icon

Našla som malú straku

1. júl 2022

Ja viem, že mláďatká sa nemajú brať a nechať na mieste, ale bolo to v meste pri rušnej ceste. Aj som tam čakala, či sa o ňu nebudú zaujímať rodičia a nič. Tak som ju zobrala. Dávam jej muchy a vodu, poobede kúpime múčne červy. Čo ešte jej môžem dat. aj ovocie a tak? Na nete píšu že ano. Máte niekto reálnu skúsenosť?

Strana
z4
sissy27
1. júl 2022

🙈 áno, spravila si hlúposť, mláďatá sa neberú, matka bola nablízku ale bola si tam ty, tak neprišla. Teraz kontaktuj najbližiu záchrannú stanicu, oni pomôžu. Doma ju nevypipleš, nemáš na to podmienky ani skúsenosti.

anjelicek26
1. júl 2022

Kontaktuj zachrannu stanicu pre vtaky, oni ti poradia presne co ano a co nie.

lenkakravcova
1. júl 2022

@sissy27 Zase, nie je to taka raketová veda udržať vtáča nájdené, v teple a napité. To zvládne. Bežne sa doma odchovavajú vyliahnuté kurčatá, odlišná je len strava.

blanblan
1. júl 2022

Tie potvory zožerú všetko, pravidelne mi chodia kradnúť na balkón, vôbec by som sa stravou netrápia🤣🤣 Držím palce

sissy27
1. júl 2022

@lenkakravcova základná otázka: PREČO toto niekto robí?? a ako dlho ju chce mať doma? bude ju učiť lietať? vstávať každé dve hodiny a kŕmiť? je to divý tvor, treba prenechať odborníkom alebo prírode...

lenkakravcova
1. júl 2022

@sissy27 prečo?
Asi preto, že spanikárila.
Bežná ľudská reakcia, snažila sa pomôcť.
V noci straky mláďatá nekrmia. Cez deň to asi dá zabrať, ale tak musí to už zvládnuť.
A tie otázky skôr adresuj autorke, než mne. Možno z nej výchova domáceho maznáčika. 🙂

rumba01
1. júl 2022

hmmmm ako chapem, ze si spanikarila, no teraz ju uz zbytocne budes vraciat naspat. skusila by som kontaktovat nejaku zachrannu stanicu pre taketo zvierata a vtactvo

sissy27
1. júl 2022

@lenkakravcova spanikáriť môžeš pri autonehode alebo niečom inom, kde máš na premýšľanie jednu sekundu 😀 tu mala času až až na rozmýšľanie. No ale tak stalo sa, pravdepodobne to mláďa zobrala úplne zbytočne. Stále platí, čo som písala v prvom príspevku - kontaktovať najbližšiu záchrannú stanicu.

maggie3310
1. júl 2022

a možno ho nezobrala zbytočne, možno keby ho tam nechala by skočilo pod auto alebo by ho roztrhala mačka/pes/vrana, ja by som skusila zavolat ochranarom, ci to zvladnem sama, alebo co mam robit 🙂 a drzim vam moc prsty obom aj stracatku aj tebe 🙂

autor
1. júl 2022

Ďakujem za milé komentáre 😁 volala som do zazrivej, pán mi dobre poradil. Verte že keby som ju tam nechala, zachvilu by bolo po nej. Možno prežije, možno nie, ale dám jej šancu.

amazony
1. júl 2022

Ja keď som bola malá, tak sme takto tiež vypiplali mláďa straky, naučila sa lietať a odletela potom z balkóna, párkrát sa ešte vrátila a potom bola definitívne preč 🙂

saraxyz
1. júl 2022

A co ti povedal?

karolinakr
2. júl 2022

No akurat vcera mala strakička cupkala pred branou, že aka zlata a hned sa 2 straky zleteli a taky škrekot narobili..ja som mala minuly rok malu straku ale mala zlomeny krk, vrana do nej dobala, volala som nejakych zachranarov, ci prežila neviem, ale chcela som vedieť, že ako dopadla..ked sa na to citis, kludne ju nachovaj na youtube mas milion videi ako odchovat vtačika najdi si stranku Dodi Je tam toho kopec a su z nich kamoši a zvieratka sa po čase osamostatnia..Možno natočiš zachranu čislo 100 a zverejnia ju..🦅

autor
2. júl 2022

Ďakujem, ste zlaté. 🙂 Vtáčik sa zatiaľ drží, pekne papá a skrieka 😁 asi ma už považuje za mamu, lebo keď ma uvidí, vždy začne otvárať zobacik dokorán a kričí 😁 naučila sa sedieť na prste. Je podarená. Držte palce, nech sa nám podarí vypiplat ju. Ďakujem aj za tipy na videá. Od včera viem toho o strakach strašne veľa, veľa som toho prečítala a pozerala videá. Ďakujem za povzbudivé slová.

autor
2. júl 2022
saraxyz
2. júl 2022

Tá je krásna 🤩 si skvelá ❤️

maggie3310
4. júl 2022

nádherná držím palce 😍

h2
4. júl 2022

Tá je zlatá! K nám včera priletela na záhradu straka a jedla mačkám z misky konzervu pre mačky, takže zjavne môže aj takúto stravu. Hoci neviem, či je to vhodné. Ale bol to dospelý jedinec, tak zrejme vedel, čo robí.

autor
15. júl 2022

Keby to ešte niekoho zaujímalo, tak krpec sa má dobre, veľmi narástla, úplne sa operila a už lieta 😁 je veľmi ucenliva, pazrava, krotka, až dotierava 😁 pridám neskôr aj fotku

h2
15. júl 2022

Super, ďakujem za info a teším sa na fotku. Dali ste jej aj meno?

heidi4
15. júl 2022

Si supeeeer, dakujem Ti za nu 🙂 ♥

autor
15. júl 2022

Je to expert 😁

autor
15. júl 2022

@h2 tak voláme ju všelijako 😁 ale asi jej prischne kača

autor
15. júl 2022

@heidi4 ďakujem

h2
15. júl 2022

😍

heidi4
15. júl 2022

Je nadherna 😍😍😍 a ocividne je aj spokojna a sedi sa jej pohodlne 😅🥰

mijunik
15. júl 2022

Obe ste úžasné. 😊 Ty, že si ju zachránila a ona, že je taká zlatá. Vždy, keď vidím straku, rozmýšľam, ako sa má tento malý najdúch. Veľmi sa teším, že sa záchrana podarila. A ona je voľne pustená vovnútri, či má klietku?

karolinakr
16. júl 2022

Jeho, podarene...asi si ta adoptovala za mamku

autor
17. júl 2022

Dievčatá ďakujem, ste zlaté 🙂 je ubytovaná v pohodlnej klietke, ale väčšinou je aj tak z nej vonku. Najradšej je s nami a chodí za nami ako psík. Nikdy by som nepovedala, že straka môže byť taká krotka. Učí sa aj povely 😁 napríklad na luskanie prstov pribehne alebo priletí ku mne. Najradšej sa nosí na pleci alebo na hlave 😬 a naozaj je pravda, že majú radi lesklé veci. Momentálne fičí na sponkach. Pôvodný plán bol taký, že pôjde na dvor do voliery, ale bolo by mi ľúto, že nemôže byť s nami, tak asi kúpime obrovskú klietku a zostane vnútri. Aj keď neviem, ako budeme znášať jej skrekot 😁

saraxyz
17. júl 2022

❤️❤️❤️ ani neviem, co napísať. Si proste skvelá 😍

Strana
z4