icon

Nadmerné kupovanie oblečenia deťom

miirkka1
5. okt 2021

Zienky su tu take maminky ako ja?Neviem co je so mnou.Stale mam za potrebu kupovat detom oblecenie,aj ked ho mozno nepotrebuju.Ja si poviem ale,ze potrebuju.Je to aj zbytocne plytvanie peniazmi.Nestacia im jedny zimne topanky,lebo predsa jedny ciste do mesta k dr.a jedny po von na ihrisko.Ine deti maju 1par a nosia ho celu zimu,tak isto aj sandalky a tenisky maju len 1par.

miskaska
5. okt 2021

Dcera vela veci podedila, ma plnu skrinu a mne to vadi...nie vsetko nosi, ma tam zbytocnosti. Syn nema po kom deti. Ma primerane mnozstvo veci. Uz viem, co potrebuje, co je pre neho prakticke a kupujem iba to. A je to omnoho lepsie, nez velke mnozstvo veci.

sapetka
5. okt 2021

Ja sa snzim kupovat tak akurat. Ani vela ani malo. Ale topanky napriklad tiez 2pary a to podla mna staci. Kupit viac ked noha stale rastie a kazdu sezonh potrebuje nove je podla mna plytvanie peniazmi. Bundy tiez dve ked je jedna mokra spinava a treba vyprat napr.. ale ostatne ma primerane. Nevidim zmysel v tom aby male dieta malo xy veci … ja svoje dieta vediem k tomu ze vsetko nieco stoji a je jedno ci je to auticko za 1€ alebo za 100€. Samozrejme ak sa nieco musi kupit lebo to potrebuje tak sa kupi s tym problem nemame ale na co viac🤷‍♀️

rubinka
5. okt 2021

@miirkka1 - Poslať na šetriaci účet časť peňazí hneď na začiatku. A ona sa dá realizovať aj v niečom inom, pokupiť pekne knižky atď, užitočné veci aby deti sa aj rozvíjali nielen boli ako z módnej prehliadky.

veronikazuko
5. okt 2021

Myslím,že nekupujes veľa oblečenia. Mať dvoje topánky napr.na zimu je normálne 🤦

miirkka1
autor
5. okt 2021

@rubinka jasne ma plno kniziek objednavam z Sk stale a aj hraciek plno a veci na tvorenie.Ona je prave velmi sikovna a mila,v skolke ju chvalia ze je jedina,co vie poďakovať poprosit..rozmaznana nie je naozaj.Ale s tym setriacim uctom to musim zacat.Ked sme este nemali deti,robila som to tak.

simca06022011
5. okt 2021

Prakticky moja dcera ked bola skolkarka tiez mala zimne topanky 1x, ale teraz 2x lebo jednak do skoly cizmy, a potom druhe do snehu. Čiže je to normalne. K tomu ma vzdy jedny Jesenne/jarne topanky + letné + sandale + tenisky a trekove topanky. Plus gumáky. Z rovnakého typu viac ks nekupujem, ani nekupujem veci vopred "lebo bude treba". Okopane a pod topanky jej ostanu okolo domu, ak nie sú malé, alebo kupujeme nejake nasuchovacky. Ak su malé turistické topánky, nove kupim az keď reálne ich potrebuje. A oblecenie tiez tak. Ked bola krpec, ako sibnuta som nakupovala a potom posúvala nepouzite veci. Zbytocnost a vyhodené peniaze von oknom. Aj realne teraz vidim, dcera ma skrinu viac menej plnu (realne ma 160cm a v skrini veci 140-170) a nosi dookola par veci. Zvysok sa prehadzuje. Do topanok sa ale investuje u nas, nekupujem 50 parov, ked jedny stoja 60-80eur....
Cize za mna, treba sa realne pozrieť ma mnozstvo v skrini, ako to dieťa rastie... Veci kupujem vzdy o trochu vacsie, a len vtedy ked sa cast skrine vyprázdni, resp. Naoxaj tu vec treba, zajtra/cez vikend ju musí obliecť.... Žiadne nakupy chvatne, ze vybehnem do shoppingu a donesiem vrece tričiek. Ale zase aj to raz bolo, vyradili sa na konci zimy vsetky veci od oteplovakov az po bundy, a na jar som jejnkypila vo výpredaji vsetko na dalsiu zimu 😂

anjelicek26
5. okt 2021

Opakujem nie vzdy treba za nakupmi vidiet racionalne rozhodnutia 😂 Mne je to balzam na dusu, robi mi to radost 😂 Kazdy ma nejake tie chyby, toto je ta moja 😂 Do toho im este aj vlastne usijem 😂 Stale ma viac stoja mesacne kruzky a doucko 😂

miirkka1
autor
5. okt 2021

@veronikazuko ja kupujem ale Primigi Ricosta lebo maju sirsie nohy.A z Deichmannu jej vobec nepasuju napr.Takze za jedny dam 80eur. No manzel jasne ze potom sa pyta naco su jej dvojo topanok

liluska123456
Odpoveď bola odstránená
veronikazuko
5. okt 2021

@miirkka1 a vieš prečo sa pýta? Lebo my keď sme boli malí,tak sme mali jedny na zimu a hotovo. Chlapi toto nedokážu pochopiť,že ako je možné,že on ako decko mal jedne a teraz jeho deti potrebujú dvoje. To je mužské zmýšľanie 😀

ledgerka
5. okt 2021

@miirka11 dnes je konzumna spolocnost a vsetko a vsetci naokolo nas "nutia" nakoupovat. Takze sa necudujem ze si do toho spadla, je takych vela. Ja sa pri kazdej kupovanej veci pytam sama seba ci je nam to naozaj treba. O peniaze nejde, ide o ekologiu a tiez nechcem mat doma milion veci z ktorych sa vyuziva 10%. Ved dnes je to take lahke ked zistis ze nieco chyba, bud to vybehnes kupit alebo obejdnas a mas to doma do par dni. Naozaj sa netreba dopredu zasobovat milion vecami. Treba si to v hlave trochu utriedit. Pozri si nejake dokumenty o tom kde a ako sa tie vsetky handry vyrabaju a ako to nici zivotne prostredie. Mozno potom trochu zabrzdis.

lucik194
5. okt 2021

podla mna co sa tyka topanok nie je uplne mimo ked ma dieta viacej parov, proste ich potrebuje.
Vsak len napr. nase baby v lete - tenisky sportove (na bike na kolobezku), topanky turisticke (nebude chodit v tatrach s platenkami), crocsy (chodia plavat), sandale (nech sa im v lete nepoti noha ked su 35 st), gumaky (na hriby a ked prsi a ideme niekam na vylet), do toho doma prezuvky na doma...... vsak len toto je 6 parov topanok.......

selu11
5. okt 2021

@rubinka Ju nesúdim. Kamarátku veľmi dobre poznám, počas leta ju nevidím dva krát v tých istých letných šatách. Len tomu decku akosi nemá potrebu kúpiť a potom plače, ako nikam nemôže ísť. Treba si uvedomiť, že na to dieťa budeme potrebovať aj peniaze. Je milión bazárov, aj obchodov s lacným oblečením, ak nie je iná cesta... Skrátka každému dieťaťu by sme mali dopriať aspoň ako taký štandard. Plné skrine detského oblečenia je zas druhý extrém ale zlatú strednú cestu treba vedieť nájsť.

rubinka
5. okt 2021

@miirkka1 - tak keď ma všetkého plno tak začni odkladať a buď rada ak máš z čoho. Vychovávať deti len k materiálnu neni moc šťastné rozhodnutie.

zafir01
5. okt 2021

@miirkka1 som minimalistka. Mam 10 a 4 ročných chlapcov a čakám dievčatko. Co sa týka financií, sme na tom fajn, no sk napriek tomu kúpim veci aj z bazarika, synovi na dvor kúpim tepláky z pepca, do škôlky s reversedu ci Lindexu čiže nič extra značkové.

Beriem to z hľadiska ekonomického a najmä ekologického. Dedenie oblečenia, kupovanie z bazara. A v satniku radšej menej, ske kvalitnejších kúskov.
Obuv kupujeme novú v obchodoch. Napr teraz zimné zateplene cizmy pre 4 ročného 49 eur, pre 10 ročného mammut topánky 80 eur v akcii. K tomu im kúpim nejaké " horšie" na doma na záhradu, a ešte jeden pár slušných na výmenu. Čiže v obvykle majú vždy tak 3 pary obuvy ( v lete asi viac o sandále, či šľapky) elegantnejsiu, sportovejsiu na behanie po vonku a ešte jednu do školy a škôlky.
A keď kupujem, snažím sa nepodluehat aktuálnej fast fashion. Kupujem veci, ktoré sú moderné dlhé roky a môžem ich kombinovať rôzne.

number19
5. okt 2021

@miirkka1 Mne sa tvoje nakupy nezdaju byt prehnane ak hovorime o 2 zimnych bundach a 2 topankach na sezonu. Ja osobne malej nekupujem extra znacky, ale v nasej skole vidim aj gucci tenisky a bundy a LV ruksaky (u 8, 9 rocnych deti!).
Tak tam uz fakt neviem o co rodicom ide. Kedze taka bunda vydrzi - sezonu? 🙄

Ja som vzdy oblecko, z ktoreho mala vyrastla davala sesterke (takze aj ked mala viac vedela som ze sa vynosi), az do momentu ked raz jej dcerka mala na rodinnej oslave mojej dcerkinu bluzku a sesterka sa tvarila ze o tom nevie ze je od nas. Od vtedy davam oblecenie na charitu a mam dobry pocit, ze to oblecenie je este potom s vdakou vynosene.

Takze kupuj, ale nevyhadzuj, nebudes mat az tak zly pocit.

eternity24
5. okt 2021

@eternity24 no musim sa poopraviť, ze nieco aj dedime a nieco fokupujem. Nieje vsetko nové.

gleep1
Odpoveď bola odstránená
tncka
5. okt 2021

@miirkka1 myslim ze normalne. My mame na jesen 2nizke tenisky,2vyssie tenisky,1kotnikove mierne zateplene topanky a na zimu 1cizmy slusne vychadzkove a 2je snehule na sankovacku. Nemam pocit ze plytvam peniazmi. Ti co maju len jedny ich maju z donutenia nie pre to ze by chceli ci🤔

julia2018
5. okt 2021

@miirkka1 ja som sa minuly mesiac zastavila a spočítala, dávam tak 200-250/mes na oblecenie topanky pre mna a dve deti - 13 a 2 roky

rubinka
5. okt 2021

@gleep1 - 🤦

eni01
5. okt 2021

@number19 ja by som to sesternici nemala až tak za zlé, určite nie je uplne príjemné brať veci po druhom diertatku, aj ona by určite radšej kupila novú ale niekomu sa nedá :-/ a na oslave rozoberať, že blúzka je od vás by pre nu určite nebolo príjemné. Dávnejšie som čítala článok, že vela vyzbieraných vecí na charitu sa pretriedi a predáva dalej :-/

lucmirka124
5. okt 2021

Moja 4,5 r jedny botasky na mesiac a da ich tak do laty ze az, takze kupujem rovno po dvoje, daco kupim aj tu na bazary, daco nove,botasky ma vacsinou po 4 ks a zodere ich. Cizmi mava po 2 ( jedny ked su mokre 2 obujem) oteplovacky 2x, vetrovku zimnu 2x, no a leginky, teplaky, tricka, saty teraz fici takze tych som vela aj z bazar MK teraz kupila, ma tak po 10x, to vies tak flak, tam vodove farby, tak gulas z obeda, tam trava atd😂😂 ked sa flaky nakopia este operem a davam psikovy do pelechu na vysuchanie a potom vyhodim. Bundy na prechod 2-3x, Tiez som nakupovala hruzu, potom som prisla nato ze jej uplne stacia vecicky z tesca, pepca( tam najviac nakupujem) a neplacem nad tym, ze co s tym v skolke za 1 den dorobila.dedit pokom nemame takze tym si moc nepomozem ze aspon na dvor. A dakedy jej zas kupim aj krasne.v butiku detskom.

number19
5. okt 2021

@eni01 Nic sa nerozoberalo. Len som povedala, ze pekna bluzka aj nasa mala taku a zmurkla som na nu a ona zareagovala total negativne. Mimochodom jej veci posielam po rodicoch (nezijem na SK) a nikdy, ale nikdy ani len nespomenula ako jej to dobre padne a nepodakovala. Dokonca pre tie veci posielala muza, pocas sluzobnych ciest.
Videli sme sa po 4 rokoch pocas ktorych som jej tie veci posielala...mozno aspon mala zmienka? Nic nie je zadarmo, a ked nieco zadarmo dostanes , tak podakuj. Lebo ja som si na tie vecicky zarobila sama - na rozdiel od nej. 🙂 To len na ilustraciu.

anjelicek26
5. okt 2021

@gleep1 ale prosim ta trosku uber... ved tie veci po tom, co to ponosia, nevyhadzujeme... posuvam rodine, ona to posuva este dalsej sesternici na maleho aspon na dvor... keby niekto nekupi nove - nema kto kupit s bazaru, lebo by proste NEBOLO CO a dalo by sa pokracovat. Myslim, ze ekologicku stopu mame dobru, vzhladom na solarne panely na streche, elektroauto, ktore takto aj nabijame (aspon 1/2) minimalnu potrebu kurenia vdaka domu, aky mame, triedime odpad (tu v nemecku to trosku lepsie funguje ako na Slovensku), kupujeme zdrave domace potraviny (nie take, ktore presli cez pol sveta), takmer nejeme mäso... Nie je vsetko cierno-biele... A k teme krajin, kde deti pracuju za misku ryze... su krajiny, kde su tie deti bez tej ryze. Ano mozes to vidiet negativne, ale drviva vacsina krajin, kde su produkcie vyroby nas Europanov - postupne postupne pomaly idu hore a ich deti chodia do skol, studuju... nejde spravit prevrat ekonomicky za jeden den a ani dokonca za jednu generaciu. VY nie ste ochotne zaplatit viac za kvalitu vyrobenu tuto... kazda jedna neni... vsetko lacne, v akcii, v zlave...ako to teda ma fungovat?

amelie2017
5. okt 2021

Dcera ide mat 4 roky a kupujeme jej oblecenie len na jar na letnu sezonu a na jesen na zimnu. Nekupujem vela, ale 2 bundy a 2 topanok vzdy musi byt. Jedny vzdy sportovejsie a druhe elegantnejsie. Plus este do dazda. To iste aj bundy. Ale napr. toto leto sa jej nazbieralo asi 20 siat, lebo prisla mamina, doniesla vela, potom sestra, kamoska poslala...na nu minieme asi tak 250€ 2x do roka plus topanky. To ani neratam radsej. Syn ma este len 3 mesiace, ale on ma absolutny zaklad. 5 body, 5 teplakov, 3 mikiny, 5 pyzam. Este dokupim zo 2 teplejsie overaly. A to ma silny reflux, ale doma ho mam aj v ruzovom po sestre.
Inak mne zije kamoska v Nemecku a oni stale mavaju susedske burzy. Take krasne vecicky tam kupuje dcere doslova za euro. Zimne bundy/overaly max za 5. Toto mi u nas chyba. Uz som vravela muzovi, ze by som nieco take skusila zorganizovat.

lolita555
5. okt 2021

Áno kupujem mám to tak nadstavene každý mesiac 100/150 eur pre synov na handry .ale tak moc za to nekúpim🤭pretože sa mi páčia značky ako minikid booso ,bubbe a podobne.synovi je úplne jedno že je to drahé nerieši to a vždy si dáva pozor na veci nie je rád špinavý,má 7 rokov.ale tak zas ja sa to snažím točiť keď sa dá budem nechám mladšiemu alebo predám a tak.....

guiseppinka
5. okt 2021

@tncka predstav si, ze chcu... Moje maju 1 tenisky od jari do jeseni (samozrejme, ze ked uz nie su dobre, tak kupim vacsie), v lete ich tak nenosia, lebo behaju v sandalach... na chladnejsiu jesen nosia vyssie clenkove tenisky... na zimu maju 2 cizmy... Nechodime na ziadne tury, pekne topanky potrebuju max 1 2x za sezonu, teraz bola korona, takze aj tak sa nechodilo nikam. Ak im treba, tak nieco zdedime (ale malokedy to aj sezonne sedi). Naco budem davat do skolky pekne topanky, ked su vonku a znici ich... kupujem topanky na 99% v decathlone. Su lacne a dobre... oblecko kupujem bezne na bazaroch, pozeram lepsie znacky a aj mojim detom je to u prdele ci maju bundu northland alebo HM...

Chvalabohu v mojom okoli nemam vela ludi, ktori povazuju vzhlad za to najdolezitejsie. A ludia skor daju tipy na dobry bazar...

marcellka32
5. okt 2021

Ja som nakupovala ako besna keď boli malí, a ani to nestíhali vynosiť niekedy (predala som)..teraz ako sú väčší, prešla som na minimalizmus v domácnosti, vo svojom šatníku (mám veci v 3 farbách-biela, šedá a béžová a rozbijem to výrazným doplnkom-kabelka, šál, šatka), čo sa tyka šatníka detí, majú veci z klasických obchodov -reserved, HM, a čo sa týka množstva kupujem im viac pred začiatkom sezóny na jar letné veci a na jeseň zimné veci (stále rastú), topánok majú vždy po 2 páry tenisky, čižmy...veľa z oblečenia sa mi podarí predať, keďže veci nie sú zničené....deti nevyžadujú (nepýtajú) značkové oblečenie, pochopili, že to nie je nutné (aj keď na to máme, ja sa tiež viem obliecť aj v Tescu), kupujem im len kvalitné topánky a tenisky

gleep1
5. okt 2021

@anjelicek26 Ta veta VY na mna neplatí, ja by som na dcéru haraburdu z pepca alebo tesca nikdy neobliekla ak nie z ekologických dôvodov tak zo zdravitnych dôvodov- azofarbiva a podobne veci.Kupujem len slow fashion značky 90% z druhej ruky väčšinou slovenské alebo holandske lebo tam pracuje dcérin otec.
Ale dobre, veľmi si ma potešila všetkým tým ostatným čo si napísala. Pravda je sle taká že 90% ľudí totálne prepadlo konzumu a je to úplne strašne. Ženy už insie ani neriešia než ktorá ma čo oblečené a ktorej decko ma čo oblečené.

A pre trúbky ktoré jedine čo zaujíma sú peniaze a trápi ich že nevedia kontrolovať svoju úbohú konzumnu dušičku z finančného hľadiska a z ničoho iného, tak je tu kniha Vás soused je milionár. Je to super kniha ktorá by možno mohla vo vás vyvolať skromnosť z ekonomického dôvodu, nie z ekologického. Odporúčam niekedy miesto MK, určite Vám dá viac