icon

Naozaj príde veľká voda? Roztopí sneh krajinu?

matrioshka333
12. sep 2024

Myslíte, že sa predpoveď vyplní? A ak áno, aj niečo robíte aby ste znížili následky, či bude ako bude? Len tak uvažujem a zaujímajú ma úvahy ostatných 😉

Strana
z2
stanulienkat
12. sep 2024

Klcujeme lesy. Podla Sns to vraj pomaha.

tiezjedna
12. sep 2024

počkaj, vytiahnem krištáľovú guľu...☝️

maca1984
12. sep 2024

My sme na kopci, takže ak by- okolo nás sa to len preleje. Včera už dole vybragrovali pri ceste takú väčšiu časť, aby voda odtekala do poľa a nedržala sa na ceste, prípadne nestekala ľuďom do záhrad.
Autá dáme mimo stromov, pre istotu. Viac nemáme čo urobiť.

marhulka13
12. sep 2024

@matrioshka333 ja idem sadiť trávu vždy mi po takýchto lejakoch pekne vyrastie

amy2807
12. sep 2024

zas netreba vsetko co napisu brat uplne vazne..novinari radi prehanaju zvelicuju a hlavne strasia..to maju v naplne prace..v strede leta raz pisali ze sa na nas okres vali burkova smrst ze pridu obrovske krupy a mame sa pripravit na pohoromu..a prisiel velky prd..zrusili sme koli tomu aj oslavu co sme mali mat na zahrade..

januska12323
12. sep 2024

Je to len predpoveď na základe meteorologických modelov. Čiže sa môže a nemusí naplniť ale pripraviť sa treba. Radšej budem čakať potopu ako nečakať a dôsledky budú horšie.

tiezjedna
12. sep 2024

@amy2807 máš pravdu, ale toto nie čo sa týka víkendu, tak to nie sú výplody novinárov, tí tomu len pridali na dramaturgii. Pravda je, že výstrahy tentokrát chodia aj od skúsených meteorológov. Nie sú také dramatické, ale predpovedajú extrémne silný dážď a v sobotu aj veľmi veterno. Takže opatrnosť či nejaká primeraná ochrana majetku je na mieste.

zzzza
12. sep 2024

@matrioshka333 aj ja sa bojím

amy2807
12. sep 2024

@tiezjedna ja nehovorim ze netreba byt opatrni ja len hovorim ze to novinari radi prehanaju, mam kamosku ktora roky pracovala ako novinarka a vravela ze oni to maju prikazane pouzivat co najhorzivejsie slova typu:" apokalypska, tragedia, masaker, na toto sa pripravte, toto uz roky nebolo "a podobne..proste urobit co najvacsiu dramu aka sa len da ..

dennissa16
12. sep 2024

Väčšinou keď je takéto haloo okolo niečoho, tak to nakoniec až také strašne nebolo.

amy2807
12. sep 2024

@dennissa16 ano toto presne hovorim aj ja

7miriam77
12. sep 2024

Boli neskutočné horúčavy, veľa dní po sebe, nepršalo vôbec, všetko je vyprahnuté....myslím si, že predpovede sú pravdivé a fakt nasledujúce dni budú lejaky...vyprší sa a asi aj viac ako je vhodné. Ja byvam v paneláku,tak v podstate nemám ako znížiť dôsledky. A moja chatka je na kopci,tak to už len dúfam, že všetko bude ok

betulinka1
12. sep 2024

@matrioshka333 pozerala som radar burok, spička je teraz v okoli Ljublany a ked som kukla web kamery dialnic a miest, tak to zase nie je nejaká tragédia. Či budú zaplavy záleží od toho kolko naprsí v CZ. Keďže sa dvihne Morava a Dunaj ale podľa radaru, to nebude nič hrozné.

amy2807
12. sep 2024

@betulinka1 vsak ano ale podla portalov typu: topky a cas uz mame staviat noemove archy pomaly

tiezjedna
12. sep 2024

@amy2807 že niekto píše pre plochdrážny plátok neznamená, že je novinár... Seriózne médiá nezastrašujú, ale informujú. Treba si vyberať informačné zdroje.

betulinka1
12. sep 2024

@amy2807 ved ano preto som to pozerala cez webky čo sa deje v Slovinsku, lebo to má červenú farbu na radare búrok. Čiže to sa ešte vyprsí cez HU. S tou 1000 rocnou vodou začali Nemci a sú zelený, a iba na hraniciach s CZ. Ciže mierny dážd, ak vôbec. Všetko ide hore k PL.

michaela412
12. sep 2024

veď stačí ísť na SHMU a vidíš ako postupujú mraky, môže aj nemusí to zasiahnuť vašu oblasť

egonsk
12. sep 2024

@matrioshka333 ano, uz som pozbieral urodu so zahrady, takze ked nahodou pride ta voda, moze pekne pokracovat smerom na pole a odtial k druhej dedine 😁😉 ...

amy2807
12. sep 2024

@tiezjedna a vy odkial viete pre aky platok ona pisala?

egonsk
12. sep 2024

@marhulka13 no ked ju slabo zasypes, moze ti ju odplavit ... ja som takto pred 3-ma rokmi vysial travu a prisiel lejak na 2 dni ... a potom ked zacala rast, tak na jednom kusku, kde splavilo vacsinu semien vznikol tak husty travnik, ze aj kosacka ma problem ho pokosit 😁 ... dokonca aj toto extremne horuce leto vydrzal ten kusok zeleny 😁 bez polievania.

tiezjedna
12. sep 2024

@amy2807 podľa praktík to žiaden seriózny nebol, spolupracovala som s rôznymi viac než 20 rokov, to si človek dosť vecí všimne😉

skeblicka777
12. sep 2024

@amy2807 v strede leta bolo u nás niekoľko búrkových smrští, to že u vás nie, buď rada. Môj muž bol vždy počas každej na východe a že veď tu je fajn, neprší, teplo je. A my doma na západe sme čakali, čo nám odletí 😏. O tom, že počas posledných lejakov bolo neprejazdných kopec priecestí, uzatvorené cesty asi písať nebudem, to ste asi tiež nezažili. Čiže za mňa je opatrnosť namieste a som príjemne prekvapená,ako zareagovalo viacero miest, keď porušili podujatia 👍

maca1984
12. sep 2024

@skeblicka777 Presne tak aj u nás počas leta. A v ten piatok kedy zrušili Pohodu, to som sa doma takmer ..... od strachu, čo tak trieskalo, lialo a fučalo.
Nepochopí ten, čo to nezažil . Lebo " u nás je sucho, u nás nefúka, u nás nič". Lebo samozrejme všade je to rovnako, že ? 🙈

tilly
12. sep 2024

Pôda je vyprahnutá, príliš veľa vody ju ešte viac poškodí aj úrodu, tak dúfajme, že tej vody až toľko nebude. Aj dnes malo celý deň pršať a neprší.

Ak budú veľké návaly dažďa, našu pivnicu vytopí... máme poistku

skeblicka777
12. sep 2024

A presne jedna taká smršť bola 14.7., môj syn sa vlakom nedostal vlakom domov, čo boli popadané stromy po tratiach, spal v penzióne,vlaky chodili až ráno a na druhý deň sa tiež druhý syn nevedel dostať načas vlakom do Ba z rovnakého dôvodu.

matrioshka333
autor
Autor odpoveď zmazal
skeblicka777
12. sep 2024

@tilly u nás hlásili pršať až poobede, po troche prepŕcha už teraz, ale najsilnejší dážď hlásia od piatka noci do nedele, pondelka. Snáď to nebude také hrozné, aj keď v mojom okolí až také povodne nehlásia.

diewcatqoo
12. sep 2024

Zijem na Morave a u nas sa teda pripravuju na vsetko. Mesto vydalo vyhlasenie, ze sa zakazuje pouzivat lavky cez rieku, neodporuca priblizovat sa k rieke, plnia sa vrecia s pieskom, zvazaju generatory a popri cestach sa na niektorych usekoch bagruju kanaly, aby mala voda z poli kam odtekat. Zaroven odporucaju ludom v zaplavovych oblastiach mat zbalene veci pre pripad evakuacie a varuju pred vypadkami elektriny. Az ma prekvapilo, ako vazne k tomu pristupuju, kiez by sa predpovede mylili a nic z toho by sa nemuselo vyuzit a len by sa par dni primerane vyprsalo. Obavam sa, ze predpovede sa nemylia a lejaky nas neminu. Skor je otazkou, kde to bude najhorsie, lebo fronta sa vyvija.
Btw, k tym predpovediam o burkach. Burky su vacsinou lokalnym javom. To, ze sa vydala vystraha pred burkou a u vas ziadna nebola, neznamena, ze o par kilometrov dalej nemohla byt nejaka smrst.

matrioshka333
autor
12. sep 2024

Ďakujem všetkým odpovede. Ja sa do radarov nevyznám, takže za zdroj beriem SHMÚ. U nás skoro nikdy neprší, búrky nás obchádzajú, ale cca pred 13 rokmi tu bola riadna povodeň. Takže rešpekt mám. Neznamená to, že treba nejako šalieť, však na veľkú vodu sa nedá 100% pripraviť, ale tak nejaké opatrenia sú namieste.
Všetkým prajem pekný víkend a hlavne žiadne škody na majetku či zdraví 😉

viestta
12. sep 2024

@amy2807 lenze to neprehanaju novinari. Pozri si clanky meteorologov, ani oni nevedia predpovedat ako to nakoniec skonci, matematicke modely vychadzaju vselijako, pretot, ze toto je celkom nestandardna situacia a podla mna je zodpovedne, ze ludi varuju ak by sa naplnil najhorsi scenar. Vcera som citala, ze Nemci a Cesi sa obavaju, ze na niektorych miestach moze spadnut aj 400 mm zrazok za 24 hodin. 400 mm je styristo litrov vody na merer stvorcovy a toto nestihne vsakovak, velka cast z toho odtecie smerom dole. Optimisticke scenare hovoria "len" o 100 mm v niektorych oblastiach. V ktorych to este nikto netusi.

Strana
z2