Naozaj nie sú vajíčka v obchodoch?
To fakt nie sú vajíčka v obchodoch? Dlhšie som nekupovala tak neviem, ale nezdá sa mi to 😀
@isis234 ja už budem musieť vymeniť chov, budú mať tri roky. Pasú sa, v zime im dávam aj naklíčenú pšenicu, vitamíny atď. Ale sú to hybridy, už proste končia.
@mateson2004 mladé aj mne niesli, ale ja mám hybridy budú mať tri roky, takže už končia. Musím vymeniť chov.
@janettdamian mno, bude fajn polievočka
@isis234 no u nás asi nie 😀 nedokážem ich zjesť ...
@janettdamian ja by som to nedokázala zabiť. Mamina to robila. Len som jej asistovala aby jej vytiekla krv. Aj to som musela inam pozerať.
@isis234 no však práve o to zabitie ide. Ale aj keby ju zabije niekto iný, tak nedokážem to dať do úst. Proste je to úplne iné, keď ich človek roky má pri sebe, poznajú ťa, "komunikujú" s tebou, a potom ich máš zjesť.... brr.
@janettdamian mimo zakladatelkinej temy, ale prosim ta, tiez mam sliepky 8 kusov od maja tohto roku, muz postavil krasny dreveny kurin s vybehom, uz cely vypasli, pustame ich aj na zahradu, kde je este trava.
Kupujeme im kvalitnu zmesku, varime kazdy den, tak mavaju supky zbytky zo vsetkeho a z prace jm nosim zvysky kvaskoveho peciva.
Nosia kazdy den, vacsinou 8 vajec, niekedy sedem.
Ake vitaminy im davas? Alebo co este na zimu? Takisto voda v napajacke. Skoro rano ju maju primrznutu, aj ked je zavesena pod kurinom, kde mavas vodu?
Mame ich radi, aj ked su to len kurky 🙂
ani u nás vajíčka nie su, billa, tesco, kaufland nula bodov. Clovek nájde v menších obchodoch - ceny od 4,50 do 5,15 .€ za 10 vajec, v bratislave. Proste konečná
@lina169 pozor na ten chleba, mne doniesli zbytky a som im ho dala namočený a dve sliepky sa mi udusili s ním. Takže ja dávam max suché pečivo občas. Vitamíny dávam každé ráno do šrotu (neviem si spomenúť názov) + vápenný grit, niekedy tekuté vitamíny, aby mali dostatok vápnika. V zime im dávam naklíčenú pšenicu, sušenú žihľavu, nastrúhanú burgyňu, zvyšky zeleniny, tekvicu.
Dnes ráno som bola v jednote, nemali
@lina169 no a ešte majú spravené "popelisko" kvôli parazitom, tam dávam popoľ a kremelínu, oni sa v to "kúpu-čistia". Dobre je dať napr. raz za týždeň do vody jablčný ocot, kvôli vnútorným parazitom.
Tak nech sa páči,ako som písala,hystéria je tu. Včera som bola v ba,Kaufland,malú vajickaztreba vykúpiť,bežte,robte paniku a potom vyhadzujte. Každá nakúpte aspoň 60,aj to je málo. 🙃
@janettdamian super, dakujem za rady
Chlieb im davam len vysuseny.
Co sa tyka vapnika, mam odlozene vajecne skrupiny, vraj ich treba zomliet a pridat do krmiva, co si o tom myslis?
O tom popole som uz citala, to sme im uz dali
@miskakyska ☺️❤️
@lina169 áno tiež dávam mleté vaječné škrupiny, toho je tak veľa, že si človek ani hneď všetko nespomenie. Kto nechová tak sa čuduje, že vajíčka 3€/10ks napr.
Nesledujem vajcia v obchode už asi 10 rokov. Buď mám domace alebo cez zimu kupujem v obchode čo vyslovene predávajú iba vajcia. Nosia im každý deň z Krupiny tam majú farmu
A ešte jeden mám overený obchod a to v Lieskovci je farma volá sa Lieskovsky farmárik . Kúpim podľa toho kde idem na nákup. V Lieskovci kupujem aj nepasterizovane mlieko väčšinu majú veci zo svojich zvierat. A keď stiham vajcia tak kúpim v meste cestou do práce. Takže v obchode nemám páru už dlho.
@janettdamian veľmi dobre robíš..
@lina169 mokré im nedávaj. len suché... do zamrznutej vody ráno sme pridali horúcu vodu, aby sa to rozmrazilo.. ale aby to nemali sliepky v svojom teritoriu.. až ked vychladla sme im to dali
Škrupiny sme podrvili, rozbili a valčekom prevalkami, do im dali do suchej zmesi
@janettdamian dakujem 🙂
Lidl u nás bolo pár ks čo sú 30 ks a pár 10 ks a Tesco to isté ale len 10 ks balíky , jednota bolo tiež celkom dosť no tam sú drahšie a bolo ich tam viac . Ževraj je vtáčia chrípka no či je to fakt neviem nepozerám správy. Ale koniec novembra bude isto zľava 😁
Nie je to výmysel? Vtáčia chrípka? Nevedia ako zdvihnúť ceny vajec?
@janettdamian a co snimi robite?? ked ich nezjete? ak mas problem, tak dajte do mrazaku a zjete neskor.. ja som sa tak "nacvicila".. cerstve som nedokazala zjest nic... :D este aj z vianocnej ryby z vane mi bolo zle :D uz ked je to odlezane v mrazaku neriesim..
@isis234 jasne, urcite je to vymysel.. omg... a vyzabijaju chov + budu znasat straty z toho...
bezna vec je to aj na zapade.. dokonca aj domace male chovy vtedy zatvaraju dnu hydinu a nepustaju dlho dlho von...
Dnes som v meste inak bola a vajcia boli.. ja mam sice domace.. ale aj tak.. a tesco donaska mi tiez pise ze su = nie vsetky znacky/druhy, ale maju. POlda mna zase vela robi panika.. slednujem na nete nejake zeny, a proste mam pocit, ze ked sa doskladnia vajcia, ludia vykupia aj pre istotu vsetko co sa da... (tie co vidim, tak aj stovku hadam maju aj viac, v chladnicke :D) ved co ked nebude na pecenie a tak :D
@simca06022011 Nejaké nám zlikvidovali predátori. Teraz som mala prvý krát chov, ktorý budem musieť zrušiť. Asi ich darujem, ale živé. Môj otec tiež chová a najstaršia "dôchodkyňa" má 8 rokov. Tiež ich nevie zabiť a zjesť.
@janettdamian tak mne znášali v pohode 6rokov tie co prežili líšku... A nakoniec aj tie chytila obluda, preto teraz jedine ak im postavím nejaké riadne opevnenie...
Mozes si aj niekho zavolat mozno..Napr môj otec to tiež nevie, tak sme isli my 😂 nevidím na tom nič. Aj keď ja nezabijam, aj si posmoklim, ale potom už spracujem všetko. Ta sliepka/kohut/ovca/koza u nás mala krásny život. Bohužiaľ, keď je čas tak je čas.. určite boli spokojnejší, ako tie v chovoch a to mňa teší viac. Je to len o nastavení človeka. Predpokladám, že vegetariáni nie ste, tak je to také povrchne trochu. Z obchodu áno. Domáce nie. Inak napr za kohútov som si porevala, to bol miláčik môj... za baranom ktorého.mam v mrazaku moje stále smutno, mojkac to bol...všetci mali mena a boli tu roky.. ale nejaký úžitok z nich musí byť nakoniec. Mňa napr viac mrzí keď mi ich zlikviduje nejaká potvora.. A veľakrát je to veľká škoda. S takto uhynutym zvieraťom nič už, len zlikvidovať q ešte aj trpelo a stresovalo...
Ale jasne ak niekto nemá na to tak už len darovať alebo niečo podobné, veľa.ludi s tým má problém. Ja som v tomto od malička 😂
A napr mame husi... mali byť u nás jednu sezónu a pre to co opisujes sú s nami už 5, už sa zabyvali aj vajcia znášajú aj husatka sme mali ale nik nemá na to srdce, mame ich ako strážcov dvora.

Ono zopár vajec príde a hneď sú vypredané. Celkovo chýbajú na trhu.