Náboženstvo - slobodná voľba
Ake nabozenstvo by ste si vybrali, ak by ste chceli zmenit to terajsie?
Ja som zmenila - z ECAV na rimskokatolicke. Presla som si ale vsetkymi moznymi ezoterickymi smermi, cez depresie, uzkosti, atd...az nakoniec velkou zmenou zmyslania, citenia, navstevou Medjugoria a asi 2 exorcizmami, generalnou svatou spovedou, az nakoniec som sa dala pokrstit nanovo v RKC, krst spojeny s 1.sv.prijimanim. Nasledne o cca 2 roky som si dorobila aj birmovku uz ako vydata a matka. Coskoro bude od krstu 11 rokov.
Takze to nebolo len tak, ze toto sa mi paci a idem len tak papierovo to urobit alebo podla "mody", momentalnej nalady. Musi tomu predchadzat kompletna zmena cloveka, ak to ma byt uprimne a mat nejaky efekt na zivot. Inak neviem, naco by to clovek robil.
Nemenila by som.
Nerozumiem prečo chceš "meniť" náboženstvo. Každý človek v niečo verí či sa už zúčastňuje tých organizovaných "rituálov" alebo nie. Ak nedokážeš existovať bez príslušnosti k nejakej cirkevnej inštitúcii tak si prečítaj čo najviac o náboženstvách a vyber si to ktoré sa najviac zhoduje s tvojimi hodnotami.
Bóže, veď len položila otázku, nemusí ani chcieť meniť svoje náboženstvo, možno len tak zo zaujímavosti.
Mne je napríklad zo všetkých náboženstiev, resp. filozofii najsympatickejší budhizmus. Ale nie žeby som ho praktizovala
Bola som vychovana ako katolicka. Paci sa mi vsak myslienka reinkarnacie. Co vsak z toho, ked obom verim asi tak, ako verim na zubkovu vilu 🤷♀️
Ja som zmenila z katolíckeho na islam. Prešla som si toho dosť pred tým, než som sa definitívne rozhodla. Žiadne iné náboženstvo mi neprišlo dostatočné po teologickej stránke (ohľadom definície vlastnosti Božích, osudu atď..).
Nevybrala som si podľa toho ako sa veriaci správajú, lebo to by som si asi nevybrala nič (každý máme chyby a všade je kopa len papierových veriacich), ale podľa gra, teda teológie daného vierovyznania.
Ja som bola vychovavana v katolickej rodine, v puberte som si precitala Nietzscheho a vybrala som si... slobodne... nic... 😄 teda, cloveka a jeho schopnosti
evanjelické. Je mi oveľa sympatickejšie ako katolícke. Tým, že farárom môže byť aj žena a že sa môžu aj sobášiť, mi prídu oveľa bližšie k reálnemu životu, ako katolíci. Ale keďže nie som praktizujúca veriaca, tak je mi to v podstate plus mínus jedno.
Z takej ludskej stranky mi je najblizsi budhizmus, ale nevybrala by som si ziadne konkretne nabozenstvo Riadim sa podla toho ako to ja citim a to nie je uplne v 100% zhode zo ziadnym konkretnym nabozenstvom. Mojim kompasom je moje svedomie/vnutorny pocit/empatia.
Ja som zmenila. Bola som katolicka a pocas SŠ som pochopila boží plán s nami a prečo Ježiš prišiel. Od vtedy som už nemohla byť u katolíkov a modliť sa k niekomu inému (svätým a Marii) keď to bolo nesprávne ( Ja som tvoj Boh a nebudeš mať iných bohov okrem mňa). Tak som hľadala medzi reformovanymi a rozhodla som sa pre baptistov (bratska jednota baptistov) a je to neporovnatelne. Sme tam 1 komunita- rodina, pozname sa (nie je to anonymne ako u katolikov), ucime sa z Božieho slova, deti maju besiedky (nedeľná škola, kde im jednoduchším spôsobom vysvetľujú Božie slovo). Takže za mna jedno z najlepších rozhodnutí života.
Nijake. Tak ako doteraz. Nabozenstvom by mala byt slusnost, cest, moralka.
Ja som nedala deti pokrstiť môžu si v budúcnosti vybrať alebo aj nevybrat..
Som pokrstena, mam vsetky sviatosti, neskor som sa rozhodla a uz je zi mna ateista, vyse 10 rokov som nebola v kostole (ak neratam pohreby rodinnych prislusnikov). Nemodlim sa, riadim sa sama sebou.
boh nepatri k ziadnemu nabozenstvu...takze kto veri v boha nemal by patrit k ziadnej cirkvi...uz len z dovodu,ze sa medzi sebou neznasaju a privlastnuju si licenciu na boha a konanie v jeho mene...bud chces zit v pravde alebo nie...
@elizabet173 aj ja som maximalne spokojna. Kazdy podla svojho presvedcenia. Snazim sa byt dobrym clovekom aj mamou.
Som OMNIST hľadala som dlho a nebola som šťastná. Až teraz viem že idem po dobrej ceste
Boh je iba jeden. V tazkych casoch posielal svojich vyslancov ci Prorokov, aby pomohli ludom. Ti priniesli znalosti o dvojitej podstate cloveka (duchovnej a materialnej), o zakladnych zakonoch, ktore by mal clovek dodrziavat, aby sa dostal z kolobehu reinkarnacii a najma o dolezitosti bezpodmienecnej lasky. Ziadny z Prorokov nezalozil nabozenstvo ako instituciu, pretoze vsetky nabozenstva nespajaju, ale rozdeluju ludi. Dokonca i v jednom nabozenstve je x smerov. Zial napriklad Bibliu i Koran pisali len ludia, nikdy nie Proroci a tak sa v nich viac ci menej vyskytuju skreslenia a niektore zasadne veci boli vynechane alebo zmenene.
Je dobre, ak ma clovek vieru a moze, ale ani nemusi byt v niektorom nabozenstve. Znalosti vie najst aj bez nabozenskej hierarchie. Vsetci Proroci hlasali, ze ludia su pred Bohom aj medzi sebou rovni, to nemoze popriet nikto. Viera nie je zalozena na rozumu. Staci byt len castejsie sam so sebou a zapocuvat sa do svojich myslienok, emocii a pocitov, len na to mat volu a najst cas. Mnoho ludi by uverilo v Boha a nepotrebovali by ziadnu instituciu.

Celkom nerozumiem otazke... Predsa kazdy dospely clovek moze zmenit svojr vierovyznanie podla slovodnej volby, ci?