icon

Naturálna rodina

gia111
15. dec 2011

čím viac sa ponorím do stránok "Modrého koníka" tým viac s vami žijem a chcela by som sa podeliť o moje vnímanie novej úlohy, nového naplnenia, zodpovednosti, krásy z bežného života.... Rozmýšľala som ako nazvem túto diskusiu. Zložité...Túžim po tom, aby sme sa rozprávali o svojich objavoch prirodzenej rodiny, jednoduchých riešeniach, o možnosti ako si ušetriť korunku, ako žiť svoj život spokojne a pekne. Sú to témy, ktoré môžu byť na úplných názorových protipóloch, preto Vás prosím aby sme sa naozaj „počúvali“, vymenili si rady a skúsenosti a zobrali si z tejto témy, to najlepšie pre svoju rodinu.

Keď som zistila, že čakáme bábo bolo to nádherné a zmätené zároveň. Začali sa mi zbiehať myšlienky z každého smeru a začala som cítiť, že mnoho budúcich otázok ma určite prekvapí, ale mnohé z nich môžem ovplyvniť. Zacítila som túžbu vychovať zdravé a šťastné dieťa. V mojom vnútri sa rozbehol pulz, spadli mi klapky „klapky“ dnešného sveta a pomaly každým týždňom zisťujem kto vlastne som a ako chcem žiť. Najdôležitejšie akú tvár a akú cestu chcem ukázať môjmu dieťaťu. Je úžasné koľko vecí vieme („nevieme“) vyriešiť samé. Koľko nástrah a problémov nám prináša, úplne zbytočne, dnešný okolitý svet. Mne záleží na rodine, zdraví, prírode a skutočných hodnotách a cieľom mojej výchovy je ukázať Ivanke jej slobodu, samostatnosť a kreativitu, ukázať jej možnosti.

Môj život sa začal meniť...z rýchleho podnikateľského prostredia, denne pracujúca na rozvoji firmy, efektivite obchodu a kvalite tovaru. Som prešla na rozvoj môjho života, efektívne trávenie voľného času a kvalitu rozhodnutí s vyšším cieľom. Mám veľké šťastie, že súčasťou nášho života sú moji starí rodičia, ktorí si ešte pamätajú inú dobu a môžu nám dať návod ako mnohé vyriešiť. Je skvelé, že existuje stránka ako koník, kde sa môžu maminy stretnúť a vymeniť si svoje názory, skúsenosti, upevniť sa v smerovaní „svojej rodinnej lode“. My ženy sme predsa nositeľkami vzdelanosti a zdravia národa a máme možnosť a silu smerovať osud svojich detí.

Vývoj zastaviť nevieme, ale určite si môžeme vybrať lepšiu cestu.

Naturálna rodina
janano
21. jan 2012

no ved samozrejme, ja len, ze je to velmi zaujimave 🙂

zitaje
21. jan 2012

@janano konkretne slivky su aj podla TCM (trad. cinska medicina) ovocie, s ktorym si treba dat velky pozor, lebo velmi silne prehrievaju organzmus, odporuca sa len zopar kuskov, aj to nie kazdemu.

rancuzkaf
23. jan 2012

ahojte dievcence 🙂 , po precitani tejto temy zistujem, ze mame vela spolocneho.....ja som vyrastala v meste a ani som netusila ako je krasne zit na dedine, v domceku so zahradkou v akejsi harmonii s prirodou.....ked sme sa po rokoch "kocovnickeho" zivota konecne usadili vo svojom, hned ma to nadchlo a robim vsetko pre to, aby mi priroda vratila tuto moju lasku k nej v podobe peknych kvetov, ovocia, zeleniny, uzitocnych tvorov, ktori nam pomahaju udrzat rovnovahu napr. medzi nevitanymi prizivnikmi v zahradkach....minule leto k nam zavitali jezkovia, dufam, ze zostanu nadalej, su to uzasni kamarati, cele leto som nevidela jedineho slimaka!....na jar sa chystam zohnat larvy lienok (velke pozierace vosiek).....spominali ste tu kompostove cerviky (lombrics), tak tych som mala cez sezonu na rozdavanie.....viem, ze sa daju pouzit na panelakove kompostovanie, len treba mat na to specialny kompostovac a potom staci len krmit odpadom a oni si uz svoju pracu pekne odrobia, vraj to ani nezapacha
@gia111 pytala si sa na aromaterapiu, tak u nas doma je toto prva volba, ak sa vyskytne nejaka boliestka.....mna tato alternativna terapia velmi zaujala, absolvovala som aj kurz s aromaterapeutkou, skoda, ze nie som chemik, lebo by som asi viac rozumela chemickemu zlozeniu jednotlivych olejov, lebo sa jedna o zlozite chemicke zluceniny s ktorymi treba narabat ako s liekmi, cize velmi opatrne hlavne u tehotnych zien a malych deti!....rada ich pouzivam na kozmetiku ak sa napr. minie krem, ziadny problem: kvapnem do dlane olivovy olej, pridam kvapku- dve EO a sup na tvar, alebo do masky zo zeleneho ilu, to je uzasna vec!....v pohode sme sa zbavili vsi bez akejkolvek chemie 🙂 ......spolu s aromaterapiou pouzivam hodne aj propolis a vytazok z grepf. jadierok GSE
...no a popri tomto vsetkom triedime odpad, zdravo sa stravujeme a pozitivne myslime 🙂

skolara
23. jan 2012

Ahojte kocky
mozem sa pridat lebo ja som rovnako "postihnuta" 😀 😀
No my byvame klasika v bytovke ale planujeme domcek na dedine uz mame pozemok kde bude nasa "farma".
Naspat k prirode to je heslo v nasej rodine.
Kozmetiku pouzivame len prirodnu. (Weledu, oleje) Prasok a inu chemiu Sonett je super. Ja nemam rada vonave pradlo je mi z toho zle ble.
Triedime odpad aj ked je ho vela kedze vsetko sa bali do strasne vela obalov. Proste z jedneho nakupu mam kopu obalov.
Tu knihu o Hildegarde mam doma. Tiez velmi neviem comu verit.

adriana7
23. jan 2012

zdravím všetky známe aj menej známe rovnako ako ja "postihnuté", alebo skôr "osvietené" maminy 🙂 , super téma, čítam, aj napíšem, keď sa dosťahujeme 😵

skolara
24. jan 2012

Naturalne mamicky potrebujem poradit 😨 😨
Moj drobec ma zapareny krk teda kozna si mysli ze je to pliesen. A narubala nam kortikoidy. Neviete co na to?
Kamoska poradila repikovy caj vliat do kupela tak dnes skusim. Este Vas napada nieco? 😕

eriana22m
24. jan 2012

@rancuzkaf ahoj, pises,ze ste sa bez problemov zbavili vsi. moja dcera priniesla vsi zo skolky, je to uz mesiac, vyskusala som rozne sampony a oleje z lekarne, sice vos som nenasla ani jednu aj ked som ju vycesavala, ale hnidy jej nachadzam stale. vies mi poradit nieco ucinne? dakujem

estterka
24. jan 2012

@skolara mali sme aj my,pomohol bepanthen

nae
24. jan 2012

@skolara alebo skus Sudocrem, nie je to sice "naturalne", ale zabera a lepsie ako kortikoidy.

hexi
24. jan 2012

@skolara skus vytazky aloe vera

luthien.k
24. jan 2012

@skolara nejlíp jednorázově potřít genciánovou violetí 0,5% a poté možno přírodně léčit http://www.samoleceni.cz/8594160740064/chytra-h...
Na kvasinku řepík ani Sudocrem ani aloe vera nepomůže (nehledě na celkem velké riziko alergie na poslední zmíněné). Pro prevenci kvasinkové infekce vytírat ústa dvakrát denně Citrovitalem. Pokud se to nebude lepšit, klidně mi napiš do IP, je možné, že bude třeba řešit i strava, v případě, že se jedná o atopický ekzém.

rancuzkaf
24. jan 2012

@eriana22m neboj, chce to len trpezlivost a vycesavat a vycesavat!!!..........ak tam ma stale hnidy, zrejme este nejaka nova generacia vsi bude......ja ti mozem napisat nase recepty, ktore mam odskusane 😉 :

zmiesat 2PL rastlinneho oleja (mal by byt jemny, napr. nie olivovy, dobre posluzi aj kokosovy, mandlovy..)
s 10 kv. EO pelargonium graveolens, 5kv citrus limon, 10kv levandula angustifolia, 10kv levandula hybrida abrialis
toto sa nanesie na hlavu, dobre pomasirovat, nech sa olej dostane vsade, prikryt hlavu sackom a nechat posobit asi pol hodinku.....potom si vlasy umyt samponom: .....zoberies dcerkin sampon a nakvapkas do neho EO, pricom na 250ml sampona ide 30kv levandula angustifolia, 10kv pelargonium graveolens, 10kv rosmarinus officinalis cineole

....dalej ako prevencia, ked sa dozviete, ze je v skole epidemia vsi, urobite si ocot, ktorym pofrkate hlavu detom pred odchodom do skoly: 200ml octu zmiesat s 20kv eukalyptoveho a 80 kv levanduloveho (angustifolia officinalis)......alebo priamo pouzit ten hore namiesany olej a potriet dietatu krk, za usami a spanky

neviem, ci ti to staci......ono tych reveptov je vela, ja som si robila taku peknu zelenu zmes z ilu, citr. stavy a nejakej horcikovo-chlorovej zluceniny,( ktoru zial neviem prelozit) a EO....kedze ani mna to neobislo ☹ .....som sa nastala nad vanou ( vlasy som mala dlhe) a cesala a hnidy padali a padali az zrazu jedneho dna nic nepadalo a bolo vyhrate 😀

skolara
24. jan 2012

@luthien.k on nema kvasinku v ustach. Len zapareny krk je pravda ze neviem ci je to plesen alebo zaparenina. 😅 😅 Moze to byt oboje. Ako to zistim hm?

luthien.k
24. jan 2012

@skolara zjistila by to kožní stěrem. Že nemá kvasinku v ústech nevadí, ale ústy se do těla často dostává, je to prostě prevence.

eriana22m
25. jan 2012

@rancuzkaf dakujem, skusime vyskusat

pifina
25. jan 2012

inak baby, minule som sa pobavila na manzelovi 😅 boli sme v drogerii, len tak kuknut, co maju nove (nie je to obchod, kde by sme chodili casto, kozmetiku takmer nepouzivame, cistidla kupujeme v bioobchode, ked uz nieco treba) a mm pozeral po tych regaloch a vravel, ze nechape, ako moze byt taky obchod ziskovy 😀 som ho musela poucit, ze nie kazdemu staci ku stastiu sampon, mydlo a zubna pasta 😀 ale ked si spatne zoberiem, kolko penazi som dakedy nechala mesacne v drogerii, tak mi je zle 😝 nezovoriac o tej chemii, co som na seba kydala (a to som nikdy nebola extremistka 😝 )

eriana22m
25. jan 2012

@luthien.k ahoj, pises o atopickom ekzeme, mas s tym nejake skusenosti? syncek ma 7 tyzdnov, z toho 4 tyzdne je vysypany takmer na celom telicku, kozna si s tym nevie rady, posiela nas do nemocnice. posled tyz to ma o cosi lepsie, ale stale to nie je dobre....

luthien.k
25. jan 2012

@eriana22m napsala jsem Ti IP. Jde o to, zda je to skutečně atopický ekzém...

gia111
autor
25. jan 2012

chcem sa s vami kočky podeliť, po pár rokoch, som vyhodila z kúpelne všetko čo som viac ako pol roka nemala v ruke. Videla som ten film čo ste tu niektoré vložili, odznela tam veta. Aká je najtoxickejšia potravina na svete?....materské mliečko...Neberiem to nejako vážne, na druhej strane, keď si predstavím čo všetko som pred tehotenstvom používala či už kozmetiku, čistiace prostriedky, žuvačky, umelé sladidlá, koľko aditív a iného. Určite sa dnes bio žiť asi veľmi nedá, ale som presvedčená, že som môj a organizmus moje dcérky odťažila minimálne o 70%. Ako tu pifina písala keď to vidím na chodbe, čo som vyhodila, tak to je ťažká investícia 😉

hexi
25. jan 2012

@gia111
@pifina lenze ked niekto je zavisly na kozmetike, ja som bola a niekedy mam uchylku ze nakupim a potom si poviem naco mi to je aj tak to nevyuzijem a rozdam rodine a kamaratkam, ja vacsinou objednavam z katalogov ako je avon a oriflame, ale viacej pouzivam bio kozmetiku , ale som aj hresnica 😀 mam rada aj drahu kozmetiku co sa tyka parfumov

pifina
25. jan 2012

@hexi ja som tiez vela kupovala len preto, ze ma to v obchode zlakalo a potom mi to doma stalo na policke 😅 idealne pre zavislaka je obchadzat zdaleka drogerie 😀 inak mne uz aj moje oblubene parfemy smrdia, je mi luto, ze stoja na policke, ale uz ich na seba nemozem dat 😝

hexi
25. jan 2012

@pifina no lenze ja rada voniam dobrym parfemom a tie prirodne si slabucke. mne by mali uplne niekedy zakazat chodit do obchodu 😀

pifina
25. jan 2012

@hexi 😀

hexi
25. jan 2012

baby teraz citam dobru knihu Doba jedova - je to co vsetko skodlive je v okoli, v kozmetike, ake je zakerne ockovanie, co vseetko sa pridava do vody a potravin, o vitaminoch, o toxinoch v prostredi, o mikrovlnkach atd, pre mna super citanie

jaroe
25. jan 2012

@lenkove k tomu bioodpadu, tiez

jaroe
25. jan 2012

@lenkove tak este raz🙂 k tomu bioodpadu - existuje dazdovkovy kompostovac. Mohol by byt na balkone, lenze neviem, co v zimnych mesiacoch, aby tie cerviky nepomrzli...

oscarka3
26. jan 2012

@jaroe , nepomrznú, kompost hreje, robia sa aj kompostovacie "ohrievače" vody

luba41
26. jan 2012

dievčatá, ktoré používate kokosový olej, aká je zaň "dobrá cena", keď ho chcem kúpiť? Aby som sa vedela zorientovať.

oscarka3
26. jan 2012

@luba41 ja mám z DM 300ml za 7€ aj nejaké drobné, ale ja ho kupujem s 25¨% zľavou, takže je to vlastne za menej ako 7€

kacenkaharris
26. jan 2012

@jaroe Mozes ich mat kludne doma, naozaj to vobec nesmrdi 😉