstvo sa stáva sektou. Ak od teba chce obete pre Boha alebo vodcu. Pravé náboženstvo máš v srdci a len ty si kompetentná hľadať Boha a najst ho. Náboženskí vodcovia ti môžu pomôcť radami vzormi príkladmi svätých, ale súčasne ťa nesmú obmedzovať v tvojej slobode. Vyhrážal sa niekto prvým kresťanom ? Niektoré kresťanské spoločenstvá si narobili tolko pravidiel a zväzujú ľudí do pút väzenia a otroctva. Naproti tomu slobodné náboženstvá majú len nejakých guru ktorých si vypočuješ ale nemusíš ich nasledovať. Alebo ich nasleduješ svojim spôsobom a kedy chceš. Kresťanstvo je napriek svojmu dogmatizmu a strašeniu peklom krasne a plné pozitívnych príkladov. Tie nasleduj zvyšok odhoď. Nik nie je tvojim pánom len ty. On je cesta a cieľ, nie tvoj pán. Daroval ti život a kopec darov ti nedal na to aby ti panoval. Nepotrebuje tvoju obetu. Stvoril ťa na svoj obraz a si kúsok z neho. V to verí veľa veľkých náboženstiev. Ďakuj. Vo svojom srdci ďakuj každý večer v modlitbe. Vďačnosť ti dodá sily.
@maribell mňa dorazila s tým Harry Potterom okrem iného 😀 a áno možno aj preto že HP zbožňujem ale ona tam vidí len to že tam čarujú a používajú kúzla ale o čo tam ide už nevidia 🤦 to isté aj čo sa týka potratov atď. a ehm keď začala čo sa týka vojny tak že horšie ako to keď ti buchne bomba v dome, je to že zomrieš nezmierena s Bohom či niečo také.
@maribell ach bože 😔
@janulik2008 Píšeš modlitba na silu v niečom....
Píšeš že si veriaca , ale neveríš že vďaka modlidbe bol uzdraveny človek....
Veď keď si veriaca asi poznáš Bibliu....a v nej sa často píše že Ježiš uzdravovať , dokonca kriesil mŕtvych....
@vanda323 Ježiš uzdravoval a nie človek, pokiaľ viem Ježiš bol a je boží syn. Druhá vec áno som veriaci človek ale čo stvára tá slečna je fanatizmus. Aby po modlitbe dorastla niekomu noha? 🤨 Verím že Boh skrze doktorov uzdraví, ale ako som písala no vieme svoje, vďaka nášmu zdravotníctvu 😒 to isté tam rieši že ak je niekto homosexuál tak je chorý či ako to je, to fakt? Nepíše biblia "miluj blížneho ako seba samého?" Práve preto Boh posiela takých ľudí, aby sme vedeli prijať inakosť.
A áno som kresťan ale mám aj slobodnú vôľu pretože Boh nám dal slobodnú vôľu. Pozri či robíme všetko správne sa nedozvieme asi nikdy, pretože tí ktorí mali tú česť sa s ním stretnúť nám to už nepovedia
@blancheporte sak co iné jej chudere ostáva, už sa len modliť
Ja ti na toto poviem ze existuje viera v Boha. A to akou mierou veris, to su akoby pomyslene stupne. Jeden tak ze rano podakuje za zobudenie, iny ze sa odmodli ruzence, ide na omsu kazdy den a iny tak ze jeho zivot sa bytostne tyka Boha a podriaduje tomu kazdu jednu cinnost dna, podriaduje to u spravanie, konanie, vyber vecerneho filmu, chodenie na chvaly atd atd atd. Je to o tom akou mierou uveris v Boha a ako velmi mu svoj zivot odovzdas ;)
Poznám mnoho kresťanov, ale už dlhé roky sa mi nestalo aby mi niekto z nich vnucoval svoju vieru.. dokonca aj farár v našej obci sa somnou baví normálne ako sused o počasí a nikdy sa nás rozhovor nepreklopil k náboženstvu.. vie že nemám ani pokrstene deti, hoci jedno z nich chodilo do kresťanskej škôlky jeden rok, nikdy ma do ničoho netlačili.. ale zase ani ja som im nerozporovala ich vieru a keď tam dcéra chodila, tak som ju podporovala v tom čo ju učili v škôlke.. výber viery nechávam čisto na deťoch..
Kedysi dávno keď som pracovala v prvej práci bol vo vedľajšom obchode taký chalan, bavili sme sa normálne pri káve keď ešte bolo zavreté.. vždy mi prišiel úplne vporiadku, až raz mi začal rozprávať o komunite v ktorej sa pohybuje, jeho priateľoch ako spievajú náboženské piesne a oslavujú Ježiša.. ja som v rámci rozhovoru poznamenala, že ja kresťan nie som, nie som ani pokrstená, čomusi verim ale nepatrím k žiadnemu náboženstvu.. už v mladom veku som sa vždy snažila o milú diplomaciu v rozhovore.. on ma od toho dňa začal presviedčať či by som niekedy neprišla, zaspievať si, spoznať tých ľudí, začal hovoriť o jeho viere, proste akonáhle zistil že nie som kresťan, tak mal pocit že som stratená ovečka a treba ma preonacit.. to bol premna fanatizmus, nerozumiem tomu prečo by ľudia navzájom nemohli tolerovať svoje presvedčenie, alebo aj nepresvedcenie..
A napríklad sa mi stalo aj z opačnej strany, poznám ateistku, ktorú tak popudil môj názor na to, že verím že niečo je po smrti ze sa až urazila v rozhovore.. dodnes nechápem prečo, lebo to bolo z mojej strany len konštatovanie čomu verim, nič viac, žiaden nátlak aby verila tomu čo ja.. mne bolo vždy úplne suma fuk čomu kto verí, pokiaľ o tom nepresviedca mňa, plne jeho pohľad akceptujem..
V 18tke som chodila s fanatikom. Po 5 mesiacoch vzťahu mi povedal, ze je čas posunúť sa na vyšší level. Čakala som aspoň pusu. On zahlásil, že sa budeme modliť namiesto jedného desiatku celý ruženec. Keď si depilujem nohy a trham obočie, tak som veľmi povrchná. Nechal ma, lebo náš vzťah bol príliš fyzicky (držali sme sa za ruky, občas objali a veeeľmi zriedkavo pusa na líce).
podľa mňa je fanatizmus, toto čo som čítala. Že niektorí ľudia nejedia mliečne výrobky, kofeín, alkohol iba preto, že ich okolie je na to citlivé a možno by preto nezačali veriť v Boha. Že niektorí určité veci nerobia len kvôli druhým, tvrdia, že sa môžu na tom potknúť a spáchať hriech a zriecť sa viery v Boha. Ale podľa mňa, ak človek naozaj Boha MILUJE, NEPRESTANE MU VERIť, LEN PRETO čO INý ROBí čI NEROBí.
V podstate ak si veriaca ,a ak nezijes podla svedomia, co ti cirkev prikazuje ,ano mozes sa dostast do zatratenia,ak toto co menujes, páchas bez lutosti, teda zijes v tazkom hriechu, a nechces sa zmenit, Tam nejde o fanatizmus, tam ide o tvoje svedomie, lebo mas slobodnu volu.a mas moznost si vybrat.Dobre svedomie, alebo ignoracia Pana Boha a jeho desatoro a pätoro.Precitaj si vypovede ludi ,ktori prezili klinicku smrt. To svedomie teda cistota duse sa tyka kazdeho cloveka, s vynimkou mentalne narodenych neschopnych rozoznat dobre od zleho,, to su , uz vecne duse ,teda budu spaseni, pan Boh nebude kategorizovat , ci je krestan moslim , evanjelik ,mohamed, osobny sud spociva hned po biologickej smrti, a otazka (podotykam sudi Pan Jezis) a otazka bude zniet na temu LASKA.to neznamena ze ostatni veriaci inych nabozenstiev a tak boli aj
vychovávani v ich viere ,ak maju ciste svrdomie budu spaseni. Mohol by taky zid, ktorych viera spociva v tom, ze este stale cakaju na narodenie mesiasa ,ked ma ciste svedomie bude zatrateny ? Nie nebude zatrateny DUSA COVEKA PRED PANOM JEZISOM po biologickej smrti, V PRECHODE DO VECNOSTI NESMIE MAT TAZKY HRIECH NA DUSI . A ti ,co sem tam spomenu takuto rec na temu ,BOH ,kostol,mozu urcitym sposobom apostolovat , ale nesmie vam to liest na nervy ,ved ste v praci, a musi sa pracovat ,A to ze ti ich nazyvas fanatikmi, ,je tvoj problem, a nie ich,Ak by tym porusovali nejaku napln prace ,a napr, nedokoncena robota, kvoli debate na tuto teme ,mozes upozornit, ze ste v praci , atakuto debatu ,zacnite po fajronte,

@maribell lekár povinný je ale pokiaľ by ste sa rozhodli byť jehovistka a náhodou by vás aj zachránili tak kľudne môžete udať doktora že vás zachránil a aj by ste vyhrali pretože vaša viera to zakazuje bohužiaľ to tak je