Naturálna rodina
čím viac sa ponorím do stránok "Modrého koníka" tým viac s vami žijem a chcela by som sa podeliť o moje vnímanie novej úlohy, nového naplnenia, zodpovednosti, krásy z bežného života.... Rozmýšľala som ako nazvem túto diskusiu. Zložité...Túžim po tom, aby sme sa rozprávali o svojich objavoch prirodzenej rodiny, jednoduchých riešeniach, o možnosti ako si ušetriť korunku, ako žiť svoj život spokojne a pekne. Sú to témy, ktoré môžu byť na úplných názorových protipóloch, preto Vás prosím aby sme sa naozaj „počúvali“, vymenili si rady a skúsenosti a zobrali si z tejto témy, to najlepšie pre svoju rodinu.
Keď som zistila, že čakáme bábo bolo to nádherné a zmätené zároveň. Začali sa mi zbiehať myšlienky z každého smeru a začala som cítiť, že mnoho budúcich otázok ma určite prekvapí, ale mnohé z nich môžem ovplyvniť. Zacítila som túžbu vychovať zdravé a šťastné dieťa. V mojom vnútri sa rozbehol pulz, spadli mi klapky „klapky“ dnešného sveta a pomaly každým týždňom zisťujem kto vlastne som a ako chcem žiť. Najdôležitejšie akú tvár a akú cestu chcem ukázať môjmu dieťaťu. Je úžasné koľko vecí vieme („nevieme“) vyriešiť samé. Koľko nástrah a problémov nám prináša, úplne zbytočne, dnešný okolitý svet. Mne záleží na rodine, zdraví, prírode a skutočných hodnotách a cieľom mojej výchovy je ukázať Ivanke jej slobodu, samostatnosť a kreativitu, ukázať jej možnosti.
Môj život sa začal meniť...z rýchleho podnikateľského prostredia, denne pracujúca na rozvoji firmy, efektivite obchodu a kvalite tovaru. Som prešla na rozvoj môjho života, efektívne trávenie voľného času a kvalitu rozhodnutí s vyšším cieľom. Mám veľké šťastie, že súčasťou nášho života sú moji starí rodičia, ktorí si ešte pamätajú inú dobu a môžu nám dať návod ako mnohé vyriešiť. Je skvelé, že existuje stránka ako koník, kde sa môžu maminy stretnúť a vymeniť si svoje názory, skúsenosti, upevniť sa v smerovaní „svojej rodinnej lode“. My ženy sme predsa nositeľkami vzdelanosti a zdravia národa a máme možnosť a silu smerovať osud svojich detí.
Vývoj zastaviť nevieme, ale určite si môžeme vybrať lepšiu cestu.

my sme robievali z litra mlieka, 1 tatra,1 saby jogurt, pomiesat, ponalievat do flasticiek ( nazavickovat), dat na skrinky v kuchyni (alebo kde je teplo), nechat 3-4 dni, jogurt ako remen 😵
hmm a potom z toho vašeho jogurtu si robite dalsi alebo vzdy jeden kupite, ako to je?no ja som dala iba do periny, takze aj tu horucu vodu mozem skusit. zjem všetko ale keď to chcem prezentovať v širších kruhoch ako jogurt tak nech to spoznajú aj sami 😉
@gia111 nuz horuca voda nie, taka aby nepalila, nech ti nezabije vsetky kultury.. A davam aj z toho mojho jogurtu do dalsieho, ale iba raz, max. 2 krat... Potom uz kupujem dalsi, pre cerstve kulturky 😉 U nas jogurt velmi fici, my ten liter pojeme za 3-max. 4 dni.. Preto je to dobre robit si doma, lebo ked nemam akosi cas spravit si ten jogurt a vidim ten odpad co vyprodukujem len z jogurtov za par dni.. 🤐 🤐
Inak, babule, ak byvate niektora v byte ako riesite biologicky odpad? Ja ho mam strasne vela 🤐 (z ovocia, zeleniny)..Nosievam k svokre , ale ked tam nejdeme kazdy vikend, tak sa to neda a musim vyhodit do zmesoveho.. Vraj su nejake cervicky, hm? 😅
@gia111 neviem,komu si pisala, ale my sme zatial vzdy novy kupili, a ked chces sladky, tak das nemiesto tatry salko a oprava nie liter, ale 2 litre do prevareneho (vlazneho, 50C) kravskeho mieka,,,(automat) pomiesas vsetko, rozcerpes nechas odstat do druheho dna na Teplom mieste ( na skinkach) a odlozis do chladnicky , tak to je, som si musela pozriet recept 🙂, ja nie som velmi jogurtova,,,
ale,ked maly budemoc jogurt, tak budem robit,,, nam mamka robievala tiez velmi casto,ked sme boli este skolaci 🙂
@lenkove jeej som nevedela ze aj ty si svihnuta bio- eco ako ja! 😀
ahojte 🙂 zablúdila som ku vám do témy a zapáčil sa mi recept na jogurt. Od akého veku dávate deťom takýto jogurt? Mám aj 10 mesačného, zaačla by som? predsalen, ked tam dám kravské čerstvé mlieko, je neprevarené.... ? to stačí len zmiešať jogurt s mliekom? Zaujímavé 🙂
ahoj, s narozením dětí se mi myšlení také otočilo o 180°a jsem daleko víc ekologičtější, sleduju složení potravin, pořádně třídím odpad (plasty, papír, zbytky jídla do hnědé bio popelnice apod.).
Ráda vás pročítám a chtěla bych si tu s Vámi povídat, recept na domácí jogurt mě nadchnul, zítra ho hned vyzkouším.
Souhlasím s berenikou39 do puntíku, taky se snažím omezovat konzumní věci a vytvářet pro děti spíš zážitky s námi, aby měly na co vzpomínat, výlety a různé akce. Hraček se postupně taky zbavujeme, odnáším je do mateřského centra tady u nás.
@swead áno v niektorých mestách, pokrokových sú hnedé odpadkové koše, v SR som ich videla veeelmi málo, v ČR sú aj koše na odevy bežné aj na malých mestách, neuveriteľné rozdiely...my sme v dome a tak veselo kompostujem, niektorá mamina tu písala že nosia do lesa zbytky...áno živý odpad nepatrí do zmesového odpadu určite.
Ten jogurt mi pekne hustne a zlepšuje sa už mám 48 hodín a veru vyzerá dobre 😝 ĎAKUJEM toto som netušila, že aj bez jogurtovača aj bez tých plastových záležitostí môže byť taký super jogurt!
Plánujem si kúpiť kalíšok, máte niektorá skúsenosti?
@gia111 to máš pravdu, bydlím v paneláku a máme tu i kontejner od červeného kříže na použité ošacení, taky toho využívám. A červený kontejner na malou elektroniku a baterky je tu taky, což je skvělé. Stačí vyrazit s dětma na procházku a oběhnu to všechno a neházím nic do komunálního odpadu. Ten teď vyhazuju max. 2x týdně (4členná rodina, což už celkem jde, dřív jsem nosila koš do popelnice každý večer)
Kalíšek mě taky zaujal, bylo by to čistší řešení a hlavně bez věčného dokupování hygienických potřeb 😉
Ahojte, rada vas citam, s manzelom zatial deti nemame ale snazime sa zit podobne ako vy v tejto teme a az raz budeme mat deti, tiez by sme im radi dali do zivota nieco hodnotnesie ako pekne hracky a najmodernejsie oblecenie. Zatial mozem len pridat skusenost s kalistekom - ja ho pouzivam asi pol roka a som absolutne spokojna. Je to ovela lepsie, poholdnejsie a cistejsie ako vlozky ci tampony, ktore som pouzivala a nedrazdi to pokozku. Takze vsetkym odporucam a myslim ze naklady na kalistek sa mi uz za pol roka aj vratili kedze nemusim kupovat tampony a samozrejme produkujem zasa o nieco menej odpadu 🙂
@gia111 No i já ho mám doma... už několik let... zato s používáním jsem na štíru - pořídili jsme si to jako hec v práci hromadně a hned na to jsem zjistila že čekáme.... no a pak než se to zas vrátilo...pak přišlo další..... a zatím ho není proč používat.....(teda né že by mě to chybělo, klidně už by to tak mohlo zůstat 😎 ) Takže vyzkoušet jsem to sice párkrát stihla ale moc to k ročnímu dítku co vás chodí kontrolovat na záchod a nebo vyje za dveřma nedoporučuju.... 😀 😒
Co se týče ostatních hledisek - tak to chce přivyknout té manipulaci i tomu že je to trochu v těle cítit.... 😔 ono ale na druhous tranu co není že 😕
V nejbližším měst se dokonce "pochlapili" a začali dělat kompost hromadně pro město - do teď sváželi jednou za 14 dní vše zelené co lidi vystrčili před domy. A letošního roku to chtějí vylepšit a začali vydávat speciální popelnice na sběr. A zdarma rozdávají hlínu co vyprodukují - každý dům má nárok si něco odvézt.... pokud teda mají zájem. Tak daleko se teda naše dědina nedostala - tady se zahradní odpad stále pálí... do kompostu stejně nemůže všechno - třeba teď co taháme ze sklepa shnilý řepy co tu mají tchánovci pro domácí zvířenu - to tak leda zakopat - stejně tak jabka.....
S tím jogurtem jste mě nahryzly to zkusit jenže u nás se jogurtu moc nesní - tak za týden 1-2 malé kelímky....
@gia111 ja mam kalistek (mooncup) a bola to najlepsia vec, co som si v ramci zenskej hygieny kupila 😅 zo zaciatku sa sice treba popasovat, kym clovek ziska grif na vkladanie a vyberanie, ale inak je to na nezaplatenie 😅 je tu na konovi o tom cela tema, ak chces viac info od skusenych uzivateliek 😅 ja som sa rozhodla pre kupu na zaklade tej temy, som ju nahodou objavila, zacitala som sa a uz to bolo 😅
Naturalne maminky a co hovorite na dansku znacku Hevea? Vid moj profil, dakujem za kazdy nazor.
ahojte kočky, dnes som bola na bežky, nádherná zasnežená krajina v ušiach U2...úžasný zážitok. Chcela som sa poradiť s nápadmi na detskú izbičku. Napr. ja som ako dieťa mala veľký papier na stene, mama mi premietala na stenu a ja som to obkresľovala a bola to zábava. Hľadám originálne a finančne nenáročné riešenia. 😉 Ak by ste mali aj nejakú foto z vaše detskej izbičky, budem veľmi rada.
ahojte baby, veľmi vám fandím, aj my to s mm plánujeme také naturálne súžitie 🙂, sme drasticky nekomerční a schopní odolávať bezbolestne rôznym marketingovým ťahom, trendom ... zatiaľ bohužial bývame v paneláku, ale dúfam že čoskoro si poriadime domček so zájradkou a plánujeme pestovať a chovať ako sa to robilo kedysi. Verím, že to bude pre rodinu tá nejlepšia investícia, keď sa pozriem čo predávajú dnes na pultoch.
@estterka prosím ťa, ako si sa zbavila toho stafilokoka bez antibiotík? Ja som proti farmaceutickému priemyslu, ale mám problém so streptokokom agalactiae v pošve a stále robí problémy. Nasadila som na neho rôznu alternatívnu liečbu od kúpeľov s tee trea olejom, rôzne lektvary zo zázvoru, kvapky- oreganový olej, výťažok z kapucínky, ktorý by mal pomôcť a subjetívne aj pomohol, príznaky sú na ústupe, ale musím to ešte užívať dlhodobejšie a hádam sa tej potvory zbavím aj bez antibiotík ktoré by mi len oslabili imunitu... ďakujem za tip a tvoju skúsenosť aj keď teda možno je nejaký rozdiel medzi streptokokom a stafilokokom.
@veonka no to bohuzial nemozem,kedze v homeopatii sa lieci cele telo ako celok,nie len jeden priznak,pre dvoch ludi s rovnakym problemom je liecba vacsinou uplne ina. na to treba homeopata a diagnostikovat. ty mas aj uplne ine priznaky,my sme riesili akutnu infekciu vtedy co suviselo s celkovou dlhodobou liecbou.
@veonka pred týždňom som dočítala knihu Zdravi z bozi lekarni - od českej autorky, môžem len odporúčať, hneď som pochopila prečo je môj dedko a babi takí fit. V rastlinnej ríši sú odpovede na mnohé naše trápenia, len treba byť trpezlivejší a čítať, nepôjde to po jednej tabletke 🙂 . Oplatí sa prečítať, kvalitný čajík priamo z lesa môže urobiť zázraky 😎
@gia111 jeej, ked si spomenula tu knizku, ja ju poznam uz strasne dlho, citala som ju este ako pubertacka, my sme ju totiz mavali doma na wc, tam sa nam vzdy citalo najlepsie 😀 a kazdy tam mal nejaku knihu, hlavne mama, tak som si v nej vzdy listovala a citala tie pribehy, ako sa ludia vyliecili...tiez ju mame doma. Inac, dostala som od svokry knihu Zdravie z lekarne sv. Hildegardy, je velmi podobna a su tam popisane velmi zaujimave veci, uvediem vam priklad:
Vyslovene sa vystrihat pred jedenim tychto potravin:
Bravcove maso (domace i dive): Prasa je hnile, pazrave, zerie aj neciste veci. Toto zviera je neciste, preto jeho maso nie je zdrave a nie je vhodne ani pre zdravych ani pre chorych. V cloveku rozmnozuje hlien a slabosti, vyvolava zlovestny nepokoj v dusi a v konani cloveka, a to je zle. Bravcove maso roznecuje v cloveku telesnu ziadostivost.
Por: Por vyvolava v cloveku nepokoj ziadostivosti. Nasurovo je pre cloveka taky zly a skazonosny ako jedovata nanichodna bylina, pretoze krv, hnilobu a stavy cloveka obracia na ich opak. Krvi nepribuda, hniloby neubuda, zle stavy sa nevycistuju.
Jahody: jahody vyvolavaju v cloveku hlien a nie su na jedenie suce ani pre zdravych ani pre chorych, lebo rastu nizko pri zemi v hnilobnom ovzdusi (zatazuju lymfaticke organy a mozu vyvolavat alergie)
No a je tu toho este viac. Zaujimave, ze?
hmm tie jahody ma zaskočili, aj keď o alergii viem
K tej Sv. Hildegarde este pridam, co sa tu pise... ze bola skvelou liecitelkou a dobrou znalkynou prirody. Na svoju dobu priam genialne poznala liecive sily, kt. v sebe priroda skryva. A hoci sa medicina vyvijala aj inymi smermi, chori ludia a liecitelia sa po starocia vracali k radam sv. Hildegardy, k jej ucelenej zdravovede, udajne zjavenej priamo od Boha. V sucasnosti, ked medicina a farmakologia dospeli k hlbsiemu poznaniu aktivnych zloziek jednotlivych prostriedkov prirodnej mediciny, ukazal sa nejeden z receptov sv. Hildegardy ako ucinny. Zaujem o jej zdravovedu je stale intenzivny a medzi liecitelmi su mnohi, co svoju liecitelsku prax opieraju predovsetkym o jej metody.
@gia111 no pise sa tu napr. aj o
cucoriedkach - toto ovocie skodi tomu, kto ho je, lebo posobi na vznik dny a reumy
slivky - ovocie z tohto stromu je skodlive a nebezpecne pre zdraveho i choreho, lebo drazni jeho ciernu zlc, rozmnozuje v nom vsetky horke stavy a prebudza vsetky choroby v cloveku.....Slivky mozu znovu roznietit uz prekonane a vyliecene choroby, napr. zapal priedusiek, reumu, dnu, gastritidu...
No a teraz si clovek ma vybrat, ze; ked vieme, ake su cucoriedky super antioxidanty a maju protirakovinove ucinky...
Ale tiez sa tu pise o vela, vela dobrych potravinach, rastlinach, koreninach ...
no asi by som to brala s rezervou, ako treba všetko brať, lebo o čučkách som ešte zlé nepočula-nečítala a o strave čítam všetko čo mi ide cez ruky 😉

@gia111 ja neviem gia ja jogurt robievam z ineho typu jogurtu, mozno tam je pes zakopany a mne vzdy vyjde super 😕
1 liter vlazneho mlieka
1 lyzica bieleho jogurtu so zivymi kulturami (robievala som z Hollandia teraz chcem skusit z tami)
zmiesat, rozliat do flasticiek, uzavriet, dat do hrnca s teplou vodou, zabalit do deky a po 12 hod jogurt na svete. Husty. 😅
inak, to mlieko si musis skusit. Moj bol zo sackoveho akysi tahavy.. Pouzivam mlieko cerstve vo flasi.A dokonca ho moja znama robi z tetrapackoveho Tatramlieka 😉 a vraj v pohode 😅 neviem, neskusala som. Voci tetrapacku mam respekt 😎 Musis skusat ;) A jogurtovy napoj sa predsa tiez spotrebuje 🙂
@janano med som neskusala, mnam 😀
jo a takyto jogurt vydrzi v chladnicke normalne, kym sa nepoje.. Ja neviem, u nas tak 2 tyzdne isto...