Narodila sa mi mŕtva dcérka
Ahojte.Prvy krat sem nieco pisem co sa tyka mna.Moj pribeh zacal ked sme sa s muzom rozhodli mat druhe babo...moc sme si ho zelali a v tedy ked sme to najmenej cakali tak to konecne prislo.Bola som zo synom na lieceni a spravila som si test.konecne dve ciarky a oznamila som mu cez skype,ze sa vratime domov 3ja.Po navrate domov som isla doktorke a ta ma poslala na vsetky vysetrenia...Vravela,ze vysledky su v poriadku no nakolko som pri malom mala preemklepsiu tak ju mam cakat aj teraz.Nakolko som bola nezamestnana ostala som doma aby som sa vyhla rizikovim faktorom.jedine co mi v 6tom mesiaci zistili bol vyzsi tlak a tak mi nasadili lieky a bolo to v poriadku.V 29tt ma doktorka poslala lezat do nemocnice lebo sa mi zvysila hladina bielkovin v moci,po 9dnoch ma pustili domov.chodila som na kontrolu kazdy tyzden...potom nastal stvrtok a ja som isla na odbery a kontrolu.doktorka vravela,ze este je to v poriadku a mala som tlak 149 na 98...ked som prisla domo bola som rada,ze je to v poriadku no na druhy den...plac mi nedovoluje suvisle pisat...cely den som si merala tlak na posteli nikam som nechodila nic som nerobila...len som isla na zachod a v tedy to zacalo mala ma kopala a ja som krvacala volala som zachranku a maminu...trvalo im to 25min...a dalsich 20min kym vypisovali papiere ked som ich prosila aby sme isli do trnavskej nemocnice,ze je blizsie vraveli,ze preto,ze som lezala uz v ba tak patrim tam.mala som neskutocne bolesti a tiekla zo mna krv.v sanitke mi nic nedali a hrozne som kricala po prichode do nemocnice chceli aby som isla na kozu a potom na somo...velmi to bolelo a nik mi nepomohol ani na kozu pritom tam bolo 5sestier.ked zavolali doktora bol hnusne neprijemny,ze co tak vrieskam a nech mu laskavo odpovedam,ze ked s nim nemienim komunikovat tak nemieni vysetrovat po sone povedal rychlo na operovacku ked som sa pytala,ze co malicke tak bol ticho...vyzeralo to tam strasne a potom ma len uspali no citila som sa tak sama ako keby zo mna nieco unikalo.rano po prebudeni mi nikto nic nepovedal mala som velke bolesti...az po obede prisla nejaka doktorka a ja som sa hned pytala na malu...zacala s tym,ze je jej to luto no odtrhla sa placenta a mala neprezila.zrutil sa mi svet.ten kto to neprezije nevie co to je...aka bolest ma zaliala a srdce mi naplnil zial.hned som volala mamine nakolko muz bol po nocnej.ked prisiel doktor co ma operoval mal naponahlo a na mna skoro ani nepozrel ked som sa zo slzami v ociach na neho pozrela a spytala sa preco??? Odpovedal,ze co placem mam byt rada,ze ked zo mna vybral to mrtve decko tak zachranil.a mam este 24hod.co bude pre mna krytickych.Mozno to je velmi dobry doktor ale podla mna by nemal komunikovat s ludmi a urcite nie v takych pripadoch.dalej mi davali trasfuzie a ja som sa nevedela skoro pohnut pri kazdom nadychu a kaslani som mala neskutocne bolesti.moja doktorka za mnou prisla kazdy den a rozpravala sa so mnou.je to zvlasne nakolko som ju nemala zazmluvnenu.vravela,ze mam uzavriet kapytolu v nemocnici a nechciet robit pohreb po naliehani ma zobrala za malou do marnice.povedala,ze jej budu robit pitvu...bola nadherna a vyzerala presne ako moj syn ked sa narodil a bola taka bleda...medzi tym ma museli opat otvorit nakolko som mala zrazeninu a zasa sa opakoval kolotoc s transfuziami.po naliehani na doktora ma po 6dnoch pustili domo.a pri odchode prisla socialna sestra a povedala,ze zo zakona musim pochovat dcerku...na jednej strane som bola rada,ze ju budem mat "pri sebe" no uz som sa zmierila,ze ostane tam.tak ked muz prisiel pre mna tak sme museli hned konat nakolko sme uz platili za to,ze tam mala bola...za 3dni sme mali pohreb a moj muz to uz rano nezvladol...no maleho sme dali do skolky a po skolke som ho odviezla kamoske...ked som isla k hrobceku zalialo ma horko,zial,slzy a zlost...obvinujem seba a aj cely svet,ze tu moja dcerka neni...dnes by mala moja malicka 2tyzdne a 3dni. Namiesto toho aby som kocikovala chodim kazdy den polevat hrobcek mojej dcerky slzami...kto je za to vinny,kto mi ju vzal???
@ciernaperla oni tie spravy pisu vacsinou kopirovanim....spravil chybu lekar, ktory ta prepustal.
@ciernaperla velmi dobre viem.o com hovoris....ked som videla maminku s kocikom....bruskom...babetkom...ci znamu s ktorou sme spolu cakali....v tom momente ako keby mi dykou pretali srdce a hrdlo zovreli kliestami....v mysli plno otazok preco ja? Preco nieco oni? Preco sa to muselo stat a plno PRECO??? Zo zaciatku som to riesila ako ty...zavreta doma medzi styrmi stenami ...no ta tazoba rastla....a to okolie si na teba s tymi otazkami a pohladmi pocka...ci teraz ci potom :( ked na nich nemas naladu...jednoducho im povedz nepytaj sa...
Neutapaj sa doma chod von....nemusis medzi ludi kde ti nie je dobre no chod....a neurapaj zial v sebe...ked mas chut plakat plac...ked nas chut kricat...chod sa niekam vykricat...len to v sebe nedus....lebo tych tazkych kamenov na dusi...ti bude len pribudat....
A daj tomu cas a pokuste sa znova....nikdy ti nepoviem to ako to povedali mne( poznas sa o druhe a to bude naplast na bolest) ...nie nie je to naplast....no tym ze venujes lasku druhemu babetku....ten zial s bolest uz nie su take velke....
Drz sa...ked budes mat chut ...kludne napis....rada ti pomozem v tazkej chvili....drzim velmi palce a prajem velmi vela siiiil....
@ciernaperla žiadne slová nenahradia takú veľkú stratu a nevrátia ti tvoje dieťa..napriek tomu chcem tebe aj tvojej rodine zaželať úprimnú sústrasť a veľa síl aby si dokázala dalej žiť a fungovať pre svojho synčeka ktorý ťa veľmi potrebuje...
@ciernaperla ,.. nechcela som ani pridavat komentar kedze nenachadzam slova, ..na cely tvoj pribeh, na nespravodlivost, na pristup lekarov, sestier, ...na bolest zeny matky, ktora musi prezit smrt svojho dietata ... plakala som pri citani tvojho smutneho prispevku.. zelam Vam uprimnu sustrast a vela sil!
@ciernaperla Po precitani tvojho pribehu dochadzam k zaveru, ze si budem vsetko, co sa lekarov tyka, nahravat na mobil. Ty si nespravila ziadnu chybu, ani tvoja lekarka, vsetko to zacalo tou zachrankou - neschopnost rozlisit dolezite od nedoleziteho. Byrokracia, byrokracia.....
@ciernaperla zamrazilo má☹prajem uprimnu sustrast,mam dcerku,ktora je my vsetkym....nechcem si představit,co by bolo..... ke by.......musís byt silná,pretoze syn a manžel Ta potrebuju a miluju🙂 chce to určitě CAS,i ked clovek nikdy nezabudne....prepac,ale nemozem si odpustit napisat,ze ludia pracujuci v zdravotnictve,kde je,respektive mala by byt najdolezitejsia věc pomáhat,tým,ktori to potrebuju...ludia,kde to žijeme?smě tak neludsky,bezcittny,ze nás nezaujima NIkTO?????je mi z toho uplne na........vela sil prajem
@ciernaperla Je mi luto co sa stalo. ☹
Prosim Ťa nenechaj to tak, a daj to presetriť ako sťažnosť na /rad pre dohľad. V tomto smere je viac pochybeni ☹ Len tak sa konečne dovolame riešiť konanie lekarov,lebo niektorí sa chovajú tak že by mali po ukončení VŠ ísť pracovať niekam inam ....
@trgypadl Ozaj je to trestny cin, nahravat niekoho? Si si ista? A rovnako zavazny, ako tazke zanedbanie starostlivosti? V prvom rade by som nahravala pre seba, aby som s odstupom casu dokazala posudit objektivitu svojich pocitov a v druhom rade preto, ak by som s tym chcela nieco dalej robit, ako napr. poradit sa s pravnikom a podobne. Existuje aj mnozstvo inych sposobov, ako riesit situaciu, napr mimosudna dohoda a mozno by stalo za to, to pustit nadriadenym v uvedenej institucii, kde pochybili, dalej aj mediam, atd.
@ciernaperla Neskúšala si sa s manželom porozprávať, či to nedáte prešetriť Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou....podľa môjho názoru sa tam niečo stalo a niekto by mal niesť zodpovednosť!!! Je mi veľmi ľúto, čo sa stalo...dcérka nech odpočíva v pokoji ☹
@ciernaperla Na tvoj zial nie su slova ani adekvatna utecha....Mozem len vyjadrit uprimnu sustast a zelat vela sil, aby ste to ako rodina zvladla.
So SR zdravotnictvom mam hrozne skusenosti, aj ked nie ohladom dietata ale inych clenov rodiny. Vtedy som prvykrat pochopila ludi co sa zdvihnu a z tohto nefunkcneho systému odidu do zahranicia, bohuzial .... Ak naberies silu daj podnet na urad pre dohlad nad zdrav.starostlivostou.
Myslim ze pochybila zachranka, ktora ma brat pacienta do najblizsieho zariadenia, tam ak by posudili ze tvoj prevoz do ba je ziaduci, by ta presunuli dalej. Je pravda, ze to uz nijako nezmenime, ale zatvarat oci pred pochybeniami zdrsvotnikov alebo pred spravanim sa necitlivych doktorov nikomu dalsiemu mozno zachranit jeho dieta nepomoze....
@ciernaperla Je mi velmi luto .. co sa stalo :./ Pisala si .. o psychologovi... ze nie si blazon. Tam nechodia blazni. Nikedy ten clovek naozaj pomoze ... Vie povedat tie spravne slova , poradit, pomoct. Ulavit. Taketo veci , by sa nemali stat ziadnej mamicke. Je mi to naozaj velmi luto.
@ciernaperla moja je mi to strašne ľúto...mne sa stalo to isté, začala som v noci riadne krvácať, posteľ, schody, všade krv...necítila som pohyby. Panika, kričala som, triasla si brucho...nasadli sme do auta a išli do najbližšej nemocnice....kdesi čosi cestou kopanček, nevedela som však či ma mala kopla alebo to bolo otrasom autá.. Neželám nikomu...prišli sme a hneď na sálu. Mala sa narodila v hodine dvanástej. Bol to moj tretí cisársky. Odlučila sa mi placenta a praskali stehy....
Jednoznačne u teba pochybili záchranári, mali tá urýchlene previezť do najbližšej nemocnice 😢
Už je však neskoro.. Na úrad by som to dala, nech by sa predišlo ďalším takýmto pochybeniam😠
Prajem Ti aj manželovi veľa veľa síl...
Je strasne, ze sam zivot dokaze "napisat" taketo krute osudy 😢..ale raz vyjde aj slnko 🌞
@fidka79 Ak mas ty dobre skusenosti so SR zdravotnictvom, mozem ti len gratulovat a zelat ti nech ti pan boh nadalej nadeli len prijemne zazitky. Svoje skusenosti tu rozoberat nebudem, nepatri to do temy o smrti maleho cloviecika a ku smutku zeny, ktora potrebuje utechu a povzbudenie. Navyse by to bolo na dlho....
Moc Vam vsetkym dakujem...na naliehanie maminy,muza a sestry idem zajtra ku doktorovy.necakam zazrak no skor neviem co mu povedat.viem ze to vyznie smiesne ale verim,ze moja dcerka Eliska je a stoji pri mojom syncekovi a dava na neho pozor.skoro kazdy den chodim za nou na cintorin a rozpravam sa s nou.citim sa tam najblizsie pri nej ako saa da i ked viem ze je tam len telicko a dusa je s nami doma...kazdy den zalievam hrobcek slzami namiesto kocikovania a kazdy krat jej hovorim ako moc ju vsetci lubime...
Baby pisete mi o urade nad zdravotnou starostlivostou no ako to dokazat ked mam len prepustacu spravu v ktorej su napisane len same klamstva?ako poukazat na sanitakov?nechcem nikomu zle ale ked mi nepichli ani kanilu a nedali obycajnu infuzku skoro som vykrvacala,a ked som ich prosila ja aj mamina aby ma vzali do tt co je nejakych do 20km a namiesto toho sme isli do ba co je cez 40km...komu sa dovolat spravodlivosti?dceru mi to nevrati...
@ciernaperla Ja by som napsisala proste pravdu ako to bolo. Presne ako si napisala nam, co vsetko je v prepustacej sprave a v skutocnosti sa neudialo, ako prebiehal prevoz Nevravim ze sa dovolas spravodlivosti, lebo vieme ako to chodi... a tiez - ty si neni na to aby si nieco dokazovala ani obvinovala niekoho, oni poslu doktorov alebo koho na vysetrovanie do tej nemocnice aj ako prebiehal prevoz ked to vsetko opises. Moja kamaratka takto podavala staznost ked jej otec umrel a nedali mu rektalnu rurku (dovod smrti bolo prasknutie criev, po masivnom infakrkte ktory prezil a paradoxne z toho najhorsieho ho dostali). Dcerku ti nic nevrati... Konaj tak, ako to citis a ako ti hovori tvoje vnutro a svedomie. Nic viac a nic menej...
@ciernaperla ahoj,prajem uprimnu sustrast.je to strasne a ziadny clovek to nedokaze poxopit,to vie lenBoh,preco sa tieto veci deju.dopraj si cas smutit,no nezabudaj ze mas dietatkn ktore je tu a velmi ta potrebuje,snaz sa koli nemu aby mal naspat tu laskavu,milujucu a usmiatu maminku ako predtym.malicku budes mat navzdy v srdiecku,a tam zhora bude strazit vase kroky.ak ti mozem poradit,neries to dalej,ziadny
urad pre dohlad ani ziadne posudky ti dcerku nevratia,nic sa nezmeni,akurat ty budes tisickrat vypovedat,tisickrat to znova znova prezivat.to ta znici,zostane z teba len troska a nic sa aj tak nevyriesi.vnnuj tu energiu radsej syncekovi a manzelovi,lubte sa a z tej lasky mozno vzide novy zivot.moc vam drzim palcmd,posielam vela sil..drzte sa
@ciernaperla ja som ti uz pisala ze urad pre dohlad co sa tyka bratislavy,pochybujem ze sa niekde pohnes alebo dovolas pravdy..ja som pisala staznost priamo riaditelovi a potom som to posielala uradu pre dohlad.s riafitelom nemocnice sme si "vymienali listy" kde on stale popieral a prekrucal fakty ktore boli cierne na bielom,sanozrejme mi odpisal ze vsetko je v najlepsom poriadku a k ziadnemu pochybeniu neprislo.no co chcem povedat,aky je urad pre dohlad "nestranny",ze od riaditela a od uradu prisli listy s rovnakym obsahom a este na zaver dodali ze podanie neopodstatnene..dalej ti este poviem ze ak do toho chces ist tak potrebujes peiamy vecny dokaz a prepustacia sprava stacit nebude.ja mam od dvoch inych lekarov potvrdene ze ten postup nebol v poriadku,avsak nemam vecny dokaz takze nic.
@ciernaperla je mi nesmierne luto, co sa ti stalo :( ak mas sil, obrat sa hned na urad pre dohlad nad zdravotnou staristlivostou. skus kontaktovat tvoju lekarku ... a ak ozaj vladzes,kontaktuj media. nie je normalne, aby masivne krvacaucu zenu viezli tak dlho do nemocnice! vela sil.

@ciernaperla vidis nieco sa teda diaolo ked neni pravda ani v papieroch